Ikuista itsesi essun historiakirjoihin, tule ja voita JPYS!

On joulukuu 1990. 30-vuotias maanmittaustekniikan Diplomi-Insinööri ja edellisen vuoden miesten sarjan SM-yö mitalisti Ilkka ”Illu” Sihvola istuu kotona karttapöydän ääressä. Illu hypistelee ryppyistä Pirkkolan karttaa ja on saanut juuri ajatuksen. Vaihdettuaan syksyn päätteeksi seuransa Namikan menestyksekkäästä viestijoukkueesta nulikoiden ”Sarasen Lastentarhaan” EsSuun, hän haluaa antaa seuratyölle oman panoksensa. Vieressä hääräävä pirteä vaimo Suvi-Anna myhäilee. Suvi on kuitenkin vielä autuaan tietämätön, että seuraavana kesänä Illu tulee voittamaan EsSun kraaterijukolajoukkueessa kuudentena palkintona spektroliittikellon, jonka suvi kiikuttaa kirpputorille myytäväksi muiden kotoa löytyvien rojujen kanssa 1992.

Illu haastattelee eGamesissa RR:n eliittinaista joskus ennen muinoin

 

 

 

 

 

 

 

 

Pohdinnan tuloksena Illu polkaisee käyntiin ensimmäisen JOULUPÄIVÄN YÖSUUNNISTUKSEN eli I JPYS:n, jonka lähtökäsky kajahtaa Pirkkolan jäähallin pihalla illan pimetessä 25.12.1990. Hieman yli 49 Minuuttia myöhemmin katulamppujen valossa maaliin juoksee lennokkaalla askeleellaan tuleva viestilegenda ja seuraavan kesän Jukolan sankariankkuri Juha ”Nuha” miettinen. Tästä alkaa perinne, joka on jatkunut taukoamatta 28 vuotta peräjälkeen

I JPYS kartta ja tulosluettelo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JPYS:n ovat vuosien varrella voittaneet lähes kaikki takavuosien essun viestitykit, onhan se yksi mittari seuran hall of famessa. Kartat ja maastot ovat vaihtuneet moneen kertaan ympäri Espoota, mutta tietyt perusasiat ovat pysyneet: Kartassa on aina jotain omituista häikkää ja edellisen vuoden voittaja vastaa seuraavan vuoden järjestelyistä. Illun keksi myös tavan ilmaista tapahtuman nimi roomalaisin numeroin ja lyhenteellä, eli esim X JPYS jne.. 

Omakohtaisesti voitto oli ensimmäisen kerran hilkulla jo 1992 Mankkaalla, mutta hämäännyttyäni johtoasemassa viimeisellä rastivälillä perinpohjaisesti peilikuvakartasta, menetin pelin Erkka Lainiselle ja tulin toiseksi. Seuraavan mahdollisuuden sain vasta 2014 Oittaalla. Kartta oli niin tekninen, että pystyin vihdoin pyyhkimään puhtaaksi tuon ikävän tahran essu-uralla, vaikka olin fyysisesti valovuoden perässä nuoria eGroup oriita. Kaksi vuotta myöhemmin olikin sitten ensimmäinen kerta, kun toinen sukupolvi samasta perheestä voitti JPYS:n, ja Allu hoiteli tuolloin ensimmäisen voittonsa kotiin.

Tänä vuonna on vuorossa XXVIII JPYS, eli selkokielellä kahdeskymmenes kahdeksas JouluPäivänYöSuunnistus. Ratamestarina toimii edellisen vuoden voittaja. Muina toimitsijoina kisapaikalla toimii epälukuinen määrä tonttuja. Kilpailukeskus on essun majalla. Matkoja on perinteiseen tapaan kaksi: pitkä ja lyhyt. Radat ovat näppituntumalla keskimääräisiä JPYS ratoja hieman lyhyemmät. Startti on klo 18:00. Otsalamppua tai tuikkua tarvitaan, ja oma A4-karttamuovi. Essulaiset ilmoittautuvat MyClubiin. Ulkoseuralaisilla on mahdollisuus osallistua, jos laittavat ilmoittautumisen viimeistään 23.12 klo 24 osoitteeseen hiihto.mestari(at)gmail.com. Ulkoseuralaisilta peritään 5€ osanottomaksu käteisellä.