Tarkkuussuunnistus tutuksi

Marko Määttälä

Essu vuoden 2014 suunnistusseurana Suomessa toimii erittäin aktiivisesti sekä suunnistuksen, hiihtosuunnistuksen kuin myös pyöräsuunnistuksen parissa, mutta tiesitkö että yksi samaan lajiperheeseen kuuluvista on myös tarkkuussuunnistus. Tarkkuussuunnistus on Essussa ollut toistaiseksi vain muutaman harrastajan ohjelmassa, mutta jatkossa toivottavasti yhä useamman.

Tarkkuussuunnistus on laji, jossa kaikki ikään, sukupuoleen tai tarkkuus3liikuntakykyyn katsomatta voivat harrastaa ja kilpailla samassa sarjassa. Tämä on mahdollista, sillä tarkkuussuunnistuksessa (eng. Trail Orienteering, TrailO) ei mitata fyysistä suoritusta, vaan laji perustuu päättelytehtäviin. Lajissa on kaksi kilpailumuotoa; suunnistuksen normaalimatkaan rinnastettavissa oleva PreO sekä enemmän sprintin tyyppinen TempO. Linkkinä olevasta 2013 Vuokatin MM-kisoissa jaetusta esitteestä näet tarkemmin, mistä tarkkuussuunnistuksessa ja näissä kahdessa kilpailumuodossa on kysymys.

Edellä mainittu lajin erityispiirre, että kaikki voivat tasa-arvoisesti kilpailla toisiaan vastaan tuo eri tavalla perspektiiviä nähdä koko suunnistusperhe. Kuten useampaankin kertaan myös tarkkuussuunnistuskisoihin osallistunut Thierry Gueorgiou on osuvasti todennut: ”here you can’t use your legs to beat those guys who have more than 50 years of experience…” tai miten eri syistä pyörätuolissa olevat kilpailijat innokkaasti ja useimmiten hurtilla huumorilla varustettuna haastavat täysin tasapäin meidät omin jaloin liikkuvat. Se tuntuu hienolta eikä sitä voi olla ihailematta. Tarinoita on monia ja niihin voit käydä tutustumassa kansainvälisen suunnistusliiton ”kuukauden urheilija” –sivustolla, jossa huhtikuun urheilijana sopivasti esitellään Tsekin Hanka Doležalová, pyöräsuunnistusonnettomuuden jälkeen tarkkuussuunnistukseen vaihtanut urheilija. Tarkkuussuunnistajista sivustolla on Hankan lisäksi esitelty muiden muassa Martin Fredholm, Martin Jullum, Marit Wiksell, Michael Johansson ja Jana Kostova.

Kilpailuja tarkkuussuunnistuksessa järjestetään valitettavan vähän – niin myös Suomessa. Nyt kaikille essulaisille tarjoutuu kuitenkin ainutlaatuinen tilaisuus päästä tutustumaan lajiin, näkemään lajin parhaimmisto edellä mainitut urheilijat mukaan lukien – Thierryä lukuunottamatta J – ja samalla kokemaan nuo lajin ominaispiirteet. Essu järjestää 2.-3.5. FinTrailO tarkkuussuunnistuskisat yhdessä OK77:n kanssa. Lauantaina on PreO kisa Hanikassa ja perään TempO Hanikasta alkaen ja jatkuen Puolarmaarissa. Sunnuntaina on vielä kokonaiskilpailun ratkaiseva PreO Haukilahdessa. Lauantain TempO ja sunnuntain PreO kuuluvat epäviralliseen Eurooppa Cupiin. Nämä kisat eivät ole osallistujamäärällä mitaten mitään mammuttikisoja. Viime vuosina osanottajia on ollut tässä FinTrailO:ssa noin 100, mutta nyt näyttää, että pääsemme uuteen osanottoennätykseen. Tähän mennessä ilmoittautumisia on tullut jo ainakin kymmenestä maasta; Suomen lisäksi Ruotsista, Norjasta, Latviasta, Liettuasta, Venäjältä, Tsekistä, Englannista, Espanjasta ja aina Japanista saakka.

AnttiRusanen

Tuona viikonloppuna olisi myös toimitsijatehtäviä tarjolla. Erityisesti lauantain Tempoon liittyen tarvitaan vielä toimitsijoita tehtäväasemille eri tehtäviin; opastamaan, kirjaamaan vastaukset ja ajanottoon. Lisäksi muutamat ulkomaiset pyörätuolilla liikkuvat kilpailijat tarvitsevat avustajia. Eli jos vaan sopii aikatauluihin, niin tervetuloa mukaan järjestelyihin. Opastus tehtäviin järjestyy, eivätkä nämä vaadi mitään erityisosaamista. Yhteiset opastustilaisuudet ovat kahtena keskiviikkona 22.4. Essun majalla klo 18 ja 29.4. Kasavuoren koululla klo 17.30. Mikäli olet estynyt osallistumaan jompaankumpaan noista, niin se ei ole ongelma, toimitamme ohjeet sähköpostitse ja kerrataan kisan alla. Toki on erittäin toivottavaa, että pääsisit koulutukseen.

Järjestetään yhdessä ikimuistoiset kisat sekä kotimaisille että ulkomaisille vieraillemme.

Mikäli haluat kokeilla lajia itse, tarjoutuu siihen mahdollisuus ilmoittautumalla A-sarjaan. Lauantaina ennen kisan alkua annetaan koulutus vasta-alkajille, jotta halukkaat pääsevät kokeilemaan. Tai vaihtoehtoisesti voit käydä kiertämässä sunnuntain radan kuntosuunnistustyyppisesti kisan jälkeen klo 12 alkaen.

Tietoa kisoista

http://www.ok77.fi/index.php/fi/fintrailo-2015

https://www.facebook.com/FinTrailO2015

sekä lajista yleisesti

http://www.trailo.fi/

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.