2012 eGames

 

Ajankohtaista

  • Täysi liikkumiskielto SM sprintin harjoituskieltoalueella astuu voimaan 27.4. 19.4.2024

    SM Sprintti lähestyy yllättävän nopeasti. Muistathan että  täysi liikkumiskielto SM sprintin harjoituskieltoalueella astuu voimaan 27.4. Tehdään  yhdessä kaikille tasapuolinen kisa ja noudatetaan harjoittelukieltoaluetta.  Tarkemmat tiedot harjoittelukieltoalueesta kisasivuilla
    Tsekkaa myös Ajankohtaista  sivu kilpailuun liittyvistä tiedoista kuten muksulan tilanteesta.

    Continue reading →
  • Essun naiset sijalle 7 Tiomilassa! 5.5.2024

    Tiomila juostiin toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna Nynäshamnissa Ruotsissa. Samasta kilpailukeskuksesta juostiin Tiomila myös vuonna 2018, jolloin Essu voitti nuorten viestin. Tämän vuoden kisaan lähti iso joukko essulaisia ja mukana oli erityisen paljon nuoria parikymppisiä suunnistajia. Nuorten viestissä oli yksi joukkue, miehissä kolme joukkuetta (joista yhdessä 4 kpl ei-essulaisia) ja naisten viestiin lähti myös kolme joukkuetta.

    Nuorten viesti käytiin lauantai-iltapäivänä vuodenaikaan nähden kuumassa ja aurinkoisessa säässä. Essun viestijoukkue koostui tällä kertaa pelkästään tytöistä ja ihan mukavasti tytöt juoksivat sekajoukkueiden seassa. Osalla meni vähän paremmin, joillain tuli vähän virheitä. Kaikki tytöt olivat ensikertalaisia Tiomilassa ja ranskalaiselle Amaia Rochelle viesti oli ensimmäinen kisa Espoon Suunnan väreissä. Joukkueen lopullinen sijoitus oli 191 kun kisassa oli vajaat 270 joukkuetta. Kisaan saatiin suomalaisvoittaja kun Turun Suunnistajien nuoret voittivat kisan. Angelniemen Ankkuri oli myös kymppisakissa, sijoitus kuudes.

    Tiomilan naisten ja miesten viestit kisattiin tänä vuonna täysin uudella tavalla. Miesten 10-osuuksinen viesti starttasi valoisassa kevätillassa klo 17.30 (ajat Ruotsin aikaa). Viestistä juostiin ensin kolme osuutta ja sen jälkeen viesti keskeytettiin. Puoli kymmeneltä lähti naisten viesti ja sitä juostiin kaksi pimeää osuutta. Tämän jälkeen naisten viesti keskeytettiin ja miesten viesti jatkui nelososuudella eli ”långa nattenilla” klo 23.30. Pitkälle yöosuudelle lähetettiin kolmen ensimmäisen osuuden tulosten mukaisessa takaa-ajossa. Viestin juostiin näin loppuun ja voittajajoukkue saatiin maaliin hieman ennen aamukuutta. Naisten viesti jatkui samoin takaa-ajona alkaen klo 7. Loput neljä osuutta juostiin peräkkäin. Uutuutena tänä vuonna oli myös se, että naisten joukkueissa oli aiemman viiden juoksijan sijasta kuusi juoksijaa.

    Essun miehet pysyivät varsinkin alussa melko hyvin kärjen tuntumassa. Pitkää yötä juossut Topias Kemppi juoksi mainiosti nopeassa letkassa ja hävisi kärkeen vain pari minuuttia. Miesten valmentaja Antti Kemppainen totesi, että valmennuksen taktiikka onnistui, kun saatiin hyvien päiväosuuksien jälkeen juoksija hyvissä asemissa pitkälle yölle. Essua edustava norjalainen Anders Haugskott onnistui myös varsin hyvin kolmososuudella ja oli osuustuloksissa 22. Hän jäi kärjestä alle minuutin. Essun miesten ykkösjoukkueen lopullinen sijoitus oli 53. Antin mukaan tämä oli varsin hyvä sijoitus joukkueella, jossa oli jopa alle kaksikymppisiä juoksijoita. Potentiaalia tällä joukkueella olisi Antin mukaan ollut sijoille 30-40 asti, mutta muutamat virheet torppasivat nämä mahdollisuudet. Kakkosjoukkueen loppusijoitus oli 91. Kolmosjoukkueen osalle tuli valitettava hylkäys kutososuudella, mutta kaikki juoksivat kuitenkin omat osuutensa ja pääsivät nauttimaan Nynäshamnin vaativista maastoista.

    Viikonlopun riemastuttavin ja mieleenpainuvin hetki koettiin naisten viestissä kun ykkösjoukkue saavutti historiallisen sijan 7. Taakse jäivät kaikki muut suomalaisjoukkueet. Eroa kärkeen oli lopulta vajaat neljä minuuttia, mutta kakkossijaan vain pari minuuttia. Uskomaton suoritus nuorelta joukkueelta!

    Viestin aloitti Hanne Hilo. Hän kertoi aina seuranneensa Jukolan avausosuutta ja haaveilleensa, että pääsisi joskus myös itse kokemaan ison viestin yöyhteislähdön. Nyt haave täyttyi ja kokemus olikin Hannesta aivan taianomainen. Hannen osuus sujui varsin hyvin ja hän oli erittäin tyytyväinen. Hajonnan vähyys oli Hannesta vähän yllättävää, mutta se ei haitannut menoa ja Hanne toi viestin vaihtoon mainiolla sijalla 20 vain 43 sekuntia kärjestä. Maininnan arvoista on Essun kakkosjoukkueen Emmi Markin avausosuus. Emmi toi viestin hienosti sijalla 22 vain pari sekuntia Hannesta.

    Hanne lähetti matkaan naisten viestin toisen yöosuuden juoksijan Maria Määttäsen. Marialla on ollut ehkä pari vähän vaisumpaa suunnistusvuotta takana sairastelujen takia, mutta nyt hän teki upean paluun huipulle. Maria kertoi olleensa erittäin tyytyväinen ja jopa vähän yllättynyt omaan suoritukseensa. Tavoitteena oli minimoida virheet ja nauttia suorituksesta ja tässä Maria kyllä onnistui. Hän tuli vaihtoon sijalla 8, 1:26 kärjestä. Tässä vaiheessa naisten viesti keskeytettiin odottamaan aamulla alkavaa takaa-ajolähtöä.

    Aamulla valoisalle naisten ”långa dagenin” putkiosuudelle lähti nuori unkarilainen Rita Maramarosi. Tästä osuudesta tuli tapahtumarikas niin Ritalle kuin muillekin kärkijoukkueiden juoksijoille. TV-lähetyksen seuraajille näytettiin mitä karmeimpia gps-jälkiä. Ritakin teki ison virheen ykkösrastille, mutta niin teki myös hänen edessään minuutin päässä oleva kärkiletka. Rita kertoi, että fyysinen kulku oli erittäin hyvä ja hän päätti virheen jälkeen tsempata ja mennä joukkueen taktiikan mukaan eli välttää virheitä. Rita onnistuikin pitkällä osuudella loppujen lopuksi erittäin mainiosti ja kertoi itsekin yllättyneensä siitä miten välillä juoksi letkan kärjessä ja perässä juoksi kymmenkunta huippusuunnistajaa. Rita toi viestin sijalla 5 ja 5:28 kärjestä.

    Nelososuudelle lähti Ritan maajoukkuekaveri Unkarista eli Dominika Mero. Dominika oli erittäin tyytyväinen suoritukseensa ja sanoi koko osuuden tunteneensa varmuutta suunnistuksessa. Myös jalat olivat iskussa, joten ei ollut ihme, että Essun ykkösjoukkue pysyi kymppikärjessä. Sijoitus nelososuuden jälkeen oli 9 ja kärkeen 3:06.

    Kuuden kilometrin pituiselle vitososuudelle lähti Inari Karppinen. Hän pystyi välttämään virheet ja onnistui tekemään oivalliset reitinvalinnat. Tämä näkyi hyvin tv-lähetyksen katsojille, Inarin gps-jälki näytti hyvältä ja hän luotti omaan työhönsä. Vaihtoon Inari juoksi sijalla 5 vain 1:14 kärjestä.

    Ankkuriosuudelle lähti sveitsiläinen Siana Senn, joka on jo junnusarjoista asti edustanut Essua. Siana kertoi, että oli aika hurjaa lähteä matkaan noin korkealta sijalta kansainvälisten huippujen joukossa. Esimerkiksi Simona Aebersold, Tove Alexandersson ja Megan Carter-Davies olivat joukkueidensa ankkureita. Siana kertoi ajatelleensa startissa, että okei, nyt pitää nauttia joka minuutista, ei voi koskaan tietää pääseekö enää toista kertaa lähtemään ankkuriosuudelle suurviestissä tällaisista asemista. Nynäshamnin maasto ei ollut helppo ankkureille. Osuuden alussa miltei karkuun päässyt Simona teki ison virheen, jonka vuoksi Stora Tunan Tove pääsi ohitse ja jatkoi yksin johdossa koko osuuden loppuun asti. Simonan virhe toi lisää joukkueita mitalitaistoon. Siana teki varman suorituksen ja toi Essun maaliin upeasti sijalla 7. Eroa kärkeen eli Toveen tuli 3:51, mutta kakkossijaan vain minuutti. Siana kertoi olevansa ”super happy” suorituksestaan. Toki hänen piti taistella jatkuvasti pysyäkseen kärjen mukana, mutta tiukka keskittyminen auttoi.

    Tämä sijoitus on Espoon Suunnan naisten paras sijoitus kautta aikojen. Tässä kilpailussa se oli myös kaikkein paras suomalaisjoukkueen suoritus. Seuraavaksi paras oli Tampereen Pyrintö (sija 10) ja kolmanneksi paras suomalaisjoukkue oli MS Parma (sija 13). Kisan voitti Stora Tona, toinen oli IFK Göteborg ja kolmas Halden SK. Uusi viestimuoto tuntui sopivan mainiosti Essun tytöille, jotka olivatkin yleisesti sitä mieltä, että formaatti on hyvä ja kokeilun arvoinen. Viestin katkaiseminen kesken kisan oli ehkä vähän erikoista, mutta yöosuudet koettiin todella hienoina. Kaipaamaan jäätiin koko joukkueen yhteisiä hetkiä kisakeskuksessa. Nyt kolmososuuden juoksijat olivat jo nukkumassa kun viesti starttasi. Aamulla herätessään he saivat sitten yllättyä siitä mikä joukkueen sijoitus oli kahden ensimmäisen osuuden jälkeen. Viestiviikonloppu oli paitsi ykkösjoukkueelle kuin myös muille essun naisille ikimuistoinen. Hieno yhteishenki ja mahtava tunnelma olivat asiat, mitkä monet mainitsivat viikonlopun parhaina asioina. Suomalaisen TV-lähetyksen selostaja Timo Saarinen sanoi lähetyksessä, että Essu lunasti nyt todenteolla sille asetettuja odotuksia ja näin varmasti onkin. Positiivinen vire naisten viestisuorituksissa on ollut nähtävillä koko kevään. Essun kakkosjoukkue oli kisan 60:s. Kolmannen joukkueen viesti jäi kesken sairaustapauksen vuoksi, mutta vitososuus tuli vaihtoon sijalla 122.

    Essun valmennusjaoksen vetäjä Jari ”Ikis” Ikäheimonen oli tyytyväinen viikonloppuun. Ensinnäkin Essulla oli mukana ilahduttavan paljon urheilijoita, yli 50. Toiseksi Ikis mainitsi hyvän yhteishengen essulaisporukassa; nuoret, kokeneet, naiset, miehet, suomalaiset, ulkomaalaiset olivat kaikki ylläpitämässä hyvää tsemppiä ja kisafiilistä. Naisten joukkueen taktiikka -virheiden välttäminen- onnistui Ikiksen mukaan miltei täydellisesti. Yksi iso virhe kolmososuudella ja muuten 10-20 sekunnin virheet eivät pilanneet hyvää kisaa. Ikis kiittelee myös Essun valmentajia ja huoltajia, jotka olivat kisapaikalla miltei vuorokauden ympäri tukemassa joukkueita.

    Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavaa Viestiliigan kisaa Kvarkenviestiä touko-kesäkuun vaihteessa sekä Lakia-Jukolaa Kauhavalla. Siellä eivät naiset vielä yöosuuksilla juokse, mutta miehet pääsevät perinteisesti lamppu päässä metsään.

    Tiomilan tulokset Eventorissa:
    https://eventor.orientering.se/Events/ResultList?eventId=47276&groupBy=EventClass

    Tiomilan online:
    http://online.10mila.se/

    Nuorten viestijoukkueessa olivat Maria Kulikova, Inka Eskola, Freja Ikäheimonen ja Amaia Roche.

    Essun miehet lauantaina kohottamassa kisafiilistä.

    Naiset vakavana kohti kisaa. Näin vakavia ilmeitä ei sitten tämän jälkeen nähtykkään.

    Naiset esittelevät palkintoa. Kuvasta puuttuu Rita, jonka piti heti kisan jälkeen jo kiirehtiä lentokentälle.

    Continue reading →
  • TET-harjoittelijan viikko EsSussa 19.4.2024

    Noora Laininen on ollut EsSussa TET-harjoittelussa kuluvan viikon ajan. Noora on seuramme suunnistaja ja treenaa eGroupJr-ryhmässä, joten suunnistusseuran toiminta on entuudestaan tuttua. Noora on päässyt sukeltamaan vielä syvemmälle seuramme arkeen ja ilmeisesti kivaa on ollut.
    Lue Nooran kuulumiset viikon ajalta:

    Mitä olet päässyt tekemään viikon aikana?

    Olen päässyt osallistumaan koulusuunnistuksen suunnitteluun ja ohjaamiseen. Olen tulostanut paljon karttoja ja hakenut rasteja metsästä. Pääsin myös somettamaan ja seurailemaan EsSun työntekijöiden arkea.

    Mikä on ollut parasta?

    Pidin erityisesti koulusuunnistuksesta ja ratojen suunnittelusta.
    Ja tietysti seuramajan pieni koirakaveri Luna.

    Suosittelisitko EsSua TET-harjoitteluun?

    Ehdottomasti! Täällä pääsee tekemään monipuolisesti kaikkea
    kivaa suunnistuspuuhaa kivojen ihmisten kanssa.

     

    Kiitos Nooralle ja tsemppiä kevääseen!

     

     

    Continue reading →
  • Sprinttisuunnistus haastaa aivot ja juoksuvoiman 5.4.2024

    Puheenjohtajan kynästä by Riina Korjamo

    Tänä vuonna 9 vuotta täyttävä Linda avasi suunnistuskautensa maanantaina 25.3.2024
    Espoon Niittykummussa järjestetyssä Espoo Sprintticup-tapahtumassa. ”Oli kiva tulla
    suunnistamaan pitkästä aikaa”, kertoi Linda, joka on harrastanut suunnistusta Espoon
    Suunnan suunnistuskoulussa jo kolmen vuoden ajan. ”Sprinttisuunnistuksessa kivointa on,
    kun on sokkeloita. Täytyy katsoa tarkasti mistä rastille pääsee”, jatkoi Tommila oman
    suorituksensa jälkeen.

    Sprinttisuunnistusradan suorittamisessa korostuu nopea päätöksenteko reitinvalinnoissa ja
    nopeat jalat. Sprintin ratamestari pyrkii tarjoamaan suunnistajalle kinkkisiä aivopähkinöitä
    erilaisten reitinvalintavaihtoehtojen muodossa.

    Niittykummun tapahtumassa ratamestarina toimi naisten maajoukkueeseenkin kuuluva
    Espoon Suunnan Hanne Hilo. ”Ratamestarina yritän tehdä suunnistajalle monipuolisesti
    haastavat radat, jotta pelkkä juoksuvoima tai taidollinen osaaminen ei olisi ratkaiseva tekijä”,
    kertoo Hilo ajatuksiaan ratojen laadinnasta. ”Suunnistuksessa on myös tavallista, että
    huippusuunnistajat toimivat välillä ratamestareina. Ratojen laadinta kehittää hyvin
    kilpasuunnistajan omaa suunnistusosaamista”, jatkaa Hilo.

    Kevään kuntosuunnistustapahtumat valmistavat myös SM-kisoihin
    Espoon Suunta, Espoon Akilles, Teekkarisuunnistajat sekä kauniaislainen OK77 järjestävät
    kevään aikana Espoo Sprintticup-nimellä maanantaisin kuntosuunnistustapahtumia, jotka
    valmistavat myös kilpaurheilijoita 11.5.2024 Tapiolassa järjestettäviin sprinttisuunnistuksen
    SM-kilpailuihin.

    Osallistujina Sprintticupeissa on monenikäisiä alakouluikäisistä ikämiehiin. Toukokuussa
    järjestettävissä SM-kisoissakin on sarjat 14-vuotiaista yli 90-vuotiaisiin. Kartanlukutaito on
    myös kansalaistaito. Espoon Suunta järjestää kevään aikana kuntosuunnistusten lisäksi
    suunnistuskouluja ja kursseja sekä lapsille, nuorille että aikuisille. Essulaiset toivottavatkin
    kaikentasoiset liikkujat tervetulleiksi kuntosuunnistustapahtumiin ja oppimaan kartan kanssa
    liikkumisen taitoja!

    Mikä on Sprintticup?
    Sprintticupit ovat kuntorastihenkinen tapahtuma, joka mahdollistaa suunnistuksen kokeilun
    turvallisessa ympäristössä, mutta samalla toimii myös kilpasuunnistajille hyvänä treeninä.
    Sprinttisuunnistuksessa kunnioitetaan aina kiellettyjä kohteita eli karttaan oliivin vihreällä
    merkityt piha-alueet kierretään, mustia paksulla viivalla merkittyjä muureja ja aitoja ei ylitetä,
    sekä erilaisia tumman vihreällä karttaan merkittyjä istutuksia ja pensaita väistetään. Lisäksi
    joitain alueita saattaa olla merkattu karttaa pinkillä kielletyn alueen symbolilla.

    Seuraava Espoo Sprintticup juostaan 8.4. Kiltakalliolla, Espoon Keskuksen tuntumassa.

    Sprintticupit: www.sprintticup.fi
    Sprinttisuunnistuksen SM-kilpailut 11.5.2024 Tapiolassa: https://espoonsuunta.fi/sm-sprintti-2024/
    Perustietoa suunnistuksesta: https://suunnistus.fi/

     

    Kuva 1: Esimerkki 25.3.2024 Niittykummussa olleesta Sprintticupista. Viidenneltä rastilta kuudennelle on kolme eri reitinvalintavaihtoehtoa, joista lyhin eli tummanvihreällä viivalla merkitty reitti on ratamestari Hanne Hilon mukaan selvästi nopein, koska alusta on parempi juosta kuin muilla reiteillä.

     

    Kuva 2: ”Täältä menin ja löysin hyvin rastin”, Espoon Suunnan suunnistuskoululainen Linda analysoi reitinvalintojaan oman suorituksensa jälkeen.

     

    Kuva 3: Linda leimaa Espoon Sprintticupin rastilla.

     

     

     

     

    Kuva 4: Suunnistus sopii monenikäisille kuntoilijoille. Niittykummussa 25.3.2024 juostun
    Sprintticupin tulospalvelussa oli 25.3.2024 välillä lähes ruuhkaksi asti innokkaita
    suunnistajia.

    Continue reading →
  • Essun hiihtomestaruudet kilpailtu! 13.3.2024

    Espoon Suunnassa on aina perinteisesti ollut paljon hiihdonystäviä. Seurastamme löytyy paljon hiihtosuunnistajia ja moni junnu kilpailee suunnistuksen lisäksi myös hiihdossa. Oman seuran hiihtomestaruuskilpailut ovat kuuluneet talviseen kisavalikoimaan jo pitkään. Kisapaikaksi on vakiintunut Oittaa, jonka ladut ovat talvesta toiseen uskomattoman hyvässä kunnossa, kiitos Espoon kaupungin loistavan latutiimin.

    Tämän vuoden hiihtomestaruudet käytiin keskiviikkona 13.3. Mukana oli jälleen niin junnuja kuin vanhempiakin essulaisia. Nuorimmat kisasivat 10-sarjassa ja vanhin 80-sarjassa. Hiihtotapa oli vapaa ja yhteislähdöllä mentiin. Numeroliivit toivat taas suuren hiihtojuhlan tunnelmaa. Keli oli melko jäinen sekä kova ja taisi taivaalta vähän sadella vettäkin, mutta suunnistajat ovat onneksi tottuneet monenlaiseen keliin. Yhteislähdölle ominaisesti maaliin tullessa nähtiin muutamia loppukiritaisteluita. Kahden kierroksen kiertäjistä kolme nopeinta tuli sekunnin sisällä maaliin ja ajanottajat saivat olla tarkkoina. Spekulaatioiden mukaan Kläbokin olisi ollut kovilla tuossa loppukirissä.

    Essun baari oli auki kisan jälkeen ja makkaraa ja mehua riitti kaikille. Oli jälleen todella mukava seuratapahtuma. Kiitokset eLadies-porukalle sekä Tiaisen Ristolle (grilli) ja Salmisen Samille (tulospalvelu) järjestelyistä!

    Tulokset:

    3 km:

    D12

    1. Miina Kankaanpää 7:15.4
    2. Sylvi Kupiainen 7:36.5
    3. Lilja Martomaa 8:26.1

    D14

    1. Sara Kauniskangas 8:05.1

    H10

    1. Otso Koskinen 9:47.4
    2. Sulo Kupiainen ei aikaa

    H12

    1. Olli Jantunen 7:08.7
    2. Lauri Kauniskangas 7:56.6
    3. Aaro Salminen 8:27.7
    4. Aleksi Nerg 8:28.2
    5. Daniel Jormanainen 8:38.4

    H70

    1. Igor Nefedov 8:48.8

    H80

    1. Kalle Åberg 10:30.7

    6 km:

    H18

    1. Aapo Vanhanen 15:06.6

    H35

    1. Johannes Rimpiläinen 13:45.3

    H40

    1. Markus Heikkilä 13:46.0
    2. Kari Nerg 13:57.1

    H50

    1. Simo Martomaa 13:46.3
    2. Mikko Patrakka 17:42.5

    9 km

    H21

    1. Mikael Kauppi (U) 20:58.3
    2. Panu Haaramo 25:07.7

    Seuran mestaruus Panulle, koska Mikael ei-essulainen.

    Continue reading →