Espanja-Portugali wintercamp 2020

Tänä vuonna egroupin perinteinen talvileiri sijoittui aluksi Punta umbriaan, jonka jälkeen matka jatkui Portugalin puolelle POM-rastiviikolle Porto Covoon. Leiri sujui erinomaisesti ja ongelmilta vältyttiin, vaikkakin muutamat sairastumiset ja loukkaantumiset sisältyi leiriin. Järjestelyistä kiitos valmentajille ja muille järjestäjille, joiden ansiosta tämäkin leiri saatiin järjestettyä. 

Matkaan lähdimme 15.2 aikaisella aamulennolla. Jo ensimmäisenä iltana pääsimme suunnistamaan hotellin viereiseen maastoon. Ensimmäisen suunnistuksen oli tarkoitus olla kevyt harjoitus, jossa pyrittiin ottamaan osalle täysin uusi maastotyyppi mahdollisimman hyvin haltuun. Kuitenkin monelle maasto oli tuttua parin vuoden takaiselta Alicanten leiriltä, jonka maasto vastasi hyvin Punta umbrian rantadyynejä. 

Heti seuraavana päivänä oli ohjelmassa kaksi keskimatkan harjoitusta, joissa tarjottiin taidollisesti haastavampaa suunnistusta. Iltapäivän maasto taisi yllättää jokaisen suunnistajan jossain vaiheessa rataa kaikkine piikkipuskineen, sillä maasto ei ollut kulkukelpoisuudeltaan helpoimmasta päästä. 

Maanantaina sprintterit, mutta myös muutkin pääsivät ottamaan tuntumaa sprinttiin kapeilla Sevillan kaduilla ennen viikonlopun sprinttikisoja. Ohjelmassa oli kaksi sprinttiharjoitusta, joiden välissä palautumista sekä syömistä. 

Tiistaina aamulla oli pitkän matkan harjoitus maastossa, joka osoittautuikin todella hyväkulkuiseksi, vaikka sen vihreydestä oli aikaisemmin peloteltu. Maastossa hyvä näkyvyys antoi mahdollisuuden nopeaan etenemiseen sekä kova maastopohja nopeaan juoksuvauhtiin. Samana iltapäivänä kunkin oli mahdollisuus valita muutaman treenin välillä, millaisen treenin halusi tehdä. Tarjolla oli pitkä sprintti Punta umbrian keskustassa, keskimatkan harjoitus rantadyyneillä tai multitekniikka harjoitus suoraan hotellilta. 

Keskiviikkona oli leirin ensimmäinen ja samalla myös viimeinen kova yhteisharjoitus. Harjoitus koostui 3-5. suunnistusvedosta, jotka juostiin keskimäärin neljän hengen tasaisissa ryhmissä. Rata tarjosi haastetta mm. reitinvalinnoissa, koska isot kaktukset tai piikkipensaat kannatti kiertää. Keskiviikkona oli mahdollisuus tehdä aamupäivän suunnistusharjoituksen lisäksi vielä iltapäivällä keskimatkan harjoitus. Vaikkakin toiseen harjoitukseen lähti vain noin puolet urheilijoista, toinen puolisko jäi nauttimaan aurinkoisesta säästä ja palautumaan hotellille jäätelön kera. 

Torstaina aamulla oli ohjelmassa pitkä suunnistusharjoitus, jonka jälkeen porukalla menimme viettämään iltapäivää ruoanlaiton sekä leiriolympialaisten merkeissä läheiselle piknik paikalle. Ryhmittäin valmistimme ruoaksi lihaa, kalaa sekä kasviksia, jotka maistuivat jokaiselle pitkän odottelun jälkeen. Leiriolympiaisten joukkueet muodostettiin hotellihuoneittain. Lajien kirjo leiriolympialaisissa oli suuri ja pääsimme testaamaan monenlaisia lajeja fyysistä lajeista ajattelua vaativampiin.

Perjantaina edessä oli 3 tunnin ajomatka Porto Covoon ja matkalla kävimme syömässä sekä tutustumassa viikonlopun kisamaastoihin mallisuunnistuksen avulla. Maasto osoittautui yllättävän hyväkulkuiseksi ja näkyvyys oli hyvä. 

Lauantaina oli POM-rastiviikon ensimmäinen osakilpailu eli urban middle. Se kilpailtiin Santiago de cacemissa, jossa pieniä katuja, jyrkkiä rinteitä sekä portaita riitti. Radoilla ei siis nousuilta säästytty. Päivän parhaat Essulaiset olivat Maria Määttänen 1. (W20) ja Alvar Palmen 5. (M21E), Mikael Boström 3. (M50) ja Kirsi Boström 2. (W50). Lauantaina illalla oli aamun kisan lisäksi yösprintti, johon osa Essulaisista myös osallistui. Siellä Alvar Palmen otti voiton M21E-sarjassa. 

Seuraavana päivänä POM jatkui pitkän matkan kisalla pääosin hyvä kulkuisessa maastossa, joka tarjosi reitinvalintaa ja tarkkaa suunnistusta. Parhaat Essulaiset olivat Maria Määttänen ylivoimaisella voitolla W20- sarjassa, Kirsi Boström 1. W50-sarjassa, Mikael Boström 2. M50-sarjassa, Antti Sorsa 4. M18- sarjassa ja Lari Pernu 6. M21E-sarjassa. 

 

Maanantaina oli keskimatkan kilpailu, jossa maasto oli taas erilaista kuin edellisen päivän pitkän matkan kilpailussa. Maastossa oli todella hyvä näkyväisyys ja kova maastopohja tarjosi mahdollisuuden nopeaan juoksuun. Parhaista Essulaissuorituksista vastasi Maria Määttänen 1. (W20) ja Antti Sorsa 5. (M18). Illan Urban sprintissä Alvar Palmen otti toisen voiton M21E-sarjassa. 

Viimeisenä kilpailupäivänä sekä leirin viimeisenä päivänä oli toinen keskimatkan kilpailu. Kilpailu oli samassa maastossa kuin edellisen päivän kilpailu, joten maasto oli ennestään tuttu ja tiesi mitä asioita siellä edetessä kannattaa huomioida. Viimeisen päivän menestyjät olivat Maria Määttänen 1. W20-sarjassa (kokonaiskilpailun 1.), Lari Pernu 3. M21E-sarjassa (kokonaiskilpailun 6.),  Mikko Tervakangas 4. M20-sarjassa (kokonaiskilpailun 5.), Antti Sorsa 5. M18-sarjassa (kokonaiskilpailun 4.) ja Liisa Raasakka 6. W18-sarjassa (kokonaiskilpailun 5.). 

Kaikkien Essulaisten rastiviikon tulokset nähtävillä linkin takaa: http://pom.pt/2020/live-info/

POM:in kokonaiskilpailussa Essu oli toiseksi paras seura. 

Leiri oli erittäin onnistunut ja sai ainoastaan hyvää palautetta kaikilta. Tästä on hyvä jatkaa kohti kuukauden päästä alkavaa kisakautta! 

 

Kirjoittanut

Sofia Pellonperä