Essulaiset menestyivät SM-erikoispitkällä

Sunnuntaina 19.10. käytiin erikoispitkien matkojen SM-kisat Hakunilan urheilupuistossa Vantaalla. Järjestävä seura Pihkaniskat oli järjestänyt toimivan kilpailukeskuksen urheilukentälle. Loppusuora kysyi kuntoa, vaativan metsäsuunnistuksen jälkeen piti vielä juosta noin 300 metriä urheilukentän juoksurataa.  Radat kulkivat pääosin samoissa maastoissa missä Jukolan viesti seitsemän vuotta sitten. Kartan laatijana oli Pekka Rytkönen kuten Jukolassakin. Ratamestareina kisassa olivat Pekka Rytkönen (R1) ja Risto Niinimäki (R2).

Suomenmestaruuksia Essuun tuli kaksi. Leo Pyymäki otti kauden kolmannen kultansa sarjassa H55. Kaiken pituiset matkat tuntuvat sopivan Letsille, kun edellinen kulta tuli SM-sprintistä muutama viikko sitten. H16-sarjassa kultaa sai Jussi Raasakka, joka tällä kaudella on nostanut tasoaan huomattavasti ja sai jo keskimatkalta pronssia.

H16-sarjassa nähtiin hurja loppukirikamppailu. Vielä runsas puoli kilometriä ennen maalia kisaa johti Kuopion Suunnistajien Santeri Kirjavainen ja toisena oli Essun Topias Kemppi. Jussi Raasakka oli tässä vaiheessa vielä parisenkymmentä metriä jäljessä. Viimeiselle rastille juuri ennen urheilukenttää pojat tulivat samassa järjestyksessä, mutta Jussi oli saanut kiinni edellämenijöitä. Ensin Topias juoksi Santeri Kirjavaisen ohitse ja sitten Jussi. Viimeiset sata metriä Jussi ja Topias juoksivat aivan rintarinnan ja maalissa Jussi onnistui olemaan noin puoli metriä ennen Topiasta. Kova lopputaisto sai aikaan sen, että Jussin loppusuoran aika oli koko kisan kaikki sarjat huomioiden kaikkein nopein ja Topiaksen toiseksi nopein.

D20-sarjan iloisin maalin tulija taisi olla Essun Sofia Pellonperä. Sofia juoksi loistavasti sijalle neljä ja sai uransa ensimmäisen SM-kisaplaketin. Tästä on varmasti hyvä lähteä kohti ensi kautta!

Essulaisedustusta oli miltei joka sarjassa, mutta valitettavasti naisten pääsarjassa ei nähty yhtään essulaista. Miesten pääsarjan raskaat 25 kilometriä uurasti kunnialla maaliin essulaiset Miika Vehmas ja Aki Kauppinen.

18- ja 20 -sarjoissa oli pääsarjojen tapaan GPS-seuranta ja myös useilla essulaisilla oli GPS kannettavanaan. Näitä osin hienoja, osin koukeroisia reittejä voi katsoa osoitteesta: http://www.tulospalvelu.fi/gps/