Valmentajan visioita: Haaveiden huippusuunnistusseura

Rajattomassa maailmassa voi visioida rajattomia asioita. Visioin tässä rungon tulevaisuuden huippusuunnistuseuralle, unohtamalla täydellisesti ikävät rajoittavat tekijät. Sallin sen tällä kertaa, pyydän jo etukäteen anteeksi tosikoilta jos realismi puuttuu tästä esityksestä lähes täysin. Tämä on myös hyvin oman näköinen visioni, haastan muita miettimään oman näkökulmansa omista lähtökohdistaan ja keskustelemaan niistä, kirjaamaan asioita ylös, lähettämään sähköpostia, kirjoittamaan spekukanavalle tai laatimaan siitä tänne blogitekstin. Useiden tutkimusten mukaan ideoiden määrä korreloi loistavien ideoiden laadun kanssa… Tulen myös päivittämään tätä tekstiä myöhemmin, aina kun uutta tulee mieleen tai saan hyvin perusteltua palautetta. Korostan että tämä ei edusta millään muotoa essun valmennustoiminnan virallisia suunnitelmia tai tavoitteita, vaan on puhtaasti omaa visiointia.

Haaveiden huippusuunnistusseuran valmennusryhmän huipputiimit muodostuvat 8 maajoukkuetason naissuunnistajasta ja 15 miessuunnistajasta sarjoissa 18-21, osa kilpailee siis nuorten sarjoissa. Heistä muodostetaan runkojoukkueet seuran två-/tiomila-, venla/jukola-  ja SM-viestijoukkueille. Sen lisäksi seuran nuorisotoiminnan kautta pyörii noin 50 hengen valmennusporukka, joista menestyneimmät valitaan tuohon runkotiimiin ja joka auttaa uusia nuoria kehittymään paremmiksi.

Valmennus on järjestetty noin 5-10 urheilijan tiimien ympärille, joista jokaisen toiminnan suunnittelusta vastaa tuon tiimin valmentaja. Tiimit harjoittelevat välillä itsekseen, osa harjoituksista on koko valmennusryhmälle. Kerran viikossa on myös harjoitus koko seuralle. Osa tiimien urheilijoista kilpailee MM- mitaleista ja maailmancupin pisteistä, kaikki kuitenkin vähintään nuorten SM-tasolla

Etenkin huipputiimejä palvelee vähintään seuraava tukiverkosto (osa tehtävistä voidaan toki yhdistää samalle henkilölle):

  • Päävalmentaja, joka vastaa koko valmennustoiminnan suunnittelusta ja päättää viestivalinnoista kuunneltuaan muita valmentajia ja tilastoanalyytikkoa ensin huolellisesti
  • 5-7 muuta valmentajaa, jotka siis vetävät em. valmennustiimejä
  • Fysioterapeutti/hieroja, jonka erityinen vastuualue on auttaa vammojen ennaltaehkäisyssä ja niistä palautumisessa
  • Kilpailu/rata-analyytikko, joka selvittää etukäteen etenkin arvokilpailumaastojen ja ratojen vaatimuksia, ja hankkii sopivat kartat kuhunkin maastotyyppiin harjoittelua varten leireille ja harjoituksiin
  • Tilastoanalyytikko, joka pitää jatkuvaa tilastoa yllä urheilijoiden suorituksista, ja joilta urheilijat ja valmentajat saavat tietoa omista/urheilijoidensa suorituksista kilpailuittain, rastiväleittäin, maastotyypeittäin jne, jotta jatkoharjoittelua voidaan suunnitella paremmin kehittäväksi
  • Matkavaraaja, joka suunnittelee kilpailumatkat ja leirit yhdessä valmentajien kanssa, varaa matkat, kokoontumispaikat, ruokailut jne.
  • Sosiaalivastaava, jonka tehtävä on suunnitella kaikille yhteisiä hupitapahtumia, palkitsemistilaisuuksia, letunpaistoiltoja jne. Lisäksi hän miettii, miten leireissä ja kilpailuissa joukkue antaisi paremmin tukea toisilleen ennen tiukkoja rypistyksiä ja miten tarpeeton ryppyotsaisuus saadaan nitistettyä toiminnasta
  • Urheilupsykologi, joka pyrkii auttamaan etenkin niitä, joiden on vaikea saada parasta suoritusta ulos silloin kun on vuoden tärkein kilpailu
  • Talousvastaava, seuraa silmä kovana valmennusbudjettia toteumaan, hoitaa maksuliikenteen urheilijoiden ja seuran välillä, vastaa urheilijoiden laskutuksesta, rahaliikenteestä tukijoiden suuntaan jne..
  • Lisäksi sekalainen muu tukiverkosto ulkopuolisen avun voimin, kuten lääkäripalvelut jne…

Kaikki valmennustiimeihin kuuluvat kirjaavat harjoittelun toteutuksen ja lähiviikkojen suunnitelmat yhteiseen järjestelmään, josta ne ovat myös kaikkien luettavissa. Näin on mahdollista suunnitella yhteisharjoituksia muiden urheilijoiden kanssa, ja nähdä millä perusteilla muut harjoittelevat. Tämän lisäksi järjestetään säännöllisiä tiimikohtaisia harjoittelun läpikäyntejä noin kerran kuussa, jossa jokaisella urheilijalla on tilaisuus kertoa oman harjoittelunsa toteutuksesta. Noin puolen vuoden välein järjestetään kaikkien tiimien yhteisiä tilaisuuksia, joissa käydään läpi ajankohtaisia teemoja, kuten tulevaa jukolan viestiä, valmennuksellisia teemoja kuten ravinto, voimaharjoittelu, korkean paikan harjoittelu jne…

Vuoden kulku rytmittyy tärkeiden arvokilpailujen, harjoittelun ja testien mukaan. Säännöllisesti tehdään juoksutestejä, maastotestejä, taitotestejä, tasotestejä jne. ja näiden tulokset ovat kaikkien tiimien nähtävillä. Leirit ovat vuoden läpi ympäri Eurooppaa huippumaastojen perässä, suuntautuen etenkin tuleviin arvokisoihin. Seura pystyy tukijoidensa kautta takaamaan parhaimmille urheilijoille puolipäiväisen toimeentulon (huh, tuo on erityisen kova visio!).

Essun (tai minkä vaan suunnistusseuran) nykyinen valmennustoiminta poikkeaa tästä melko tavalla, arkipäivän realiteettien rajoiittaessa toimintaa. Aina voi kuitenkin sanoa ”I have a dream…” ja tehdä töitä paremman huomisen eteen pala palalta (-:

-Henrik Palmén

j.k. Jos joku sattuisi tuntemaan selittämätöntä kaiputa tehdä joitakin yllä listattuja tukiverkoston tehtäviä jo nyt, olemme valmennusjaostossa enemmän kuin iloisia jos ilmoitat halustasi sähköpostilla valmennus@espoonsuunta.fi. Ei muuten tarvitse olla edes seuran jäsen että tulee valituksi.

You may also like...