EsSu kolmen vuoden tauon jälkeen taas Ungissa

Viikonloppuna kisattiin perinteinen Ungina tunnettu nuorten Ungdomens Tiomila -viestikilpailu Ruotsissa. Parin vuoden odotuksen jälkeen EsSu pääsi jälleen ottamaan osaa tähän upeaan tapahtumaan. Tänä vuonna kilpailuformaatti oli kuitenkin hieman erilainen kuin ennen: HD12-viestin sijaan perjantaina kisattiin HD14-viesti, ja D18 ja H18 -viestit oli yhdistetty yhdeksi HD20-viestiksi. 14-sarjan neliosuuksiseen viestiin EsSu lähti kolmen joukkueen voimin. Lauantaiyön 20-sarjan kymmenosuuksiseen viestiin EsSulla oli laittaa neljä joukkuetta. Urheilijoita oli siis mukavasti mukana, vaikka viime hetken poisjääntejä tulikin jonkin verran. Kaikkiaan reissuun lähti 49 urheilijaa ja 15 huoltajaa. Osa urheilijoista pääsi nauttimaan sekä 14- että 20-sarjan viesteissä juoksemisesta.

Espoon Suunnan kuusikymmenpäinen joukko lähti kohti Ruotsin Ulricehamnia torstai-iltapäivänä. Joukkoon kuului niin ensikertalaisia kuin tämän viestin kokeneita konkareitakin. Bussi ja pari saattoautoa kuljettivat joukon Turkuun, josta noustiin laivaan. Laivan saavuttua Tukholmaan matka jatkui jälleen bussilla. Useamman tunnin bussimatkaan sisältyi aiemmilta Ungeilta tutuksi tullut ruokailu Jönköpingin Ikeassa. Pitkän bussimatkan aikana joukon kokeneemmat urheilijat päättivät tuoda reissuun lisämaustetta lanseeraamalla pelin, johon osallistui lähes koko retkikunta aina 14-sarjan viestin nuorimmista juoksijoista huoltajiin. Pelissä kukin osanottaja sai salaiseksi tehtäväkseen ”murhata” toisen osallistujan koskettamalla tätä tietyssä paikassa tietyllä esineellä. Reissulaisia viihdyttivät koko matkan ajan whatsapp-ryhmään julkaistut raportit pelin etenemisestä: ”Luukas murhattu teltan kiilalla kisapaikalla”, ”Jukka murhattu yökerhossa kompassilla”, ”Lauriina murhattu kengällä tunnelissa”.

Jo bussimatkan aikana käytiin yhteisesti läpi reissun kolme tavoitetta. Tavoitteet olivat seuraavat:

  1. Pidä hauskaa
  2. Hae kaikki rastit
  3. Syö vähintään kerran jäätelöä/mehujäätä

 

Ulricehamniin saavuttua vuorossa oli järjestäjän tarjoamien puolijoukkuetelttojen miehittämistä ja kilpailukeskusalueeseen tutustumista sekä kortinpeluuta. Onnekkaimmat pääsivät myös pystyttämään seura- ja huoltotelttoja kilpailukeskukseen.

Perjantaina iltapäivällä 17:00 starttasi HD14-viesti. Viesti koostui tyttöjen avausosuudesta ja poikien ankkuriosuudesta, sekä kahdesta parallel-keskiosuudesta. Parallel-osuuksille sai lähteä samaan aikaan kolme juoksijaa, joista ensimmäisenä radan selvittänyt pääsi lähettämään seuraavan osuuden viestinviejän. Etenkin keskiosuuksia pidemmät avaus- ja ankkuriosuudet yllättivät haastavuudellaan, mutta niin kilpailijoiden kuin huoltajienkin moraali pysyi korkealla. Kaikki EsSun kolme joukkuetta saivat hyväksytyn suorituksen, eli viestiin asetetut tavoitteet saavutettiin. 

 

Illalla urheilijat ja tukijoukot nauttivat EsSun huoltoteltalla järjestäjän tarjoamasta ruuasta ja EsSun oman huoltotiimin loihtimasta mansikkarahkasta.

Yö vietettiin järjestäjien pystyttämissä puolijoukkueteltoissa noin kilometrin päässä itse kilpailukeskuksesta. Useilla urheilijoilla yöunet jäivät totuttua niukemmiksi, sillä HD20-sarjan viesti starttasi 2:45 perjantain ja lauantain välisenä yönä. 

Yö sujui ongelmitta. Tästä kiitos kuuluu EsSun toppatakkiosastolle ja huoltotiimille, jotka pitivät huolen siitä, että urheilijat herätettiin sovittuihin aikoihin ja EsSun baarissa oli puuroa, leipää, hedelmiä ja muita eväitä tarjolla läpi yön.

20-sarjan viestissä nähtiin varman vahvoja viestisuorituksia, jotka siivittivät EsSun ykkösjoukkueen nousujohteisesti parhaaksi suomalaisjoukkueeksi sijalle kahdeksan. Voiton vei vuosien takaisista Ungeista tuttu Ruotsin IKHP. Ensimmäiset joukkueet saatiin maaliin lauantaiaamuna kello 9 maissa. Viimeiset löysivät tiensä maaliin muutamia tunteja voittajien jälkeen, vaikka järjestäjä oli jo ehtinyt kerätä osan rasteista pois. Kaikilla rastipaikoilla kuitenkin käytiin, vaikkei lippuja ja leimasimia enää löytynytkään. Täten voidaan tulkita, että kaikilla rasteilla käymisen tavoite tuli täytetyksi, vaikka tuloslistalta löytyykin yksi hylätty joukkue. Tärkein tavoite – hauskanpito – kuitenkin vaikutti tulleen täytetyksi ja kaikille mukana olleille tarttui varmasti mukaan hienoja uusia kokemuksia. Monella matkassa olleella onkin vielä monta Ungdomens Tiomilaa edessä!

Nyt katseen voi siirtää syksyn tuleviin viestikilpailuihin. 20.8. kilpaillaan Nuorten Jukola, johon EsSulla on näillä näkymin tulossa ennätysmäärä joukkuetta. 1.10. on vuorossa Nuorisoviesti, jonne EsSu on niin ikään lähtenyt perinteisesti laajalla rintamalla. Etenkin yli 18-vuotiailla urheilijoilla, jotka eivät enää pääse näihin upeisiin nuorten viesteihin, tärkeiksi viestikilpailuiksi muodostuvat viestiliigan osakilpailut sekä tietysti 11.9. kilpailtava SM-viesti. Viestikauden päättää 8.10. jälleen Ruotsissa järjestettävä 25manna.

 

Teksti: Liisa Raasakka

Kiitos kuvista Maria, Matti, Pietu ja Riina!