ANSSI VESANTO IMPERATOR XXX JPYS

Seuran kilpailukauden päättävän Joulupäivän yösuunnistuksen voittajia on aina kohdeltu seurasankareista suurimpina. On hallittava yösuunnistuksen syvimmät kikat vaihtelevassa talvisäässä, samalla kun ratamestari on tehnyt parhaansa huiputtaakseen kilpalijoita tekemään virheen toisensa jälkeen. Näissä olosuhteissa mielenhallinta painetilanteessa asettuu kovaan arvoon. Välillä kilpailijoiden huumorintaju ei kestä ristiriitaista tilannetta, vaan ärräpää toisensa jälkeen kuuluu huudettuna jouluisen metsän siimeksestä. Saattavatpa tunteet olla pinnassa vielä maalissakin.

Kilpailu on Espoon Suunnan perinteistä vanhimpia. Sen syntysanat lausui seuran karttatoiminnan isä Ilkka ”Illu” Sihvola jo kauen ennen edellisen vuosituhannen päättymistä, vuonna 1990. Illu nimesi tapahtuman järjestysnumerot roomalaisin numeroin (I, II, III jne). Vain vaatimattomat pari tuhatta vuotta aiemmin rooman keisarikunnassa hallitsijoista mahtavimmat nimettiin imperaattoreiksi. Tämän vuoden pitkän radan hallitsija oli Anssi Vesanto, joka yhdisti fyysisen iskuvoimansa maltilla hallittuun suunnistustaitoon, ja saa nyt kantaa otsikon mukaista kunniakasta titteliä loppuelämänsä. 

Tapahtuman jälkeen haastattelin mehu- ja piparirastilla vieraillutta joulupukkia, joka kertoi ihailleensa kärkiletkan rauhallista ja suunnitelmallista rastitoimintaa. Harrastelijoiden hötkyillessä kovalla kiireellä kohti seuraavaa rastia ennen kunnollisen suunnitelman laadintaa, Anssin ja Larin vetämä kärkiletka käytti huomattavan ajan rastin todellisen sijainnin paikantamiseen piparin mutustamisen lomassa.

Perinteisesti reitevämpien osanottajien lyhyen radan selvitti tänä vuonna nopeiten Jaani Lantela.

Tulokset:

Pitkä   Lyhyt  
Anssi 1:05 Jaani L 0:47
Mikael 1:06 Joona V 0:47
Krisse 1:06 Sanna T 0:50
Ville K 1:06 Piritta 0:50
Miika  1:06 Hanna V 0:50
Mikko T 1:09 Ulrika 0:51
Juha R 1:09 Juho N 1:08
Elias T 1:14 Jussi H 1:08
Pasi L 1:15 Kia 1:19
Benkku 1:16 Fanni 1:19
Hanne  1:16 Marko M 1:20
Rinat 1:45 Senni M 1:20
Tommi T Hyl Johanna M 1:20
Paapu Hyl Harri P  
Daniel R Hyl Mikael B Hyl
Pekka L Hyl Taatu Hyl
Emil L Hyl Harri J Hyl
Mikko M Hyl Yong Hyl
Lari (ilman emitiä) 1:03 Maisa  
    Elina R  
    Jyrki N Hyl
    Heikki + tytöt  
    Milla L  

Pitkän radan kärkiletkaa

Lyhyen radan kärkeä

Krisse oli pitkän radan kolmas

Pitkän radan kartta, jossa erityisesti nelonen tuotti kilpailijoille tuskan kyyneleitä

Parempi suunnitella huolella kuin hötkyillä