Essulaiset Nuorten EM-kilpailuissa Slovakian Banska Bystricassa

 

Suunnistuksen nuorten EM-kilpailut juostiin tänä vuonna Slovakian Banska Bystrican maastoissa. EsSu:sta mukaan pääsivät Ida, Melina ja Maria.

Suomen 19 henkinen kisajoukkue saapui paikalle keskiviikkoiltana ja virallinen ohjelma alkoi torstaina, jolloin pääsimme tutustumaan maastoihin ja kartoitustyyliin mallisuunnistuksessa. Keskieurooppalaiseen tapaan maasto oli mäkistä ja suurpiirteistä sekä osittain haastavaa kulkukelpoisuudeltaan, mikä eroaa huomattavasti meille tutusta suomalaisesta avokalliosyheröstä.

Perjantaina suunnistettiin Unescon maailmanperintökohteen Banska Stiavnican alueella sprintin Euroopan-mestaruuksista. Rata oli fyysisesti todella vaativa ja tarjosi sen lisäksi useita vaikeita reitinvalintatehtäviä. Meistä essulaisista parhaiten pärjäsi Ida, joka nappasi upealla suorituksella pronssia W16-sarjassa!

Pitkän matkan kilpailu suunnistettiin seuraavana päivänä kaatosateessa, ainakin alkupään lähtijöiden osalta. Edellispäivän kaavan mukaan myös tällä radalla reitinvalinnoilla ja fysiikalla oli suuri merkitys. Vaikka rata ei meille tuttua vaativaa rastinottoa ja kinkkisiä rastipisteitä juurikaan tarjonnut, nähtiin taas yksi upea essulaissuoritus. Melina sijoittui tiukassa kisassa W16-sarjassa loistavalla suorituksella neljänneksi, jääden pronssista vain puoli minuuttia.

Tiukka kilpailurupeama huipentui sunnuntaina viestiin. Suomen W16-sarjan joukkueessa suunnistivat kaksi essulaista: ensimmäisellä osuudella Maria ja toisella Melina. Kolmihenkistä joukkuetta ankkuroi Kouvolan Suunnistajien Elisa Mattila. Rata oli keskimatkatyyppinen ja rastinotto oli lyhyillä väleillä isossa roolissa. Suomi johti viestiä alusta loppuun ja jännittävien vaiheiden jälkeen maaliviiva ylitettiin Euroopan mestareina!

Sunnuntai-iltana päästiin vielä pelaamaan jalkapalloa Sveitsin joukkuetta vastaan, joka tällä kertaa oli parempi luvuin 2-0. Maanantaina ei jäljellä enää ollut kuin matka kotiin.

Hienon kokemuksen lisäksi kaikilla essulaisille jäi taskuun mitali kotiin tuomisiksi.

Kisaterveisin,

Maria