LuuFix – leimasinkorjausta

Aina silloin tällöin tulee vastaan tilanteita jolloin suunnistajalla on niin paljon käsivoimaa/kiire että leimasinlaitteen haarukat ( ne joiden vastakappaleet löytyvät emit-kortista) murtuvat kesken kisan. Yksittäisen leimasimen hinta on noin 70-130€, joten muutoin täysin toimivaa leimasinta tuntuu hölmöltä korvata vian takia uudella. Nykypäivän 3D-valmistustekniikka mahdollistaa pienimuotoisten korjausrakenteiden valmistamisen suhteellisen nopeasti ja tulostusmahdollisuuksia löytyy esimerkiksi kaupunkien kirjastoista.

Viimeisen viiden vuoden testausjakson pohjalta, ”varaosa” joustaa sopivasti ja murtuessaan ei revi leimasinta huonompaan kuntoon. Materiaalina voi ihan hyvin käyttää PLA-filamenttia, vaikka se ei ole ehkä paras mahdollinen materiaali ulkokäyttöön. Itse rastileimasin taitaa olla ABS-muovia joten kappaleiden yhdistämiseen kannattaa valita sopiva liima.  Varahaarukka näyttää epäsymmetriseltä mutta on sitä tarkoituksella sillä näin liimapinta on mahdollisimman pitkä ja varaosa sopii kummallekin puolelle leimasinta. Kappale liimataan paikoilleen sovittamalla palikka paikoilleen esimerkiksi vanhan emit-kortin (sellainen jossa ei ole virtaa eikä leimaustapahtumaa tapahdu kortin ollessa paikoillaan) avulla, jolloin hahlosta ei tule liian löysä tai kireä. Tiedoston tulostamista varten voi ladata täältä

Luufix asennettuna rastileimasimeen 32.