Uusia ystäviä Unkarista! – New friends from Hungary!

(below is a short version of this in English)

Espoon Suuntaan on liittynyt kolme nuorta tyttöä Unkarista. Lili Lantai, Rita Maramarosi ja Dominika Mero tulivat pääsiäisviikon keskiviikkona tutustumaan Suomeen ja uusiin seuratovereihinsa. Mukana oli myös valmentaja Melinda Zsoltne Nementh. Lili ja Rita ovat syntyneet 2005 ja Dominika 2001. Suunnistuksen lisäksi Rita ja Dominika kilpailevat myös juoksussa.

Tytöt eivät olleet aiemmin vierailleet Suomessa tai missään muussakaan pohjoismaassa. Rita kertoo haaveilleensa juuri Suomessa suunnistamisesta, koska pitää suomalaista maastoa suunnistuksen huippumaastona. Kaikkien mielestä suomalainen maasto osoittautuikin varsin erilaiseksi kuin unkarilainen. ”Juostavuus ja näkyvyys on Unkarissa keskimäärin parempaa kuin Suomessa”, sanoo Dominika. Toisaalta Unkarissa on kartta yleensä vihreämpi ja välillä voi olla hyvinkin tiheää kasvillisuutta. Suot olivat myös uusi asia tytöille. ”Melkein upposin”, kertoo Lili nauraen.

Lili, Rita ja Dominika osallistuivat pitkänäperjantaina Saaristorasteille ja pääsiäissunnuntaina Viking Line -rasteille. Emitin käyttö oli uutta ja aiheutti hieman ylimääräistä stressiä. Kaikilla sunnuntain kisa meni paremmin kuin perjantain, vaikka Paimiossa olikin lunta aika lailla enemmän kuin Paraisilla. D18-sarjassa Rita oli peräti kolmas ja Lili hienosti viides. Naisten eliitissä Dominika oli 20.

Pääsiäismaanantaina unkarilaiset osallistuivat muiden eGrouppilaisten tavoin Suunta Huipulle –leiripäivään. Aamupäivällä oli sprintti Lauttasaaressa ja iltapäivällä Olarissa. Järjestäjänä näissä treeneissä oli Helsingin Suunnistajat. Sprinttitreenit olivat tytöistä helpohkoja. ”Mutta oikean reitin löytäminen oli hankalaa”, sanoo Lili.

Kysyimme tytöiltä, että mikä oli yllättävää Suomessa. ”Oli erikoista, että kisoissa sai valita itse lähtöajan”, sanoo Dominika ja lisää, että oli mukavaa, kun kaikki olivat todella ystävällisiä ja puhuivat niin hyvää englantia. Majan uusi ovi, joka pitää ääntä auetessaan, oli herättänyt hilpeyttä. Rita kertoo, että suomalainen elämäntyyli, rauhallisuus ja luonnonläheisyys yllättivät. ”Kuin olisin toisessa maailmassa”, hän sanoo. Lili oli yllättynyt siitä, miten paljon ihmisiä oli kisoissa ja miten monet harrastavat urheilua.

Matkan kohokohtia kysyessä kaikki mainitsevat yhdeksi sunnuntain illanvieton majalla eGroup-tyttöjen kanssa. Ohjelmassa oli mukavaa jutustelua ja hyvää syötävää. Samalla juhlittiin Inaria, Liliä ja Liisaa, joilla kaikilla oli synttärit pääsiäisenä. ”EsSun tytöt ovat lämminhenkinen ja yhteen sulautunut porukka, johon on hienoa kuulua”, Rita sanoo. Lili kertoo, että suomalaisessa metsässä oleminen ja luonto tekivät häneen vaikutuksen. Dominikan mukaan ensikosketus suomalaiseen metsään oli todella liikuttavaa. Tytöt olivat mukana tiistaiaamun Märskyn aamutreenissä Hanikassa ja kiipesivät sen jälkeen Kasavuoren päälle ihailemaan maisemia. Ritan mukaan erityisesti rantamaisemat olivat hienoja Suomessa. Tytöt olivat myös nauttineet useaan kertaan majan saunan lämpöisistä löylyistä.

Lopuksi kysyimme vielä kultakin tavoitteita tulevalle kaudelle. Näin he vastasivat.

Lili: ”Haluaisin päästä osallistumaan nuorten EM-kisoihin sekä menestyä siellä. Ja osallistua suomalaisiin kisoihin.”

Rita: ”Päätavoitteeni on nuorten EM-kisat, mutta haluaisin menestyä myös nuorten MM-kisoissa. Loppuvuoden tavoitteena on maastojuoksun nuorten EM-kisat.”

Dominika: ”Tavoitteena on MM-kisat sekä opiskelijoiden MM-kisat. Sekä tietysti maailman suurin suunnistusviesti JUKOLA!”

Espoon Suunta kiittää tyttöjä ja heidän valmentajaansa. Odotamme jälleennäkemistä viimeistään Jukolassa kesäkuussa!

Kiitokset myös kaikille essulaisille, jotka mahdollistivat unkarilaisten vierailun. David Farkas, jonka avustuksella tytöt tulivat juuri Essuun, Ikäheimoset, jotka suunnittelivat tyttöjen ohjelma, Määttälät, jotka auttoivat kuskauksissa, Liisa, joka toimi myös kuskina, Hanne, joka opasti treeneissä, Anna, joka suunnitteli myös ohjelmaa ja koko Essu ja erityisesti eGroup-tytöt, jotka otitte tytöt lämpimästi vastaan!

Lili Lantai

synt 2005

EYOC 2021: 20. sija sprintti D16, 3. sija viesti D16

ig: @lantailili

Rita Maramarosi

synt 2005

EYOC 2021: 1. sija sprintti D16, 3. sija viesti D16

3000m 9:48.75

ig: @maramarosirita

Dominika Mero

synt 2001

JWOC 2021: 14. sija sprintti D20

Unkarin mestaruus pitkällä matkalla 2021 D21E

ig: @merodominika

Kasavuoren huipulla Hannen ja Liisan kanssa Märskyn treenin jälkeen.

eGroup-tyttöjen illanvietto majalla

 

New friends from Hungary!

Three girls from Hungary – Lili Lantai, Rita Maramarosi and Dominika Mero –  with their coach Melinda Zdoltne Nemeth came to visit Finland after joining Espoon Suunta. Lili and Rita were born in 2005 and Dominika in 2001. In addition to orienteering, Rita and Dominika also compete in running.

This is the first time the girls have been to Finland or any other Nordic country. According to the girls, terrain in Finland is quite different from terrain in Hungary. Swamps, for example, were new for them. Some orienteering conventions in Finland were also not familiar. Using an emit card was new, as was the chance to pick your own start time for a race. Regardless of these surprises, the girls did well in their races in Saaristorastit on Friday, Viking Line rastit on Sunday and in Monday’s Suunta Huipulle training day.

Surprising for the girls was also how many people were friendly and spoke good English. Finnish lifestyle, peacefulness and closeness to nature made Finland feel like another world to the girls – as did the amount of people doing sports and participating in orienteering races.

One of the highlights for the visit was a Sunday get-together with eGroup girls in the club house. It showed how close and friendly eGroup girls are, and made Lili, Rita, and Dominika glad to be a part of that group. Finnish forests and nature were also an impressive and touching experience, with the shores being especially memorable. The girls also got to enjoy sauna in the club house.

Going forward, these are the goals the girls have set for themselves this season.

Lili: “I would like to be able to participate in EYOC and achieve a good result. And participate in Finnish races.”

Rita: “My main goal is EYOC but I would also like to succeed in JWOC. I’m also aiming for European Cross-country Running Championships later this year.”

Dominika: “I’m aiming for WOC and WUOC. And of course, the biggest orienteering relay in the world, JUKOLA!”

Espoon Suunta thanks the girls and their coach. We are looking forward to meeting them again at the latest during Jukola in June!

We would also like to thank all members of Essu who have made this visit possible. David Farkas, who’s guidance brought the girls to Essu, family of Ikäheimonen, who oversaw the schedule for the visit, family of Määttälä, who helped with transportation, Liisa, who also helped with driving, Hanne, who helped during training, Anna, who also helped to plan the schedule, and everyone in Essu, especially girls of eGroup, who gave the girls from Hungary a warm welcome!