Suunnistuskoulu

Suunnistuskoulu tarjoaa lapsille ensimmäiset askeleet suunnistuspolulle. Vasta-alkaja tai karttoihin hurahtanut aarteenetsijä, meiltä löytyy paikka kaikille harrastaa ja kehittyä suunnistuksen parissa.

Suunnistuskoulu 2020

Suunnistuskoulun kevätkausi alkaa poikkeustilanteen takia 16.5.2020. Ilmoittautuminen tapahtuu MyClub-jäsenpalvelussa lapsen nimellä ja tunnuksella: https://espoonsuunta.myclub.fi/flow/events/2025768/OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

Suunnistuskouluun ovat kaudella 2020 tervetulleita kaikki 2015 tai aiemmin syntyneet lapset ja nuoret. Suunnistuskoulun harjoitukset pidetään pidennetyllä kevätkaudella ohjeistettuina omatoimiharjoituksina ja harjoitukset ovat maastossa noin viikon. Suunnistuskouluharjoituksen voi käydä siis tekemässä omaan aikatauluun parhaiten sopivana aikana. Suosittelemme, että lapsi harjoittelee aikuisen tukemana. Mikäli tilanne mahdollistaa, palaamme syyskaudella normaaliaikatauluun, jolloin harjoitukset pidetään maanantaisin klo 18.30–20 Espoon alueella. 

Harjoituksen ohjeistus on nähtävillä kunkin harjoituksen kohdalla MyClub-jäsenpalvelussa. Ohjeistus sisältää tiedot harjoituksen teemasta, harjoituksen tavoitteista ja soveltamisesta ikä- ja taitotasoon sopivaksi. Kartta on tulostettavissa jäsenpalvelun kautta tai vaihtoehtoisesti kartan voi hakea Espoon Suunnan majalta Puolarmaarista. 

Suunnistuskoulun tarkoituksena on harjoitella ikätasoisesti metsässä liikkumista ja suunnistuksen perusteita. Lisäksi suunnistuskouluun kuuluu tapahtumia, retkiä ja talvikaudella salivuoro. Vuonna 2020 tapahtumia tai retkiä ei järjestetä pidennetyllä kevätkaudella. Syyskaudesta tiedotetaan erikseen.

Suunnistuskoulun ryhmät 2020

Villihiiret

(2014 – 2015 syntyneet)

 • Villihiirissä tutustutaan suunnistuksen maailmaan kunkin lapsen omalla tasolla.
 • Oma aikuinen on koko harjoituksen ajan lapsen kanssa.
 • Kauden aikana tavoitteena on oppia kulkemaan metsässä liikunnasta nauttien.

Liito-oravat 

(2012 – 2013 syntyneet)

 • Siniseen (aloittavien) ryhmään tullaan, kun suunnistuskokemusta ei ole ehtinyt kertyä vielä paljoa. Ryhmässä lähdetään liikkeelle perusasioista ja kauden aikana päästään sisään harrastukseen.
 • Keltaisessa ryhmässä suunnistusta on harrastettu aikaisemminkin. Yleisimmät karttamerkit ja toiminta suunnistusradalla ovat tuttuja asioita. Kauden jälkeen suunnistaja suoriutuu itsenäisesti rastireitistä ja osaa tehdä radalla reitinvalintoja (oikaisuja).
 • Valkoisessa liito-oravaryhmässä on innokkaita suunnistajanalkuja, jotka liikkuvat metsässä jo vauhdikkaammin ja osallistuvat mielellään kilpailuihin. Rastireittiradalle uskalletaan mennä itsenäisesti ja kauden aikana varmuus erilaisiin reitinvalintoihin vahvistuu. Suoria ratoja harjoitellaan pääasiassa ohjaajan avustuksella.

Karttaketut

(2010 – 2011 syntyneet)

 • Siniseen (aloittavien) ryhmään kannattaa tulla, kun suunnistuskokemusta ei ole ehtinyt kertyä vielä paljoa. Ryhmässä lähdetään liikkeelle perusasioista ja kauden aikana päästään sisään harrastukseen.
 • Keltaisessa ryhmässä suunnistusta on harrastettu aikaisemminkin. Yleisimmät karttamerkit ja toiminta suunnistusradalla ovat tuttuja asioita. Kauden jälkeen suoriutuu itsenäisesti rastireitistä ja osaa tehdä radalla reitinvalintoja (oikaisuja).
 • Valkoisen ryhmän suunnistajilta löytyy jo kokemusta kilpailuista. Ryhmään tullessaan suunnistaja suoriutuu itsenäisesti rastireitistä ja osaa tehdä radalla reitinvalintoja. Suunnistajan tavoitteena on kauden jälkeen läpäistä helppo suora rata itsenäisesti.

Rastisudet

(2006 – 2009  syntyneet)

 • Rastisudet on ryhmä niille 10-14 -vuotiaille, joille suunnistus on uusi harrastus. Ryhmässä lähdetään liikkeelle perusasioista ja kauden aikana päästään sisään harrastukseen.

EsSu Rangers

(2006 – 2009 syntyneet)

 • Essu Rangers on ryhmä niille 10-14 -vuotiaille suunnistuksen harrastajille, joille kokemusta on jo karttunut. Ryhmässä voi harrastaa oman motivaatiotason mukaisesti suunnistuksen ilo edellä.

Ryhmää voi vaihtaa kauden aikana keskustelemalla asiasta ohjaajan kanssa.

Villihiirten ryhmässä edellytetään oman huoltajan mukana oloa. Myös muissa ryhmissä innokkaat vanhemmat ovat tervetulleita apuohjaajiksi! Aktiivisesti harjoitteleville 11-14-vuotiaille nuorille EsSussa toimii eGroupJr-valmennusryhmä.

Ilmoittautuminen ja suunnistuskoulun viestintä

Suunnistuskouluun ilmoittaudutaan MyClub-jäsenpalvelussa. Suunnistuskouluun ilmoittautuessa tulee ensimmäisellä kerralla luoda lapselle oma MyClub-tunnus ja jatkossa käyttää lapsen MyClub-tunnusta. Jos haluat tulla mukaan kesken kauden, ota yhteyttä suunnistuskoulun rehtoriin (yhteystiedot alla).

Kauden 2020 suunnistuskoulumaksu on 125 e / lapsi. Lisäksi tulee olla Espoon Suunnan jäsen (jäsenmaksu 40 e / lapsi tai 160 e / perhe). Maksukuitit sekä suunnistuskoulusta että jäsenmaksusta toimitetaan MyClubin kautta huoltajalle.

Suunnistuskoulumaksu sisältää SuomiSport-lisenssin ja perusvakuutuksen, kevät–syyskauden harjoitukset, talven salivuorot, pokaalijahdit, pääkaupunkiseudun sarjakisat, tukea kilpailuihin osallistumiseen ja suunnistuskoulun retkiin. Lisäksi suunnistuskoululaiset saavat osallistua maksutta EsSun järjestämiin kuntosuunnistustapahtumiin. 

Suunnistuskoulun ajankohtaiset asiat viestitään MyClubin kautta. Varmistathan, että sekä lapsen että huoltajan yhteystiedot ovat ajan tasalla!

Varusteet

Suunnistuskoulu harjoittelee ulkona, joten pukeutuminen ja kengät sään mukaan. Lenkkareilla / kumppareilla pärjää hyvin.

Kompassi ei ole pakollinen varuste. Villihiiret eivät käytä kompassia ollenkaan, vanhemmissa ryhmissä kompassin käyttöä harjoitellaan kauden edetessä. Muutamia kompasseja on tarvittaessa lainattavissa seuralta (ei pidennetyllä kevätkaudella 2020). Mikäli olet ostamassa kompassia, kysy mieluusti vinkkejä ohjaajilta.

Emit-kilpailukortti ei myöskään ole pakollinen varuste. Suunnistuskoulussa on lainattavissa emit-kortteja niillä kerroilla, kun sitä tarvitaan – samoin pokaalijahdeissa ja nuorten sarjakilpailuissa. Muissa kilpailuissa on yleensä tarjolla vuokraemit, kun siitä mainitsee ilmoittautumisen yhteydessä (esim. Särkänniemi-suunnistus).

Harjoituskilpailut ja kilpailut

Suunnistuksessa kilpailut ovat kaikkien juttu osaamiseen ja vauhtiin katsomatta. Kilpailuissa pääsee tutustumaan uusiin maastoihin ja tutustuu entistä paremmin omiin seurakavereihin. Lasten ja nuorten osallistumista kilpailuihin tuetaan. Lisäksi valittuihin kilpailuihin järjestetään yhteiskuljetus, joka on lasten ja nuorten osalta ilmainen. Kilpailujen osalta seuraamme Suunnistusliiton ohjeistusta vuonna 2020.

Pokaalijahdit ja pääkaupunkiseudun nuorten sarjakilpailut (NSK) ovat mukava tapa harjoitella kilpailunomaista toimintaa. Näihin voi osallistua myös kaverin tai saattajan (esim. oma huoltaja) kanssa. Jokainen vähintään kolmeen pokaalijahtiin osallistunut palkitaan pokaalilla ja jokainen vähintään kolmeen nuorten sarjakilpailuun osallistunut palkitaan mitalilla kauden päättäjäisissä.

Retket

Suunnistuskoulu tekee vuosittain kaksi retkeä: retken Särkänniemisuunnistukseen Tampereelle sekä retken Nuorisoviestiin ja Oravatonniin Turun suunnalle. Seura maksaa lasten ja nuorten osallistumismaksut näihin kilpailuihin, lisäksi retkille järjestetään bussikuljetus (lapsille ja nuorille ilmainen). Nuorisoviesti ja Oravatonni -retkellä yövytään omakustanteisesti seuran järjestämässä majoituksessa.

Särkänniemisuunnistus on KooVeen järjestämä perinteikäs lasten ja nuorten kilpailu 5-vuotiaille ja sitä vanhemmille Särkänniemen alueella. Nuorimmat suunnistavat saattajan kanssa. Kisojen jälkeen on mahdollisuus viettää loppupäivä laitteissa hurjastellen.

Nuorisoviestiin ja Oravatonniin EsSu on jo vuosia osallistunut suurella joukolla. Retki on suunnattu noin 7-vuotiaille ja sitä vanhemmille. 

Suunnistuskoulun toiminta-ajatus ja ohjaajat

Espoon suunta (EsSu) on espoolainen suunnistuksen erikoisseura, jonka tavoitteena on edistää suunnistusharrastusta Espoossa ja lähialueilla. EsSu haluaa olla koko perheen seura, jossa kaikki jäsenet viihtyvät toimiessaan yhdessä. Lue lisää EsSun toimintalinjasta. Suunnistuskoulun pääajatus onkin

 • ohjata lapsia suunnistajan polulla ja evästää vanhempia suunnistajien vanhemmiksi 
 • yhdistää lapset ja aikuiset koko perheen harrastuksen avulla.

Suunnistuskoulun ohjaajat tekevät työtään vapaaehtoisina. Harjoitukset on teemoitettu ja suunniteltu etukäteen. Jokaisella ryhmällä on vastuuohjaaja, joka koordinoi oman ryhmän osalta toiminnan. EsSu huolehtii ohjaajiensa kouluttamisesta säännöllisissä ohjaaja- ja valmentajakoulutuksissa. 

Lisätietoja suunnistuskoulusta

Suunnistuskoulun rehtori Jyrki Noponen (nuoriso # espoonsuunta.fi – vaihda sähköpostiosoitteen risuaita ja tyhjät tilat sen ympäriltä @-merkkiin).

 

Suunnistuskoulun ohjelma 2020 (aina ajantasainen tieto muutoksineen MyClubissa). Syksyn aikataulu alustava.
la 16.5. – su 31.5. SK1 EsSun maja Puolarmaari (rastit pidennetyn ajan maastossa) Kartta ja karttamerkit
la 23.5. – su 31.5. SK2 Kilonpuisto Kartan käyttö ja ratamerkit
la 30.5. – su 7.6. SK3 Silkkiniitty Kartan suuntaus
la 6.6. SK4 / Pokaalijahti: Hannus  Rasti- ja tukireitti
la 13.6. – to 18.6. SK5 Matinlahti Korkeuserot ja korkeuskäyrät
ma 22.6. – su 28.6. SK6 Saunalahti Reitinvalinta
Kesätauko    
ma 10.8. SK Karhusuo  
ti 11.8. NSK = Nuorten sarjakilpailu: Rastihaukat  
ma 17.8. SK EsSun maja  
to 20.8. AOV, Alueen oravapolkuviesti  
ma 24.8. SK Hanikka  
su 30.8. SK / Pokaalijahti eGames  
ma 31.8. SK Taavinkylä  
la 5.9. Särkänniemi-suunnistus, Tampere   
ma 7.9. SK / Pokaalijahti / NSK = Nuorten sarjakilpailu: Espoon Suunta  
ma 14.9. SK Kirkkojärvi  
ma 21.9. SK EsSun maja  
ma 28.9. SK Lähderanta  
la-su 3.-4.10. Nuorisoviesti ja Oravatonni  
lokakuu Pokaalipeijaiset