Valvojan lausunto

Valvojan lausunto

Maasto

Kauhalan maaston pääkaupunkiseudun suunnistajat tietävät loistomaastoksi, jossa verrattain vähän on suunnistettu. Luvassa pääosin hyväkulkuista, paljon avokallioita sisältävää miellyttävää ja vauhdikasta metsämaastoa. Ratamestarien lausunnot kuvaavat hyvin maastoa ja ratoja.

Kartta

Kartta on Matti Toivosen uusima, selkeälukuinen ja hyvä.
Kiviä on paikoitellen taas runsaasti ja metristen kivien kuvaus herättää aina keskustelua, mutta kartoittajan linja on looginen. Parilla kivirastilla, joissa kiviä on paljon, on näkyvyys hyvä ja liput selkeästi esillä. Jotkut avokalliopisteet saattavat näyttää kartan ensisilmäyksellä vähän epämääräisiltä, mutta harmaa ja käyrät ovat kartalla kohdallaan. Avoimessa maastossa liputkin näkyvät näissä paikoissa jo kaukaa.

Huomatkaa kisoissa käytettävät eri mittakaavat. Järjestäjä on pyrkinyt sunnuntain pitkällä matkalla myötäilemään tulevan SM-pitkän karttamittakaavoja. Sunnuntain ykköslähdön mallikartoissakin siis tarjolla 3 eri mittakaavaista pohjakarttaa. Olkaa tarkkana mitä mallia katsotte. Onneksi meidän vanhempien ei tarvitse tihruta 1:15000 karttaa, mutta nuoremmille silmille sekin on ihan luettava.

Radat

Näkyvyys maastossa on pääosin hyvä ja liput selkeästi esillä ilman turhaa piilottelua. Luvassa siis vauhdikasta suunnistusta. Vauhdinpidon vaarana radoilla myös tiukkoja silmukoita, käännöksiä ja lyhyitä rastivälejä. Olkaa tarkkana rastien kiertojärjestyksen kanssa.

Sunnuntaina kaikki ykköslähdön radat ylittävät kurun pohjalla olevan puron viitoitetusti. Malttia ja varovaisuutta ylitykseen. Myös lauantaina miesten pisimmät radat ylittävät kahteen kertaan jyrkkäreunaisen purouoman, jossa varovaisuus on tarpeen. Vettä on nyt puroissa sen verran , että sukat todennäköisesti näissä kastuvat ratamestarin ennakoinnin mukaisesti, vaikka virtapaikoissa ei syvää olekaan.

Kakkoslähdön nuorten radat pysyvät kumpanakin päivänä kallioalueella, jossa korkeuserot ovat pieniä. Ratamestarit ovat onnistuneet tehtävässään. Hienoa maastoa on hyödynnetty monipuolisesti , pahimmat paikat ja suurimmat suot kiertäen.

Onnea kisaan. EsSu järjestää jälleen hienot eGamesit hienossa maastossa.

Aimo Ruohoniemi

Espoon Akilles