Essun naiset sijalle 7 Tiomilassa!

Tiomila juostiin toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna Nynäshamnissa Ruotsissa. Samasta kilpailukeskuksesta juostiin Tiomila myös vuonna 2018, jolloin Essu voitti nuorten viestin. Tämän vuoden kisaan lähti iso joukko essulaisia ja mukana oli erityisen paljon nuoria parikymppisiä suunnistajia. Nuorten viestissä oli yksi joukkue, miehissä kolme joukkuetta (joista yhdessä 4 kpl ei-essulaisia) ja naisten viestiin lähti myös kolme joukkuetta.

Nuorten viesti käytiin lauantai-iltapäivänä vuodenaikaan nähden kuumassa ja aurinkoisessa säässä. Essun viestijoukkue koostui tällä kertaa pelkästään tytöistä ja ihan mukavasti tytöt juoksivat sekajoukkueiden seassa. Osalla meni vähän paremmin, joillain tuli vähän virheitä. Kaikki tytöt olivat ensikertalaisia Tiomilassa ja ranskalaiselle Amaia Rochelle viesti oli ensimmäinen kisa Espoon Suunnan väreissä. Joukkueen lopullinen sijoitus oli 191 kun kisassa oli vajaat 270 joukkuetta. Kisaan saatiin suomalaisvoittaja kun Turun Suunnistajien nuoret voittivat kisan. Angelniemen Ankkuri oli myös kymppisakissa, sijoitus kuudes.

Tiomilan naisten ja miesten viestit kisattiin tänä vuonna täysin uudella tavalla. Miesten 10-osuuksinen viesti starttasi valoisassa kevätillassa klo 17.30 (ajat Ruotsin aikaa). Viestistä juostiin ensin kolme osuutta ja sen jälkeen viesti keskeytettiin. Puoli kymmeneltä lähti naisten viesti ja sitä juostiin kaksi pimeää osuutta. Tämän jälkeen naisten viesti keskeytettiin ja miesten viesti jatkui nelososuudella eli ”långa nattenilla” klo 23.30. Pitkälle yöosuudelle lähetettiin kolmen ensimmäisen osuuden tulosten mukaisessa takaa-ajossa. Viestin juostiin näin loppuun ja voittajajoukkue saatiin maaliin hieman ennen aamukuutta. Naisten viesti jatkui samoin takaa-ajona alkaen klo 7. Loput neljä osuutta juostiin peräkkäin. Uutuutena tänä vuonna oli myös se, että naisten joukkueissa oli aiemman viiden juoksijan sijasta kuusi juoksijaa.

Essun miehet pysyivät varsinkin alussa melko hyvin kärjen tuntumassa. Pitkää yötä juossut Topias Kemppi juoksi mainiosti nopeassa letkassa ja hävisi kärkeen vain pari minuuttia. Miesten valmentaja Antti Kemppainen totesi, että valmennuksen taktiikka onnistui, kun saatiin hyvien päiväosuuksien jälkeen juoksija hyvissä asemissa pitkälle yölle. Essua edustava norjalainen Anders Haugskott onnistui myös varsin hyvin kolmososuudella ja oli osuustuloksissa 22. Hän jäi kärjestä alle minuutin. Essun miesten ykkösjoukkueen lopullinen sijoitus oli 53. Antin mukaan tämä oli varsin hyvä sijoitus joukkueella, jossa oli jopa alle kaksikymppisiä juoksijoita. Potentiaalia tällä joukkueella olisi Antin mukaan ollut sijoille 30-40 asti, mutta muutamat virheet torppasivat nämä mahdollisuudet. Kakkosjoukkueen loppusijoitus oli 91. Kolmosjoukkueen osalle tuli valitettava hylkäys kutososuudella, mutta kaikki juoksivat kuitenkin omat osuutensa ja pääsivät nauttimaan Nynäshamnin vaativista maastoista.

Viikonlopun riemastuttavin ja mieleenpainuvin hetki koettiin naisten viestissä kun ykkösjoukkue saavutti historiallisen sijan 7. Taakse jäivät kaikki muut suomalaisjoukkueet. Eroa kärkeen oli lopulta vajaat neljä minuuttia, mutta kakkossijaan vain pari minuuttia. Uskomaton suoritus nuorelta joukkueelta!

Viestin aloitti Hanne Hilo. Hän kertoi aina seuranneensa Jukolan avausosuutta ja haaveilleensa, että pääsisi joskus myös itse kokemaan ison viestin yöyhteislähdön. Nyt haave täyttyi ja kokemus olikin Hannesta aivan taianomainen. Hannen osuus sujui varsin hyvin ja hän oli erittäin tyytyväinen. Hajonnan vähyys oli Hannesta vähän yllättävää, mutta se ei haitannut menoa ja Hanne toi viestin vaihtoon mainiolla sijalla 20 vain 43 sekuntia kärjestä. Maininnan arvoista on Essun kakkosjoukkueen Emmi Markin avausosuus. Emmi toi viestin hienosti sijalla 22 vain pari sekuntia Hannesta.

Hanne lähetti matkaan naisten viestin toisen yöosuuden juoksijan Maria Määttäsen. Marialla on ollut ehkä pari vähän vaisumpaa suunnistusvuotta takana sairastelujen takia, mutta nyt hän teki upean paluun huipulle. Maria kertoi olleensa erittäin tyytyväinen ja jopa vähän yllättynyt omaan suoritukseensa. Tavoitteena oli minimoida virheet ja nauttia suorituksesta ja tässä Maria kyllä onnistui. Hän tuli vaihtoon sijalla 8, 1:26 kärjestä. Tässä vaiheessa naisten viesti keskeytettiin odottamaan aamulla alkavaa takaa-ajolähtöä.

Aamulla valoisalle naisten ”långa dagenin” putkiosuudelle lähti nuori unkarilainen Rita Maramarosi. Tästä osuudesta tuli tapahtumarikas niin Ritalle kuin muillekin kärkijoukkueiden juoksijoille. TV-lähetyksen seuraajille näytettiin mitä karmeimpia gps-jälkiä. Ritakin teki ison virheen ykkösrastille, mutta niin teki myös hänen edessään minuutin päässä oleva kärkiletka. Rita kertoi, että fyysinen kulku oli erittäin hyvä ja hän päätti virheen jälkeen tsempata ja mennä joukkueen taktiikan mukaan eli välttää virheitä. Rita onnistuikin pitkällä osuudella loppujen lopuksi erittäin mainiosti ja kertoi itsekin yllättyneensä siitä miten välillä juoksi letkan kärjessä ja perässä juoksi kymmenkunta huippusuunnistajaa. Rita toi viestin sijalla 5 ja 5:28 kärjestä.

Nelososuudelle lähti Ritan maajoukkuekaveri Unkarista eli Dominika Mero. Dominika oli erittäin tyytyväinen suoritukseensa ja sanoi koko osuuden tunteneensa varmuutta suunnistuksessa. Myös jalat olivat iskussa, joten ei ollut ihme, että Essun ykkösjoukkue pysyi kymppikärjessä. Sijoitus nelososuuden jälkeen oli 9 ja kärkeen 3:06.

Kuuden kilometrin pituiselle vitososuudelle lähti Inari Karppinen. Hän pystyi välttämään virheet ja onnistui tekemään oivalliset reitinvalinnat. Tämä näkyi hyvin tv-lähetyksen katsojille, Inarin gps-jälki näytti hyvältä ja hän luotti omaan työhönsä. Vaihtoon Inari juoksi sijalla 5 vain 1:14 kärjestä.

Ankkuriosuudelle lähti sveitsiläinen Siana Senn, joka on jo junnusarjoista asti edustanut Essua. Siana kertoi, että oli aika hurjaa lähteä matkaan noin korkealta sijalta kansainvälisten huippujen joukossa. Esimerkiksi Simona Aebersold, Tove Alexandersson ja Megan Carter-Davies olivat joukkueidensa ankkureita. Siana kertoi ajatelleensa startissa, että okei, nyt pitää nauttia joka minuutista, ei voi koskaan tietää pääseekö enää toista kertaa lähtemään ankkuriosuudelle suurviestissä tällaisista asemista. Nynäshamnin maasto ei ollut helppo ankkureille. Osuuden alussa miltei karkuun päässyt Simona teki ison virheen, jonka vuoksi Stora Tunan Tove pääsi ohitse ja jatkoi yksin johdossa koko osuuden loppuun asti. Simonan virhe toi lisää joukkueita mitalitaistoon. Siana teki varman suorituksen ja toi Essun maaliin upeasti sijalla 7. Eroa kärkeen eli Toveen tuli 3:51, mutta kakkossijaan vain minuutti. Siana kertoi olevansa ”super happy” suorituksestaan. Toki hänen piti taistella jatkuvasti pysyäkseen kärjen mukana, mutta tiukka keskittyminen auttoi.

Tämä sijoitus on Espoon Suunnan naisten paras sijoitus kautta aikojen. Tässä kilpailussa se oli myös kaikkein paras suomalaisjoukkueen suoritus. Seuraavaksi paras oli Tampereen Pyrintö (sija 10) ja kolmanneksi paras suomalaisjoukkue oli MS Parma (sija 13). Kisan voitti Stora Tona, toinen oli IFK Göteborg ja kolmas Halden SK. Uusi viestimuoto tuntui sopivan mainiosti Essun tytöille, jotka olivatkin yleisesti sitä mieltä, että formaatti on hyvä ja kokeilun arvoinen. Viestin katkaiseminen kesken kisan oli ehkä vähän erikoista, mutta yöosuudet koettiin todella hienoina. Kaipaamaan jäätiin koko joukkueen yhteisiä hetkiä kisakeskuksessa. Nyt kolmososuuden juoksijat olivat jo nukkumassa kun viesti starttasi. Aamulla herätessään he saivat sitten yllättyä siitä mikä joukkueen sijoitus oli kahden ensimmäisen osuuden jälkeen. Viestiviikonloppu oli paitsi ykkösjoukkueelle kuin myös muille essun naisille ikimuistoinen. Hieno yhteishenki ja mahtava tunnelma olivat asiat, mitkä monet mainitsivat viikonlopun parhaina asioina. Suomalaisen TV-lähetyksen selostaja Timo Saarinen sanoi lähetyksessä, että Essu lunasti nyt todenteolla sille asetettuja odotuksia ja näin varmasti onkin. Positiivinen vire naisten viestisuorituksissa on ollut nähtävillä koko kevään. Essun kakkosjoukkue oli kisan 60:s. Kolmannen joukkueen viesti jäi kesken sairaustapauksen vuoksi, mutta vitososuus tuli vaihtoon sijalla 122.

Essun valmennusjaoksen vetäjä Jari ”Ikis” Ikäheimonen oli tyytyväinen viikonloppuun. Ensinnäkin Essulla oli mukana ilahduttavan paljon urheilijoita, yli 50. Toiseksi Ikis mainitsi hyvän yhteishengen essulaisporukassa; nuoret, kokeneet, naiset, miehet, suomalaiset, ulkomaalaiset olivat kaikki ylläpitämässä hyvää tsemppiä ja kisafiilistä. Naisten joukkueen taktiikka -virheiden välttäminen- onnistui Ikiksen mukaan miltei täydellisesti. Yksi iso virhe kolmososuudella ja muuten 10-20 sekunnin virheet eivät pilanneet hyvää kisaa. Ikis kiittelee myös Essun valmentajia ja huoltajia, jotka olivat kisapaikalla miltei vuorokauden ympäri tukemassa joukkueita.

Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavaa Viestiliigan kisaa Kvarkenviestiä touko-kesäkuun vaihteessa sekä Lakia-Jukolaa Kauhavalla. Siellä eivät naiset vielä yöosuuksilla juokse, mutta miehet pääsevät perinteisesti lamppu päässä metsään.

Tiomilan tulokset Eventorissa:
https://eventor.orientering.se/Events/ResultList?eventId=47276&groupBy=EventClass

Tiomilan online:
http://online.10mila.se/

Nuorten viestijoukkueessa olivat Maria Kulikova, Inka Eskola, Freja Ikäheimonen ja Amaia Roche.

Essun miehet lauantaina kohottamassa kisafiilistä.

Naiset vakavana kohti kisaa. Näin vakavia ilmeitä ei sitten tämän jälkeen nähtykkään.

Naiset esittelevät palkintoa. Kuvasta puuttuu Rita, jonka piti heti kisan jälkeen jo kiirehtiä lentokentälle.