2.9 Karhusuo

Keskiviikkona 2.9 eTaitorasteilla harjoitellaan SM-pitkää varten Hanne Hilon laatimillla radoilla.

Harjoituskortti – Ratamestarin terveiset

Pituus: 7,2 km/ 13 rastia, oikaisumahdollisuus 5,6 km ja 4,9 km

Mittakaava: 1:15 000

Sijainti: Karhusuon koulu, Espoo 

Pysäköinti: Karhuniityntie 9, 02810 Espoo

Ratamestarin kommentit: 

eTaitorastejen teemana on tällä viikolla reitinvalinta ja olen tehnyt malliharjoituksen SM-pitkää silmällä pitäen, vaikka maasto onkin hyvin erilainen. Kartan mittakaava on 1:15 000 ja rastivälejä löytyy kaiken mittaisia. Tärkeintä on rytmittää suunnistus, koska välillä saa pitkillä rastiväleillä heittää aivot narikkaan ja juosta kartta rullalla, mutta rastinotto ja lyhyet välit vaativat tekemistä kieli keskellä suuta. Rastipisteet eivät kuitenkaan ole kaikista vaikeammasta päästä, vaan oikean ja nopeimman reitinvalinnan tekeminen on tässä harjoituksessa tavoitteena.

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota: 

Maastosuunnistuksessa reitinvalintoja on usein kolme; suoraan, vasen ja oikea, eikä tämänkään harjoituksen reitinvalinnat poikkea tästä kaavasta. Tärkeintä on löytää kaikki eri reitinvalinnat ja sen jälkeen verrata niitä toisiinsa ja lopuksi päättää mikä on nopein. Kaikille sama reitinvalinta ei välttämättä ole nopein, vaan reitinvalinta päätöstä tehdessä pitää miettiä omia vahvuuksia suunnistajana. Toiselle suunnistajalle tiekierto voi olla varmin reitti rastille ja sitä myöden myös nopein, kun taas taidollisesti hyvälle suunnistajalle suorin reitti on nopein. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että kun on tehnyt reintinvalinnan, sitä ei kannata enää muuttaa, vaan toteuttaa se mahdollisimman hyvin, koska rastivälillä joutuu myös suunnistaa.

Analysointi jälkikäteen: 

Vertaile kaverin kanssa väliaikoja ja reittejä, onnistuitko valitsemaan nopeimman reitin ja miten toteutus sujui? Maltoitko ottaa rastit huolella vai juoksitko rastiympyrään saakka, karta rullalla ja teit vasta sitten rastinoton?