Huippuseuran suunnistuskoulun tekijät

Maanantaina Puolarmaarin metsissä vilkkui otsalamppujen ja taskulamppujen valoja kun suunnistuskoulaiset pääsivät kokemaan yösuunnistuksen hauskuutta ja sitä pientä jännitystä, joka pimeään metsään aina liittyy.

EsSun suunnistuskoulu on nuorisotoimintamme peruskallio. Samalla se on myös konkreettinen todiste siitä mitä vapaaehtoisella seuratyöllä voidaan saada aikaiseksi. Joka vuosi liikutamme 120-150:tä lasta metsissä ja metsien laidoilla, karttamerkit ja metsä tulevat tutuksi, löytyy kavereita, herää kipinä toivottavasti koko loppuelämän ajaksi. Moni suunnistuskoululaisista kiinnostuu kisaamisesta ja jatkaa lajin saloihin perehtymistä nuorten valmennusryhmissä, osa jatkaa omaehtoisena harrastuksena, osa myös lopettaa, mutta toivottavasti onnistumme jättämään heillekin positiivisen jäljen tästä hienosta lajista.

Suunnistuskoulun ytimessä ja taustalla toimii upeita ihmisiä, tässä omat kiitokseni heille.

Ohjaajat – suunnistuskoulun sydän

Oma mielipiteeni on että ohjaajat ovat se kaikkein tärkein asia, jonka pohjalle suunnistuskoulu rakentuu. Suunnistuskoulussa on 9 ryhmää joilla kaikilla on omat vastuuohjaajat. Monet ohjaajistamme ovat olleet mukana jo useita vuosia, mutta yhtä tärkeää on että saadaan joka vuosi uusia ihmisiä mukaan ohjaamiseen. Ohjaajat antavat itsestään paljon, mutta tiedän että myös saavat siitä itselleen iloa kun näkevät lasten kehittyvän ja innostuvan lajista.

Kiitos Hanna R, Milla, Maria, Kaitsu, Sari, Maija, Erkka, Hanna K, Riikka, Marika, Johanna, Astra, Jyrki + kaikki aiempina vuosina mukana olleet ohjaajat.

Apuohjaajat – lisää laatua opetukseen

Kun ryhmissä on paljon lapsia niin apuohjaajat ovat korvaamattomia apuja. Monesti lasten huoltajat ovat mukana harjoituksissa, suurkiitokset kaikille heille! Lapsille on huippuhienoa kun välillä olemme saaneet apuohjaajiksi seuramme nuoria suunnistajia. Kiitos vakioapuopeaikuiset Terhi, Mikko S, Harri, Riina ja nuoret Lauri P, Taru, Elisa, Maria + moni muu.

Ratamestarit

Suunnistuskoulussa on 5-14 v ikäisiä lapsia, niin aloittelijoita, harrastajia kuin jo kokeneita kilpailijoitakin. Ratoja tarvitaan siis eri tasoisina niin että tarjotaan sopivan kokoisia haasteita ja onnistumisen elämyksiä. Kiitos Kaitsu ja Jyrki + kaikki aiempien vuosien ratamestarit.

Rastien vienti ja poishaku

Suunnistuskoulua varten metsään viedään tyypillisesti 20-30 rastia. Tässä on aikamoinen urakka, varsinkin kuin näin pk-seudulla rasteja ei voi kovin paljoa etukäteen viedä paikoilleen. Tänä keväänä kun pyysin taas kerran tutuilta rastienviejiltä apuja ensimmäiselle suunnistuskoulukerralle niin sain suurta iloa tuottaneen tarjouksen. ”Ollaan mietitty että voisimme viedä joka viikko suunnistuskoulun rastit metsään. Lähetät vain kartan jossa on rastit, niin homma hoituu”. Kiitos Tykki ja Risto.

Retket

Suunnistuskoulun retket ovat monelle lapselle kauden kohokohtia ja odotetuimpia juttuja. Keväällä Särkänniemisuunnistus ja syksyllä Nuorisoviesti ja Oravatonni. Majoitukset, bussit, kannustuspalkinnot, kasvomaalaukset, kaikki pienet ja isot järjestelyt. EsSu on jo monena peräkkäisenä vuotena saanut Kannustavin seura palkinnon Oravatonnissa, tämä on yksi huippusaavutuksistamme, josta saamme olla aidosti ylpeitä. Kiitos Hanna K.

Pokaalijahti

Essun oma ”harjoituskilpailu”, kolme osallistumista takaa pokaalin. Saa mennä saattajan kanssa, kaverin kanssa tai yksin. Monelle lapselle se ensimmäinen yksin ilman aikuista tehty suunnistussuoritus tulee juurikin Pokaalijahdissa. Pokaalijahti on lapsille tärkeä tapahtuma, tästä kannattaa pitää kinni! Kiitos Marko organisoinnista, samoin kaikille toimitsijoille ja tulospalvelun puurtajille.

Kirpparivastaavat

Vanhat suunnistusvarusteet kiertoon, ensimmäisiä suunnistuspaitoja ja nastareita hankitaan usein kirppariltamme! Kiitos Anne ja Jan.

Suorituspassi

Suorituspassi on lapsille tärkeä juttu,siihen kerätään leimoja suunnistuskoulusta, kisoista ja kuntosuunnistuksista. Pieni kannustus tekee ihmeitä! Passin graafinen suunnittelu on yhden seuramme nuoren käsialaa. Kiitos Jenni.

Tekniset apujoukot

Suunnistuskoulussa on kaikenlaista pientä hommaa. Tarvitaan makkaranpaistajaa, parkkiopastajaa, IT-tukea, nikkarointia (esim. hieno vaihtopuomimme viestitreeneissä), emit-radan organisointia, ym ym. Kiitos Risto ja Pietu + kaikki muutkin apuna olleet

Huoltajat

Olemme onnekkaita kun monet lasten huoltajat ovat mukana ja paikan päällä suunnistuskoulussa. Arki ja työelämä on monella meistä kiireistä, toivottavasti suunnistuskoulussa (ja samalla metsässä) vietetty aika on myös huoltajille palkitsevaa. Omasta mielestäni tämä on sitä parasta laatuaikaa lasten kanssa. Kiitos teille huoltajat, lasten vanhemmat ja isovanhemmat, jotka kuskaatte ja kannustatte lapsia suunnistusharrastukseen.

Sanna – EsSun suunnistuskoulun rehtori