Historian toinen nuorisoviestin voitto Essulle Nynäshamnista ja tunnelmia Tiomilasta 

Kevään suunnistuskauden todellinen helmi, ja talven harjoittelun onnistumisen mittari – Tiomila – kilpailtiin alle tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta Nynäshamnin maisemissa 28.-29.4.  Essu oli matkassa yhteensä seitsemällä joukkueella, joista kolme nuorten viestissä, kaksi naisissa ja kaksi miehissä.

Tiomila-viikonloppu sai essulaisittain todellisen unelma-alun, sillä Essun nuorten ykkösjoukkue kokoonpanolla Hanne Hilo, Olli Tiainen, Emil Laaksonen, Kerttu Peura, Liisa Raasakka ja Topias Kemppi kirkasti viime vuoden pronssin kullaksi ja toi seuralle historian toisen Tiomilan nuorisoviestin voiton, jota päästiin edellisen kerran juhlimaan 1994 Hälleforsnäsissä.

Essun nuorten ykkösen vaihtosijat 50-7-2-1 kertovat tasaisista ja varmoista juoksuista. Hanne vaihtoi avauksesta yhtenä parhaista tytöistä sijalla 50, erolla 3.20 kärkeen, josta oli hyvä jatkaa parallel-osuuksille kaksi ja kolme, joissa sai juosta kaksi juoksijaa osuutta kohden. Näistä ensin vaihtanut antaa kartat seuraavalle osuudelle. Toisella osuudella eroa kärkeen oli Emilin jälkeen 2.16 ja huikean juoksun kolmannella osuudella tehneen Liisan jälkeen enää neljä sekuntia oslolaiseen Nydaleniin. Ankkuriosuudella jännitettiin screenin välityksellä Topiaksen ja Nydalenin Kornelius Kriszat-Løvfaldin rinta rinnan taistelua, jonka Topias käänsi Essun eduksi viime hetkillä ennen kilpailukeskusta. Lisämaustetta jännitysnäytelmään Topias tarjoili juoksemalla varoitusrastin kameramiehen selän takaa leimaamaan, jolloin jo hetken aikaa luultiin Nydalenin karanneen voittoon. Maalissa voittoa päästiin juhlimaan 12 sekunnin turvin Nydaleniin. Pronssille suunnisti hienosti tšekkiläinen OK Lokomotiva Pardubice.

Osa mestareista ei kauaa juhlahumussa viihtynyt, sillä nuorten viestin voittajista Hanne ja kaikki pojat jatkoivat vielä seuraaville kierroksille eli naisten ja miesten viesteihin Essun kakkosjoukkueissa. Huikeasta Essun vahvuudesta ja kokonaispanoksesta nuorisoviestissä kertoo se, että toisen osuuden jälkeen yhdentoista parhaan joukossa oli kolme Essun joukkuetta.

Naisten viesti starttasi tuttuun tapaan melkein heti nuorten viestin perään. Essun naiset ylittivät maalin erittäin nuorella, keski-iältään reilusti alle kahdenkymmenen vuoden ikäisellä joukkueella sijalla 60. Erityisen noston ansaitsee nuori Ida Haapala, jonka pitkällä 10,9 kilometrin putkiosuudella kärkeen tuli eroa ainoastaan 2.29, alle 14 sekuntia kilometriä kohden!

Naisten viestin voittoa juhli ensi kertaa seurahistoriansa aikana tukholmalainen Järla Orientering vahvan joukkuepanoksen turvin. Hopealle juoksi IFK Göteborg ja pronssille Halden SK.

Aivan vuoden 1994 Essun ihmeeseen, jolloin juhlittiin edellisen kerran nuorisoviestin voittoa ja miesten pronssia eivät miehet pystyneet vastaamaan, vaan tuloksena oli 41. sija. Nuori joukkue teki suunnilleen sen mitä odotettiin, joskin virheitäkin tuli ja parannettavaa jäi vielä tuleville vuosille. Mainittakoon vielä erikseen Larin hyvä juoksu toisella osuudella, sekä Joshin ja Kirilin hyvät noteeraukset kuudennelta ja kahdeksannelta osuudelta.

Miehissä IFK Göteborg pääsi viime vuoden tapaan juoksemaan ankkurinsa Eskil Kinnebergin rinnalla loppusuoraa voittajina. Hollolan supikoissa seura lähtee tavoittelemaan neljättä perättäistä suurviestivoittoa. Ok Linné Uppsalasta nappasi hopeaa ja parhaana suomalaisseurana Koovee seurahistoriansa parhaalla tuloksella pronssia otti Koovee.

-Anssi Vesanto