eBlogi kirjoituksia

 • Espoon Suunta on valmis Lakia-Jukolaan! 13.6.2024

  Lakia-Jukola juostaan 15.-16.kesäkuuta 2024. Suunnistava maailma kokoontuu Kauhavan lentokentälle kilpailemaan ja nauttimaan korkeatasoisesta urheiluviihteestä. Venloja on kisaan ilmoittautunut 1421 joukkuetta ja Jukolan viestiin on tulossa 1649 joukkuetta. Espoon Suunta lähettää Venloihin peräti 19 joukkuetta ja Jusseihin 10 joukkuetta.

  Muutama muistutus vielä essulaisille Lakia-Jukolaan tuleville:
  Essun seuratelttapaikkojen numerot ovat J74 ja J75. Ne ovat lähimpänä vaihtoaluetta olevalla seurateltta-alueella ja kolmannessa rivissä kiitoradalta katsottuna.
  Essun majoitustelttapaikkojen numerot ovat S45-49 ja S65-69. S tarkoittaa Sonninmaata ja tämä teltta-alue on kiitoradan itäpuolella noin 800 metriä kilpailukeskuksesta.
  Lauantai-iltana alkaen klo 20 on kaikki seuralaiset kutsuttu seurateltoille. Tarjolla on maailman parasta suunnistusseuraa ja pientä purtavaa.

  Tässä ovat kaikki Essun joukkueet. Ensin Venlat, sitten Jussit. Huomatkaa, että tämä on joukkueiden tilanne torstai-iltana klo 22. Jos tämän jälkeen tulee muutoksia, niitä ei korjata tänne. Kannattaa siis varmistaa valmentajalta tai oman joukkueen kapteenilta, että onko omassa joukkueessa muutoksia vai mennäänkö suunnitellulla kokoonapanolla!

  Tsemppiä kaikille ja nyt kohti Kauhavaa!

   

  Espoon Suunta 8 joukkuetta ei ole, joten siksi se puuttuu.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Continue reading →
 • Essulaisia nuoria on valittu arvokisoihin 28.5.2024

  Suunnistusliitto on tehnyt valinnat tämän kauden nuorten kansainvälisiin arvokilpailuihin ja odotetusti mukana on myös essulaisia. Seuramme vahva nuorisotyö kantaa hedelmää ja tämä on jo 10. peräkkäinen vuosi kun nuorten arvokisoissa nähdään essulaisia Suomen edustusjoukkueissa!

  Tänä vuonna nuorten näyttökisoja olivat Jyvässprintti Jyväskylässä 18.5. sekä maastokisat viime viikonloppuna Kisakalliorasteilla. Suunnistusliiton tiedotteessa nuorten maajoukkuevalmentaja Arttu Syrjäläinen kertoo seuraavaa valinnoista: ”Meillä tuntuu olevan nuorissa kautta linjain tällä hetkellä todella hyvä taso ja kilpailu edustuspaikoista oli odotetun tiukkaa. Valitettavasti muutamalla maajoukkueurheilijalla on ollut terveyshuolia kevään aikana. Saamme joka tapauksessa todella vahvat ja paikoin myös kokeneet joukkueet molempiin nuorten arvokilpailuihin.”

  Ensimmäisenä vuorossa on nuorten EM-kisat eli EYOC 21.-24.6. Puolassa. Kisoissa juostaan sprintti, pitkämatka ja viesti. Kisoissa on omat sarjat 16- ja 18-vuotiaille. Suomea edustamaan on valittu D16 Anni Jantunen ja D18 Anni Mäki-Hokkonen.

  Nuorten MM-kisat (JWOC) käydään 30.6.-7.7. Tšekin Pilsenissä. Kisat ovat varsin tiiviit, sillä ohjelmassa on sprinttiviesti, sprintti, keskimatka, pitkämatka ja vielä viesti. Sprintissä ja keskimatkalla juostaan lisäksi karsintakilpailut. JWOC:ssa on vain yksi ikäryhmä, 20-sarja. Suomea edustamaan on valittu Anni Mäki-Hokkonen ja Elli Punto.

  JEC eli Nuorten Eurooppacup kilpaillaan syyskuun lopulla Itävallassa Wienin ympäristössä (varmistetut päivämäärät puuttuvat vielä). Sinne on valittu Suomen joukkueeseen H20 Daniel Rautio, D20 Elli Punto ja D18 Anni Mäki-Hokkonen.

  Kaikissa kisoissa nähdään erittäin todennäköisesti vielä enemmän essulaisia kuin tässä mainitut. Nuoret urheilijamme Ranskasta, Puolasta, Unkarista ja Latviasta osallistunevat myös kisoihin! Näiden maiden joukkuevalinnoista tulee tietoa myöhemmin.

  Suunnistusliiton valinnat nuorten arvokisoihin:
  Nuorten MM-joukkue
  Naiset (6): Oona Kaikkonen Koovee, Anni Mäki-Hokkonen Espoon Suunta, Eeva-Liina Ojanaho Ounasvaaran Hiihtoseura, Virna Pellikka Hiidenkiertäjät, Elli Punto Espoon Suunta, Heta Virkajärvi Jämsän Retki-Veikot. Varalla: Emmi Virtala Pargas IF.
  Miehet (6): Rauli Aho Valkeakosken Haka, Florian Fritzen Lynx, Joona Hirvilahti Vehkalahden Veikot, Vinski Malinen Navi, Rasmus Töyrylä Kymin Suunnistajat, Aapo Virkajärvi Jämsän Retki-Veikot. Varalla: Jussi Ankelo MS Parma.

  18- ja 16-v. EM-joukkue
  Tytöt 18-v. (4): Elli Kyläkoski Turun Suunnistajat, Venla Lehtonen MS Parma, Anni Mäki-Hokkonen Espoon Suunta, Lotta Nivukoski Lapuan Virkiä. Varalla: Kiia Kuusikko SK Pohjantähti.
  Pojat 18-v. (4): Florian Fritzen Lynx, Joona Hirvilahti Vehkalahden Veikot, Rasmus Töyrylä Kymin Suunnistajat, Aapo Virkajärvi Jämsän Retki-Veikot. Varalla: Eemil Koskinen Valkeakosken Haka.
  Tytöt 16-v. (4): Anni Jantunen Espoon Suunta, Iida Koskinen Rasti-Nokia, Lotta Laakso Lappeen Riento, Roosa Muukkonen SK Uusi. Varalla: Venla Mennala Hämeenlinnan Suunnistajat.
  Pojat 16-v. (4): Topi Hyytiäinen Kangasala SK, Eetu Närhi Anttolan Urheilijat, Joakim Savinainen Rasti-Kurikka, Veeti Viippola Sotkamon Jymy. Varalla: Sisu Tyni Vehkalahden Veikot.

  JEC-joukkue
  Naiset 20-v. (6) Oona Kaikkonen Koovee, Eeva-Liina Ojanaho Ounasvaaran Hiihtoseura, Virna Pellikka Hiidenkiertäjät, Elli Punto Espoon Suunta, Heta Virkajärvi Jämsän Retki-Veikot, Emmi Virtala Pargas IF. Varalla: Iida-Emilia Kaiponen Kalevan Rasti.
  Miehet 20-v. (6): Rauli Aho Valkeakosken Haka, Jussi Ankelo MS Parma, Eemil Koskinen Valkeakosken Haka, Vinski Malinen Navi, Hannes Nikkinen Hiidenkiertäjät, Daniel Rautio Espoon Suunta. Varalla: Jesper Donner OK77.
  Tytöt 18-v. (4): Elli Kyläkoski Turun Suunnistajat, Venla Lehtonen MS Parma, Anni Mäki-Hokkonen Espoon Suunta, Lotta Nivukoski Lapuan Virkiä. Varalla: Kiia Kuusikko SK Pohjantähti.
  Pojat 18-v. (4): Florian Fritzen Lynx, Joona Hirvilahti Vehkalahden Veikot, Rasmus Töyrylä Kymin Suunnistajat, Aapo Virkajärvi Jämsän Retki-Veikot. Varalla: Akseli Pesu Valkeakosken Haka.

  Continue reading →
 • Maailmancup alkaa – mukana essulaisia! 23.5.2024

  Suunnistuksen maailmancup alkaa kahdella sprinttiviikonlopulla touko-kesäkuun vaihteessa. Tänä viikonloppuna juostaan Sveitsin Oltenissa Knock-Out sprintti lauantaina (karsinnat perjantaina) ja sprintti sunnuntaina. Viikon päästä maailmancupia juostaan Italian Genovassa. Siellä on lauantaina sprintti ja sunnuntaina sprinttiviesti. Espoon Suunnalle nämä kisat ovat erityisen mukavia seurata sillä mukana on peräti kaksi essulaista nuorta suunnistajaa! Unkaria edustava Rita Maramarosi ja Suomen Inari Karppinen juoksevat maailmancupin kisat.

  Rita vauhdissa viime kesän Romanian nuorten MM-kisoissa.

  Rita on nuoresta iästään huolimatta (19 v) osallistunut jo aiemminkin maailmancuppiin sekä kansainvälisiin arvokisoihin. Viime syksynä hän oli Italian maailmancupin sprintissä 19. ja EM-kisojen sprintin finaalissa sijalla 18. Essulaiset muistavat varmaan myös viime heinäkuun junioreiden MM-kisat Romaniassa, joissa Rita voitti kultaa sekä sprintissä että sprinttiviestissä. Tämän vuoden Tiomilassa Rita juoksi naisten pitkän päiväosuuden ja oli mukana tekemässä Essulle historiallisen korkeaa sijoitusta viestissä. Joukkue oli lopputuloksissa seitsemäs.

  Espoolainen Inari onnistui kotimaan kevään SM-kisoissa loistavasti ja paikka Suomen maailmancup-joukkueeseen aukesi. Helatorstain Knock-Out sprintissä Inari eteni semifinaaleihin asti ja Essun järjestämässä Tapiolan SM-sprintissä Inari oli upeasti kolmas. Pääsarjan mitalit ovat olleet Essulle melko harvinaisia, mutta Lari Pernun voitettua 2022 miesten ensimmäisen pääsarjamitalin 27 vuoteen ja Hanne Hilon voitettua viime kesänä naisten ensimmäisen pääsarjamitalin 19 vuoteen tämä Inarin mitali osoittaa, että Essussa todella ollaan menty eteenpäin ja menestys kansallisella tasolla on realistista ja kansainvälisiin kisoihin osallistuu myös essulaisia.

  Inarilla edessä debyytti maailmancupissa

  Inari ja koko Suomen maajoukkue on matkustanut Sveitsiin jo tämän viikon tiistaina. Kisareissusta tulee melko pitkä, koska Sveitsin kisoista siirrytään suoraan Italiaan. Italiassa on luvassa pientä pre-campia ja toki siellä on myös aikaa analysoida ja käydä läpi Sveitsin kisoja.

  Inarin ensimmäinen edustustehtävä Suomen aikuisten maajoukkueessa on tänä viikonloppuna!

  Sveitsi on Inarille uusi suunnistusmaa, mutta hän arvelee etteivät sprinttimaastot poikkea kovinkaan paljon hänelle tutummista Baltian maiden vanhoista kaupungeista. Italiassa Inari on ehtinyt suunnistaa jo aiemminkin. Kisavalmistautumiseen ovat kuuluneet oleellisena osana myös kisamaaston tutkiminen vanhojen karttojen, Google Mapsin ja esimerkkivälien avulla.

  Tälle kaudelle Inari on valmistautunut hieman aiemmasta poiketen, koska hän suorittaa parhaillaan asepalvelusta Puolustusvoimien Urheilukoulussa. Inari kehuu Santahaminaa ja kertoo sieltä löytyvän huikeat puitteet urheilijalle. Lisäksi hän on päässyt harjoittelemaan etelän leireillä useampaan otteeseen talven aikana. Nämä leirit menivät Inarin mukaan erittäin hyvin. Tälle harjoituskaudelle Inari on painottanut sprinttiharjoittelua. ”Lemppari treenit on nykyään juoksutehoja kartan kanssa ja ilman”, kertoo Inari.

  Sprintissä on nykyään monia eri kilpailumuotoja. On sprintti, joka on henkilökohtainen kilpailu ja jossa juostaan sprinttirata väliaikalähtönä. Toinen henkilökohtainen kisa on Knock-Out sprintti, joka alkaa väliaikalähtökarsinnalla, josta jatkoon etenee 30 kilpailijaa, jotka juoksevat ensin 6 suunnistajaa kerrallaan alkueriä, joista osa selviää jatkoon semifinaaleihin. Finaaliin valitaan kahden semifinaalierän 6 parasta suunnistajaa. Kolmas kisamuoto on sprinttiviesti, josta on kahta eri versiota. Suomessa SM-sprinttiviestissä joukkueessa juoksee kaksi henkilöä, mies ja nainen. Kumpikin juoksee kaksi osuutta järjestyksessä mies-nainen-mies-nainen. Kansainvälisesti sprinttiviesti juostaan nelihenkisin joukkuein, joissa juoksujärjestys on nainen-mies-mies-nainen. Mikä sprinttimuoto on Inarista kiinnostavin? ”Kaikki sprinttimatkat on oikein mukavia, mutta ehkä silti henkilökohtaiset kisat on mun ykkösvalinta. Siinä on itse sataprossaa kontrollissa omasta tekemisestään ja tuloksestaan. Knock-outissa on tosi stressaavaa se, että ei pysty kontrolloimaan muitten tekemisiä. Paljon liikkuvia palasia :D Viestit toki kanssa sytyttää ihan eri tavalla, kun saa juosta huikeitten joukkuekavereitten kanssa”, vastaa Inari.

  Kauden tavoitteista kysyttäessä Inari vastaa niiden oikeastaan jo tietyllä tapaa täyttyneen. Tavoite oli päästä taistelemaan maailmancup-paikasta ja loistavasti sujuneiden SM-kisojen jälkeen paikka aukesi peräti kahteen maailmancupin kisaviikonloppuun. ”Pikkutytön unelmat kävivät toteen”, Inari sanoo. Maailmancupin kisoissa Inarin tavoitteena on tehdä sellaisia suorituksia, joihin hän on itse tyytyväinen. Tulostavoitteita Inari ei ole ajatellut. Kisaan ei kuitenkaan lähdetä nöyristelemään. Taso on kova, mutta omien vahvuuksien käyttämistä ja oman parhaan suorituksen tekemistä voi pitää riittävänä saavutuksena kisassa kuin kisassa.

  Inaria on valmentanut vuodesta 2020 alkaen Miia Niittynen. Hänen ansiostaan Inari katsoo kypsyneensä harrastelevasta junnusta huippusuunnistajan raakileeksi. Muista tärkeitä tukijoita ovat luonnollisesti omat vanhemmat, joiden antama tuki sekä voitontahdon geenit ovat Inarin mukaan tuoneet hänet tähän asti suunnistusuralla. Inari mainitsee myös Märskyn urheilukion ja suunnistuksen junnumaajoukkueen tärkeinä suunnistajan kasvun ja kehityksen paikkoina.

  Vahvuutenaan suunnistajan Inari pitää hyvää henkistä kanttia. Tämä lieneekin merkittävä tekijä nimenomaan sprinttisuunnistuksessa, jossa päätöksiä pitää tehdä erittäin nopeasti ja keskittyminen on tärkeää. ”Olen tehnyt viime vuosina paljon töitä psyykkisen puolen kanssa esimerkiksi urheilupsykologin avustuksella”, kertoo Inari ja jatkaa: ”Tämä on ehkä näkynyt tänä keväänä kisoissa rentoutuneena asenteena ja tietoisena läsnäolona.”

  Mieleenpainuvaa suunnistusmuistoa kysyttäessä Inari vastaa näin: ”Hyviä muistoja on totta kai älyttömästi, mutta tällä hetkellä päällimmäisenä mielessä on edelleen muutaman viikon takainen 10Mila. Oli ihanaa juosta huikeitten mimmien kanssa ja päästä onnistumaan yhdessä. On niin siistiä kun jokainen joukkueessa onnistuu ja päästään vielä tosi nuorella porukalla korkeille sijotuksille. Parhaan suomalaisen joukkueen tittelikään ei haittaa ollenkaan.” Inarilla on varmasti edessään vielä paljon uusia hyviä suunnistusmuistoja ja seuraavat ikimuistoiset tulevat varmasti olemaan nämä ensimmäiset maailmancupin kisat.

  Valmennusjaoston puheenjohtaja luottavaisena

   Jari ”Ikis” Ikäheimonen luottaa essulaisiin maailmancup-juoksijoihin. ”Kaikkien Suomen joukkueeseen valittujen urheilijoiden taso on sellainen, ettei karsinnoista jatkoon pääsy edellytä mitään erityistä onnistumista, vaan ihan normisuoritukset mm. aikuisten arvokisoissa debytoivalta Inarilta riittävät knock-outin eriin ja normisprintin finaalipaikkoihin”, Ikis toteaa.

  ”Finaaleissa mitataan sitten ensimmäistä kertaa tällä kaudella urheilijoiden kansainvälinen taso sprintissä – lähes mitä tahansa voi tapahtua… Toki edellisten kausien tähdet ovat jo antaneet näyttöjä kunnostaan –  varsinkin kokeneemman kaaderin kohdalla maailmanranki-sijat ovat ennakolta hyvä lähtökohta urheilijoiden voimasuhteiden arviointiin.”

  Ikis povaa jopa yllätystä podiumille: ”Essun juniori Rita Maramarosi osoittanut massiivista ylivoimaa ja vakuuttavaa juoksuvauhtia tänä keväänä kotimaassaan – pidän häntä jokerikorttina jopa podiumille tällä maailmancup-kierroksella!”

   

  Pääsemme seuraamaan kisoja ja jännittämään Inarin, Ritan ja muiden suosikkiemme puolesta seuraavasti (kaikki ajat Suomen aikaa):

  Sveitsin maailmancup 24.-26.5.24:

   Perjantai 24.5. Knock-Out sprintin karsinta: Ritan lähtöaika on klo 15.58 ja Inarin klo 16.22. Kisasta on IOF TV –lähetys ja online sivulla https://orienteering.sport/event/orienteering-world-cup-round-1-4/ko-sprint-qualification/

  Lauantai 25.5. Knock-Out sprintin erävaiheet ja finaali: suomeksi selostettu TV-lähetys YLE Areenassa ja TV2:ssa alkaa klo 13. Online yms IOF:n sivuilta: https://orienteering.sport/event/orienteering-world-cup-round-1-4/knock-out-sprint/

  Sunnuntai 26.5. Sprintti: Lähtoajat eivät ole vielä julki, ensimmäiset lähdöt heti klo 13 jälkeen. Suomeksi selostettu TV-lähetys TV2:ssa sekä YLE Areenassa klo 13.10. Online yms. jälleen IOF:n sivuilta: https://orienteering.sport/event/orienteering-world-cup-round-1-4/sprint/

   

  Italian maailmancup 1.-2.6.2024

   Lauantai 1.6. Sprintti: Lähtoajat eivät ole vielä julki, ensimmäiset lähdöt klo 12.30. Suomeksi selostettu TV-lähetys YLE Areenassa klo 14.00.  https://areena.yle.fi/1-70470789

  Sunnuntai 2.6. Sprinttiviesti: Viesti starttaa klo 16.40. Suomeksi selostettu TV-lähetys alkaa YLE Areenassa ja TV2:ssa klo 16.30.

  IOF:n sivut koko Italian kisoihin: https://orienteering.sport/event/orienteering-world-cup-round-2-2/welcome/

   

  Suomen joukkue maailmancupin kisoihin:

  Naiset:

  Venla Harju Tampereen Pyrintö, Inari Karppinen Espoon Suunta, Veera Klemettinen Suunta Jyväskylä, Aino Mänkärlä Lynx, Inka Nurminen Jämsän Retki-Veikot, Maiju Oksanen Kangasala SK, Maija Sianoja MS Parma, Marika Teini Kalevan Rasti
  Varalla: Karoliina Ukskoski Lahden Suunnistajat -37

  Miehet:

  Aaro Aho Valkeakosken Haka, Tuomas Heikkilä Helsingin Suunnistajat, Miika Kirmula Kalevan Rasti, Teemu Oksanen Ikaalisten Nouseva-Voima, Aarni Ronkainen Jämsän Retki-Veikot, Akseli Ruohola MS Parma, Sampo Sankelo Lapuan Virkiä, Touko Seppä Turun Suunnistajat
  Varalla: Eero Heinonen MS Parma

  Continue reading →
 • Rakentaja-Rastit Keskuspuisto 14.5. 14.5.2024
 • Kiitos suunnistuksen SM-sprintin onnistuneesta järjestämisestä! 12.5.2024

  Suunnistuksen SM-sprintti Espoossa on nyt takanapäin, ja haluamme lämpimästi kiittää kaikkia osallistujia, talkoolaisia, yhteistyökumppaneita ja taloyhtiöitä, jotka tekivät tapahtumasta onnistuneen ja unohtumattoman.

  Osallistujat toivat mukanaan jännitystä, vauhtia ja riemastuttavaa suunnistusfokusta. Vaikka kilpailun aattona sekä lähdön, että maalin vapaaehtoistiimejä hieman jännitti runsas osallistujamäärä ja kisan hektinen luonne, kilpailu itsessään sujui varsin mallikaasti ja isommilta tapaturmilta vältyttiin.

  Kiitos talkoolaisille, jotka omistautuneesti ja innokkaasti auttoivat tapahtuman järjestämisessä. Teidän työnne on korvaamatonta näissä hienoissa tapahtumissa ja se mahdollisti tänäkin viikonloppuna sujuvan ja suurenmoisen kilpailupäivän kaikille osallistujille.

  Eri yhteistyökumppaneillemme haluamme välittää suuret kiitokset tuesta ja panoksesta, joka mahdollisti tapahtuman toteutumisen. Kiitokset Espoon Kaupunki, Kisakallio, Grano, Tapiola Garden, noname ja barku! Isot kiitokset myös suunnistusliiton asiantuntijoille ja liiton yhteistyökumppaneille. Yhteistyö kanssanne oli korvaamatonta, ja ilman ei kilpailu olisi saanut nykyistä ilmettään.

  Lopuksi haluamme kiittää kaikkia taloyhtiöitä ja muita paikallistoimijoita, jotka tukivat tapahtumaa monin eri tavoin. Teidän avullanne pystyimme tarjoamaan suunnistajille haastavat radat ja näyttämään suunnistuksen parhaita puolia osallistujien lisäksi myös Tapiolan asukkaille.

  Odotamme innolla seuraavia suunnistushetkiä – onneksi kausi on vasta alussa ja toivottavasti näemme myös elokuisessa eGames-kisassa!


  Kansikuva: Anu Uhotoinen, kuvat: Petteri Kähäri /SSL

  Continue reading →
 • Espoo-Jukola 2028 suunnistetaan Espoon ja Kirkkonummen metsissä 10.5.2024

  Espooseen ja Espoon Suunnalle myönnetty vuoden 2028 Jukolan ja Venlojen Viesti tunnetaan jatkossa nimellä Espoo-Jukola 2028. Tapahtuman nimi otetaan virallisesti käyttöön tulevana viikonloppuna, kun Espoon Suunta isännöi sprinttisuunnistuksen suomenmestaruuskilpailut Espoossa Tapiolan alueella.

  Vuoden 2028 tapahtuma suunnistetaan puolestaan Espoon ja Kirkkonummen metsissä ja tapahtumakeskus eli Jukolan kylä tullaan rakentamaan Ämmäsmäen alueelle läntisen Espoon ja Kirkkonummen rajalle. Jukolan ja Venlojen viestit suunnistetaan nyt ensimmäistä kertaa Espoossa koko tapahtuman vuonna 1949 alkaneen historian aikana.

  ”Meillä oli useita erilaisia nimivaihtoehtoja pöydällä, mutta lopulta halusimme kunnioittaa strategista kumppaniamme Espoon kaupunkia, koska se on merkittävällä tavalla mukana mahdollistamassa upean tapahtuman saamisen pääkaupunkiseudulle”, kertoo kilpailujohtaja Kari-Pekka Seppänen seuran päätöksen taustoista. ”Espoo nimenä on varmasti tunnettu sekä kotimaassa että ulkomailla ja kaupungin nimen ottaminen tapahtuman nimeen kertoo jokaiselle isäntäkaupungin ilman epäselvyyksiä”, Seppänen jatkaa.

  Espoo-Jukola 2028 nostaa uudenlaisia ajatuksia suunnistajien kartoille

  Espoo-Jukola 2028 -tapahtuman brändiä, tone of voicea, värejä ja mm. graafista muotokieltä on rakennettu tiiviissä yhteistyössä Espoon Suunnan suunnistajien ja markkinointiviestinnän ammattilaisten kanssa. Pohjana on seuran jäsenien kanssa toteutettu arvokeskustelu espoolaisuudesta ja Espoon Suunnan arvoista ja unelmista. ”Markkinointiviestinnän ja brändäämisen ammattilaiset, Jani Halme Toinen PHD:sta ja Art Director Reetta Haanpää mainostoimisto Kuubista tiimeineen, ovat haastaneet meidät suunnistajat ajattelutyössä uudella lailla ja johdattaneet Espoo-Jukola 2028 -tapahtumaa rohkeaan ja uudenlaiseen ajatteluun ja suunnannäyttäjän rooliin”, kertoo Espoo-Jukola 2028 -markkinointitiimiä vetävä Harri Hollo mielenkiintoisesta brändityön prosessista. ”Espoolainen neljän vuoden projekti on todella iso mahdollisuus tuoda lajiamme uudella tavalla niin suunnistajien kuin laajan yleisön tiedoisuutteen Espoossa ja kaupungin rajojen ulkopuolella”, Hollo jatkaa.

  ”Espoo-Jukola 2028 -tapahtumassa yhdistyvät kaikki suunnistamisen ja nykyespoolaisuuden hyvät puolet. Se on nykyaikainen, avoin ja rohkeasti uudistuva. Samaan aikaan suomalainen, uussuomalainen ja kansainvälinen. Kaikesta tekemisestä – myös markkinoinnissa – henkii tapahtumalle ja lajille ominainen yhteisöllisyys”, kiteyttää tapahtuman markkinointiviestinnän brand bookia luomassa ollut Jani Halme Toinen PHD:sta.

  Jukola ja suunnistus sopivat erinomaisesti Espoon strategiaan

  Jukola on yksi niistä urheilukilpailuista, jotka vahvistavat Espoon asemaa houkuttelevana ja monipuolisena tapahtumakaupunkina.

  “Jukolan Viesti sopii erinomaisesti luonnonläheiseen Espooseen, hyvien liikenneyhteyksien äärelle. Espoo on aktiivinen urheilukaupunki ja olen usein todennut, että parhaiten onnistumme myös liikkumiseen kannustamisessa, kun teemme sitä yhdessä urheiluseurojen ja koko yhteisön kanssa. Suurissa urheilutapahtumissa jaetaan elämyksiä, kokemuksia ja innostusta ja toivonkin, että kisan tunnelma ja näkyvyys tartuttavat liikkumisen kipinää myös tuleville suunnistuksen harrastajille”, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä kertoo.

  ”Jukolan viestin ainutlaatuinen tunnelma ja yhteisöllisyys ovat jo itsessään kokemisen arvoisia. On hienoa saada Espooseen tapahtuma, joka kokoaa kaiken tasoiset liikkujat luontoon, sillä Espoo on ehdottomasti Suomen luontoliikunnan pääkaupunki. Jukolassa on samaa henkeä kuin Espoo liikkuu -yhteisössä”, kertoo Espoon elinvoimajohtaja Mervi Heinaro.

  Heinaro muistuttaa, että Espoossa on huikeat puitteet ulkoilla metsissä, merellisessä luonnossa tai jopa kansallispuiston erämaassa. Monipuolisia harjoitusmaastoja löytyy sekä kuntoilijoille että huippusuunnistajille, jotka valmistautuvat Espoo-Jukolaan.

  Espoon Suunnalle kunniatehtävänä 2000 talkoolaisen voimannäyte

  Jukolan ja Venlojen Viestit keräävät kesäkuisen viikonlopun aikana yhteen maailman parhaat suunnistajat sekä kaikki suunnistuksesta ja luonnosta nauttivat liikunnan harrastajat. Jukolan kylästä löytyy aikanaan kaikki pienen kaupungin palvelut ravintoloista, kenttäsairaalasta, kaupoista, saunasta ja keskusaukiosta alkaen. Espoo-Jukola 2028 tulee olemaan myös helposti saavutettava, meneehän tapahtuma-alueen vierestä E18-moottoritie. Tapahtuman aluetaloudellinen vaikutus on aikaisempien tapahtumien vaikuttavuuslaskelmien mukaan nykyisellään noin 6-7 miljoonan euron välillä.

  Jukolan ja Venlojen Viestin järjestäjäseurana toimiva Espoon Suunta on yksi Suomen johtavista suunnistusseuroista ja isännöi tulevana viikonloppuna sprinttisuunnistuksen suomenmestaruuskilpailut Espoon Tapiolassa.

  “On sanomattakin selvää, että haluamme olla osa Jukolan ja Venlojen Viestin upeaa tarinaa ja järjestää Jukolan Espoossa”, sanoo seuran puheenjohtaja Riina Korjamo ja muistuttaa että Jukola-projekti on valtava mahdollisuus espoolaiselle ja koko suomalaiselle suunnistukselle, onhan tulevaan Jukolan kylään alle 30 minuutin matka kotoaan yli miljoonalla ihmisellä. Samalla Jukolan saaminen Espooseen avaa sekä suunnistukselle että espoolaiselle liikunnalle ja yritysyhteistyölle ainutlaatuisia ja innovatiivisia mahdollisuuksia. Lajin ja tapahtuman synnyttämä positiivinen kierre tarkoittaa espoolaisille ja kirkkonummelaisille lapsille ja nuorille entistä parempia mahdollisuuksia harrastaa suunnistusta sekä tavoitella kilpailullisia unelmia.

  Espoon Suunnan seuraava tavoite SM-sprintin jälkeen on avata erilaisista talkoo- ja vastuutehtävistä kiinnostuneille mahdollisuus ilmoittautua Jukolan vapaaehtoistehtäviin, paljastaa puheenjohtaja Korjamo ja lähtee SM-sprintin talkoisiin.

  Jukolan viestin kaikki oikeudet omistaa Kaukametsäläiset ry. Yhdistyksen tehtävänä on valvoa ja kehittää ainutlaatuista Jukolan Viestin brändiä ja tapahtumaa.

   

  Lisätietoja:

  Espoo-Jukola 2028 -tapahtuman johtaja Kari-Pekka Seppänen
  +358 44 0806 943
  karipekka.seppanen@espoonsuunta.fi

  Jukolan Viesti 2028 Myynti – Markkinointi ja Viestintä / Harri Hollo
  +358 40 7440 900

  Continue reading →
 • Tervetuloa Suunnistuksen SM-sprinttiin Espoossa! 9.5.2024

  Tervetuloa Suunnistuksen SM-sprinttiin Espoossa lauantaina 11. toukokuuta 2024

  Suunnistuksen SM-sprinttiin valmistaudutaan jännittyneinä Espoossa, kun kilpailijat ympäri maan kokoontuvat tavoittelemaan kulta-, hopea- ja pronssimitalien kunniaa. Tämä vuoden odotetuin suunnistustapahtuma tarjoaa jännitystä ja vauhtia koko päivän ajaksi!

  Kisasivuiltamme löydät kaiken tarpeellisen niin kilpailijoille kuin kannustusjoukoillekin. Tutustu eri sarjoihin ja matkoihin, ja varmista, että olet valmistautunut parhaalla mahdollisella tavalla lukien kilpailuohjeet. Reaaliaikainen tulospalvelu pyrkii pitämään sinut ajan tasalla kisan etenemisestä, joten et missaa hetkeäkään suosikkikilpailijoidesi suorituksista.

  Mallisuunnistus tarjolla Alvar Palmenin kartoittamalla kartalla aivan harjoituskieltoalueen reunalla. Tule hakemaan tuntuma kisakartoittajan tyyliin ja pyri pääsemään ratamestareiden pään sisälle jo kisaa edeltävänä päivänä! Radoissa on haettu samoja elementtejä, joita myös varsinaisilla kisaradoilla on tarjolla.

  Karsinnan ja finaalin välillä voit tankata energiaa kisakahvilassamme, joka tarjoaa virkistäviä herkkuja ja juomia. Muista vilkaista tarjonta jo etukäteen, jotta tiedät, mitä herkkuja voit nauttia suorituksen jälkeen!

  Niille jotka eivät syystä tai toisesta pääse fyysisesti paikalle, voivat seurata pääsarjojen finaalia suorana ISTV:stä kello 14.50-17.30

  Tervetuloa mukaan unohtumattomaan suunnistustapahtumaan Espoossa – täällä luodaan suunnistushistoriaa!

   

  Continue reading →
 • Essun naiset sijalle 7 Tiomilassa! 5.5.2024

  Tiomila juostiin toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna Nynäshamnissa Ruotsissa. Samasta kilpailukeskuksesta juostiin Tiomila myös vuonna 2018, jolloin Essu voitti nuorten viestin. Tämän vuoden kisaan lähti iso joukko essulaisia ja mukana oli erityisen paljon nuoria parikymppisiä suunnistajia. Nuorten viestissä oli yksi joukkue, miehissä kolme joukkuetta (joista yhdessä 4 kpl ei-essulaisia) ja naisten viestiin lähti myös kolme joukkuetta.

  Nuorten viesti käytiin lauantai-iltapäivänä vuodenaikaan nähden kuumassa ja aurinkoisessa säässä. Essun viestijoukkue koostui tällä kertaa pelkästään tytöistä ja ihan mukavasti tytöt juoksivat sekajoukkueiden seassa. Osalla meni vähän paremmin, joillain tuli vähän virheitä. Kaikki tytöt olivat ensikertalaisia Tiomilassa ja ranskalaiselle Amaia Rochelle viesti oli ensimmäinen kisa Espoon Suunnan väreissä. Joukkueen lopullinen sijoitus oli 191 kun kisassa oli vajaat 270 joukkuetta. Kisaan saatiin suomalaisvoittaja kun Turun Suunnistajien nuoret voittivat kisan. Angelniemen Ankkuri oli myös kymppisakissa, sijoitus kuudes.

  Tiomilan naisten ja miesten viestit kisattiin tänä vuonna täysin uudella tavalla. Miesten 10-osuuksinen viesti starttasi valoisassa kevätillassa klo 17.30 (ajat Ruotsin aikaa). Viestistä juostiin ensin kolme osuutta ja sen jälkeen viesti keskeytettiin. Puoli kymmeneltä lähti naisten viesti ja sitä juostiin kaksi pimeää osuutta. Tämän jälkeen naisten viesti keskeytettiin ja miesten viesti jatkui nelososuudella eli ”långa nattenilla” klo 23.30. Pitkälle yöosuudelle lähetettiin kolmen ensimmäisen osuuden tulosten mukaisessa takaa-ajossa. Viestin juostiin näin loppuun ja voittajajoukkue saatiin maaliin hieman ennen aamukuutta. Naisten viesti jatkui samoin takaa-ajona alkaen klo 7. Loput neljä osuutta juostiin peräkkäin. Uutuutena tänä vuonna oli myös se, että naisten joukkueissa oli aiemman viiden juoksijan sijasta kuusi juoksijaa.

  Essun miehet pysyivät varsinkin alussa melko hyvin kärjen tuntumassa. Pitkää yötä juossut Topias Kemppi juoksi mainiosti nopeassa letkassa ja hävisi kärkeen vain pari minuuttia. Miesten valmentaja Antti Kemppainen totesi, että valmennuksen taktiikka onnistui, kun saatiin hyvien päiväosuuksien jälkeen juoksija hyvissä asemissa pitkälle yölle. Essua edustava norjalainen Anders Haugskott onnistui myös varsin hyvin kolmososuudella ja oli osuustuloksissa 22. Hän jäi kärjestä alle minuutin. Essun miesten ykkösjoukkueen lopullinen sijoitus oli 53. Antin mukaan tämä oli varsin hyvä sijoitus joukkueella, jossa oli jopa alle kaksikymppisiä juoksijoita. Potentiaalia tällä joukkueella olisi Antin mukaan ollut sijoille 30-40 asti, mutta muutamat virheet torppasivat nämä mahdollisuudet. Kakkosjoukkueen loppusijoitus oli 91. Kolmosjoukkueen osalle tuli valitettava hylkäys kutososuudella, mutta kaikki juoksivat kuitenkin omat osuutensa ja pääsivät nauttimaan Nynäshamnin vaativista maastoista.

  Viikonlopun riemastuttavin ja mieleenpainuvin hetki koettiin naisten viestissä kun ykkösjoukkue saavutti historiallisen sijan 7. Taakse jäivät kaikki muut suomalaisjoukkueet. Eroa kärkeen oli lopulta vajaat neljä minuuttia, mutta kakkossijaan vain pari minuuttia. Uskomaton suoritus nuorelta joukkueelta!

  Viestin aloitti Hanne Hilo. Hän kertoi aina seuranneensa Jukolan avausosuutta ja haaveilleensa, että pääsisi joskus myös itse kokemaan ison viestin yöyhteislähdön. Nyt haave täyttyi ja kokemus olikin Hannesta aivan taianomainen. Hannen osuus sujui varsin hyvin ja hän oli erittäin tyytyväinen. Hajonnan vähyys oli Hannesta vähän yllättävää, mutta se ei haitannut menoa ja Hanne toi viestin vaihtoon mainiolla sijalla 20 vain 43 sekuntia kärjestä. Maininnan arvoista on Essun kakkosjoukkueen Emmi Markin avausosuus. Emmi toi viestin hienosti sijalla 22 vain pari sekuntia Hannesta.

  Hanne lähetti matkaan naisten viestin toisen yöosuuden juoksijan Maria Määttäsen. Marialla on ollut ehkä pari vähän vaisumpaa suunnistusvuotta takana sairastelujen takia, mutta nyt hän teki upean paluun huipulle. Maria kertoi olleensa erittäin tyytyväinen ja jopa vähän yllättynyt omaan suoritukseensa. Tavoitteena oli minimoida virheet ja nauttia suorituksesta ja tässä Maria kyllä onnistui. Hän tuli vaihtoon sijalla 8, 1:26 kärjestä. Tässä vaiheessa naisten viesti keskeytettiin odottamaan aamulla alkavaa takaa-ajolähtöä.

  Aamulla valoisalle naisten ”långa dagenin” putkiosuudelle lähti nuori unkarilainen Rita Maramarosi. Tästä osuudesta tuli tapahtumarikas niin Ritalle kuin muillekin kärkijoukkueiden juoksijoille. TV-lähetyksen seuraajille näytettiin mitä karmeimpia gps-jälkiä. Ritakin teki ison virheen ykkösrastille, mutta niin teki myös hänen edessään minuutin päässä oleva kärkiletka. Rita kertoi, että fyysinen kulku oli erittäin hyvä ja hän päätti virheen jälkeen tsempata ja mennä joukkueen taktiikan mukaan eli välttää virheitä. Rita onnistuikin pitkällä osuudella loppujen lopuksi erittäin mainiosti ja kertoi itsekin yllättyneensä siitä miten välillä juoksi letkan kärjessä ja perässä juoksi kymmenkunta huippusuunnistajaa. Rita toi viestin sijalla 5 ja 5:28 kärjestä.

  Nelososuudelle lähti Ritan maajoukkuekaveri Unkarista eli Dominika Mero. Dominika oli erittäin tyytyväinen suoritukseensa ja sanoi koko osuuden tunteneensa varmuutta suunnistuksessa. Myös jalat olivat iskussa, joten ei ollut ihme, että Essun ykkösjoukkue pysyi kymppikärjessä. Sijoitus nelososuuden jälkeen oli 9 ja kärkeen 3:06.

  Kuuden kilometrin pituiselle vitososuudelle lähti Inari Karppinen. Hän pystyi välttämään virheet ja onnistui tekemään oivalliset reitinvalinnat. Tämä näkyi hyvin tv-lähetyksen katsojille, Inarin gps-jälki näytti hyvältä ja hän luotti omaan työhönsä. Vaihtoon Inari juoksi sijalla 5 vain 1:14 kärjestä.

  Ankkuriosuudelle lähti sveitsiläinen Siana Senn, joka on jo junnusarjoista asti edustanut Essua. Siana kertoi, että oli aika hurjaa lähteä matkaan noin korkealta sijalta kansainvälisten huippujen joukossa. Esimerkiksi Simona Aebersold, Tove Alexandersson ja Megan Carter-Davies olivat joukkueidensa ankkureita. Siana kertoi ajatelleensa startissa, että okei, nyt pitää nauttia joka minuutista, ei voi koskaan tietää pääseekö enää toista kertaa lähtemään ankkuriosuudelle suurviestissä tällaisista asemista. Nynäshamnin maasto ei ollut helppo ankkureille. Osuuden alussa miltei karkuun päässyt Simona teki ison virheen, jonka vuoksi Stora Tunan Tove pääsi ohitse ja jatkoi yksin johdossa koko osuuden loppuun asti. Simonan virhe toi lisää joukkueita mitalitaistoon. Siana teki varman suorituksen ja toi Essun maaliin upeasti sijalla 7. Eroa kärkeen eli Toveen tuli 3:51, mutta kakkossijaan vain minuutti. Siana kertoi olevansa ”super happy” suorituksestaan. Toki hänen piti taistella jatkuvasti pysyäkseen kärjen mukana, mutta tiukka keskittyminen auttoi.

  Tämä sijoitus on Espoon Suunnan naisten paras sijoitus kautta aikojen. Tässä kilpailussa se oli myös kaikkein paras suomalaisjoukkueen suoritus. Seuraavaksi paras oli Tampereen Pyrintö (sija 10) ja kolmanneksi paras suomalaisjoukkue oli MS Parma (sija 13). Kisan voitti Stora Tona, toinen oli IFK Göteborg ja kolmas Halden SK. Uusi viestimuoto tuntui sopivan mainiosti Essun tytöille, jotka olivatkin yleisesti sitä mieltä, että formaatti on hyvä ja kokeilun arvoinen. Viestin katkaiseminen kesken kisan oli ehkä vähän erikoista, mutta yöosuudet koettiin todella hienoina. Kaipaamaan jäätiin koko joukkueen yhteisiä hetkiä kisakeskuksessa. Nyt kolmososuuden juoksijat olivat jo nukkumassa kun viesti starttasi. Aamulla herätessään he saivat sitten yllättyä siitä mikä joukkueen sijoitus oli kahden ensimmäisen osuuden jälkeen. Viestiviikonloppu oli paitsi ykkösjoukkueelle kuin myös muille essun naisille ikimuistoinen. Hieno yhteishenki ja mahtava tunnelma olivat asiat, mitkä monet mainitsivat viikonlopun parhaina asioina. Suomalaisen TV-lähetyksen selostaja Timo Saarinen sanoi lähetyksessä, että Essu lunasti nyt todenteolla sille asetettuja odotuksia ja näin varmasti onkin. Positiivinen vire naisten viestisuorituksissa on ollut nähtävillä koko kevään. Essun kakkosjoukkue oli kisan 60:s. Kolmannen joukkueen viesti jäi kesken sairaustapauksen vuoksi, mutta vitososuus tuli vaihtoon sijalla 122.

  Essun valmennusjaoksen vetäjä Jari ”Ikis” Ikäheimonen oli tyytyväinen viikonloppuun. Ensinnäkin Essulla oli mukana ilahduttavan paljon urheilijoita, yli 50. Toiseksi Ikis mainitsi hyvän yhteishengen essulaisporukassa; nuoret, kokeneet, naiset, miehet, suomalaiset, ulkomaalaiset olivat kaikki ylläpitämässä hyvää tsemppiä ja kisafiilistä. Naisten joukkueen taktiikka -virheiden välttäminen- onnistui Ikiksen mukaan miltei täydellisesti. Yksi iso virhe kolmososuudella ja muuten 10-20 sekunnin virheet eivät pilanneet hyvää kisaa. Ikis kiittelee myös Essun valmentajia ja huoltajia, jotka olivat kisapaikalla miltei vuorokauden ympäri tukemassa joukkueita.

  Tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavaa Viestiliigan kisaa Kvarkenviestiä touko-kesäkuun vaihteessa sekä Lakia-Jukolaa Kauhavalla. Siellä eivät naiset vielä yöosuuksilla juokse, mutta miehet pääsevät perinteisesti lamppu päässä metsään.

  Tiomilan tulokset Eventorissa:
  https://eventor.orientering.se/Events/ResultList?eventId=47276&groupBy=EventClass

  Tiomilan online:
  http://online.10mila.se/

  Nuorten viestijoukkueessa olivat Maria Kulikova, Inka Eskola, Freja Ikäheimonen ja Amaia Roche.

  Essun miehet lauantaina kohottamassa kisafiilistä.

  Naiset vakavana kohti kisaa. Näin vakavia ilmeitä ei sitten tämän jälkeen nähtykkään.

  Naiset esittelevät palkintoa. Kuvasta puuttuu Rita, jonka piti heti kisan jälkeen jo kiirehtiä lentokentälle.

  Continue reading →
 • Täysi liikkumiskielto SM sprintin harjoituskieltoalueella astuu voimaan 27.4. 19.4.2024

  SM Sprintti lähestyy yllättävän nopeasti. Muistathan että  täysi liikkumiskielto SM sprintin harjoituskieltoalueella astuu voimaan 27.4. Tehdään  yhdessä kaikille tasapuolinen kisa ja noudatetaan harjoittelukieltoaluetta.  Tarkemmat tiedot harjoittelukieltoalueesta kisasivuilla
  Tsekkaa myös Ajankohtaista  sivu kilpailuun liittyvistä tiedoista kuten muksulan tilanteesta.

  Continue reading →
 • TET-harjoittelijan viikko EsSussa 19.4.2024

  Noora Laininen on ollut EsSussa TET-harjoittelussa kuluvan viikon ajan. Noora on seuramme suunnistaja ja treenaa eGroupJr-ryhmässä, joten suunnistusseuran toiminta on entuudestaan tuttua. Noora on päässyt sukeltamaan vielä syvemmälle seuramme arkeen ja ilmeisesti kivaa on ollut.
  Lue Nooran kuulumiset viikon ajalta:

  Mitä olet päässyt tekemään viikon aikana?

  Olen päässyt osallistumaan koulusuunnistuksen suunnitteluun ja ohjaamiseen. Olen tulostanut paljon karttoja ja hakenut rasteja metsästä. Pääsin myös somettamaan ja seurailemaan EsSun työntekijöiden arkea.

  Mikä on ollut parasta?

  Pidin erityisesti koulusuunnistuksesta ja ratojen suunnittelusta.
  Ja tietysti seuramajan pieni koirakaveri Luna.

  Suosittelisitko EsSua TET-harjoitteluun?

  Ehdottomasti! Täällä pääsee tekemään monipuolisesti kaikkea
  kivaa suunnistuspuuhaa kivojen ihmisten kanssa.

   

  Kiitos Nooralle ja tsemppiä kevääseen!

   

   

  Continue reading →