Suunnistuskoulu

Suunnistuskoulu tarjoaa lapsille ensimmäiset askeleet suunnistuspolulle. Vasta-alkaja tai karttoihin hurahtanut aarteenetsijä, meiltä löytyy paikka kaikille harrastaa ja kehittyä suunnistuksen parissa.

Suunnistuskoulu 2021

Suunnistuskoulun syyskausi käynnistyy 9.8.2021. Ilmoittautuminen MyClub-jäsenpalvelussa on suljettu, mutta mikäli haluat vielä ilmoittautua, ole yhteydessä suunnistuskoulun rehtoriin (yhteystiedot alla). 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Syyskaudella palaamme osittaisesta omatoimiharjoittelusta lähiopetukseen. Suunnistuskoulun harjoitukset pidetään maanantaisin Espoon alueella klo 18.15-19.45 / 18.30-20. 

Suunnistuskouluun ovat kaudella 2021 tervetulleita kaikki 2016 tai aiemmin syntyneet lapset ja nuoret.

Suunnistuskoulun ohjelmaan kuuluu harjoitusten ohella myös runsas määrä erilaisia Espoon Suunnan sekä naapuriseurojen järjestämiä suunnistustapahtumia. Kauden aikana ajantasainen tieto ohjelmasta on MyClubissa.

Suunnistuskoulussa harjoitellaan ikätasoisesti metsässä liikkumista ja suunnistuksen perusteita. Lisäksi suunnistuskouluun kuuluu tapahtumia, retkiä ja talvikaudella salivuoro

Suunnistuskoulun ryhmät 2021

Villihiiret

(2015 – 2016 syntyneet)

 • Villihiirissä tutustutaan suunnistuksen maailmaan kunkin lapsen omalla tasolla.
 • Oma aikuinen on koko harjoituksen ajan lapsen kanssa.
 • Kauden aikana tavoitteena on oppia kulkemaan metsässä liikunnasta nauttien.

Liito-oravat 

(2013 – 2014 syntyneet)

 • Siniseen (aloittavien) ryhmään tullaan, kun suunnistuskokemusta ei ole ehtinyt kertyä vielä paljoa. Ryhmässä lähdetään liikkeelle perusasioista ja kauden aikana päästään sisään harrastukseen.
 • Keltaisessa ryhmässä suunnistusta on harrastettu aikaisemminkin. Yleisimmät karttamerkit ja toiminta suunnistusradalla ovat tuttuja asioita. Kauden jälkeen suunnistaja suoriutuu itsenäisesti rastireitistä ja osaa tehdä radalla reitinvalintoja (oikaisuja).
 • Valkoisessa liito-oravaryhmässä on innokkaita suunnistajanalkuja, jotka liikkuvat metsässä jo vauhdikkaammin ja osallistuvat mielellään kilpailuihin. Rastireittiradalle uskalletaan mennä itsenäisesti ja kauden aikana varmuus erilaisiin reitinvalintoihin vahvistuu. Suoria ratoja harjoitellaan pääasiassa ohjaajan avustuksella.

Karttaketut

(2011 – 2012 syntyneet)

 • Siniseen (aloittavien) ryhmään kannattaa tulla, kun suunnistuskokemusta ei ole ehtinyt kertyä vielä paljoa. Ryhmässä lähdetään liikkeelle perusasioista ja kauden aikana päästään sisään harrastukseen.
 • Keltaisessa ryhmässä suunnistusta on harrastettu aikaisemminkin. Yleisimmät karttamerkit ja toiminta suunnistusradalla ovat tuttuja asioita. Kauden jälkeen suoriutuu itsenäisesti rastireitistä ja osaa tehdä radalla reitinvalintoja (oikaisuja).
 • Valkoisen ryhmän suunnistajilta löytyy jo kokemusta kilpailuista. Ryhmään tullessaan suunnistaja suoriutuu itsenäisesti rastireitistä ja osaa tehdä radalla reitinvalintoja. Suunnistajan tavoitteena on kauden jälkeen läpäistä helppo suora rata itsenäisesti.

Rastisudet

(2007 – 2010  syntyneet)

 • Rastisudet on ryhmä niille 10-14 -vuotiaille, joille suunnistus on uusi harrastus. Ryhmässä lähdetään liikkeelle perusasioista ja kauden aikana päästään sisään harrastukseen.

EsSu Rangers

(2007 – 2010 syntyneet)

 • Essu Rangers on ryhmä niille 10-14 -vuotiaille suunnistuksen harrastajille, joille kokemusta on jo karttunut. Ryhmässä voi harrastaa oman motivaatiotason mukaisesti suunnistuksen ilo edellä.

Ilmoittautumisen yhteydessä tulee kirjata lisätietoihin tieto siitä, mihin ryhmään lapsi ilmoittautuu. Ensimmäistä kertaa suunnistuskouluun tuleva lapsi aloittaa aina sinisessä eli aloittavien ryhmässä. Ryhmien vaihdot onnistuvat joustavasti, mikäli ohjaaja näkee vaihdon järkeväksi.

Villihiirten ryhmässä edellytetään oman huoltajan mukana oloa. Myös muissa ryhmissä vanhemmat ovat tervetulleita apuohjaajiksi! Aktiivisesti harjoitteleville 11-14-vuotiaille nuorille EsSussa toimii eGroupJr-valmennusryhmä.

Ilmoittautuminen ja suunnistuskoulun viestintä

Suunnistuskouluun ilmoittaudutaan MyClub-jäsenpalvelussa. Suunnistuskouluun ilmoittautuessa tulee ensimmäisellä kerralla luoda lapselle oma MyClub-tunnus ja jatkossa käyttää lapsen MyClub-tunnusta. Jos haluat tulla mukaan kesken kauden, ota yhteyttä suunnistuskoulun rehtoriin (yhteystiedot alla).

Kauden 2021 suunnistuskoulumaksu on 125 e / lapsi. Lisäksi tulee olla Espoon Suunnan jäsen (Liity jäseneksi). Maksukuitit sekä suunnistuskoulusta että jäsenmaksusta toimitetaan MyClubin kautta huoltajalle.

Suunnistuskoulumaksu sisältää SuomiSport-lisenssin ja perusvakuutuksen, kevät–syyskauden harjoitukset, talven salivuorot, pokaalijahdit, pääkaupunkiseudun sarjakisat, tukea kilpailuihin osallistumiseen ja suunnistuskoulun retkiin. Lisäksi suunnistuskoululaiset saavat osallistua maksutta EsSun järjestämiin kuntosuunnistustapahtumiin ja muuhun EsSun jäsenilleen tarjoamaan ohjelmaan. 

Suunnistuskoulun ajankohtaiset asiat viestitään MyClubin kautta. Varmistathan, että sekä lapsen että huoltajan yhteystiedot ovat ajan tasalla!

Varusteet

Suunnistuskoulu harjoittelee ulkona, joten pukeutuminen ja kengät sään mukaan. Lenkkareilla / kumppareilla pärjää hyvin.

Kompassi ei ole pakollinen varuste. Villihiiret eivät käytä kompassia ollenkaan, vanhemmissa ryhmissä kompassin käyttöä harjoitellaan kauden edetessä. Muutamia kompasseja on tarvittaessa lainattavissa seuralta. Mikäli olet ostamassa kompassia, kysy mieluusti vinkkejä ohjaajilta.

Emit-kilpailukortti ei myöskään ole pakollinen varuste. Suunnistuskoulussa on lainattavissa emit-kortteja niillä kerroilla, kun sitä tarvitaan – samoin pokaalijahdeissa ja nuorten sarjakilpailuissa. Muissa kilpailuissa on yleensä tarjolla vuokraemit, kun siitä mainitsee ilmoittautumisen yhteydessä (esim. Särkänniemi-suunnistus).

Harjoituskilpailut ja kilpailut

Suunnistuksessa kilpailut ovat kaikkien juttu osaamiseen ja vauhtiin katsomatta. Kilpailuissa pääsee tutustumaan uusiin maastoihin ja tutustuu entistä paremmin omiin seurakavereihin. Lasten ja nuorten osallistumista kilpailuihin tuetaan. Lisäksi valittuihin kilpailuihin järjestetään yhteiskuljetus, joka on lasten ja nuorten osalta ilmainen. 

Pokaalijahdit ja Kompassikilpailut ovat mukava tapa harjoitella kilpailunomaista toimintaa. Näihin voi osallistua myös kaverin tai saattajan (esim. oma huoltaja) kanssa. Jokainen vähintään kolmeen pokaalijahtiin osallistunut palkitaan pokaalilla ja jokainen vähintään kolmeen nuorten sarjakilpailuun osallistunut palkitaan mitalilla kauden päättäjäisissä.

Retket

Suunnistuskoulu tekee vuosittain kaksi retkeä: retken Särkänniemisuunnistukseen Tampereelle sekä retken Nuorisoviestiin ja Oravatonniin Turun suunnalle. Seura maksaa lasten ja nuorten osallistumismaksut näihin kilpailuihin, lisäksi retkille järjestetään bussikuljetus (lapsille ja nuorille ilmainen). Nuorisoviesti ja Oravatonni -retkellä yövytään omakustanteisesti seuran järjestämässä majoituksessa.

Särkänniemisuunnistus on KooVeen järjestämä perinteikäs lasten ja nuorten kilpailu 5-vuotiaille ja sitä vanhemmille Särkänniemen alueella. Nuorimmat suunnistavat saattajan kanssa. Kisojen jälkeen on mahdollisuus viettää loppupäivä laitteissa hurjastellen.

Nuorisoviestiin ja Oravatonniin EsSu on jo vuosia osallistunut suurella joukolla. Retki on suunnattu noin 7-vuotiaille ja sitä vanhemmille. 

Suunnistuskoulun toiminta-ajatus ja ohjaajat

Espoon suunta (EsSu) on espoolainen suunnistuksen erikoisseura, jonka tavoitteena on edistää suunnistusharrastusta Espoossa ja lähialueilla. EsSu haluaa olla koko perheen seura, jossa kaikki jäsenet viihtyvät toimiessaan yhdessä. Lue lisää EsSun toimintalinjasta. Suunnistuskoulun pääajatus onkin

 • ohjata lapsia suunnistajan polulla ja evästää vanhempia suunnistajien vanhemmiksi 
 • yhdistää lapset ja aikuiset koko perheen harrastuksen avulla.

Suunnistuskoulun ohjaajat tekevät työtään vapaaehtoisina. Harjoitukset on teemoitettu ja suunniteltu etukäteen. Jokaisella ryhmällä on vastuuohjaaja, joka koordinoi oman ryhmän osalta toiminnan. EsSu huolehtii ohjaajiensa kouluttamisesta säännöllisissä ohjaaja- ja valmentajakoulutuksissa. 

Lisätietoja suunnistuskoulusta

Suunnistuskoulun rehtori Jyrki Noponen (nuoriso # espoonsuunta.fi – vaihda sähköpostiosoitteen risuaita ja tyhjät tilat sen ympäriltä @-merkkiin).

 

Suunnistuskoulun ohjelma 2021 (aina ajantasainen tieto muutoksineen MyClubissa). Syksyn aikataulu alustava.
19.4.2021 Suunnistuskoulu, Olarin Steinerkoulu Aloitus, Kartta ja karttamerkit 
26.4.2021 Suunnistuskoulu, Kilonpuisto Kartan käyttö ja ratamerkit (rastireitti ja tukireitti)
3.5.2021 Suunnistuskoulu, Matinlahti  
6.5.2021 Kompassikisa Espoon Akilles
10.5.2021 Suunnistuskoulu, Silkkiniitty Kartan suuntaus
13.5.2021 Prismarastit  
17.5.2021 Pokaalijahti, Karhusuon koulu  
24.5.2021 Suunnistuskoulu, EsSun maja / Puolarmaari Reitinvalinta / rogaining
25.5.2021 Kompassikisa Lynx
31.5.2021 Pokaalijahti, Hannus  
7.6.2021 Kompassikisa Riihimäen Suunnistajat / Hyvinkään Rasti
14.6.2021 Kompassiviesti Pihkaniskat
     
2.-5.8.2021 Leimaus-leiri (erillinen ilmoittautuminen) Vuokatti
     
9.8.2021 Suunnistuskoulu Rastireitti
10.8.2021 Kompassikisa Rasti-Vihti
16.8.2021 Suunnistuskoulu Kartan luku ja paikallistaminen
23.8.2021 Suunnistuskoulu Kartan suuntaus
28.-29.8.2021 eGames / Pokaalijahti  
30.8.2021 Suunnistuskoulu Viestiharjoitus
2.9.2021 Kompassiviesti Rajamäen Rykmentti
6.9.2021 Pokaalijahti / Kompassikisa Olarinniitty
13.9.2021 Suunnistuskoulu Sprintti
18.9.2021 Särkänniemi-suunnistus  
20.9.2021 Pokaalijahti  
27.9.2021 Suunnistuskoulu Yösuunnistus
2.-3.10.2021 Nuorisoviesti ja Oravatonni  
lokakuu Pokaalipeijaiset