Tutkimus suunnistajien näönkorjausratkaisuista

Olemme kaksi optometrian opiskelijaa Metropolia Ammattikorkeakoulusta ja teemme opinnäytetyötämme ikänäköisten suunnistajien näönkorjausratkaisuista ja niiden toimivuudesta. Näkemisen ammattilaisina haluamme tietää millaisena suunnistajat kokevat näkemisen metsässä ja millaisia ongelmia laji heille tuottaa. Suunnistus on näkemisen kannalta hyvin haastava laji, varsinkin ikänäköiselle. Rasti täytyy nähdä jo kaukaa, kartta läheltä ja samalla täytyy pystyä liikkumaan kompuroimatta.

Innostuimme aiheesta, sillä olemme molemmat harrastaneet suunnistusta. Suunnistajat kohtaavat usein näkemisessään ongelmia, ja niiden kartoittaminen ja oikeanlaisten ratkaisujen löytäminen tekisi monelle lajin harrastamisesta mukavampaa ja vaivattomampaa. Oikeanlaista näköratkaisua ei usein löydetä ilman optikon apua, ja toisaalta monilta optikoilta puuttuu käytännön tieto siitä, millaista näkemistä metsässä vaaditaan.

Toteutamme yhdessä Suomen Suunnistusliiton kanssa kyselytutkimuksen 45 -vuotiaille ja sitä vanhemmille suunnistajille heidän käytössään olevista näönkorjausratkaisuista. Kysely löytyy osoitteesta https://www.webropolsurveys.com/S/4DE0535782E1A7E4.par

Runsaita vastauksia odottaen ja mukavaa suunnistuskesää toivottaen

Varpu Kotilainen ja Liisa Koivumäki
Metropolia Ammattikorkeakoulu
Optometrian koulutusohjelma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.