Viestiliiga 2020 on ohi – innokkaana ensi kautta kohti

Vuoden 2020 Viestiliiga on kisattu poikkeuksellisissa olosuhteissa, tiiviillä aikataululla lähes yhteen putkeen syksyllä. Espoon Suunnan miehet osallistuivat jokaiseen kuuteen osakilpailuun, viimeistä lukuun ottamatta vähintään kahden joukkueen voimin. Naiset puolestaan juoksivat kolmessa viimeisessä – ehtien kerätä kuitenkin erinomaisen pistepotin.

EsSun miesten joukkueen perusrungon muodostivat Lari Pernu, Anssi Vesanto ja Rinat Gabitov, joista sekä Lari että Anssi olivat yhtä lukuun ottamatta mukana jokaisessa kilpailussa. Kauden kohokohdaksi Lari nimeää Lahden Sprinttiviestin (6.9.), jossa Lari Pernu-Alvar Palmen -parivaljakko ylsi kauden kärkitulokseensa, viidennelle sijalle.

”Kohokohdaksi tämän nostaa erityisesti ankkuriosuus, jossa jokerilyöjä Allu niisti letkasta irti aivan radan loppuosassa ja varmisti Essun miesten parhaan osakilpailusijan sitten muinaisten Viestiliigojen.”

Myös Mikkelin Anttolassa 16.8. kisattu Medilaser-viesti oli Larin mieleen, sillä neitseellinen Piskolanvuoren alue tarjosi sekä vaativinta että hienointa suunnistusmaastoa.

 

Lari Lukkari-viestissä. Kuva: Karoliina Ukskoski

Allu Lahden Sprinttiviestissä. Kuva: Karoliina Ukskoski

 

Sprinttiviestissä EsSun miehet ylsivät huippusijalle 5., muuten kauden sijoitukset olivat melko tasaisesti 15-20 tienoilla. Viestiliigan yhteenlasketuissa kokonaispisteissä EsSu pääsi sijalle 16, kun yhteensä pisteitä sai 83 joukkuetta. Ensi vuonna on onneksi aika yrittää uudelleen, silloin kenties kymmenen parhaan joukkoon?

”Haluan ehdottomasti olla juoksemassa ensi kaudella kaikissa Viestiliigan osakilpailuissa ja tuloksellisena tavoitteena EsSu liigan kokonaiskilpailun top 10 listalla. Suunnitelmissa on varmasti myös leventää rintamaa useampien joukkueiden muodossa, kun saadaan vielä lisää nuoria Viestiliigaan mukaan.” Lari kommentoi.

 

Anssi Lukkari-viestissä. Kuva: Karoliina Ukskoski

K-P Lahden Sprinttiviestissä. Kuva: Karoliina Ukskoski

 

Vahvan ykkösjoukkueen lisäksi EsSun kakkosjoukkueessa pääsi juoksemaan laajempi joukko eri ikäisiä suunnistajia. Mukana miesten sarjassa juoksemassa oli myös useampi ensikertalainen, kuten H18-sarjan tähti Kristian Boström. Krisse lähti Lukkari-viestiin EsSun kakkosjoukkueessa varmoin mielin.

”Lähdin kisaan tekemään varman suunnistussuorituksen, enkä miettinyt tulosta, koska en ollut ennen kisannut juurikaan pääsarjassa, joten en osannutkaan asettaa mitään sen kummempaa tulostavoitetta. Kun en odottanut itseltäni liikoja, pystyin keskittymään paremmin itse suunnistustehtävien ratkomiseen ja näin onnistuin tekemään hallitun suorituksen.”

Krisse on yksi niistä nuorista, jotka tullaan mitä todennäköisimmin näkemään myös tulevina vuosina Viestiliigan joukkueissa. Toinen ensikertalainen pääsarjan viestissä oli niin ikään 18-sarjan juoksija Mikko Määttälä.

 

SM-viestin lähtöä. Sarjan H18 kärjessä Topias Kemppi ja perässä Jussi Raasakka -tulevat viestiliigamestarit? Kuva: Petri Riutto

 

EsSun naisten viestiliigakausi oli lyhyt mutta menestyksekäs. Naisten kokonaispisteissä EsSu pääsi sijalle 15, vaikka oli saanut pisteitä kahdesta viestistä kuudesta. Molemmissa viesteissä, Mynämäen Lukkari-viestissä ja Ikaalisten Aleksis Kiven viestissä, EsSun sijoitus oli 5. Naiset osallistuivat myös Lahden Sprinttiviestiin, jossa EmiTagin toimimattomuus aiheutti kuitenkin harmillisen hylkäyksen.

Menestyvä naisten joukkue koostui EsSun nuorista tähdistä: Maria Määttänen ja Ida Haapala, sekä Hanne Hilo ja Inari Karppinen. Nuoret eivät todellakaan jääneet jälkeen pääsarjan huipuista. Aleksis Kiven viestissä Maria suunnisti osuusaikojen kakkoseksi, edessään ainoastaan MM-mitalisti Venla Harju.

Valmentaja Erno Puupponen kommentoi jo viimeistä viestiä edeltäneellä viikolla, kuinka Viestiliiga on hieno mahdollisuus päästä kisaamaan huippujen kanssa. Mainiosta mahdollisuudesta otettaneen tulevaisuudessa vielä enemmän irti.

”Varsinaisia tavoitteita naisten osalta ei asetettu, koska oli tiedossa että joukkueiden jalkeille saaminen useimpiin viesteihin tulee olemaan haastavaa johtuen nuorten tiiviistä kilpailukalenterista.” Erno kommentoi kauden päätyttyä.

”Oli hienoa, että saimme lopulta kolmeen viestiin liikkeelle iskukykyiset joukkueet. Näiden osalta lähdimme mielenkiinnolla katsomaan mihin nuorisohuippujemme taso riittää suhteessa maan parhaisiin viestijoukkueisiin. Näissä saavutettuihin tuloksiin olen erittäin tyytyväinen, huomasimme että tasomme riittää kamppailemaan aivan kärkisijoista mutta toisaalta nälkää jäi mukavasti vielä tuleviin viesteihin.”

Entä mikä oli valmentajan näkökulmasta kauden kohokohta?

”Totta kai Lukkari-viestin ja Aleksis Kiven viestin hienot sijoitukset (molemmissa 5.) olivat upeita juttuja ja tuntuivat hyviltä. Ehkä kaikkein eniten itseäni kuitenkin lämmitti huomata tyttöjen oma innostus Viestiliigaa kohtaan. Kuten aiemmin sanoin, emme kovin usein ole saaneet Viestiliigaan naisten joukkuetta jalkeille, mutta nyt kilpailukalenterin sen mahdollistaessa huomasimme, että intoa näihin löytyy ja se varmasti kantaa pitkälle myös tulevina kausina. Toivottavasti ensi kaudella saamme liikkeelle myös useampia joukkueita Viestiliigan kilpailuihin, koska ne ovat ehdottomasti hyviä ja kehittäviä paikkoja nuorille urheilijoillemme. Meillä on laaja ja tasainen porukka nuoria huipulle pyrkiviä urheilijoita, joten toivotaan että harjoituskausi sujuu kaikilla hyvin ja viestivalitsija joutuu toden teolla haastavien valintojen eteen.”

 

Ida Lukkari-viestissä. Kuva: Teppo Salmia

Inari Lukkari-viestissä. Kuva: Teppo Salmia

Maria Lukkari-viestissä. Kuva: Teppo Salmia

 

Ensi vuonna – mikäli maailman tilanne suinkin sallii, tullaan näkemään jälleen hyvä edustus essulaisia viestisuunnistajia, niin naisissa kuin miehissäkin. Miehillä voisi olla rahkeita yltää kokonaispisteissä vielä ylemmäs, kympin sakkiin kenties, kunhan vain osallistuminen pidetään aktiivisena. Naiset taas – kuka tietää mitkä sijat vielä odottaisivatkaan, jos aikaa osallistumiselle vain löytyy!