Espoo-Hiihto

Espoo-Hiihto 2024

Espoo-Hiihto on täällä taas!


Espoo-Hiihto saa vielä viikon lisäaikaa, jotta lomaviikkoaan pohjoisen laduilla viettäneet ja hyvin tekniikkaa hioneet hiihtäjätkin voivat osallistua. Espoo-Hiihto käynnissä siis 3.3. asti!

Tänä vuonna Espoo-Hiihto hiihdetään Espoon hiihtolomaviikon aikana – mitä muutakaan varten tuo viikko olisi kuin hiihtämistä! Espoo-hiihdossa hiihdetään tänävuonna perinteisellä tyylillä noin 21 tai 50 kilometrin matka. Lähtöpaikka löytyy Nuuksiossa Haltian luontokeskuksen läheisyydessä ja hiihto etenee Solvallasta etelään lähteviä erämaalatuja pitkin kohti Oittaata. 50 kilometrin matkalla pääset käymään kääntymässä aina Olarissa asti. Molemmat matkat hyödyntävät valmiita latureittejä, mutta lisäämme matkan varrelle myös omia opasteitamme.

Hiihdon voi suorittaa aikaa vastaan itseään haastaen tai laturetkenä ilman ajanottoa nauttien. Osallistu haasteeseen yhdessä muiden talviurheilun ystävien kanssa, ja nauti liikunnasta talvisen luonnon keskellä. Espoo-hiihdolla kunnioitamme talvisia lähihiihtomahdollisuuksia ja pääkaupunkiseudun latuverkostokulttuuria, jolla asuinalueet yhdistyvät Nuuksion kansallispuistoon ja toisiinsa. Osallistumalla lähetämme yhdessä selkeän viestin pääkaupunkiseudun lähilatureittien merkittävyydestä talviliikkujille.

Espoo-Hiihto on hiihtotapahtuma, jossa voit käydä suorittamassa hiihtoreitin haluamanasi ajankohtana, silloin kun sinulle parhaiten sopii, yksin tai yhdessä muiden kanssa. Ajanotto tapahtuu omalla GPS-laitteella, josta tallennetaan tiedot tulospalvelujärjestelmäämme. Voit myös osallistua rauhalliseen tahtiin retkisarjaan, jolloin et tarvitse edes GPS-laitetta, vaan tällöin tärkeämpää on luonnosta ja liikunnasta nauttiminen sekä matkan taittaminen hiihtäen. Tärkeintä on, että olet mukana, ja saamme tästä yhdessä tehtyä hienon hiihtokokemuksen. Suoritusaika reiteillä on 17.2.-3.3.2024.

Ohjeet tiivistettynä:

 1. Ilmoittaudu NYT
 2. Suorita osallistumismaksu ilmoittautumisen yhteydessä tai toimita kuitti liikuntaetumaksusta osoitteeseen toiminnanjohtaja@espoonsuunta.fi.
 3. Hankkiudu lähtöpaikalle Haltian luontokeskukseen suoritusaikana välillä 17.2-3.3.2024. Huomaathan, että bussilinja 245 kuljettaa sinut Espoon Keskuksesta aivan lähtöpaikan tuntumaan. Suosittelemme hyödyntämään julkista liikennettä ja kimppakyytejä.
 4. Laita GPS-laitteesi päälle ennen lähtöpistettä ja varmista että laite löytää signaalin (ei koske laturetkisarjaa)
 5. Pidä GPS laitteesi ajanotto päällä koko matkan ajan, myös teiden ylityksissä ja mahdollisten omien taukojen aikana (ei koske laturetkisarjaa)
 6. Hiihdä lähtöviivan ohi jatkaen valitsemasi pituinen reitti lävitse, ja maaliin palatessasi hiihdä reilusti maaliviivan yli
 7. Pysäytä GPS-laitteesi (ei koske retkisarjaa)
 8. Pura ja syötä .gpx tiedosto tai käsiaika (vapaaehtoinen käsiaika retkisarjassa) tulosjärjestelmään
 9. Lunasta osallistumismaksuun kuuluva kahvi/tee ja päivän pulla Ravintola Haltiasta! HUOM! Ravintola Haltia on auki TI-SU klo 10-17, joten maanantaina ei ole mahdollista lunastaa munkkikahveja.
 10. Haltian luontokeskuksesta löytyy kuivauskaappeja, jossa voit kuivata vaatteitasi pullakahvien tai vaikkapa lounaan yhteydessä.
 11. Katso tuloslistalta miten pärjäsit! (Ei koske retkisarjan nautiskelijoita)
 12. Jaa kokemukset ja kuvatunnelmat muillekin hiihtäjille! Somessa jakaminen onnistuu hashtagilla #espoohiihto esim. Espoo-Hiihdon facebook-sivulla
 13. Vastaanota osanottodiplomi antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Alta löydät tapahtuman tarkemmat ohjeet. Lisäinfoa löydät myös yleisesti kysytyt kysymykset-osiosta.

Lähtö ja maali

Lähtö Haltian luontokeskukselta

Lähtö- ja maalipaikka sijaitsee Suomen luontokeskus Haltian (osoite Nuuksiontie 84, 02820) läheisyydessä Solvallan kuntopolun risteyksessä (ks. tarkempi kuva alla). Alueella on kohtalaisesti pysäköintitilaa, sekä luontokeskuksen että urheilukentän läheisyydessä, mutta etenkin viikonloppuisin hyvällä ulkoilusäällä paikkoja voi olla rajallisesti. Suosittelemme julkisilla liikennevälineillä saapumista (bussi 245 Espoo Keskuksesta). Paikan päällä ei ole tarjolla pukuhuonetta tai suihkuja, mutta päivisin käytössä on kahvio palveluineen sekä lämmin WC Haltian luontokeskuksessa.

 

Lähtö Haltian Luontokeskuksesta:

Yksinkertaistettu reittikuvaus:

Päivitys ke 7.2.2024: Varmistamme vielä reittien hiihtokelpoisuuden ennen tapahtumaa ja raportoimme mahdollisista muutoksista. Valitettavasti meillä ei ole mahdollisuuksia seurata reitin kuntoa päivittäin, joten kurkkaathan ajantasaisia tietoja Ladulle.fi-palvelusta tai Facebook ryhmistä.

Päivitys 16.2. Huomenna alkaa Espoo-Hiihto 2024! Ladut melko märkiä ja monin paikoin (Solvalla-Pirttimäki ja Koivuhaka-Ikea) latua ei ole vielä ajettu tiistain lumisateiden jälkeen. Keskiviikkona pääsi kuitenkin hiihtämään perinteisellä, kun riitti intoa ja seikkailumieltä. Viikonlopun hiihtäjille tiedossa vähän raskaampaa keliä. Alkuviikosta olosuhteet taas paranevat.

Päivitys 23.2. Espoo-Hiihdon suoritusaikaa jatkettu 3.3. asti. Eilen latu oli koko matkalta hyvässä kunnossa, mutta varmasti pehmenee loppuviikosta. Hyödynnä tilaisuutesi nyt! Ps. Parkkipaikalla kannattaa edetä varovasti, liukasta on.

21 km reitti: Reitti lähtee liikkeelle Solvallasta (ks. karttakuva) ja kulkee erälatua pitkin suorinta reittiä pitkin Pirttimäkeen. Huomaathan, että matkalla on vaativia laskuja ja noiusuja, joissa on syytä noudattaa varovaisuutta. Pirttimäestä reitti jatkuu kohti Sorlampea. Sorlammen risteyksestä seurataan opasteita kohti Solvallaa eli palataan lähtöpaikalle samaa erälatua pitkin kuin tullessa. Aivan Solvallan tuntumassa reitti eroaa ja kääntyy hiihtosuunnassa vasemmalle (sininen katkoviiva kartalla, toinen suunta kielletty). Ennen maaliintuloa kierretään vielä pieni kunniakierros, jonka jälkeen pääsee laskettelmaan maaliin.

51 km reitti: Reitti lähtee liikkeelle Solvallasta (ks. karttakuva) ja kulkee erälatua pitkin suorinta reittiä pitkin Pirttimäkeen. Pirttimäestä suunnataan kohti Karhusuota, josta jatketaan ladulle joka vie kohti Kasavuorta ja Espoon keskuspuistoa. Keskuspuistossa kannattaa Espoo-Hiihto merkkien lisäksi seurata opasteita kohti Olaria. Kääntöpaikkana keskuspuiston päässä toimii kuntolenkki (n. 4 km), jonka jälkeen suunnataan takaisin paluumatkalle suorinta reittiä (ks. reittikartta) Tuomarila-Kasavuori-Karhusuo-Sorlampi-Solvalla. Lähtöpaikalle palataan samaa erälatua pitkin kuin tullessa. Aivan Solvallan tuntumassa reitti eroaa ja kääntyy hiihtosuunnassa vasemmalle (sininen katkoviiva kartalla, toinen suunta kielletty). Ennen maaliintuloa kierretään vielä pieni kunniakierros, jonka jälkeen pääsee laskettelmaan maaliin.

Reiteillä on merkintöinä A4-kokoisia Espoo-Hiihto – opasteita lähinnä epäselvissä risteyspaikoissa (kuvalinkki opastekylttiin), mutta vastuu reitillä pysymisestä on aina ensisijaisesti osallistujalla. Reitti kulkee yleisiä latuja pitkin, joten järjestäjien merkkauksia saattaa hävitä tapahtuman aikana. Reitin varrelta löytyy myös kiinteitä ulkoilureittiopasteita (esimerkki kiinteästä latureittiopasteesta Kellonummen risteyksessä).

Kannattaa kuitenkin tutustua huolella oheisiin reittikarttoihin etukäteen ja tulostaa vaikka kartta mukaan.

Tapahtumassa noudatetaan yleisesti reilun pelin henkeä ja yleisiä ohjeistuksia. Noudatathan siis yllä mainittuja hiihtotyyli- ja reittiohjeistuksia sekä otat muut ulkona liikkujat huomioon. Liian kiire ei saa olla, vastuullinen hiihtäjä huomioi aina muut liikkujat. Erityisesti erämaaladuilla täytyy noudattaa varovaisuutta niin laskuissa kuin nousuissa.

Tapahtuman omatoimisen luonteen vuoksi osallistujia ei ole erikseen vakuutettu järjestäjän toimesta, joten varmistathan, että sinulla on voimassa oleva tapaturmavakuutus. Mikäli hiihdät yksin ota mukaasi puhelin, johon on mielellään asennettu 112-sovellus. Tapaturmatapauksessa yhteydenotot yleisen hätänumeron kautta.

Molempien reittien kunnostustiedot (ja samalla kaikki Espoon latureitit) saat täältä. Viime hetken latujen kuntotietoja löytyy usein myös Latutilanteen Facebook-sivulta (Espoo ja Kauniainen)

Tarkat reittikartat löydät oheisten linkkien kautta:

Sarjat

25 km:

 • Miehet ja naiset
 • Joukkuekilpailu (3 hiihtäjää ilmoittautuu samalla joukkueella)
 • Laturetki (ilman ajanottoa tai omalla kellolla käsin mitattuna)

50 km:

 • Miehet ja naiset
 • Joukkuekilpailu (3 hiihtäjää ilmoittautuu samalla joukkueella)
 • Laturetki (ilman ajanottoa tai omalla kellolla käsin mitattuna)Joukkuekilpailu on suunnattu esimerkiksi firma- ja kaveriporukoille. Joukkueeseen voi kuulu 3-5 hiihtäjää ja ajatus on, että koko porukka hiihtää reitin yhdessä. Ilmoittautuminen tapahtuu samalla tavalla kuin henkilökohtainen ilmoittautuminen, mutta ”seura” kohtaan täytetään joukkueen nimi. Kaikkien joukkueiden kesken arvotaan yksi Espoon Suunnan toteuttama suunnistusesittely (n. 1,5 h) keväälle 2024.

Hiihtotapa ja reitit

Hiihtotyyli tapahtumassa on perinteinen, sillä yhdysladuilla tämä on suositeltu etenemistyyli.

Osallistumismaksu

Osallistumismaksu on 20€ per henkilö (alle 20-vuotiaille 15€), joka sisältää:

 • Virtuaaliajanottopalvelun
 • Kahvin/teen ja pullan, lunastettavissa Ravintola Haltiasta
 • Palkinnot
  • 50 km nopein nainen ja mies
  • 21 km nopein nainen ja mies
  • Hiihdon suorittaneiden joukkueiden kesken arvottava suunnistusesittely
 • Osallistujien kesken arvottavat palkinnot
 • 2024 Espoo-Hiihtoa varten suunniteltu hieno suoritusdiplomi
 • Tuet lasten ja nuorten luontoliikuntaa
 • Jokaisesta osallistujasta ohjaamme 1€ Protect Our Winters Finland Ry:lle ilmastonmuutoksen vastaiseen työhönPalkintoja vuoden 2024 Espoo-Hiihtoon ovat tarjonneet Kalle Sport, Hiihtocenter sekä Retkipaikka. Voittajille ilmoitetaan suoritusajan päätyttyä palkinnoista.

Ilmoittautuminen on mahdollista maksaa mobiilisti myös liikuntaeduilla. Lisätietoa käytettävissä olevista liikuntaeduista ja toimintamallista löydät liikuntaetusivulta.

Joukkuekilpailu

Molemmilla matkoilla (21 km ja 50 km) kilpaillaan myös seurojen ja tiimien välinen joukkuekilpailu. Joukkuekilpailussa lasketaan saman joukkueen (seura-, kaveriporukka tai työporukka) kolmen parhaan suorittajan yhteisajat yhteen. Osallistuaksenne joukkuekilpailuun, varmistakaa että seura kohdassa teillä on oikea joukkueen nimi. Joukkuekilpailun TOP3 tiimit nostetaan Espoo-Hiihdon jälkeen esille ja kaikkien hiihtoon osallistuneiden tiimien kesken arvotaan Espoon Suunnan toteuttama suunnistusohjaus keväälle 2024. Täydelliset joukkuetulokset julkaistaan tapahtuman päätyttyä.

 

Ajanotto ja tulokset

Ajanotto tapahtuu Navisport – virtuaaliajanottopalvelulla:
Laita GPS-laitteesi lähdön läheisyydessä päälle ja varmista että laite löytää signaalin. Käynnistä kellon suoritus etukäteen hyvissä ajoin ennen lähtöä, ja ajanotto lähtee käyntiin kun ylität lähtöviivan. Samoin maaliin tullessasi, sammuta suoritus vasta kun olet ylittänyt maalin reilusti. Suoritusaika päättyy maaliviivalle.

Alla olevalla videolla on kuvattu miten .gpx data syötetään tulospalveluun:

 

Palveluun syötetään omalla laitteella otettu GPS-data .gpx muodossa. Ohjeet GPS-datan löytämiseen alla. GPS-datan pääsee syöttämään valitsemalla tulospalvelun ylävalikosta Lisää tulos kohdan. Kun on lisännyt nimensä ja valinnut oikean sarjan tulee .gpx tiedoston valintamahdollisuus esille. Ajanotto tarkistaa suoritetun reitin ja hyväksyy sen tuloslistaan. Lopputulosten lisäksi reittien kääntöpaikoilla on väliaikapisteet.

Tulospalvelu

Hyväksytty tulos edellyttää ilmoittautumista, osanottomaksun maksamista, reitin suorittamista hiihtäen ja gps-datan syöttämistä tulospalveluun tapahtuman suoritusajan puitteissa. Suoritusaika on 17.2.-25.2.2024. Suoritusaikaa pidennettu 3.3. asti. Laturetkisarjassa ei vaadita gps-dataa, vaan omalla kellolla otettu aika riittää käsiajaksi. Kaikissa sarjoissa voit halutessasi valita ”Ei aikaa” -kohdan tuloslaskennasta, jolloin aikasi ei tule julkisesti näkyville tuloslistaan.

Järjestäjillä on oikeus muokata tai poistaa virheellisiä tuloksia. Tulosta ei hyväksytä, jos osanottomaksua ei ole maksettu.

 

Huolto

Tapahtumassa ei ole juoma- tms. muuta huoltoa järjestäjien puolesta. Suosittelemme juomavyön tai pienen repun pakkaamista mukaan etenkin 50 km matkalle, ja omien eväiden nauttimista matkan varrella. Pidäthän huolta myös kelin mukaisesta pukeutumisesta. Lähdön yhteydessä ja maaliin tullessa palvelee korkeatasoinen luontokeskus Haltian ravintola täydellisine ravintola- ja kahvilapalveluineen. Haltiasta voit lunastaa myös osallistumismakssun kuuluvan kahvin ja pullan. Etenkin retkisarjalaisilla on mahdollisuus ja aikaa hyödyntää myös esim. Pirttimäen palveluja ja yhdistää pitkä palauttava huoltotauko talviseen hiihtoseikkailuun.

Kukin osallistuja osallistuu Espoo-Hiihtoon omalla vastuullaan. Vaikka lähtökohtaisesti hiihtämisen pitäisi olla melko turvallinen liikuntasuoritus, aina voi sattua ja tapahtua. Tapahtuman omatoimisen luonteen vuoksi osallistujia ei ole erikseen vakuutettu järjestäjän toimesta, joten varmistathan, että sinulla on voimassa oleva tapaturmavakuutus. Mikäli hiihdät yksin ota mukaasi puhelin, johon on mielellään asennettu 112-sovellus. Tapaturmatapauksessa yhteydenotot yleisen hätänumeron kautta.

 

Ohjeita GPS-datan siirtämiseen

Tuloslaskentaa varten tarvitset GPS-laitteestasi .gpx tiedoston jossa näkyy reittisi. Tiedoston napattua GPS-kellosi omasta palvelimesta ohessa ohjeita erilaittesiin

Some  ja suoritusdiplomi

Osalllistuja kannustetaan jakamaan hiihtofiiliksiä Espoo-Hiihdon Facebook-sivulla ja sosiaalisen median kanavissa häshtägeillä #espoohiihto ja #espooliikkuu. Reitin suorittajat saavat suorituksestaan myös hienon, Tiina Raasakan 2024 tapahtumaa varten suunnitteleman suoritusdiplomin. Suoritusdiplomi lähetään osallistujille sähköpostitse jälkikäteen, viimeistään 31.2, kunhan tulos on ladattu tulospalveluun.

 

Hyviä hiihtohetkiä toivottaen!

Espoon Suunnan Espoo-Hiihto tiimi

Yhteystiedot:

anu.saarinen@espoonsuunta.fi

 

Yhteistyössä: