Vihdoin henkilökohtainen maailmanmestaruus EsSulaiselle – Onnea Ida!

Nuorten MM-kisojen pitkän matkan kilpailu päättyi tiukan kamppailun jälkeen kultamitaliin ja Espoon Suunnan Ida Haapalan voittoon. Voitto oli suomalaisille kisoissa ensimmäinen. Mestaruus jatkaa Idan voittoisaa suunnistusuraa, ja tekee Idasta kaikkien aikojen toisen essulaisen, joka on saavuttanut MM-mitalin. Edelliset, Marika Mikkolan hopea 2001 ja pronssi 2004 odottivatkin jo seuraajaansa.

Ida näytti kykynsä samaisella pitkällä matkalla jo viime vuonna, jolloin hän otti nimiinsä nuorten euroopanmestaruuden. Bulgarian EYOC:issa voitto irtosi yli minuutin erolla, mutta tänä vuonna tilanne oli tiukempi.

Voittomarginaali seuraavan sijan suunnistajaan, venäläiseen Veronika Kaliniaan, oli vain yksi sekunti. Toimimattomasta leimausjärjestelmästä johtunut venäläisten protesti aiheutti sen, että kultamitalista tuli jaettu. Sekä Idan että Kalinian loppuaika tuloksissa oli 53:46. Eroa kolmanteen, Ison-Britannian Grace Molloyhin, tuli puoli minuuttia. Toinen essulainen, Melina, oli 25:s, reilun viiden minuutin erolla kärkeen.

Idan meno on ollut voittoisaa, eikä näytä laantuvan lainkaan. MM-kisojen 20-sarjassa suunnistaminen ei menoa lannista, vaan 18-vuotias Ida on sielläkin vahvoilla, pystyen suunnistamaan samassa sarjassa vielä kahden vuoden ajan.

EsSulaiset ovat aikaisemminkin yltäneet JWOC:ssa mitaleille vaan eivät voittoon saakka. Vuonna 2017 Aleksi Sorsa oli viestin hopeajoukkueessa Olli Ojanahon sekä Akseli Ruoholan kanssa.

Vuoden 2019 JWOC:ia on jäljellä vielä monta päivää: keskiviikkona kisataan keskimatkan karsinta, torstaina keskimatkan finaali ja perjantaina tapahtuman päättää viesti. Ida, Melina ja muut suomalaiset ovat vahvoina mukana.

Suunnistusliiton artikkeli

Kestävyysurheilu.fi

Myös Helsingin Sanomat huomioi MM-mitalin uutisessaan.

Kuvat: IOF