Ratamestarien lausunnot

Perjantain sprintti

EGames sprintti kilpaillaan tänä vuonna Saunalahden sprinttipyhätössä. Maastosta hyvän tekee sen monimuotoisuus. Tarjolla on selvään kaavaan rakennettuja kerrostaloja, joiden pihoilla olevat kielletyt puskat ja muurit mahdollistavat mielenkiintoisien reitinvalintojen tekemisen. Sitten on alueita, joiden suunnittelussa ei ole mitään tolkkua, ja jossa ylipäätään rastilta rastille kulkevan reitin löytäminen vaatii aikaa. Mielenkiintoisen elementin tarjoaa myös osassa maastoa olevat kohtuulliset korkeuserot ja portaikot.

Radat on suunniteltu sellaisiksi, että allekirjoittanut pärjäisi niillä mahdollisimman hyvin. Tämä tarkoittaa, että kilpailussa sprinttisuunnistustaito tulee olemaan avainasemassa. Hyvään suoritukseen vaaditaan nopeita ratkaisuja ja jalkoja. Reitinvalinnat on laadittu siten, että niillä syntyy eroja. Pyrin myös siihen, että joka välillä olisi suunnistuksellista tekemistä. Vaikka radoista ei lopulta tullut aivan sellaisia kuin halusin muutamien olennaisten taloyhtiöiden kieltäydyttyä, kilpailu tulee olemaan timanttista sprinttiä!

Alvar Palmén

Huom! Alueella on paljon kiellettyjä kohteita kuten puskia, pihamaita ja autoteitä. Muista, että vain karttaa katsomalla saat tietää, onko kohde kielletty vai ei. Maastossa on useita rastivahteja, aluevalvojia ja liikenteen ohjaajia, mutta loppukädessä sinä vastaat kilpailusuorituksesi rehellisyydestä ja koko lajin maineesta. Teitä ylittäessä, muista autot!

Kertaa vielä hyvä kokoelma kielletyistä kohdista kuvineen: http://tampereenpyrinto.fi/suunnistus/tg14/kartta-kuvaparit/

Lauantain radat

Tänä vuonna eGames kisoissa järjestetään vain yksi metsäkisa lauantaina 26.8. H21A ja D21A sarjoille on normaalimittainen keskimatka, H16/D16 sarjoille ja sitä vanhemmille on noin 10 minuuttia tavoiteaikoja pidempi keskimatka.

Kilpailumaasto on monelle Espoolaiselle ulkoilijalle varsin tuttu Espoon radio- ja TV-maston metsä, Espoon keskuspuiston läntinen osa. Maasto on suurelta osin nopeakulkuista avokalliota ja havupuumetsää. Korkeuserot ovat varsin pienet, korkeimman mäen ollessa 25 metriä. Maastossa on runsaasti rakennettuja ulkoiluteitä sekä ulkoilijoiden tekemiä polkuja.

Avohakkuita alueella ei ole, mutta harvennustyötä metsässä on tehty jo useampana vuonna. Näkyvyys ja kulkukelpoisuus maastossa on suurelta osin hyvä, joten kilometrivauhdit tulevat olemaan kisassa varsin hyviä. Kilpailukartta on tuore, Matti Toivosen päivitys tähän kisaan.

Radat on suunniteltu niin että ulkoiluteillä ja poluilla juokseminen on minimoitu. Toki niilläkin pääsee näyttämään vauhtiaan, ainakin jos on valmis kiertämään. Radoilla on paljon rasteja ja maastossa on paljon rasteja lähellä toisiaan. Rastikoodien tarkistukseen kannattaa siis panostaa!

Suunnistusterveisin, Pekka Larmala; Lauantain nuorten ja aikuisten ratamestari

Lastenratamestarin terveiset

Tämänvuotinen eGamesin maasto soveltuu kulkukelpoisuudeltaan ja näkyvyydeltään lasten suunnistukseen erinomaisesti .

Asutuksen keskellä olevalle ulkoilualueelle tyypillisesti maastossa on runsaasti suunnistusta tukevia teitä, polkuja ym. selkeitä maamerkkejä sekä tällä kertaa myös kauas näkyvä TV-masto. Toisaalta, asiaan kuuluvat myös osittain karttaan merkitsettömät, heikot kulku-urat ja lisäksi kallioisilla alueilla osa poluista saattaa erottua paikoin huonosti.

Nämä asiat ovat kuitenkin ratasuunnittelussa huomioitu kunkin sarjan taitotason vaatimalla tavalla ja radat tarjoavat turvallisen etenemisvaihtoehdon rastilta rastille. 14 sarjan radoilla on pyritty tarjoamaan myös hieman vaativampaa rastinottoa, kuitenkin niin että selkeitä tukipisteitä löytyy tarvittaessa rastin läheisyydestä. Kuten aikuisten radoilla, rasteja on lähekkäin joten tukireitin ja suorien ratojen suunnistajien kannattaa aina tarkastaa rastikoodi.

Tutustukaa myös kilpailuohjeisiin huolella ennen kisaa.

Sirpa Jylhä, lauantain lastenratamestari

[print-me]