Uusi valmentaja Miia Niittynen auttaa saamaan eGroupin urheilijoiden fyysisen suorituskyvyn huippukuntoon

Espoon Suunnan valmennusryhmä eGroupin urheilijat pääsevät vuonna 2020 kehittämään fyysistä suorituskykyään entistä systemaattisemmin. Osaksi valmennustiimiä astui vuoden alusta uusi suorituskykyvalmentaja, huippusuunnistaja Miia Niittynen.

Vaikka EsSun taitovalmennus on hyvin toimivaa, ja fyysisen valmennuksenkin perusasiat kunnossa, on menestykseen tähtäävien suunnistajien harjoittelua edelleen mahdollista parantaa. Suunnistaja tarvitsee huippusuoritukseen niin hyvän fyysisen suorituskyvyn, että hänen ei tarvitse käyttää sitä koko kilpailun ajan sadan prosentin tehollaan. Näin suunnistajalla jää riittävästi voimavaroja hyvään taidolliseen suoritukseen, ja kykyä ottaa ratkaisevilla hetkillä koko fyysinen kapasiteettinsa käyttöön.

Päivätyökseen Mäkelänrinteen urheilulukiossa sekä akatemiassa valmentavan Niittysen tärkein tehtävä onkin nostaa eGroup-valmennusryhmäläisten fyysistä tasoa. Kuinka tämä sitten käytännössä tapahtuu?

Keskeisessä roolissa on testausjärjestelmän kehittäminen. Testausten ja kehittymisen seurannan avulla urheilijoiden valmentautumista voidaan ohjeistaa oikealla tavalla sekä ohjata jokaista yksilöllisesti parhaiten kehittävien harjoitteiden tekemiseen. Myös urheilijoiden kuormitustilan seuranta on olennaista, sillä siten voidaan välttyä esimerkiksi erilaisilta vammoilta ja ylirasitustilalta.

Käytännössä uuden valmentajan tehtäviksi on linjattu testausjärjestelmän suunnittelu, testien järjestäminen tulosten arviointeineen ja analysointeineen sekä sitä kautta koko valmennuksen käytännön sisällön kehittäminen. Seura ja jokainen urheilija tulee saamaan myös systemaattisen tilastoaineiston testituloksista, jolloin valmennuksen suunnittelu on entistäkin kattavammalla pohjalla.

Liikuntatieteiden maisteriksi valmennus- ja testausopista valmistunut Niittynen on tehtävään ihanteellinen henkilö. Hän on paitsi erikoistunut suunnistajan suorituskyvyn mittaamiseen, myös ollut esimerkiksi mukana laatimassa Suunnistusliiton Vauhtia-Taitoa-Kanttia -valmennusohjeistusta. Edelleen aktiivisena huippu-urheilijana Niittynen myös tuntee urheilijan harjoittelun ja arkimaailman omakohtaisesti ja konkreettisesti.

Tamperelaista KooVeeta edustava Niittynen treenaa tällä hetkellä itsekin ahkerasti oman valmentajansa kanssa, tavoitteenaan vuoden 2020 arvokilpailut. EsSulaisiin hän on ehtinyt tutustua jo harjoitusten yhteydessä, ja ensimmäisiä testejä käynnistetään tammikuun kolmannella viikolla. Tulossa on todennäköisesti niin tasotestejä kuin rata- ja maastotestejäkin.

”Essulaiset ovat toivottaneet tervetulleiksi oikein lämpimästi!” Niittynen kommentoi. ”Ihmiset ovat mukavia ja toiminta pyörii hyvännäköisesti aktiivisten tekijöiden toimesta. Odotan innolla tutustuvani paremmin myös urheilijoihin, joita pääsen pian kohtaamaan testien yhteydessä!”

Niittysen palkkaamisen taustalla on valmennusjaoston pidempiaikainen pohdinta toiminnan kehittämisestä, ja sen keskeinen konkreettinen mahdollistaja on ollut Suunnistusliiton myöntämä valmentaja-avustus. Vuodet 2020-21 kattava avustus valmentajan palkkaamiskuluihin myönnettiin EsSulle sen täytettyä Huippusuunnistuksen Tähtiseura-kriteerit. Valmennusjaoston päällikkö Petri Vesanto tahtookin kiittää liittoa yhteistyön mahdollistaneesta tuesta.

Tällä hetkellä menossa on talven peruskuntokausi, ja urheilijat leireilevät kotimaassa. Intervalliharjoittelu sisäjuoksuradoilla jatkuu, ja lauha keli mahdollistaa runsaan harjoittelun myös ulkona. Helmikuussa tiedossa on edellisten vuosien tapaan pitkä harjoittelujakso Portugalissa. Aika näyttää, millainen on urheilijoiden taso kevään kilpailujen lähestyessä.

Miia Niittynen (vas.) ja D18-sarjassa kilpaileva Liisa Raasakka akatemia-harjoituksessa