Suunnistuskoulu

Espoon Suunnan Suunnistuskoulu tarjoaa lapsille ensimmäiset askeleet suunnistuspolulle. Vasta-alkaja tai karttoihin hurahtanut aarteenetsijä, meiltä löytyy paikka kaikille harrastaa ja kehittyä suunnistuksen parissa.

Suunnistuskoulu 2023

Suunnistuskouluun ovat kaudella 2023 tervetulleita kaikki 2018 tai aiemmin syntyneet lapset ja nuoret. Suunnistuskoulun harjoitukset pidetään Espoon alueella. Suunnistuskoulun ohjelmaan kuuluu harjoitusten ohella myös varsin runsas määrä erilaisia Espoon Suunnan sekä naapuriseurojen järjestämiä suunnistustapahtumia. Kauden aikana ajantasainen tieto ohjelmasta on MyClubissa.

Suunnistuskoulun harjoitukset pidetään maanantaisin Espoon alueella klo 18.15-19.45 / 18.30-20.00.

Suunnistuskoulussa harjoitellaan ikätasoisesti metsässä liikkumista ja suunnistuksen perusteita. Lisäksi suunnistuskouluun kuuluu tapahtumia, retkiä ja talvikaudella salivuoro

 

Muutos! Huomaathan, että syyslukukauden ensimmäinen harjoitus on 14.8 Kilonpuistossa.

Ilmoittautuminen ja suunnistuskoulun viestintä

Suunnistuskouluun ilmoittaudutaan MyClub-jäsenpalvelussa ilmoittautumissivulla. Suunnistuskouluun ilmoittautuessa tulee ensimmäisellä kerralla luoda lapselle oma MyClub-tunnus, ellei sellaista aiemmilta vuosilta jo ole ja jatkossa tulee käyttää lapsen MyClub-tunnusta.

Kauden 2023 suunnistuskoulumaksu on 130 EUR / lapsi. Lisäksi tulee olla Espoon Suunnan jäsen (liity jäseneksi). Laskut sekä suunnistuskoulusta että jäsenmaksusta toimitetaan MyClubin kautta huoltajalle.

Uusi harrastaja?

Jos haluat tulla mukaan kesken kauden, voit nyt ilmoittautua samoja ohjeita seuraten suunnistuskouluun. Ilmoittautuessasi valitse maksu pelkälle suunnistuskoulun syyskaudelle 14.8. alkaen. Syyskauden hinta on 80 EUR / lapsi. Lisäksi tulee olla Espoon Suunnan jäsen (liity jäseneksi). Jäsenmaksun suuruus on alle 20-vuotiailta 40 EUR. Ota lisäksi yhteyttä suunnistuskoulun rehtoriin, niin löydetään sopiva ryhmä uudelle suunnistajalle. 

Suunnistuskoulumaksu sisältää kilpailulisenssin ja sporttiturvavakuutuksen, kevät- ja syyskauden harjoitukset, talven salivuorot, pokaalijahdit, tukea kilpailuihin osallistumiseen ja suunnistuskoulun retkiin. Lisäksi suunnistuskoululaiset EsSun jäseninä saavat osallistua maksutta EsSun järjestämiin kuntosuunnistustapahtumiin ja muuhun EsSun jäsenilleen tarjoamaan ohjelmaan. 

Suunnistuskoulun ajankohtaiset asiat viestitään MyClubin kautta. Varmistathan, että sekä lapsen että huoltajan yhteystiedot ovat ajan tasalla!

Kilpailulisenssin ja sporttiturvavakuutuksen hankinta-aikataulu kaudella 2023 on seuraava:

Suunnistuskoulumaksu suoritettu Lisenssi ja vakuutus ovat voimassa
9.1.2023 viikon 2 aikana
13.2.2023 viikon 7 aikana
13.3.2023 viikon 11 aikana
17.4.2023 viikon 16 aikana
8.5.2023 viikon 19 aikana
7.8.2023 viikon 32 aikana
28.8.2023 viikon 35 aikana
Suunnistuskoulun ryhmät 2023

Villihiiret

(2017 – 2018 syntyneet)

 • Villihiirissä tutustutaan suunnistuksen maailmaan kunkin lapsen omalla tasolla.
 • Oma aikuinen on koko harjoituksen ajan lapsen kanssa.
 • Kauden aikana tavoitteena on oppia kulkemaan metsässä liikunnasta nauttien.

Liito-oravat 

(2015 – 2016 syntyneet)

 • Uusien suunnistajien kanssa käydään alkuun läpi perusasioita ja jatketaan siitä syvemmälle suunnistuksen maailmaan.
 • Jo pidempään suunnistaneille muodostamme ryhmiä, joissa jokaiselle löytyy sopivankokoisia haasteita.
  • Osa ryhmistä liikkuu harjoituksissa juosten, jolloin harjoitus on myös fyysisempi.
  • Enemmän ulkoilusta ja luonnon tutkimisesta kiinnostuneille on ryhmät, joissa vauhti on maltillisempi.

Karttaketut

(2013 – 2014 syntyneet)

 • Uusien suunnistajien kanssa käydään alkuun läpi perusasioita ja jatketaan siitä syvemmälle suunnistuksen maailmaan.
 • Jo pidempään suunnistaneille muodostamme ryhmiä, joissa jokaiselle löytyy sopivankokoisia haasteita.
  • Osa ryhmistä liikkuu harjoituksissa juosten, jolloin harjoitus on myös fyysisempi.
  • Enemmän ulkoilusta ja luonnon tutkimisesta kiinnostuneille on ryhmät, joissa vauhti on maltillisempi.

Rastisudet

(2009 – 2012  syntyneet)

 • Rastisudet on ryhmä niille 10-15 -vuotiaille, joille suunnistus on uusi harrastus. Ryhmässä lähdetään liikkeelle perusasioista ja kauden aikana päästään sisään harrastukseen.

EsSu Rangers

(2009 – 2012 syntyneet)

 • Essu Rangers on ryhmä niille 11-15 -vuotiaille suunnistuksen harrastajille, joille kokemusta on jo karttunut. Ryhmässä voi harrastaa oman motivaatiotason mukaisesti.
 • Mikäli suunnistuskärpänen on päässyt puraisemaan 11-14 -vuotiasta suunnistajaa napakammin, kannattaa tutustua eGroupJr-valmennusryhmään. eGroupJr:ssä voi syventää harrastusta seuraavalle tasolle.

Ensimmäistä kertaa suunnistuskouluun tuleva lapsi aloittaa uusien suunnistajien ryhmässä. Ryhmien vaihdot onnistuvat joustavasti, mikäli ohjaaja näkee vaihdon järkeväksi.

Villihiirten ryhmässä edellytetään oman huoltajan mukanaoloa. Myös muissa ryhmissä vanhemmat ovat tervetulleita apuohjaajiksi! Aktiivisesti harjoitteleville 11-14-vuotiaille nuorille EsSussa toimii eGroupJr-valmennusryhmä.

Varusteet

Suunnistuskoulu harjoittelee ulkona, joten pukeutuminen ja kengät sään mukaan. Lenkkareilla / kumppareilla pärjää hyvin.

Kompassi ei ole pakollinen varuste. Villihiiret eivät käytä kompassia ollenkaan, vanhemmissa ryhmissä kompassin käyttöä harjoitellaan kauden edetessä. Muutamia kompasseja on tarvittaessa lainattavissa seuralta. Mikäli olet ostamassa kompassia, kysy mieluusti vinkkejä ohjaajilta.

Emit-kilpailukortti ei myöskään ole pakollinen varuste. Suunnistuskoulussa on lainattavissa emit-kortteja niillä kerroilla, kun sitä tarvitaan – samoin pokaalijahdeissa ja nuorten sarjakilpailuissa. Muissa kilpailuissa on yleensä tarjolla vuokraemit, kun siitä mainitsee ilmoittautumisen yhteydessä (esim. Särkänniemi-suunnistus).

Harjoituskilpailut ja kilpailut

Suunnistuksessa kilpailut ovat kaikkien juttu osaamiseen ja vauhtiin katsomatta. Kilpailuissa pääsee tutustumaan uusiin maastoihin ja tutustuu entistä paremmin omiin seurakavereihin. Lasten ja nuorten osallistumista kilpailuihin tuetaan. Lisäksi valittuihin kilpailuihin järjestetään yhteiskuljetus, joka on lasten ja nuorten osalta ilmainen. 

Pokaalijahdit ja Kompassi-tapahtumat ovat mukava tapa harjoitella kilpailunomaista toimintaa. Näihin voi osallistua myös kaverin tai saattajan (esim. oma huoltaja) kanssa. Jokainen vähintään kolmeen pokaalijahtiin osallistunut palkitaan pokaalilla kauden päättäjäisissä.

Retket

Suunnistuskoulu tekee vuosittain kaksi retkeä: retken Särkänniemisuunnistukseen Tampereelle sekä retken Nuorisoviestiin ja Oravatonniin Turun suunnalle. Seura maksaa lasten ja nuorten osallistumismaksut näihin kilpailuihin, lisäksi retkille järjestetään bussikuljetus (lapsille ja nuorille ilmainen). Nuorisoviesti ja Oravatonni -retkellä yövytään omakustanteisesti seuran järjestämässä majoituksessa.

Särkänniemisuunnistus on KooVeen järjestämä perinteikäs lasten ja nuorten kilpailu 5-vuotiaille ja sitä vanhemmille Särkänniemen alueella. Nuorimmat suunnistavat saattajan kanssa. Kisojen jälkeen on mahdollisuus viettää loppupäivä laitteissa hurjastellen.

Nuorisoviestiin ja Oravatonniin EsSu on jo vuosia osallistunut suurella joukolla. Retki on suunnattu noin 7-vuotiaille ja sitä vanhemmille. 

Suunnistuskoulun toiminta-ajatus ja ohjaajat

Espoon suunta (EsSu) on espoolainen suunnistuksen erikoisseura, jonka tavoitteena on edistää suunnistusharrastusta Espoossa ja lähialueilla. EsSu haluaa olla koko perheen seura, jossa kaikki jäsenet viihtyvät toimiessaan yhdessä. Lue lisää EsSun toimintalinjasta. Suunnistuskoulun pääajatus onkin

 • ohjata lapsia suunnistajan polulla ja evästää vanhempia suunnistajien vanhemmiksi 
 • yhdistää lapset ja aikuiset koko perheen harrastuksen avulla.

Suunnistuskoulun ohjaajat tekevät työtään vapaaehtoisina. Harjoitukset on teemoitettu ja suunniteltu etukäteen. Jokaisella ryhmällä on vastuuohjaaja, joka koordinoi oman ryhmän osalta toiminnan. EsSu huolehtii ohjaajiensa kouluttamisesta säännöllisissä ohjaaja- ja valmentajakoulutuksissa.

Lisätietoja suunnistuskoulusta

Suunnistuskoulun rehtori Antti Pasanen (nuoriso # espoonsuunta.fi).

 

Suunnistuskoulun ohjelma 2023 (aina ajantasainen tieto muutoksineen MyClubissa).
17.4.2023 Kartta ja karttamerkit + ratamerkinnät EsSun Maja
24.4.2023 Kartan suuntaus (avoin maasto) Oittaa
2.5.2023 Pokaalijahti (huom. tiistai) EsSun Maja
8.5.2023 Kartalla pysyminen Hanikka
15.5.2023 Reitinvalinta Kasavuori
22.5.2023 Maaston muodot Matinlahti
29.5.2023 Rastityöskentely EsSun Maja
14.6.2023 Pokaalijahti (huom. keskiviikko) Kellonummi
  Kesätauko  
9.8.2023 Pokaalijahti Hannus
14.8.2023 Rastityöskentely Kilonpuisto (Kilonpuiston koulu)
21.8.2023 Ennakointi & havainnointi Olarinniitty (pysäköinti Olarin koulun ja steinerkoulun p-alueilla)
28.8.2023 Pokaalijahti Kantokaski
4.9.2023 Kaupunkisprintti Kirkkojärvi, palloiluhallin puoli
11.9.2023 Reitinvalinta maaston avulla Latokaski
18.9.2023 Ei harjoitusta  
25.9.2023 Yösuunnistus Keski-Espoon urheilupuisto