EsSun perinteinen kulta-, hopea- ja pronssikompassikilpailu toi taas seuralaisia yhteen!

Ratamestari Mikko Tervakangas tutkimassa ensimmäisen rastin haasteita gps-seurannasta tapahtumavastaava Henrikki Hakalan ja metsään lähtöä tekevän Miika Vehmaan kanssa.

Espoon Suunta on perinteisesti valmistautunut Jukolan viestiin seuran omalla kulta-, hopea- ja pronssikompassikilpailulla ja niin tehtiin tänäkin vuonna. Kilpailu juostiin Espoon keskuspuistossa keskiviikkona 15.6. – vain muutama päivä ennen kauden päätapahtumaa Lukkari-Jukolaa. Yhteislähtöön osallistui noin 60 urheilijaa!

Perinteinen kompassikilpailu tuo yhteen eri ikäisiä seuralaisia, ja ikähaitari oli tämänkin vuoden yhteislähdössä laaja. Kultakompassisarja on avoin kaikille seuralaisille. Hopeakompassisarjaan saavat osallistua kaikki naiset sekä miehet sarjoista H13-16 ja H50-90. Pronssisarja on HD12 -sarjalaisille ja nuoremmille.

Mikä tekee tapahtumasta erityisen ja perinteisen? Kilpailulla on jo pitkä historia, sillä kultakompassin nimilaattojen perusteella sitä on järjestetty vuodesta 1939 asti. Tapahtuma on siis äskettäin juhlinut 80-vuotis syntymäpäiväänsä! Kompassikilpailu on Essun toisen ”kantaseuran” Reiman peruja. Aikanaan Reimaa edustaneet Leena Paatero ja Jouko Rimminen muistelevat tapahtuman olleen pienessä seurassa huomattavasti pienempi – joskin tärkeä kilpailu silloinkin. Seuran sisäiselle kilvoittelulle on selvästi ollut kysyntää, koska perinne on jatkunut tähän päivään asti.

Alun perin vain kultakompassikilpailuna tunnettu tapahtuma on kehittynyt, kun mukaan ovat tulleet hopea- ja pronssikompassisarjat. Leena Paatero toteaa uusien sarjojen mukaan tulon tärkeäksi, koska seuratoiminta ei ole vain huippumiehille, vaan nyt useammalla on mahdollisuuksia taistella sarjansa voitosta. Leena on itsekin kiertänyt kilpailua monena vuonna ja yksi voittokin listasta löytyy. Pitkän linjan essulaiset Leena ja Jouko kehuvat muitakin koko seuran kattavia tapahtumia, kuten seurailtoja ja viime kesänä suosioon nousseita puistojumppia (jotka muuten jatkuvat maanantaisin heti Jukolan jälkeen).

Vuonna 2022 mestaruudet veivät kultasarjassa Daniel Rautio, hopeakompassissa Inari Karppinen ja nuorimpien joukossa Viljami Veikkola. Kamppailu erityisesti kulta- ja pronssisarjoissa oli jännittävä, sillä molemmissa sarjoissa hopeasija oli vain kuuden sekunnin päässä (Mikael Rautio ja Juuso Laininen). Hopeasarjan toisella sijalla oli upeasti vasta ensimmäistä vuottaan tässä sarjassa kilpaileva nuori Anni Jantunen, joka pysyi pitkään mukana voittajan kovassa vauhdissa.

Sää suosi suunnistajia eikä tapahtumapaikalta ollut kiire kotiin kisan jälkeen.

Hopeasarjan voittaja Inari oli kompassikilpailussa mukana ensimmäistä kertaa. Inari kehuu tapahtumaa mukavaksi ja seuran viesti- ja yhteislähtötapahtumia kivalla tutulla kaveriporukalla myös hyödylliseksi valmistautumiseksi viestikilpailuihin, joita kisakalenterissa on runsaasti. ”Siistiä nähdä kuinka yhteistreenit vetää porukkaa paikalle ja totta kai itsekin sai harjoituksesta enemmän irti, kun oli paljon porukkaa paikalla”.

Kompassikilpailun tulokset löytyvät täältä. Samassa yhteydessä kilpailtiin lasten pokaalijahdin osakilpailu, ja lasten tapahtuman tulokset ovat täällä.

GPS-seurannan linkistä pääset seuraamaan eGroup -urheilijoiden menoa tapahtumassa:
http://www.tulospalvelu.fi/gps/20220615Kompassi/