Espoo-Hiihto

Espoo-Hiihto 2023

Espoo-hiihto on täällä taas!

Tänä vuonna Espoo-Hiihto uudistuu, osin lumitilanteenkin vuoksi, ja lähtö on tällä kertaa Nuuksiossa Haltian luontokeskuksen läheisyydessä. Espoo-hiihdossa hiihdetään perinteisellä tyylillä 14 tai 27 km Solvallasta etelään lähteviä erämaalatuja pitkin joko Pirttimäkeen tai Karhusuolle ja takaisin. Hiihdon voi suorittaa aikaa vastaan itseään haastaen tai laturetkenä ilman ajanottoa nauttien. Molemmat matkat hyödyntävät valmiita latureittejä. Osallistu haasteeseen yhdessä muiden talviurheilun ystävien kanssa, ja nauti liikunnasta talvisen luonnon keskellä. Espoo-hiihdolla kunnioitamme talvisia lähihiihtomahdollisuuksia ja pääkaupunkiseudun latuverkostokulttuuria, jolla asuinalueet yhdistyvät Nuuksion kansallispuistoon ja toisiinsa. Osallistumalla lähetämme yhdessä selkeän viestin pääkaupunkiseudun lähilatureittien merkittävyydestä talviliikkujille.

Espoo-hiihto on hiihtotapahtuma, jossa voit käydä suorittamassa hiihtoreitin haluamanasi ajankohtana, silloin kun sinulle parhaiten sopii, yksin tai yhdessä muiden kanssa. Ajanotto tapahtuu omalla GPS-laitteella, josta tallennetaan tiedot tulospalvelujärjestelmäämme. Voit myös osallistua rauhalliseen tahtiin retkisarjaan, jolloin et tarvitse edes GPS-laitetta, vaan tällöin tärkeämpää on luonnosta ja liikunnasta nauttiminen sekä matkan taittaminen hiihtäen. Tärkeintä on, että olet mukana, ja saamme tästä yhdessä tehtyä hienon hiihtokokemuksen. Suoritusaika reiteillä on 4.2.-19.3.2023.

Ohjeet tiivistettynä:

 1. Ilmoittaudu NYT täällä
 2. Suorita osallistumismaksu ilmoittautumisen yhteydessä.
 3. Hankkiudu lähtöpaikalle Haltian luontokeskukseen suoritusaikana välillä 4.2-19.3.2023
 4. Laita GPS-laitteesi päälle ennen lähtöpistettä ja varmista että laite löytää signaalin (ei koske laturetkisarjaa)
 5. Pidä GPS laitteesi ajanotto päällä koko matkan ajan, myös teiden ylityksissä ja mahdollisten omien taukojen aikana (ei koske laturetkisarjaa)
 6. Hiihdä lähtöviivan ohi jatkaen valitsemasi pituinen reitti lävitse, ja maaliin palatessasi hiihdä reilusti maaliviivan yli 
 7. Pysäytä GPS-laitteesi (ei koske retkisarjaa)
 8. Pura ja syötä .gpx tiedosto tai käsiaika (vapaaehtoinen käsiaika retkisarjassa) tulosjärjestelmään
 9. Lunasta osallistumismaksuun kuuluva kahvi/mehu ja munkki/pulla Ravintola Haltiasta! Santsikuppi sisältyy hintaan! :) (HUOM! Ravintola Haltia on auki TI-SU, joten maanantaina ei ole mahdollista lunastaa munkkikahveja.)
 10. Haltian luontokeskuksesta löytyy kuivauskaappeja, jossa voit kuivata vaatteitasi pullakahvien tai vaikkapa lounaan yhteydessä.
 11. Katso tuloslistalta miten pärjäsit! (Ei koske retkisarjan nautiskelijoita)
 12. Jaa kokemukset ja kuvatunnelmat muillekin hiihtäjille! Somessa jakaminen onnistuu hashtagilla #Espoohiihto esim. Espoo-Hiihdon facebook-sivulla
 13. Vastaanota Tiina Raasakan 2023 tapahtumaa varten toteuttama osanottodiplomi antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Alta löydät tapahtuman tarkemmat ohjeet. Lisäinfoa löydät myös yleisesti kysytyt kysymykset-osiosta.

Lähtö ja maali

Lähtö Haltian luontokeskukselta

Lähtö- ja maalipaikka sijaitsee Haltian luontokeskuksen (osoite Nuuksiontie 84, 02820) läheisyydessä Solvallan kuntopolun risteyksessä (ks tarkempi kuva alla). Alueella on kohtalaisesti pysäköintitilaa, sekä luontokeskuksen että urheilukentän läheisyydessä, mutta etenkin viikonloppuisin hyvällä ulkoilusäällä paikkoja voi olla rajallisesti. Suosittelemme julkisilla liikennevälineillä saapumista. Paikan päällä ei ole tarjolla pukuhuonetta tai suihkuja, mutta päivisin käytössä on kahvio palveluineen sekä lämmin WC Haltian luotokeskuksessa.

Lähtö Haltian Luontokeskuksesta:

Yksinkertaistettu reittikuvaus:

Päivitys ti 14.2.2023: Reitti lähtöpaikalle erittäin jäinen, joten matkalla lähtöön on noudatettava erityistä varovaisuutta. Ensimmäinen lasku tarkasti, hiekkaa ladulla.

14 km reitillä hiihdetään lyhintä mahdollista yhtenäistä Espoon latureittiä pitkin Solvallasta Pirttimäen ulkoilukeskuksen risteykseen ja takaisin.

27 km reitillä hiihdetään ensin Pirttimäen ulkoilukeskuksen risteykseen, sieltä myötäpäivään kiertäen Pirttimäen 8km lenkkiä etelään. Lenkiltä poistutaan eteläisessä risteyksessä kohti Oittaata lähtevää yhdyslatua. Yhdyslatua hiihdetään suorinta reittiä Karhusuon risteykseen, josta käännytään Karhusuota kohti. Tätä reittiä jatketaan Kellonummelle asti. Tästä hiihdetään lyhintä mahdollista reittiä takaisin Solvallaan.

Reiteillä on merkintöinä A4-kokoisia Espoo-Hiihto – opasteita lähinnä epäselvissä risteyspaikoissa (kuvalinkki opastekylttiin), mutta vastuu reitillä pysymisestä on aina ensisijaisesti osallistujalla. Reitti kulkee yleisiä latuja pitkin, joten järjestäjien merkkauksia saattaa hävitä tapahtuman aikana. Reitin varrelta löytyy myös kiinteitä ulkoilureittiopasteita (esimerkki kiinteästä latureittiopasteesta Kellonummen risteyksessä).

14 km reitin kiinteiden opasteiden kuvaus: Reitillä seurataan koko menomatka Pirttimäkeen ohjaavia kiinteitä opasteita, ja palatessa seurataan Solvallan kiinteitä opasteita.

27 km reitin kiinteiden opasteiden kuvaus: Solvallasta lähdetään seuraamaan opasteita Pirttimäen suuntaan. Pirttimäeltä seurataan 8km lenkkiä myötäpäivään lenkin eteläiseen risteykseen, josta lähdetään seuraamaan Oittaalle vieviä opasteita. Lukkarinpuron risteyksen kohdalla jatketaan suoraan Bembölen/Keskuspuiston suuntaan. Karhusuon risteyksestä käännytään oikealla kohti Karhusuota. Täältä jatketaan kohti Kellonummea, josta jatketaan vastaavasti kohti Solvallaa/Haltian luontokeskusta. Pirttimäen 8km lenkin eteläisessä risteyksessä käännytään vasemmalle lyhintä reittiä kohti Solvallaa. 

Kannattaa kuitenkin tutustua huolella oheisiin reittikarttoihin etukäteen ja tulostaa vaikka kartta mukaan. 

27 km reitillä on ainakin yksi tien ylitys Karhusuolla, jossa todennäköisesti sukset täytyy ottaa pois jalasta. Hiekkaa saattaa olla myös mm. Solvallan yhdysladulla teiden ylityksissä, ole siis tarkkana näillä kohdin.

Tapahtumassa noudatetaan yleisesti reilun pelin henkeä ja yleisiä ohjeistuksia. Noudatathan siis yllä mainittuja hiihtotyyli- ja reittiohjeistuksia sekä otat muut ulkona liikkujat huomioon. Liian kiire ei saa olla, vastuullinen hiihtäjä huomioi aina muut liikkujat.

Molempien reittien kunnostustiedot (ja samalla kaikki Espoon latureitit) saat täältä. Viime hetken latujen kuntotietoja löytyy usein myös Latutilanteen Facebook-sivulta (Espoo ja Kauniainen)

Tarkat reittikartat löydät oheisten linkkien kautta:

Sarjat

27 km:

 • H / D Yleinen
 • Joukkuekilpailu (3 hiihtäjää ilmoittautuu samalla joukkuenimellä ja hiihtää yhdessä)
 • Laturetki (ilman ajanottoa tai omalla kellolla käsin mitattuna)

14 km: 

 • H / D Yleinen
 • H / D Nuoret (alle 20v)
 • Joukkuekilpailu (3 hiihtäjää ilmoittautuu samalla joukkuenimellä ja hiihtää yhdessä)
 • Laturetki (ilman ajanottoa tai omalla kellolla käsin mitattuna)

Hiihtotapa ja reitit

Hiihtotyyli tapahtumassa on perinteinen, sillä yhdysladuilla tämä on suositeltu etenemistyyli.

Osallistumismaksu

Osallistumismaksu on 20€ per henkilö (alle 20-vuotiaille 15€), joka sisältää:

 • Virtuaaliajanottopalvelun
 • Kahvi/mehu ja pullan, lunastettavissa Ravintola Haltiasta
 • Palkinnot nopeimmille
  • 27 km nopein nainen, mies ja joukkue
  • 14 km nopein tyttö, poika ja joukkue
 • Osallistujien kesken arvotaan kaksi 50€ lahjakorttia Kallesportiin!
 • 2023 Tapahtumaa varta vasten tehty hieno suoritusdiplomi
 • Tuet lasten ja nuorten luontoliikuntaa
 • Jokaisesta osallistujasta ohjaamme 1€ Protect Our Winters Finland Ry:lle ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön

Ilmoittautuminen on mahdollista maksaa mobiilisti myös liikuntaeduilla. Lisätietoa käytettävissä olevista liikuntaeduista ja toimintamallista löydät liikuntaetusivulta.

Yritykset ja seurat voivat kysyä ryhmätarjouksen erikseen em sähköpostiosoitteesta.

Tapahtuma on ilmainen Espoon Suunnan jäsenille

Ajanotto ja tulokset

Ajanotto tapahtuu Navisport – virtuaaliajanottopalvelulla. Laita GPS-laitteesi lähdön läheisyydessä päälle ja varmista että laite löytää signaalin. Käynnistä kellon suoritus etukäteen hyvissä ajoin ennen lähtöä, ja ajanotto lähtee käyntiin kun ylität lähtöviivan. Samoin maaliin tullessasi, sammuta suoritus vasta kun olet ylittänyt maalin reilusti. Suoritusaika päättyy maaliviivalle, joka on sama kuin lähtöviiva.

Alla olevalla videolla on kuvattu miten .gpx data syötetään tulospalveluun:

 

Palveluun syötetään omalla laitteella otettu GPS-data .gpx muodossa. Ohjeet GPS-datan löytämiseen alla. GPS-datan pääsee syöttämään valitsemalla tulospalvelun ylävalikosta Lisää tulos kohdan. Kun on lisännyt nimensä ja valinnut oikean sarjan tulee .gpx tiedoston valintamahdollisuus esille. Ajanotto tarkistaa suoritetun reitin ja hyväksyy sen tuloslistaan. Lopputulosten lisäksi reittien kääntöpaikoilla on väliaikapisteet.

Tulospalvelu

Hyväksytty tulos edellyttää ilmoittautumista, osanottomaksun maksamista, reitin suorittamista hiihtäen ja gps-datan syöttämistä tulospalveluun tapahtuman suoritusajan puitteissa. Suoritusaika on 4.2.-19.3.2023. Suoritusaikaa saatetaan pidentää lumitilanteen niin salliessa. Laturetkisarjassa ei vaadita gps-dataa, vaan omalla kelolla otettu aika riittää käsiajaksi. Kaikissa sarjoissa voit halutessasi valite Ei aikaa kohdan tuloslaskennasta, jolloin aikasi ei tule julkisesti näkyville tuloslistaan. 

Järjestäjillä on oikeus muokata tai poistaa virheellisiä tuloksia. Tulosta ei hyväksytä, jos osanottomaksua ei ole maksettu.

 

Huolto

Tapahtumassa ei ole juoma- tms. muuta huoltoa järjestäjien puolesta. Suosittelemme juomavyön tai pienen repun pakkaamista mukaan etenkin 27 km matkalle, ja omien eväiden nauttimista matkan varrella. Lähdön yhteydessä ja maaliin tullessa palvelee korkeatasoinen luontokeskus Haltian ravintola täydellisine ravintola- ja kahvilapalveluineen. Etenkin retkisarjalaisilla on mahdollisuus ja aikaa yhdistää pitkä palauttava huoltotauko talviseen hiihtoseikkailuun. 

 

Ohjeita GPS-datan siirtämiseen

Tuloslaskentaa varten tarvitset GPS-laitteestasi .gpx tiedoston jossa näkyy reittisi. Tiedoston napattua GPS-kellosi omasta palvelimesta ohessa ohjeita erilaittesiin

 

Joukkuekilpailu

Molemmilla matkoilla (14 km ja 27 km) kilpaillaan myös seurojen ja tiimien välinen joukkuekilpailu. Joukkuekilpailussa lasketaan saman seuran kolmen parhaan suorittajan yhteisajat yhteen. Osallistuaksenne joukkue kilpailuun, varmistakaa että seura kohdassa teillä on oikea joukkueen nimi. Joukkuekilpailun TOP3 tiimit nostetaan tähän joka sunnuntai. Täydelliset joukkuetulokset julkaistaan tapahtuman päätyttyä.

Some  ja suoritusdiplomi

Osalllistuja kannustetaan jakamaan hiihtofiiliksiä Espoo-Hiihdon Facebook-sivulla ja sosiaalisen median kanavissa häshtägeillä #espoohiihto ja #espooliikkuu. Reitin suorittajat saavat suorituksestaan myös hienon, Tiina Raasakan 2023 tapahtumaan varten suunnitteleman suoritusdiplomin. Suoritusdiplomi lähetään osallistujille sähköpostitse jälkikäteen, kunhan tulos on ladattu tulospalveluun. 

 

Hyviä hiihtohetkiä toivottaen!

 

Yhteystiedot:

 

Tapahtumakoordinaattori Antti Pasanen  
Ratamestari Henrik Palmen henrik.j.palmen@gmail.com
Tapahtumasihteeri Henrikki Hakala toiminnanjohtaja@espoonsuunta.fi

 

 

Yhteistyössä: