Opiskelijoiden MM-kisoista viestimitali Hannelle!

Elokuun alussa juostiin Bulgarian Banskossa opiskelijoiden MM-kisat. Essulaisista mukaan oli valittu Hanne Hilo ja Inari Karppinen Suomen joukkueeseen ja Aoi Yamasaki Japanin joukkueeseen.

Bansko on luoteisessa Bulgariassa sijaitseva vuorten keskellä oleva talviurheilukeskus, jossa on kilpailtu muutaman kerran myös alppihiihdon maailmancupia. Paikan sanotaan olevan Bulgarian lumivarmimpia paikkoja talvella. Suunnistajat tutustuivat kuitenkin kesäiseen Banskoon ja sen yli 30 asteen helteisiin. Kisojen sprintit juostiin Banskon vanhassa kaupungissa ja keskimatka sekä viesti hieman kaupungin ulkopuolella, Pirinin vuoriston reunalla upeissa maisemissa.

Vuoret olivat läsnä kaikkialla.

Näkymä hotellin ikkunasta.

Opiskelijoiden MM-kisoja järjestetään aina kahden vuoden välein. Edelliset kisat olivat 2022 Sveitsissä. Koronavuonna 2020 kisoja ei järjestetty lainkaan ja 2018 kisat olivatkin Kuortaneella Suomessa. Kisoihin voivat osallistua korkeintaan 25-vuotiaat korkeakouluopiskelijat. Kisat ovat usein varsin korkeatasoiset. Esimerkiksi Sveitsin kisoissa sprintin voitti Ruotsin Jonatan Gustafsson, joka otti tänä vuonna MM-kisoissa (WOC) Knock-Out sprintin pronssia. Opiskelijoiden MM-kisamitalisteja muutaman vuoden sisällä ovat myös Ruotsin moninkertainen Jukola-voittaja Viktor Svensk, Sveitsin Fabian Aebersold sekä Norjan Marie Olaussen. Suomalaisista Ida Haapala otti kultaa 2022 Sveitsissä keskimatkalta ja hopeaa pitkältä matkalta.

Bulgariassa ohjelmassa oli sprintti, sprinttiviesti, keskimatka ja viesti. Mukana oli jälleen varsin nimekkäitä nuoria suunnistajia. Ruotsista esimerkiksi August Mollen, Iso-Britanniasta Fiona Bunn, Ranskasta Quentin Moullet ja Sveitsistä Eline Gemberle ja Reto Egger. Suomen joukkue oli valittu toukokuisen SM-sprintin ja Kainuun rastiviikon tulosten sekä valitsijaryhmän näkemyksen perusteella. Alkuperäinen valittu joukkue koki kuitenkin muutamia poisjääntejä ja lopuksi kisoihin lähtivät alla olevat suunnistavat opiskelijat / opiskelevat suunnistajat:

Hanne Hilo, Espoon Suunta
Inari Karppinen, Espoon Suunta
Inka Nurminen, Jämsän Retki-Veikot
Tessa Salmia, MS Parma
Anniina Taipale, Suunta Jyväskylä
Topias Arola, Paimion Rasti
Jonny Donner, OK77
Mikko Eerola, Tampereen Pyrintö
Santeri Kirjavainen, Kalevan Rasti
Jussi Raasakka, Helsingin Suunnistajat
Aarni Ronkainen, Jämsän Retki-Veikot

Valmentajina Suomen joukkueessa olivat Arttu Syrjäläinen ja Jari Sipilä.

 

Koko Suomen joukkue, vasemmalla valmentajat Arttu ja Jari.

Sprinttikisoissa parhaiten essulaisista onnistui Inari. Hän oli henkilökohtaisen sprintin 11. ja juoksi Suomen sprinttiviestissä aloitusosuuden ja toi viestin sijalla 9. vaihtoon. Joukkue oli lopulta 7. Joukkueessa juoksivat Inari, Aarni Ronkainen, Jonny Donner ja Inka Nurminen. Viestin voitti Iso-Britannia, Sveitsi oli toinen ja Ranska kolmas. Aoi sai harmittavasti hylkäyksen sprintistä ja hän ei osallistunut viestiin. Hannen sijoitus sprintissä oli 45. Hän ei osallistunut sprinttiviestiin.

Inari sprinttiviestin aloituksessa.

Keskimatkalla Hanne oli essulaisista paras ja hän nappasi samalla paikan Suomen ykkösjoukkueessa viestiin. Sijoitus oli Hannella hienosti 13. ja hän oli paras suomalainen. Inari oli 39 ja Aoi 56. Viesti oli kisojen viimeinen kisa ja siinä tuli upeasti mitali Suomeen ja Essuun. Hanne ankkuroi joukkueensa varmalla suorituksella pronssille. Joukkueessa aloitusosuuden juoksi Anniina Taipale ja kakkososuuden Tessa Salmia. Viestin voitti Ruotsi ja Sveitsi otti hopeaa. Inari juoksi ”mixed”-joukkueessa kakkososuuden, mutta mixed-joukkueet olivat kisan ulkopuolella ja virallisia tuloksia ei näille joukkueille tullut. Inarin kanssa samassa joukkueessa oli Inka Nurminen ja koska Suomella ei ollut kuin 5 tyttöä kisoissa niin kolmantena joukkueessa oli Saksan Meike Hennseler, joka juoksi ankkuriosuuden. Aoi juoksi Japanin ykkösjoukkueessa kakkososuuden varsin kelvollisesti, mutta koska Japanin kakkosjoukkue oli parempi kuin ykkösjoukkue niin Aoin joukkuetta ei laskettu mukaan virallisiin tuloksiin. Joka maasta oli siis vain yksi joukkue tuloksissa.

Hanne lähdössä ankkuriosuudelle.

Anniina ja Tessa saattavat Hannen maaliin ja kohti viestipronssia.

Aoi lähdössä kakkososuudelle.

Sprinttimaastot olivat melko yksinkertaisia, alueelle oli tosin pystytetty jonkun verran tekoaitoja. Sprintti ja sprinttiviesti käytiin eri alueilla. Metsäkisoissa maasto oli paikoin melko kivistä ja tiheää ja korkeuseroja oli kohtalaisesti. Maastossa oli myös polkuja melko paljon ja näkyvyys oli pääosin hyvä.

Kuvakaappaus kartasta sprintin GPS-seurannasta.

Kuvakaappaus kartasta keskimatkan GPS-seurannasta.

Essulaisista Hanne ja Aoi jäivät Keski-Eurooppaan valmistautumaan EM-kisoihin. Ne järjestetään Unkarin Mórissa 16.–20. elokuuta.

Suunnistusliiton sivuilta voi lukea Hannen ajatuksia viestikisasta:
https://www.suunnistusliitto.fi/2024/08/suunnistuksen-opiskelijoiden-mm-kilpailut-paattyivat-pronssimitaliin/

Linkki opiskelijoiden MM-kisojen kotisivuille, joissa mm. tulokset ja lisää valokuvia.

https://wuoc2024.eu/

Kuvat:
WUOC 2024, paitsi maisemakuvat Jussi Raasakka ja Suomen joukkueen kuva Inari Karppinen.