Kilpailuohje

Kilpailuohjeet

SM-sprinttisuunnistus ja World Ranking Event lauantaina 11.5.2024 Espoossa.

Säännöt

Kilpailussa noudatetaan SSL:n sääntöjä, SM-kilpailuista vuodelle 2024 annettuja erillisiä ohjeita ja järjestäjien antamia ohjeita. W21 sekä M21 sarjoissa noudatetaan ensisijaisesti IOF:n WRE-kilpailua koskevia määräyksiä.

Päätoimihenkilöt

Kilpailunjohtaja: Virpi Palmén virpi.palmen@espoonsuunta.fi / puh. +358 40 4552 852
Ratamestarit: Kari-Pekka Seppänen (rtm ryhmän johtaja), Lari Pernu, Alvar Palmén, Miika Vehmas
Tulospalveluvastaava: Pietari Hyvärinen
Ratavalvoja: Petja Ylikylä (AngA)
Kilpailun valvoja (TA) ja IOF Event Adviser (WRE): Johan Uusimäki
Tiedottaja: Anu Saarinen, anu.saarinen@espoonsuunta.fi / puh. +358 44 7777 947
Tuomarineuvosto: Jukka Westerlund (pj.), Maritta Nurmi ja Atte Lahtinen

Maasto

Kilpailumaasto näkyy SSL:n karttarekisteristä. Maastoalue on sprinttisuunnistuksen näkökulmasta poikkeuksellisen monipuolinen ja sisältää paikoin kohtuullisia korkeuseroja. Maaston monipuolisuuden vuoksi alustana löytyy niin kovapintaista aluetta, kuin nurmikkoa, kalliota ja pienissä määrin myös urbaanin alueen keskelle jääviä metsäalueita. Katso alueen vanhat kartat.

Huom! Maastossa on pieniä kartoittamattomia istutuksia, joita on nauhoitettu, jotta niitä ei tallota. Ne ovat niin pieniä, etteivät vaikuta reitinvalintoihin.

Kartta

Sprinttisuunnistuskartta, ajantasaistettu sekä tulostettu 5/2024. Kartoitus Alvar Palmén. Mittakaava sarjoissa H/D35-> 1:3000, muissa sarjoissa 1:4000. Kartan koko A4 tai A3, muovisuojuksessa. Käyräväli 2 m.
Harjoituskieltoalue on voimassa myös karsinta- ja finaalikilpailujen aikana sekä välissä.

Karsinnan tai finaalin maastoon meneminen suorituksen jälkeen on kielletty, kunnes maali on sulkeutunut. Takaisin pysäköintialueelle kisan aikana ohjataan kiertoreittiä, jota on ehdottomasti noudatettava. Samoin karsinnan ja finaalin välissä kauppoihin ja ravintoloihin saa mennä vain viitoitettua reittiä (Vihreä Espoo Liikkuu -nauha). Sääntörikkomus johtaa kilpailijan suorituksen hylkäämiseen. Harjoituskieltoalueelle voi mennä, kun finaalien maali sulkeutuu klo 17.30.

Sprinttisuunnistuksen kielletyt kohteet:

Kielletyt alueet ja tien ylitykset

Oheiseen mallikuvaan on nostettu esille tapauksia, joita SM-sprintissä voi tulla vastaan. Kiellettyjen alueiden vahvistamiseen on maastossa käytetty puna-valkoista muovinauhaa. Kiellettyjä alueita ja sprinttisuunnistuksen kiellettyjä kohteita valvotaan ja rike johtaa kilpailijan hylkäämiseen. Kilpailussa on tien ylityksiä kaikilla sarjoilla. Tiet saa ylittää ainoastaan karttaan merkityistä ylityspaikoista merkittyjen tolppien välistä. Liikenteenohjaajat valvovat kilpailijoiden tien ylityksiä ja ohjaavat tarvittaessa autoja. Sääntöjen noudattaminen on tärkeää kilpailun tasapuolisuuden, turvallisuuden sekä paikallisten asukkaiden kunnioittamisen takia.
Kilpailualueella on kaksitasoisia alueita. Kaksitasoisten alueiden kuvaustyyliin kannattaa tutustua tarkemmin esimerkiksi täällä – IOF-Guidelines for complex urban structures.

Rastinmääritteet

Irralliset rastinmääritteet ovat jaossa kaikilla sarjoilla sekä karsinnassa että loppukilpailuissa. Irralliset rastinmääritteet ovat saatavissa lähtökarsinassa. Katso kohta lähtöjen toiminta. Rastinmääritteille ei ole tarjolla kiinnitysvälineitä. Rastinmääritteet on painettu myös karttaan. Suurin määritteiden koko on 180x50mm.

Rastit

Rasteilla on rastiliput ja emit-leimasimet. Molemmat on kiinnitetty rastipukkiin. Rastipukit ovat puisia. Mallirasti on nähtävissä opaspaalun luona, jossa on myös emit-testaus.

Sarjat ja matkat

Sarjat, matkat, rastien määrä, sekä A-finaaliin pääsevien määrä ilmoitetaan erillisessä
taulukossa kilpailusivulla.

Kartankääntö sarjoissa M21 ja W21

Sarjoissa M21 ja W21 on finaalissa käytössä kartan kääntö.


Kartan kääntö on kuvattu rastimääritteissä oheisen kuvan kaltaisesti.

Kartan käännön jälkeen uusi lähtöpiste on merkitty karttaan seuraavasti.

Kilpailunumerot

Kilpailunumeroita käytetään kaikissa sarjoissa. Karsinnan ja kaikkien A-finaalien numerot ovat lähtökynnyksellä. B-finaalissa käytetään karsinnan numeroita. Kilpailija vastaa itse oman kilpailunumeronsa ottamisesta ja kiinnittämisestä. Numerot poistetaan lähtökynnykseltä sen sulkeutumisen jälkeen (karsinta kello 9 ja finaali klo 13). Omat hakaneulat. Kilpailunumeroa ei saa taittaa. M/W21 sarjat käyttävät A-finaalissa numeroliivejä, jotka ovat lähtökynnyksellä. Muiden A-finaalisarjojen numerot ovat keltaisella pohjalla.

Lähtökynnys ja lähdöt

Karsinta:

Karsintakilpailu järjestetään kaikissa sarjoissa. Ensimmäinen lähtö on klo 9.00. Karsintakilpailun lähtöajat julkaistaan kilpailusivuilla viimeistään 9.5.2024 klo 9.00 . Karsinnassa on kaksi lähtöä 1 ja 2.

Lähdöstä 1 lähtevät sarjat H/D17-60, H65-H75 ja lähdöstä 2 sarjat H/D14-16, D65-90, H80-H90.

Kaikilla sarjoilla on lähtökynnys, joka avautuu klo 8.00 ja sulkeutuu klo 9.00. Matkaa kilpailukeskuksesta lähtökynnykselle on 300 m, viitoitus merkitty Kisakallio-nauhalla. Lähtökynnysalueella on rajattu ja valvottu verryttelyalue, sisätilaa ja WC:t.

Karsinnan lähdössä on käytössä myös esilähtö 20 min ennen varsinaista lähtöaikaa. Esilähtö on lähtökynnyksen yhteydessä. Sarjoissa H/D70-> voi lähteä lähtökynnykseltä lähtöön vapaasti.
Esilähdöstä on viitoitus lähtöihin.
Lähtö 1 (sarjat H/D17-60, H65-H75) on matkaa 1,1km, viitoitus lähtöön violetti Espoo Liikkuu -nauha.
Lähtö 2 (sarjat H/D14-16, D65-90, H80-H90) matkaa 1,0km, viitoituksen väri on keltainen.
Viitoitukselta ei saa poiketa. Lähtöviitoitus on alkumatkan yhteinen, mutta erkanee liikennevalo-tienylityksen jälkeen.
HUOM! Lähtökynnysalueella ei ole luvallista käyttää lainkaan puhelinta eikä muita teknisiä apuvälineitä, joilla voisi seurata kilpailua ja / tai pitää yhteyttä alueen ulkopuolelle. Huoltajia ei myöskään päästetä lähtökynnysalueelle. Alueen karttojen, myös vanhojen, katsominen on kielletty lähtökynnyksellä.

Lähdön toiminta, karsinta

• 4 min, kilpailijat kutsutaan lähtökarsinaan
• 3 min, emit-nollaus
• 2 min, irralliset rastimääritteet, ei kiinnitystarvikkeita
• 1 min, kilpailijat siirtyvät karttaämpäreille,joiden vierellä kilpailija odottaa viimeisen minuutin. Kartan saa ottaa lähtöhetkellä. Kilpailijan vastuulla on ottaa oikea kartta.

Finaali:

Finaaleissa on käytössä kaksi lähtöä, lähtö 3 ja 4. Lähtö 3: sarjat H/D14-20 ja M/W21 ja lähtö 4: sarjat H/D35-90 sekä kaikki B-finaalisarjat.

A-finaalien ensimmäinen lähtö on klo 13.00 alkaen. M/W21 A-finaalit juostaan klo 15.15 alkaen. Kaikissa A-finaaleissa on käytössä lähtökynnys. Lähtökynnys on sama kuin karsinnassa ja se sulkeutuu klo 13.00. Matkaa lähtökynnykselle on 300m, viitoitus on merkitty Kisakallio-nauhalla. Viitoitukselta ei saa poiketa. Lähtökynnysalueella on rajattu ja valvottu verryttelyalue, sisätilaa ja WC:t.

HUOM! Lähtökynnysalueella ei ole luvallista käyttää lainkaan puhelinta eikä muita teknisiä apuvälineitä, joilla voisi seurata kilpailua ja / tai pitää yhteyttä alueen ulkopuolelle. Huoltajia ei myöskään päästetä lähtökynnysalueelle. Alueen karttojen, myös vanhojen, katsominen on kielletty lähtökynnyksellä.

A-finaaleissa on käytössä kaksi lähtöä 3 ja 4, joihin on eri viitoitus esilähdöstä. Lähtökynnyksen yhteydessä on esilähtö 15 min ennen varsinaista lähtöaikaa. Lähtökynnykseltä on viitoitus lähtöihin.

Lähtö 3, josta lähtevät sarjat H/D14-20 ja M/W21, on matkaa 600m, viitoitus violetti Espoo Liikkuu-nauha.

Lähtö 4, josta lähtevät sarjat H/D 35-90, on matkaa 300m ja viitoituksen väri on keltainen.
Viitoitukselta ei saa poiketa.

Kaikissa B-finaaleissa on käytössä lähtö 4. B-finaaleissa ei ole lähtökynnystä, vaan B-finalistit menevät lähtöön kilpailukeskuksesta lähtevää viitoitusta pitkin, viitoituksen väri on sininen. Kilpailukeskuksesta B-finaalien lähtöön 4 on 300m. Viitoitukselta ei saa poiketa. B-finaalien ensimmäinen lähtö on klo 15.15.

Lähdön toiminta finaalit

• 4 min, kilpailijat kutsutaan lähtökarsinaan
• 3 min, emit-nollaus
• 2 min, irralliset rastimääritteet, ei kiinnitystarvikkeita
• 1 min, kilpailijat siirtyvät karttaämpäreille,joiden vierellä kilpailija odottaa viimeisen minuutin. Kartan saa ottaa lähtöhetkellä. Kilpailijan vastuulla on ottaa oikea kartta.

Varustekuljetus

Lähtökynnykseltä on varustekuljetus kilpailukeskukseen. Varusteet voi jättää lähtökynnysalueelle erikseen merkittyyn paikkaan selvästi nimikoituna. Huom. ota oma sateenkestävä pussi varusteillesi. Lähtökynnyksellä on käytössä tusseja pussien merkitsemiseen. Varusteet ovat noudettavissa kilpailukeskuksesta ja ne palautetaan ainoastaan numerolappua näyttämällä.

Lähtöluettelot

Lähtöluettelot laaditaan Suomen Suunnistusliiton lajisääntöjen ja SM-kilpailujen erillisohjeen mukaisesti. M21- ja W21-sarjoissa karsinnan lähtöluettelo määräytyy IOF:n maailmanrankipisteiden mukaan.

Karsintakilpailujen lähtöluettelot ovat nähtävissä nettisivuilla viimeistään 9.5.2024 klo 9.00 sekä kilpailupäivänä kilpailukeskuksessa ja lähtökynnyksellä. Tarkista lähtölistasta oma emit-numerosi! Muutokset on ilmoitettava kohdassa ‘Emit-kortin tarkistus’ olevan ohjeen mukaan.
A- ja B-finaalien lähtöluettelot julkaistaan kilpailusivuilla ja kilpailukeskuksessa karsintakilpailuiden lopputulosten selvittyä.

A-finaalien lähtöajat muodostuvat karsinnan perusteella niin, että karsinnan parhaat lähtevät viimeisenä. B-finaalissa kaikkien sarjojen lähdöt toteutetaan väliaikalähtöinä. Ne, joilla ei ole hyväksyttyä tulosta karsintakilpailusta, arvotaan B-finaalisarjan alkuun.

Sarjojen M/W21 B-finaalit toteutetaan väliaikalähdöllä. Lähtöjärjestys muodostuu karsintakilpailun tuloksista käännetyssä järjestyksessä. Lähtöväli 1 min. B-finaalit jaetaan useampaan ryhmään siten, että jako tehdään karsintakilpailun tulosten perusteella (ensimmäiseen ryhmään parhaat, seuraavan seuraavaksi parhaimmat jne.). Ryhmät ovat mahdollisimman tasakokoisia.

Emit-kortin tarkistus

Emit-kortin toimivuuden voi testata kilpailukeskuksessa. Kilpailija on itse vastuussa emit-korttinsa toimivuudesta ja siitä, että käyttää lähtöluettelossa järjestäjille mainittua kilpailukorttia. Järjestäjä ei varmista kilpailukortin oikeellisuutta ennen lähtöä. Jos kilpailija käyttää muuta kuin järjestäjille ilmoitettua emit-korttia, suoritus hylätään (Lajisäännöt 11.518). Perustellusta syystä tehdystä muutoksesta (esim. rikkoutuminen) pyydetään ilmoittamaan ennakkoon sähköpostilla osoitteella risto.kivinen@resultfellows.com perjantaihin 10.5.2024 klo 16.00 mennessä. Tämän jälkeen muutokset ilmoitetaan kilpailuaamuna infoon. Muutoksesta veloitetaan 5 €. Emit-tarkistuslipukkeita on saatavilla esilähdössä sekä lähdöissä.

Sallitut emit-kortit

SSL:n sääntöjen mukaan vain alkuperäisessä kunnossa olevien emit-korttien käyttö on sallittua. Muunnellun tai korjaillun kortin käyttäminen johtaa suorituksen hylkäämiseen. Älkää käyttäkö kortteja, joihin on vaihdettu paristo!

Emit-vuokrakortit

Ilman Emit-numeroa ilmoittautuneille järjestäjä varaa vuokrakortit. Kortit lunastetaan kilpailukeskuksessa sijaitsevasta infosta, vuokra 5 €. Palauttamatta jääneestä vuokrakortista veloitetaan 100 €.

Maali

Maalissa käytetään maalileimausta, josta jatketaan välittömästi leimantarkastukseen. Mahdolliset epäselvyydet käsitellään itkumuurilla leimantarkastuksen läheisyydessä.

Karsintakilpailun maali suljetaan klo 11.30. Finaalin maali suljetaan klo 17.30.

Jotta maali ei ruuhkaudu, pyydetään kilpailijoita siirtymään välittömästi leimantarkistuksen jälkeen etäämmälle maaliteltan luota.

Vastalauseet

Mahdolliset vastalauseet tulee tehdä WRE-sarjojen osalta viimeistään 15 minuuttia kunkin (M21 ja W21) sarjan lopputulosten julkaisemisesta, sekä muiden sarjojen osalta 30 minuutin sisällä maalin sulkeutumisesta. Aamupäivän karsinta ja iltapäivän finaalit ovat kaksi erillistä kilpailua. Vastalause tulee tehdä kirjallisena itkumuurilta saatavalla lomakkeella ja toimittaa itkumuurille em. määräajassa. Tarkemmat ohjeet löytyvät suunnistuksen lajisäännöistä kohdasta 6.4 sekä IOF:n WRE-ohjeista.

WC:t, pukeutumis- ja peseytymispaikat

WC:t sijaitsevat kilpailukeskuksen lisäksi lähtökynnyksellä sekä karsinnassa lähdössä 1. Finaalien lähdöissä ei ole WC:tä.

Kilpailukeskuksessa on peseytymis- ja pukeutumistilat sisätiloissa.

Jalkineet

Piikkarit ja nastarit on kielletty ja niiden käyttö johtaa kilpailijan hylkäämiseen.

Juoma- ja ensiapurastit

Maastossa ei ole juoma- eikä ensiapurasteja.

Vesipiste

Kilpailukeskuksessa ei ole erillistä vesipistettä, mutta vettä on saatavilla pukutilojen WC:istä.

GPS-seuranta

Sarjojen M/W21 A-finaaleissa kilpailijoille annetaan GPS-seurantalaite. Laite sijoitetaan gps-liiviin lähdössä 4 minuuttia ennen lähtöä. Numeroliivin ja gps-liivin saa lähtökynnykseltä. Seurantalaitteen käytöstä ei voi kieltäytyä. Kieltäytyminen johtaa kilpailusta sulkemiseen.

Ohjeet keskeyttäneille

Keskeyttäneet ilmoittautuvat maalissa.

Palkinnot, lukumäärä ja jaon ajankohta

SM-sarjoissa palkitaan kolme parasta SM-mitalilla. Sarjoissa H/D14 – 21 sijoille 4-10 ja sarjoissa H/D35 – 75 sijoille 4-6 sijoittuneet palkitaan SM-plaketilla. Lisäksi kolmelle parhaalle sarjoittain jaetaan tuotepalkinto.

M/W21 WRE-kilpailun kolme parasta palkitaan.

Palkinnot jaetaan sarjoittain pian sarjan tulosten valmistumisen jälkeen erillisen aikataulun mukaan. Palkittavia pyydetään saapumaan ajoissa palkintojenjakopaikalle.

Valokuvaaminen ja videointi

Maastossa ja kilpailukeskuksessa on kuvaajia ja kuvauslaitteistoja, jotka tallentavat kilpailua ja kisatunnelmia. Kilpailun kuvia voidaan julkaista kilpailun verkkosivuilla.

Saapuminen, opastus ja pysäköinti

Pysäköintiin on saavuttava opastusta seuraten. Pysäköinnin opastajat ovat paikalla klo 7-9. Katso erillinen ohje kilpailusivuilla.
Pysäköinnistä on matkaa kilpailukeskukseen 1400-2100m. Saapuminen kilpailukeskukseen vain opastettua reittiä pitkin, opastus on merkitty musta-keltaisella nauhalla. Opastuksen alkupisteestä on matkaa kilpailukeskukseen 1400m. Katso erillinen ohje kilpailusivuilla.

HUOM! Karsinnan aikana ja finaalin välissä takaisin parkkialueelle opastetaan kiertoreittiä, jota on ehdottomasti noudatettava.

Mikäli tuot kilpailijan kisapaikalle, mutta et jää pysäköintiin, voit jättää kilpailijan kilpailukeskusopastuksen alkupisteeseen (ks. pysäköintiohje kilpailusivulla), ja kilpailijan on saavuttava opastusta pitkin kilpailukeskukseen.

Karsinnan ja finaalin välissä kauppoihin ja ravintoloihin saa mennä vain viitoitettua reittiä (Vihreä Espoo Liikkuu -nauha)

Sarjojen H/D80-90 suunnistajille on tarjolla kuljetus pysäköinnistä kilpailukeskukseen. Mikäli tarvitset kuljetusta, ole yhteydessä Anu Saariseen viimeistään to 9.5.2024 klo 21 osoitteeseen anu.saarinen@espoonsuunta.fi tai puh. +358 44 7777 947

Saapuminen julkisella liikenteellä

Kilpailupaikalle pääsee kätevästi ja on suositeltavaa tulla metrolla. Saapuminen Urheilupuiston metroaseman kautta ja siitä kilpailukeskukseen järjestäjien opastusta seuraten, jonka lähtöpaikka on merkitty saapumisohjeeseen. Opastus ei lähde metroasemalta vaan ko. opastuspisteestä. Matkaa metroasemalta kilpailukeskukseen on 2300m. Muita harjoituskieltoalueen metroasemia ei saa käyttää saapumiseen.

Saapuminen järjestäjien majoitushotelleilta

Myös Otaniemen majoitushotelleilta on helppo tulla kisapaikalle metrolla yllä olevan ohjeen mukaisesti.

INFO

Info kilpailukeskuksessa aukeaa klo 7.30 ja palvelee mm. seuraavissa asioissa:
• Emit-muutokset
• Vuokrattavat emitit
• Löytötavarat

Ensiapu

Kilpailukeskuksessa on ensiapupiste, jossa toimii lääkäri ja ensiapuryhmä.

Muksula

Kilpailukeskuksessa on valvottu muksula pienille lapsille klo 8.30-11.00 ja 12.30-16.00.
Ilmoittautuminen ennakkoon viimeistään torstaina 9.5.2024 sähköpostitse: anu.saarinen@espoonsuunta.fi
Ilmoittautumisen yhteydessä tulee mainita lapsen nimi, ikä, huoltajan yhteystiedot sekä arvio saapumis- ja lähtöajasta. Muksula järjestetään sisätiloissa.

Seurateltat

Seuratelttojen pystytys kilpailukeskukseen ei ole sallittua. Myöskään maahan painettavia seuraviirejä ei saa pystyttää kilpailukeskuksen tekonurmella.

Kahvila ja ravintola

Kilpailukeskuksessa ja sen läheisyydessä on kahvila- ja ravintolapalveluita. Kisaravintolasta saa myös lounasta.

Kahvilan hinnasto löytyy kisasivuilta.

Huom! Kahvin/teen/kaakaon hinnasta annamme 0,50€ alennusta, mikäli ostat kahvin omaan mukiin.
Lähialueen kaupoissa ja ravintoloissa voi asioida kilpailun aikana ainoastaan järjestäjän ohjeiden mukaisesti. Opastus kaupoille Vihreällä Espoo Liikkuu -nauhalla.

Osanoton peruminen

Osallistumismaksuja ei palauteta kilpailun osanoton peruutuksissa.

Löytötavarat

Kisapaikalle jääneitä tavaroita voi tiedustella numerosta +358 44 7777 947 tai sähköpostilla anu.saarinen (at) espoonsuunta.fi.

Harjoitusmahdollisuudet

Tarjoamme kaksi virallista SM-sprintti harjoitusta sekä perjantai-illalle mallisuunnistuksen, joista tarkemmat tiedot kilpailusivuilta kohdasta harjoittelumahdollisuudet.
Harjoitukseen mennessä huomioi kielletyt alueet ja noudata ohjeita. Kielletyllä alueella liikkuneet hylätään.

ONNEA KILPAILUUN!
Espoon Suunta ry