Nuorten kilpailut

Kilpailuihin osallistuminen on mukava osa suunnistamista, missä omia taitoja pääsee testaamaan. Suunnistuksia on tarjolla EsSun omasta Pokaalijahdista, alueen Kompassi-tapahtumiin ja kansallisiin suunnistuskilpailuihin. Tällä sivulla on tietoa niistä.

 

Espoon Suunnan Pokaalijahti

Pokaalijahdit on matalan kynnyksen kilpailusarja, jossa ratoja on juuri suunnistuksen aloittaneille sekä pidempään harrastaneille lapsille ja nuorille. Pokaalijahti toimii ensiaskeleena kohti kansallisia kilpailuja seuran harjoitusten jälkeen ja tarjoaa hyvän harjoitusmahdollisuuden ja kilpailun myös kokeneemmille nuorille.

Maastoon voi lähteä vanhemman tai huoltajan kanssa yhdessä tai suunnistusparin kanssa jolloin osallistutaan saattajasarjaan. Saattajasarjoissa ei lasketa pisteitä eikä niissä ole ikärajoitusta. Kaikki vähintään kolmeen Pokaalijahtiin osallistuneet palkitaan kauden lopussa pokaalilla.

 

Pistelasku:

Osakilpailun voittaja saa 100 pistettä. Seuraaviksi tulleet saavat 100 pistettä miinus aikaeroa vastaava vähennys, 1 min. = 1 piste. Keskeyttäneet, hylätyt ja toisen sarjan tulokset = 10 p. Yhteistuloksiin lasketaan 3 suurinta pistemäärää. 

Jos suunnistaja on osallistunut kauden aikana useampaan kilpasarjaan, lopputuloksissa suunnistaja kirjataan siihen sarjaan, jossa hänellä on ollut eniten osallistumiskertoja. Niin pitkään kuin tilanne vielä voi elää, näkyy nimi jokaisen niiden sarjojen yhteispisteissä, joihin suunnistaja on kauden aikana osallistunut. Mikäli osallistumisisa on sekä kilpa- että saattajasarjoissa, näkyy nimi vain kilpasarjan yhteispisteluettelossa. Mikäli osallistumiskertoja on eri sarjoissa yhtä monta, katsotaan suunnistajan omaksi sarjaksi se, missä hänellä on suurin pistemäärä.

EsSun Pokaalijahti on EsSun sisäinen nuorten sarjakilpailu, jossa osallistumisoikeus on kaikilla seuran nuorilla ja osallistuminen on maksutonta. Koska kyseessä ovat harjoistuskilpailut, ei osallistuminen näihin edellytä kilpailulisenssiä.

 

SARJAT

Kilpasarjat:

Kilpasarjoissa suunnistetaan yksin ja niissä noudatetaan alla olevia ikärajoja (vuoden 2022 ikärajat).

Tyttöjen sarjat Poikien sarjat Syntymävuodet
D8RR H8RR 2014-
D10RR H10RR 2012-2013
D10 H10 2012-2013
D12TR H12TR 2010-2011
D12 H12 2010-2011
D14L H14L 2008-2009
D14 H14 2008-2009
D16L H16L 2006-2007
D16 H16 2006-2007

Osallistuminen:

 

  • RR = rastireittirata: maastossa yhtenäinen nauha, jonka varrella rastit ovat. Reitin varrella on reitinvalinta- (oikaisu-) mahdollisuuksia, joita voi käyttää hyväkseen, nauhaa ei ole pakko seurata.
  • TR = tukireittirata: sama nauha kuin RR-radalla, mutta rastit eivät sijaitse aivan sen varrella. Nauhaa voi käyttää hyväkseen tai suunnistaa siitä välittämättä rastilta rastille.
  • L= ikäsarjan lyhyempi ja helpompi vaihtoehto, kyseessä voi olla alemman ikäsarjan rata.
 

Saattajasarjat: 

Saattajasarjoissa ei lasketa pisteitä eikä niissä ole ikärajoitusta. Radan saa valita oman valinnan mukaan. Saattaja voi olla suunnistuskaveri tai oma aikuinen.

S-RR saattaja tai pari rastireitillä, ei ikärajoituksia  
S-TR saattaja tai pari tukireitillä, ei ikärajoituksia  
S-10 saattaja tai pari 10-vuotiaiden radalla, ei ikärajoituksia  
S-12 saattaja tai pari 12-vuotiaiden radalla, ei ikärajoituksia  
S-14 saattaja tai pari 14-vuotiaiden radalla, ei ikärajoituksia  
S-16 saattaja tai pari 16-vuotiaiden radalla, ei ikärajoituksia  

 

Ilmoittautuminen tapahtumaan: 

Kilpailukutsussa määritetään, onko ennakkoilmoittautuminen pakollinen vain ainoastaan toivottavaa. 

 

Leimaustapa:

Kilpailussa käytetään Emit-leimausta. Kaudella 2022 ei Emit-kilpailukortteja tarjota lainaksi. Jos omaa Emit-kilpailukorttia ei ole, maastoon voi lähteä ilman ajanottoa. Ilman ajanottoa suunnistavat saavat osallistumismerkinnän (yksi kiinnitys sarjan osallistumispalkintoon) ja 10 sarjapistettä. Suunnistuksen päätteeksi on aina ilmoittauduttava maalissa. Näin toimitaan, vaikka rata olisi kierretty ilman ajanottoa tai suoritus olisi päättynyt keskeytykseen.

 

Pokaalijahti 2022 osakilpailut

Kilpailukohtaiset lähdön aukioloajat näkyvät alla olevassa, maali sulkeutuu tunnin kuluttua lähdön sulkeutumisen jälkeen. 

ma 2.5.2022 Kilonpuisto Tapahtumasivulle Tulokset Reittihärveli
ke 15.6.2022 Olarinniitty Tapahtumasivulle Tulokset 1 ja 2 Reittihärveli
ma 15.8.2022 Kompassi-tapahtuma Tapahtumasivulle Tulokset Reittihärveli
su 28.8.2022 eGamesin yhteydessä Tapahtumasivulle Tulokset Reittihärveli
Ma 19.9.2022 Puolarmaari Tapahtumasivulle Tulokset Reittihärveli

Linkki Pokaalijahdin 2022 yhteispisteisiin

Aiempien vuosien tuloksia:

Linkki Pokaalijahdin 2021 yhteispisteisiin

 
 

Alueelliset Kompassi-tapahtumat

Kompassi-tapahtumat ovat alueellisia kilpailuja, joiden kohderyhmä ovat alle 14-vuotiaat suunnistajat. Tapahtumassa on kilpasarjat H/D14 (kultakompassisarja), H/D12 (hopeakompassisarja) ja alle 10-vuotiaat (pronssikompassisarja) sekä ForFun sarjat, joissa ei kilpailla vaan tarjotaan suunnistuselämyksiä lajikokeilijoille, seikkailulähtöisille liikkujille sekä pienten lasten kanssa liikkuville perheille. Kompassi-tapahtumat ovat matalan kynnyksen tapahtumia, mutta silti jo monelta osin lähellä kansallisia kilpailuja. Kompassitapahtuman jälkeen kynnys lähteä kansallisiin kilpailuihin on toivottavasti matalampi. Seura maksaa nuoren suunnistajan osallistumismaksun. 

Kompassi-cup 2022 yhteispisteet

Kompassi-cup 2021 yhteispisteet

 

Kansalliset suunnistuskilpailut ja seuran tuki niihin:

Varsinaisissa seuran ulkopuolisissa suunnistuskilpailuissa pääsee näkemään erilaisia maastoja kuin mitä oman seuran harjoituksissa on tarjolla. Varsinkin muutaman vuoden jälkeen omat harjoitusmaastomme alkavat olemaan tuttuja, ja kilpailut tuovat mukavaa vaihtelua.

Seura tukee nuorten kilpailutoimintaa maksamalla osanottomaksun valittuihin henkilökohtaisiin kilpailuihin sekä viesteihin. 14-vuotiaiden ja nuorempien osalta tuki koskee kaikkia seuran jäseniä ja 15-20 -vuotiaiden osalta valmennusryhmiin kuuluvia urheilijoita. Viesti ilmoittautumiset avataan aina MyClubiin ja henkilökohtaisissa kilpailuissa irma järjestelmässä voi valita nuorten kohdalla ”seura maksaa” valinnan. Tällöin osallistumismaksu menee seuran maksettavaksi.

Kilpailumaksujen lisäksi valittuihin kilpailuihin järjestetään yhteiskuljetus joka on nuorten osalta ilmainen. Näitä kilpailuja ovat Särkänniemisuunnistus sekä syksyllä Nuorisoviesti ja Oravatonni. Vuodesta riippuen myös Nuorten Jukolaan järjestetään yhteiskuljetus. Lisäksi teemme omakustanteiset yhteisretket Ruotsiin sekä Tiomilan nuorisoviestiin että Ungdomens 10Mila viestiin.

 

Lasten ja nuorten viestit
– Kompassi-viestit
– Nuorisoviesti
– FinnSpring -viesti
– Nuorten Jukola
– AM-viesti
– SM-viesti
– Ungdomens 10Mila
– Tiomilan nuorisoviesti

Henkilökohtaiset
– Kompassi-cup (5 osakilpailua)
– Valtakunnallinen Kompassi-tapahtuma & INOV8-cupin finaali
– Prisma-rastit
– Särkänniemisuunnistus
– Oravatonni
– eGames (H/D16 ja nuoremmat)
– AM-kisat
– SM-kisat
– Arvokilpailukatsastukset, katsastussarjat

Henkilökohtaisissa kilpailuissa tuen määrä on ns. normaalina ilmoittautumisaikana tehdyn ilmoittautumisen hinta. Jälki-ilmoittautumisesta tuleva lisämaksu peritään jälkikäteen urheilijalta takaisin.

Mikäli olet ilmoittautunut kilpailuun ja sinulle tulee este, niin pyri perumaan ilmoittautuminen. Näin seuramme säästää varoja muuhun toimintaan.