Essun tytöille menestystä EM-kisoissa. Haastattelussa Euroopan mestari Ida.

Nuorten EM-kisat käytiin 28.6.-1.7. Bulgarian Veliko Tavornossa. Essun nuorista Suomen joukkueeseen oli valittu Hanne Hilo (D16), Ida Haapala (D18) ja Melina Lahdenperä (D18). Suomalaiset kahmivat kisoista ennätykselliset 12 mitalia. Ida voitti pitkän matkan sekä saavutti pronssia viestissä. Sprintissä hän oli 4. Myös Hanne sai viestistä hopeamitalin. Sprintissä hän oli 11. ja pitkällä matkalla 18. Melinan sijoitus oli sprintissä 9. ja pitkällä matkalla 32.

    

Seuraavassa tuoreen Euroopan mestarin mietteitä kisareissun jälkeen.

Paljon onnea huikeasta EM-menestyksestä! Kerro hieman kisamatkasta, -järjestelyistä, maastoista ja radoista.

  • Reissu oli tosi kiva, meillä oli hyvä porukka. Kisajärjestelyt sujuivat hyvin ja hotelli oli siisti, vaikka etukäteen Bulgaria hieman jännittikin. Kelit olivat aika sateiset. Maasto oli tosi erilaista kuin Suomessa ja kartan värityksessäkin oli hieman eroa. Vaalean vihreällä olevat alueet olivat melko hyväkulkuista, Suomessa niitä merkattaisiin valkoisella. Tumman vihreä oli kyllä hidasta pusikkoa. Radat olivat haastavat, EM-kisoihin hyvin sopivat.

Miten analysoisit suorituksiasi?

  • Sprinttimaasto oli linnoitusalueella ja alkumatkasta suunnistuksesta oli vaikea saada sujuvaa. Tein ehkä pari huonoa reitinvalintaa. Lopussa rata oli tyypillisempää sprinttisuunnistusta ja se menikin hyvin. Maalissa en ollut kovin tyytyväinen suoritukseen, mutta tulos oli yllättävän hyvä. Sijoitus 4., vain neljä sekuntia mitalista.
  • Pitkän matkan kisa meni hyvin, mutta kyllä mukaan mahtui pieni koukku. Pitkällä välillä tein hyvän reitinvalinnan, mutta rastia koukkasin hieman. Lyhyet välit pystyin menemään tarkasti. Maalissa en aluksi uskonut, että suoritus riittää mitaleille. Lähdin toisessa lähtöryhmässä, joten jouduin jännittämään aika kauan lopullista tulosta. Lopulta tunnelma oli ihan huikea, kun suomalaiset ottivat voiton kaikissa sarjoissa ja monia muitakin hyviä suorituksia tuli.
  • Viestissä pääsin lähtemään ankkuriosuudelle kolmantena. Sain jo edellä menneen Ruotsin ja Norjan kiinni, mutta harmittava 2-3minuutin virhe pudotti meidät takaisin kolmanneksi. Omaan suoritukseen en ole tyytyväinen, mutta hienoa, että joukkueemme saavutti mitalin.

  

 

Mitkä ovat vahvuuksiasi suunnistajana? Mitä pitäisi puolestaan eniten kehittää.?

  • Vahvuus on fyysinen kunto ja rytminvaihtokyky suunnistuksessa. Minulla on varmaan myös hyvä henkinen kantti. Tykkään suunnistaa tiukoissa paikoissa ja usein olen niissä myös onnistunut. Kehitettävää löytyy toki kaikessa. Ehkä eniten nopeassa kartanluvussa, mitä tarvitaan erityisesti sprintissä.

Kuulut ikäluokkasi huippuihin myös hiihdossa (mm. N17 10 km V, SM-kultaa 2018). Miten kahden lajin yhdistäminen sinulla onnistuu?

  • Lajien yhdistäminen on ollut helppoa. Molemmat tukevat toisiaan ja tuovat sopivasti vaihtelua harjoitteluun. Myös valmentajat molemmissa lajeissa ovat suhtautuneet myönteisesti tähän yhdistelmään.

Mitä suunnitelmia sinulla on loppukesäksi?

  • Nyt hieman lomailen perheen kanssa ja teen harjoittelussa PK-jakson. Heinäkuun lopussa menen hiihdon U18-ryhmän leirille Viron Otepäähän. Syksyllä panostan taas enemmän suunnistukseen. Tavoitteena on menestyä SM-kisoissa sekä tehdä onnistuneet suoritukset Sveitsissä nuorten Eurooppa cupissa.

Kiitos haastattelusta & tsemppiä jatkoon!

Kuvat: Ilkka Seppä