eBlogi kirjoituksia

 • Essun suunnistuskoulu alkaa 9.4.2018 15.3.2018

  Espoon Suunnan suunnistuskoulu alkaa 9.4.2018 klo 18.30 Espoon Suunnan majalla (Kylänvanhimmanpiha) Puolarmetsässä. Suunnistuskoulu pyörii maanantaisin klo 18.30. Tarkempi ohjelma ja harjoituspaikat Essun www-sivuilla Nuoriso/Suunnistuskoulu alla. Ensimmäiset kerrat käsittelevät perusasioita, joten mukaan ehtii, vaikkei ensimmäisellä parilla kerralla ehtisikään paikalle.

  Ilmoittautuminen tapahtuu MyClub-linkin kautta.

  Tarjolla on (perinteisesti) seuraavat ryhmät:

  • Villihiiret (4-6-vuotiaat, edellyttää vanhemman läsnäoloa)
  • Liito-oravat (7-8-vuotiaat, aloittelevat, harrastajat, kilpailevat)
  • Karttaketut (9-10-vuotiaat, aloittelevat, harrastajat, kilpailevat)
  • Rastisudet/Rangers (11- vuotiaat ja vanhemmat)

  Suunnistuskoulun osallistumismaksu on 100 euroa ja lisäksi osallistuminen  edellyttää Espoon Suunnan jäsenyyttä (40 euroa/vuosi).

  Halukkaille vanhemmille etukäteisinfo to 5.4.2018 klo 18.30. Myös ensimmäisten harjoituksien yhteydessä pidetään myös lyhyt tiedotushetki vanhemmille.

  Tervetuloa metsäisen harrastuksen pariin!!

  Continue reading →
 • EsSun seura-asutilaus tammi-helmikuussa 2018 27.1.2018

  EsSun asutilaus on avattu Trimtexin verkkokaupassa. Tässä tilauksessa on mahdollista tilata kaikkia seura-asuvalikoiman tuotteita (myös hiihtoasuja). Lisätietoja tuotteista ja tilauksen tekemisestä löydät EsSun sisimmästä. Tilausikkuna sulkeutuu 25.2. ja jokaisen tulee tehdä tilaus viimeistään siihen mennessä. Asut maksetaan tilauksen teon yhteydessä ja toimitetaan postilla suoraan tilaajille arviolta viikolla 14/2018.

  Lisätietoja ja EsSun sisimmän tunnuksen saa Saaralta (050-9664831,) saara.mahlamaki(at)gmail.com.

  Continue reading →
 • 3000m ratatesti juostiin Esport-arenan lämmössä 24.1.2018

  3000m ratatesti keräsi liudan kovaa treeniä ja talvikauden vetotreenien välimittausta janoavia eGroupilaisia Esport-arenan lähtöviivalle. Valtteri naputti tällä kertaa nopeimman ajan. Tulospalvelussa ja kierrosten laskennassa häärivät mukana Risto Tiainen, Marko M, Mikael B ja Mepa Markki. Seuraava testi pyritään järjestämään kevätkauden aikana.

  Valtteri

  Torsti

  10:12

  Mikael

  Rautio

  10:50

  Mikko

  Tervakangas

  10:51

  Kristian

  Boström

  11:01

  Maria

  Määttänen

  11:44

  Lauri

  Puupponen

  11:50

  Mikko

  Määttälä

  12:01

  Emmi

  Markki

  13:25

  Markus

  Määttänen

  13:33

  Elli

  Suntioinen

  14:16

  Hanna

  Kahanpää

  15:04

  Essi

  Lappi

  16:44

  Continue reading →
 • Leimaus 2018 kutsuu kaikkia essulaisia! 21.1.2018

  Ensi kesän Leimausleirin järjestää Espoon Suunta yhdessä Hiidenkiertäjien kanssa Kisakalliossa 4.-7.6.

  Mikä Leimausleiri?

  Leimaus on valtakunnallinen lasten ja nuorten suunnistusleiri, joka järjestetään vuosittain kesäkuussa. Järjestäjinä toimivat useimmiten urheiluopistot ja paikalliset suunnistusseurat. Esimerkiksi viime kesänä leirin järjestivät Kuortaneen urheiluopisto ja urheiluseura Kuortaneen Kunto. Osallistujia leireillä on ollut viime vuosina noin 1700-1900 henkeä. Espoon Suunta on jo monta vuotta toivonut pääsevänsä järjestämään leiriä ja tänä vuonna se vihdoin onnistuu yhdessä Kisakallion urheiluopiston ja lohjalaisen suunnistusseura Hiidenkiertäjien kanssa. Leirinjohtajana toimii kukapa muukaan kuin palkittu seuraohjaajamme Virpi Palmen!

  Miten mukaan?

  Essulaisilla on kolme eri tapaa osallistua leirille. Voit olla leiriläinen (jos olet alle 18v), seuraohjaaja tai talkoolainen. Seuraavassa esitellään eri osallistumistavat.

  Talkoolainen

  Seura tarvitsee todella paljon vapaaehtoisia mukaan toteuttamaan leiriä. Kisakallio sijaitsee vain noin puolen tunnin ajomatkan päässä Espoosta, joten talkoovuoron ehtii tekemään vaikka työpäivän jälkeen. Talkoolaisia tarvitaan mm. opastukseen, keittiöhommiin, leirikisaan, discoon ja yleiseen järjestyksenpitoon. Hiidenkiertäjät vastaavat suunnistusharjoitusten toteuttamisesta ja laatimisesta.

  Leimaus on seuralle erittäin arvokas, koska seura saa siitä rahaa. Niinpä olisi todella tärkeää, että saamme vedettyä leirin kunnialla läpi. Jokaista tarvitaan eikä oman suunnistustaidon puute estä mitenkään osallistumista! Talkoovuoron voi tulla tekemään vaikka vain kerran tai sitten mahdollisuuksien mukaan voi olla koko leirin ajan talkoilemassa Kisakalliossa.

  Talkoolaiseksi voi ilmoittautua joko MyClubin kautta tai sitten ottamalla yhteyttä Hanna Raasakkaan (yhteystiedot alimmaisena). Ilmoittautumisen yhteydessä voi kertoa minkä tyyppisestä hommasta on kiinnostunut ja miten on käytettävissä. Vaikka leiri alkaa maanantaina 4. kesäkuuta niin talkoolaisia tarvitaan jo edeltävänä viikonloppuna.

  Seuraohjaaja

  Espoon Suunnan leirille osallistuvat lapset ja nuoret tarvitsevat ohjaajia leirin ajaksi. Näitä seuraohjaajia tarvitaan noin 13-15 kappaletta. Tällä hetkellä ilmoittautuneita on vain kuusi, joten lisää porukkaa tarvitaan. Seuraohjaaja on leirillä koko ajan ja liikkuu Essun leiriporukan mukana. Omaa suunnistustaustaa ei tarvita, ohjaajan ei tarvitse osata suunnistaa. Tule mukaan kivaan ohjaajaporukkaan ja vietä neljä kesälomapäivää energisessä leiriporukassa Essun kilttien junnujen kanssa. Leirin jälkeen oman jälkikasvun hoito tuntuu lastenleikiltä! (No, todellisuudessa Essun junnut ovat aina käyttäytyneet tosi hyvin Leimauksilla.)

  Seura maksaa ohjaajien leirimaksun. Seuraohjaajaksi voi ilmoittautua MyClubin kautta tai sitten ottamalla yhteyttä Hanna Raasakkaan (yhteystiedot alimmaisena).

  Leiriläinen

  Jos olet alle 18-vuotias essulainen niin kesän suunnistuksellinen kohokohta on ehdottomasti Leimausleiri! Tule mukaan kokemaan Leimauksen haastavat ja opettavaiset harjoitukset, mukavat oheisohjelmat, jännittävä leirikisa ja kiva leiritunnelma. Hiidenkiertäjien laatimat suunnistusharjoitukset eivät kierrä pelkkää Karnaistenkorpea vaan harjoituksia on uusissa paikoissa.

  Leiriläiset jakaantuvat iän ja osaamisen mukaan eri tasoryhmiin. Pienimmät pääsevät rastireittitasolle ja vaativimmalle PRO-tasolle valitaan kevään kisojen ja viime vuoden rankin perusteella taitavimmat suunnistajat. Näiden välistä löytyy vielä neljä eri tasoryhmää. Omaa tasoryhmää ei tarvitse ilmoittautumisvaiheessa tietää, seuraohjaajat valitsevat ne valmentajien avustuksella.

  Leirimaksu tulee olemaan 230-240 euroa sisältäen yöpymiset ja kaikki ateriat. Leirille on mahdollista osallistua myös päiväkävijänä, ilman yöpymisiä ja aamu- sekä iltapaloja. Tällöin hinta on noin 135 euroa. Päivittäiset kyydit leirille pitää järjestää tällöin itse. Alle 10-vuotiaat leiriläiset tarvitsevat leirille oman huoltajan. Tämä huoltaja voi osallistua leirille seuraohjaajana jos pystyy oman huollettavansa lisäksi huoltamaan myös muita. Viime kesän Leimauksella Essun nuorimmat leiriläiset olivat 6-vuotiaita ja heidän vanhempansa toimivat myös seuraohjaajina.

  Leiriläispaikkoja on varattu Essulle 65 kappaletta, joista 10 on vielä vapaana. Ilmoittautua voit MyClubissa, tarkista, että ilmoittaudut oikeaan kohtaan!

  Lisätietoja leiristä saat Virpin lisäksi Hanna Raasakalta, puh 050-3608748 ja sähköposti hanna.raasakka[at]kolumbus.fi

  Nähdään Leimauksella!

  Continue reading →
 • Vanha kausi päätettiin ja uusi avattiin isolla joukolla! 26.12.2017

  Kausi 2016-17 päättyi juhlallisesti Essun kauden päättäjäisissä Mattlidenin koululla marraskuun lopussa. Mitaleita ripustettiin useamman essulaisen kaulaan ja pokaaleita oli jaossa pieniä ja isoja.

  Suurimman palkittavien joukon muodostivat suunnistuskoululaiset. Vähintään kolmessa seuran pokaalijahti-kilpailussa oli viipottanut tällä kaudella 101 nuorta suunnistajaa. Huikea määrä!

  Monet näistä lapsista saivat myös osallistumismitalit alueen sarjasuunnistuksista.

  Toinen komea palkittavien joukko muodostui Essun legendaariseen aktiivisuuskilpailuun osallistuneista. Kauden aikana pisteitä on voinut kerätä suunnistustapahtumista sekä jonkin verran myös muiden lajien tapahtumista. Palkintokassin pääsi noutamaan 62 innokasta suunnistajaa. Mitä enemmän pisteitä oli kerännyt, sitä muhkeampi oli palkintokassi. Koko kilpailun voittaja oli tänä vuonna Eemil Laaksonen ja hän sai kassin lisäksi nimensä komeaan kiertopalkintoon.

  Palkintoja oli jakamassa kuusi vuotta suunnistuskoulun rehtorina toiminut, nyt tehtävän jättävä, Sanna Tervakangas. Sanna on ollut ahkera ja kekseliäs organisoija, aivan huikea huikea rehtori!

  Ensi kaudella rehtorin saappasiin hyppää Jyrki Noponen.

   

  Valmennusryhmien avausleiri pidettiin joulukuun 15.-17. päivä Kisakallion Urheiluopistolla. 

  Leirille osallistui 70 essulaista. Samaan aikaan pidettiin eGroupJR:n ja eGroupin leiri.

  Leirin ohjelmassa oli mm. maastotesti, yösuunnistusta, vaellusta, motoristen taitojen kehittämistä ja yhdessäoloa. Palavereissa katsottiin mm. tuleviin kisoihin sekä treenikalenterin tarjontaan.

  Tällä intoa ja iloa pursuavalla porukalla on hienoa lähteä uuteen suunnistuskauteen!

   

  Kiertopalkinnot 2017

  • Juoksijan lautanen – Alvar Palmén. Juoksijan lautanen annetaan maastojuoksumestaruuskisojen miesten pisimmän radan voittajalle
  • Vuoden naisjuoksija – Melina Lahdenperä. Vuoden naisjuoksija -palkinto annetaan maastojuoksumestaruuskisojen naisten pisimmän radan voittajalle
  • Pronssikompassi – Juho Noponen. Pronssikompassi jaetaan pronssikompassikisan voittajalle
  • Hopeakompassi – Lauri Puupponen. Hopeakompassi jaetaan hopeakompassikisan voittajalle
  • Kultakompassi  – Vladislav Malyshev. Kultakompassi jaetaan Kultakompassikisan voittajalle
  • Suunnistuskiertopalkinto  – Jussi Karelo. Suunnistuskiertopalkinto annetaan päivämestaruuskisojen miesten pisimmän radan voittajalle
  • Yösuunnistuspokaali – Anssi Vesanto. Yösuunnistuspokaali annetaan yömestaruuskisojen miesten pisimmän radan voittajalle
  • Juniorimestarin pokaali – Olli Tiainen. Juniorimestariksi arvioidaan seuran suunnistusmestaruuskilpailujen (kesä tai talvi) paras suoritus juniori-sarjoissa H/D8-16
  • Junnulautanen – Maria Määttänen. Junnulautanen annetaan vuoden aikana parhaiten kansainvälisissä, kansallisissa ja alueen mestaruuskisoissa menestyneelle juniorisarjalaiselle (H/D8-16)
  • Vuoden viestisuunnistaja – Mikko Tervakangas. Vuoden viestisuunnistajaksi nimetään sarjaan katsomatta henkilö, joka on vaikuttanut ratkaisevimmin EsSun viestimenestyksiin, kun otetaan huomioon vuoden kaikki viestit
  • Tulevaisuuden lupaus – Aleksi Sorsa. Pokaali annetaan vuoden aikana parhaiten kansainvälisissä ja kansallisissa (SM ml.) kisoissa menestyneelle nuorten sarjalaiselle (H/D16-20)
  • Viisaiden kivi – Emilia Ståhlberg. Viisaiden kivi annetaan vuoden parhaiten menestyneelle naissuunnistajalle
  • Ekin pytty – Leo Pyymäki. Ekin pytty annetaan veteraanisarjojen Suomen mestaruuskilpailuissa parhaiten menestyneelle suunnistajalle
  • Yllättäjän malja – Ida Haapala. Yllättäjän malja annetaan vuoden yllättävimmästä (positiivinen) kilpailusuorituksesta.
  • Simpan pihdit – Jouko Jylhä. Simpan pihdit annetaan vuosittain ratamestarille, joka ratamestaritoiminnassaan on erityisesti ansioitunut
  • Reimapokaali – Pasi Laaksonen. Reimapokaalin saa henkilö tai joukkue, joka vuoden aikana on erityisesti kunnostautunut sekä seuratyössä, että kilpailutoiminnassa
  • Talkookello –  Pekka Larmala. Talkookello annetaan vuoden aikana talkootöissä erityisesti kunnostautuneelle EsSulaiselle
  • Vuoden valmentaja – Henrik Palmén. Nuori Suomi on lahjoittanut Vuoden juniorivalmentaja -pokaalin
  • Mauno Roosin haarikka – Aleksi Sorsa. Mauno Roosin haarikka myönnetään vuoden kovatasoisimmasta suorituksesta
  • Vuoden EsSulainen-  Pietari Hyvärinen. Vuoden EsSulainen -kiertopalkinto annetaan vuosittain pyyteettömästä  EsSun suunnistuksen hyväksi tehdystä seuratyöstä
  • Paras Gutz-tuotemyyjä – Riikka Ståhlberg / Perhe
  • Georgen malja – Emil Laaksonen. Annetaan nuorten aktiivisuuskilpailun voittajalle.

  Suunnistusmestarit 2017

  • D18 Ella Kaukonen
  • D16 Maria Määttänen
  • D40 Sanna Tervakangas
  • D45 Astra Francke
  • D50 Marjut Varpula
  • H20 Miika Vehmas
  • H18 Mikael Rautio
  • H16 Mikko Määttälä
  • H14 Oskari Penttinen
  • H35 Jussi Karelo
  • H40 Pietari Hyvärinen
  • H45 Tommi Tervakangas
  • H50 Jouko Jylhä
  • H60 Markku Huhta-Koivisto
  • H65 Seppo Väätäinen
  • H70 Tauno Pajala

  Yömestarit 2017

  • D14 Ulrika Rautio
  • D16 Maria Määttänen
  • H21 Anssi Vesanto
  • H18 Mikko Tervakangas
  • H16 Olli Tiainen
  • H14 Oskari Penttinen
  • H45 Jaani Lantela
  • H50 Vesa Pajuoja
  • H65 Seppo Väätäinen
  • H70 Tauno Pajala

  Maastojuoksumestarit 2017

  • D16 Sofia Soikkeli
  • D14 Linnea Soikkeli
  • D12 Ulrika Rautio
  • D10 Martta Kankaanpää
  • D8 Anni Jantunen
  • H21 Alvar Palmen
  • H18 Mikael Rautio
  • H16 Lauri Puupponen
  • H14 Andreas Kärkkäinen
  • H12 Hannes Hiisilä
  • H10 Topias Rousu
  • H8 Mikki Kankaanpää
  • H40 Pasi Laaksonen
  • H45 Henrik Palmen

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Continue reading →
 • Mikko XXVIII JPYS Pitkän radan voittajaksi 25.12.2017

  XXVIII JPYS kuninkuus pitkällä radalla ratkaistiin tänä jouluna kahden kauppana, Mikko Tervakankaan ja Mikael Raution välillä. Ratamestari Allu Palménin rakentamat mystiset himmelit aukesivat hieman kirkkaampana Mikolle, joka samalla sai paparipalkinnon ohessa pokata itselleen XXIX JPYS:n pääjärjestelyvastuut. Lähtöalueella tulospalvelu kuunteli lumoutuneena yli 70-päisen osanottajakaartin ja säestävän Veeti-koiran kaunista joululaulua pimeässä jouluyössä. Toivuttuaan taiteellisesta liikutuksesta ja lähdön pölypilvestä kisatoimiston tontut saivat vaivoin koottua itsensä maalipaikalle kirjaamaan ajat kärkikolmikolle molemmissa sarjoissa, sekä listaamaan kaikki läpi päässeet, noin suurin piirtein oikein. Tonttulakin nosto ja kolme eläköön-huutoa erityisesti kaikille radan läpäisseille! Keskeyttäneille vuorostaan ehdittiinkin jo maalissa tarjota glögin, piparin ja selitysmahdollisuuden lisäksi taas uutta mahdollisuutta ensi suven jälkeen. Olkoon Illu Sihvolan rehti ja kannustava seurakaverin henki myös tulevaisuudessa kisaavien JPYS-suunnistajien reitinvalintojen valaisijana, ikuisesti. 

    Tulokset, pitkä rata  
  1 Mikko Tervakangas 0:53:20
  2 Mikael Rautio 0:53:33
  3 Mikael Boström 0:54:40
  4 Tommi Tervakagas  
  5 Jokke Jylhä  
  6 Anssi Vesanto  
  7 Otso Pajuoja  
  8 Blaadi Lantela  
  9 Emil Laaksonen  
  10 Jussi Heikkinen  
  11 Lauri Puupponen  
  12 Jarmo Heikkinen  
  13 Benjamin Lamberg  
  14 Ville Kokkila  
  15 Pasi Laaksonen  
  16 Jyrki Kiviniitty  
  17 Panze Haaramo  
  18 Jerry Aunula  
  19 Valtteri Torsti  
  20 Krisse Boström  
  21 Mikko Määttälä  
  22 Juha Rauhala  
  23 Maco Miettinen  
  24 Saara Mahlamäki  
  DNF Ilmari Ikäheimo  
  DNF Janne Kivilaakso  
  DNF Mahlis Mahlamäki  
  DNF Rane Ratilainen  
  DNF Paapu ja Veeti Kaukonen  
  DNF Jyrki Noponen  
    Tulokset, Lyhyt Rata  
  1 Daniel Rautio 0:43:37
  2 Anni Kivilaakso 0:46:43
  3 Ulrika Rautio  0:50:01
  4 Piritta Wartiainen  
  5 Maisa Autti  
  6 Milla Lötjönen  
  7 Marko ja Senni Määttälä  
  8 Roosa Laine  
  9 Anni Laine  
  10 Harri Paakkulainen  
  11 Tarja Vesanto  
  12 Stefan  
  13 Fanni Määttälä  
  14 Johanna Määttälä  
  15 Venla  
  16 Hektor Aho  
  17 Juha Järvenpää  
  18 Aarne Kemppainen  
  19 Antti Kemppainen  
  20 Seppo Ikäheimo  
  21 Elina Rauhala  
  DNF Villö Farkas  
  DNF Risto Heiskanen  
  DNF Kirsi ja Juho Kivilaakso  
  DNF Sini Pekkala  
  DNF Salla Autti  
  DNF Ella Mahlamäki  
  DNF Ella Kaukonen  

  Ote kilpailukartan laatijan huonon päivän oksennuksista

  Pitkän radan kärkikolmikko Mikko & Mikael x 2. Takavuosien maajoukkuemiehiä vietiin JPYS:ssä taas kerran kuin pässiä narussa

  Lyhyen radan kärkikolmikko Daniel, Anni ja Ulrika

   

  Continue reading →
 • Ikuista itsesi essun historiakirjoihin, tule ja voita JPYS! 20.12.2017

  On joulukuu 1990. 30-vuotias maanmittaustekniikan Diplomi-Insinööri ja edellisen vuoden miesten sarjan SM-yö mitalisti Ilkka ”Illu” Sihvola istuu kotona karttapöydän ääressä. Illu hypistelee ryppyistä Pirkkolan karttaa ja on saanut juuri ajatuksen. Vaihdettuaan syksyn päätteeksi seuransa Namikan menestyksekkäästä viestijoukkueesta nulikoiden ”Sarasen Lastentarhaan” EsSuun, hän haluaa antaa seuratyölle oman panoksensa. Vieressä hääräävä pirteä vaimo Suvi-Anna myhäilee. Suvi on kuitenkin vielä autuaan tietämätön, että seuraavana kesänä Illu tulee voittamaan EsSun kraaterijukolajoukkueessa kuudentena palkintona spektroliittikellon, jonka suvi kiikuttaa kirpputorille myytäväksi muiden kotoa löytyvien rojujen kanssa 1992.

  Illu haastattelee eGamesissa RR:n eliittinaista joskus ennen muinoin

   

   

   

   

   

   

   

   

  Pohdinnan tuloksena Illu polkaisee käyntiin ensimmäisen JOULUPÄIVÄN YÖSUUNNISTUKSEN eli I JPYS:n, jonka lähtökäsky kajahtaa Pirkkolan jäähallin pihalla illan pimetessä 25.12.1990. Hieman yli 49 Minuuttia myöhemmin katulamppujen valossa maaliin juoksee lennokkaalla askeleellaan tuleva viestilegenda ja seuraavan kesän Jukolan sankariankkuri Juha ”Nuha” miettinen. Tästä alkaa perinne, joka on jatkunut taukoamatta 28 vuotta peräjälkeen

  I JPYS kartta ja tulosluettelo

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  JPYS:n ovat vuosien varrella voittaneet lähes kaikki takavuosien essun viestitykit, onhan se yksi mittari seuran hall of famessa. Kartat ja maastot ovat vaihtuneet moneen kertaan ympäri Espoota, mutta tietyt perusasiat ovat pysyneet: Kartassa on aina jotain omituista häikkää ja edellisen vuoden voittaja vastaa seuraavan vuoden järjestelyistä. Illun keksi myös tavan ilmaista tapahtuman nimi roomalaisin numeroin ja lyhenteellä, eli esim X JPYS jne.. 

  Omakohtaisesti voitto oli ensimmäisen kerran hilkulla jo 1992 Mankkaalla, mutta hämäännyttyäni johtoasemassa viimeisellä rastivälillä perinpohjaisesti peilikuvakartasta, menetin pelin Erkka Lainiselle ja tulin toiseksi. Seuraavan mahdollisuuden sain vasta 2014 Oittaalla. Kartta oli niin tekninen, että pystyin vihdoin pyyhkimään puhtaaksi tuon ikävän tahran essu-uralla, vaikka olin fyysisesti valovuoden perässä nuoria eGroup oriita. Kaksi vuotta myöhemmin olikin sitten ensimmäinen kerta, kun toinen sukupolvi samasta perheestä voitti JPYS:n, ja Allu hoiteli tuolloin ensimmäisen voittonsa kotiin.

  Tänä vuonna on vuorossa XXVIII JPYS, eli selkokielellä kahdeskymmenes kahdeksas JouluPäivänYöSuunnistus. Ratamestarina toimii edellisen vuoden voittaja. Muina toimitsijoina kisapaikalla toimii epälukuinen määrä tonttuja. Kilpailukeskus on essun majalla. Matkoja on perinteiseen tapaan kaksi: pitkä ja lyhyt. Radat ovat näppituntumalla keskimääräisiä JPYS ratoja hieman lyhyemmät. Startti on klo 18:00. Otsalamppua tai tuikkua tarvitaan, ja oma A4-karttamuovi. Essulaiset ilmoittautuvat MyClubiin. Ulkoseuralaisilla on mahdollisuus osallistua, jos laittavat ilmoittautumisen viimeistään 23.12 klo 24 osoitteeseen hiihto.mestari(at)gmail.com. Ulkoseuralaisilta peritään 5€ osanottomaksu käteisellä.

  Continue reading →
 • Dark Lord yhteistulokset 7.12.2017

  Dark Lord Cup on viimein saatu päätökseen tältä vuodelta ja kokonaispistemäärien laskenta on saatu valmiiksi. A-sarjan voittajaksi suunnisti Mikael, B:n Anza ja C:n Fanni.

  Onnea sarjojen voittajille ja kaikille osallistuneille. Osakilpailuissa sääolot ovat olleet hieman kosteita ja pimeyttä on riittänyt. Neljässä erilaisessa yö-suunnistustapahtumassa yleensä sateisissa tai muuten vaan märissä olosuhteissa Essulaisia oli yhteensä 82 lamppupäätä mukana. Suunnistussuorituksia tuli yhteensä 160 kpl.

  Allekirjoittanutta ihailuttaa kovasti se, että Essun nuoriso oli näin innokkaasti mukana. Ja etenkin tytöt! Tämä siksi, että poikien on vähän pakkokin olla lampun kanssa liikkeellä, kun on Jukolan, tiomilan ja ungin yöt edessä, mutta tytöt taisivat olla puhtaasti vain opettelemassa suunnistusta ilman mitään yö-etuliitettä. Tämän kun täällä talvi-lumettomassa etelässä ymmärtää, niin suunnistajan saama etu on sama, kuin pohjoisten hiihtäjien vrt. meidän keskuspuiston latuja kuluttavien.

  Muutamana kertaan minulta kysyttiin, että kuinka paljon aikaa tällaisen tapahtuman järjestäminen vie. Laskeskelin, että noin 30 miestyötuntia taisi aikaa palaa aina keskimäärin yhteen tapahtumaan yhteensä . Eli n. kolmevarttia talkoita nyt yhtä suunnistuskertaa kohden. Näissä tapahtumissa kului järjestelyaikaa tavallisia harjoituksia enemmän, kun Axu suunnitteli aina kolmea rataa ja homma hoidettiin emiteillä. Lisäksi, kun haluttiin Ungi-tyyppisiä treenejä, niin lähtöpaikat, yhteislähdöt ja läpijuoksut jne. toivat lisää tunteja verrattuna, jos olisi vain nauhat viety yhdelle radalle metsään. Mutta hienoa, että osallistujia riitti.

  Kaikkien nuorten kannattaisi/pitäisi olla mukana voimakkaasti ainakin yhdessä tapahtuman järjestelyissä vuodessa. Paitsi, että siinä oppii suunnistusajattelua, niin siinä oppii ymmärtämään, etteivät ne rastit sinne metsään itsestään mene. Vaikka näiden tekeminen on kivaa metsässä liikkumista ja kuntoilua, niin aikaahan näihin aina kuitenkin saa kulumaan.

  Radat olivat loppujen lopuksi aika vaikeita, vaikka etenkin C-sarjalle Axu koitti koko ajan niitä helpottaa. Mutta todella upeasti nuorimmatkin pärjäsivät. Normaali kisa taitaa heillä olla parikymmentä minuuttia, mutta nyt vetivät sateessa pimeällä tunnin settejä! Järjestäjät ainakin ovat ratoihin tyytyväisiä; treeneissä pitää olla haastetta.

  Yhden vinkin annan lopuksi kaikille (nuorten) treenejä suunnitteleville ja tekeville: Laittakaa jokaiseen harjoitukseen ainakin yksi bingo-rasti. Eli rasti, jota ei ilman kompassisuuntaa pysty kunnialla löytämään. Tällaisista aina ratamestareita moititaan, mutta nämä opettavat nuoret ymmärtämään kompassin merkityksen ja kun noita aikuisten kansainvälisiä ratoja katselee, niin niissä lähes poikkeuksetta on mukana aina näitä bingo-rasteja.

   

  Tulokset:

   

  Yhteensä

  A-sarja

             
       

  Kilonpuisto

  Oittaa

  Vaakkoi

  Majalta

  Yht

  1.

  Rautio Mikael

  958

  976

  1000

  1000

  2976

  2.

  Tervakangas Mikko

  903

  1000

  956

  999

  2955

  3.

  Virtanen Joni

  676

  886

  890

   

  2452

  4.

  Laaksonen Pasi

  699

  923

  kesk.

   

  1622

  5.

  Kemppainen Antti

  568

  889

     

  1457

  6.

  Pernu Lari

  1000

  0

     

  1000

  7.

  Kokkila Ville

  958

  0

     

  958

  8.

  Kemppi Joni

  916

  0

     

  916

  9.

  Jylhä Jouko

  876

  0

     

  876

  10.

  Lantela Jaani

  854

  0

     

  854

  11.

  Aunula Jerry

  794

  0

     

  794

  12.

  Hyvärinen Pietari

  648

  0

     

  648

  13.

  Paakkulainen Harri

  579

  0

     

  579

   

  Teuri Tuomas

  hyl

  0

     

  0

   

  Yhteensä

  B Sarja

             
       

  Kilonpuisto

  Oittaa

  Vaakkoi

  Majalta

  Yht

  1.

  Sorsa Antti

  915

  1000

  997

  982

  2979

  2.

  Hilo Hanne

  960

   

  1000

  996

  2956

  3.

  Pajuoja Otso

  989

   

  949

  979

  2917

  4.

  Laaksonen Emil

  925

  965

  985

  963

  2913

  5.

  Määttälä Mikko

  922

  985

  898

  1000

  2907

  6.

  Rautio Daniel

  947

  994

  965

  Hyl

  2906

  7.

  Tiainen Olli

  870

   

  992

  882

  2744

  8.

  Soikkeli Sofia

  807

  929

  762

  872

  2608

  9.

  Francke Astra

  857

   

  858

  846

  2561

  10.

  Peura Kerttu

  894

   

  842

  771

  2507

  11.

  Tervakangas Sanna

  778

   

  933

  775

  2486

  12.

  Honkimaa Ari

  752

  833

  731

   

  2316

  13.

  Tikkanen Elias

  619

  543

  747

  825

  2191

  14.

  Boström Kristian

     

  977

  984

  1961

  15.

  Markki Tapio

     

  989

  957

  1946

  16.

  Kemppi Topias

  1000

   

  941

   

  1941

  17.

  Puupponen Lauri

  868

   

  932

   

  1800

  18.

  Määttälä Johanna

  390

  624

  466

  555

  1645

  19.

  Varpula Marjut

  809

  817

  kesk.

   

  1626

  20.

  Pajala Tauno

  699

   

  848

   

  1547

  21.

  Kaukonen Ella

  777

   

  724

   

  1501

  22.

  Niemi Ilkka

  250

  660

  564

   

  1474

  23.

  Huhta-Koivisto Markku

   

  744

  409

  1153

  21.

  Määttänen Maria

     

  1000

   

  1000

  24.

  Tonder Jarmo

     

  966

   

  966

  25.

  Ståhlberg Emilia

  937

       

  937

  26.

  Plit Heidi

   

  922

       

  922

  27.

  Penttinen Oskari

     

  916

   

  916

  28.

  Heikkinen Jussi

     

  907

   

  907

  29.

  Torsti Valtteri

       

  873

  873

  30.

  Raassakka Jussi

   

  kesk

  871

   

  871

  31.

  Huhta-Koivisto Kalle

  kesk

  839

   

  839

  32.

  Lötjönen Milla

  772

       

  772

  33.

  Paakkunainen Harri

   

  kesk

  766

   

  766

  35.

  Kivilaakso Anni

  754

       

  754

  36.

  Hakulinen Pekka

     

  712

   

  712

  36.

  Suntioinen Elli

     

  709

  Hyl

  709

  38.

  Lappi Jenni

  709

       

  709

  39.

  Kahanpää Hanna

   

  659

  kesk.

   

  659

  40.

  Jylhä Sirpa

  635

       

  635

  41.

  Heiskanen Risto

  501

       

  501

   

  Halen Marco

   

  kesk

       
   

  Mahlamäki Saara

   

  ei aikaa

       
   

  Raassakka Liisa

   

  ei aikaa

  ei aikaa

     

   

  Yhteensä

  C-sarja

               
         

  Kilonpuisto

  Oittaa

  Vaakkoi

  Majalta

  yht

  1.

  Määttälä Fanni

   

  1000

  996

   

  920

  2916

  2.

  Soikkeli Linnea

   

  924

  1000

  929

  924

  2853

  3.

  Markki Emmi

   

  901

  1000

  917

  924

  2841

  4.

  Karelo Olivia

   

  936

   

  955

  922

  2813

  5.

  Rautio Ulrika

   

  866

  948

  938

  916

  2802

  6.

  Karelo Jussi

   

  938

   

  954

  907

  2799

  7.

  Soikkeli Lauriina

     

  948

  800

  922

  2670

  9.

  Noponen Juho

       

  1000

  907

  1907

  10.

  Karelo Luukas

       

  943

  931

  1874

  11.

  Tiainen Antti

   

  895

   

  826

   

  1721

  12.

  Noponen Jyrki

         

  1000

  1000

  13.

  Toivonen Niko

     

  989

   

  Kesk.

  989

  14.

  Vainioniemi Axel

     

  987

   

  Kesk.

  987

  15.

  Heiskanen Risto

         

  869

  869

  16.

  Pajuoja Vesa

       

  860

   

  860

  17.

  Turkkila Liisa

   

  779

       

  779

  18.

  Koivu-Tikkanen Terhi

  770

       

  770

  19.

  Virtanen Marita

   

  714

       

  714

  20.

  Hyvärinen Luukas

   

  662

       

  662

  21.

  Suni Mikael

   

  621

       

  621

   

  Kemppainen Aarne

   

  kesk

         
   

  Kärkkäinen Andreas

     

  hyl

       
   

  Ruusu Rasmus

       

  Kesk.

     

   

  Continue reading →
 • eGroup 2018 ensimmäiset valinnat tehty 3.12.2017

  Valmennusjaosto teki hakemusten perusteella 23.11. ensimmäiset valinnat eGroup-valmennustyhmiin 2018 ja linjasi samalla tulevan kauden vuosisuunnitelman. Ryhmän koko on suurempi kuin koskaan ennen, 55 urheilijaa. Lisäksi valintoja täydennetään kauden kuluessa.

  eGroup lähtee tulevaan kauteen kovatasoisempana kuin koskaan aikaisemmin. Mukana on mm. 5 päättyneen kauden EM- ja MM-kisamitalistia sekä useita kansallisten liittojen valmennusryhmiin kuuluvia suunnistajia. Vuosisuunnitelman mukaisesti ohjelmassa on leiritystä mm. Portugalissa, Espanjassa, Ahvenanmaalla ja arvokisojen tyypimaatoissa Suomessa. Talvikauden harjoituksia järjestetään viikoittaisten suunnistusharjoitusten lisäksi mm. seuramajalla Puolarmaarissa, Ratiopharm-Arenan 400 m juoksuradalla, Kannusillan juoksusuoralla, pallohalleissa ja Kauniaisten laskettelurinteen portaissa. Valmennuksen ensisijainen tavoite on tarjota urheilijoille olosuhteet ja yhteisön kannustava tuki kehittyä tasolle, jota vaaditaan nykysuunnistuksen kansainvälisellä huipulla.

  eGroup 2018 (nimiä päivitetty 22.12.2017)

  H21: Vladislav Malyshev, Lari Pernu, Rinat Gabitov, Anssi Vesanto, Josh Beech, Kirill Komarov, Mikhail Kuleshov, Miika Vehmas, George Mavchun

  H20: Alvar Palmen, Jerry Aunula, Valteri Torsti, Lauri Heinaro

  H18: Mikko Tervakangas, Topias Uusitalo, Mikael Rautio, Benjamin Lamberg, Sami Raitola, Lauri Puupponen, Leevi Väisänen, Iiro Virrankoski, Elias Tikkanen

  H16: Topias Kemppi, Mikko Määttälä, Emil Laaksonen, Olli Tiainen, Jussi Raasakka, Oskari Penttinen, Joona Vuorela, Antti Sorsa, Kalle Huhta-Koivisto, Oskar Haapala, Otso Pajuoja, Kristian Boström

  D21: Emilia Ståhlberg, Ekaterina Savkina, Anni Kivilaakso, Maija Raasakka, Elsi Pöllänen

  D20: Heidi Plit

  D18: Maria Määttänen, Ida Haapala, Melina Lahdenperä, Roosa Laine, Aino Lehikoinen, Elli-Anna Suntioinen, Oona Paloheimo, Sofia Pellonperä, Siana Senn

  D16: Hanne Hilo, Sofia Soikkeli, Liisa Raasakka, Emmi Markki, Kerttu Peura, Essi Lappi

  Valmentajat, eGroup 2018

  Virpi Palmén, Erno Puupponen, Petri Vesanto, Kimmo Pernu, Sanna Tervakangas, Pasi Laaksonen, Henrik Palmén

  Continue reading →
 • Suomi 100 v – Sadan rastin suunnistus 6.12.2017 30.11.2017

  Kaikki EsSulaiset ovat tervetulleita juhlistamaan 100-vuotiasta Suomea suunnistamalla 100:n rastin radan kauniissa suomalaisessa metsässä itsenisyyspäivänä 6.12.2017. Kokoontuminen ja karttojen jako tapahtuu Oittaan ulkoilualueen parkkipaikalla klo 11.00. Lähtöpaikalle on matkaa vajaa 1 km ja maali sijaitsee Oittaalla. Sadan rastin radalla on mittaa linnuntietä pitkin mitattuna 11,5 km, mutta radalla on monia kohtia josta rataa voi lyhentää itselleen sopivan mittaiseksi.

  Karttojen riittävyyden takaamiseksi toivomme ennakkoilmoittautumista myclubiin.

  Terveisin eLadyt

   

   

  Continue reading →