EsSun talvileiri Portugalissa

Osa EsSun eGroup-ryhmäläisistä on nautiskellut viimeiset pari viikkoa Portugalin sulissa maastoissa. Ensimmäiset lähtivät matkaan 16.2., ja osa hieman myöhemmin. Jotkut ovat jo matkanneet turvallisesti kotiin, mutta osa leiriläisistä aikoo nauttia etelän treenimahdollisuuksista vielä muutaman päivän.

Aguiar da Beira

Maan pohjoisosissa sijaitseva Aguiar da Beira on toiminut kompaktin leiriporukan tukikohtana. Tämä vuoristoinen pikkukylä on muuttunut Portugalin uudeksi suunnistuspääkaupungiksi kesällä pidettävien nuorten MM-kisojen vuoksi. Muut tällä hetkellä maassa leireilevät suunnistajat ovat kuitenkin ilmeisesti löytäneet yösijan lähikylistä, ja Aguiar da Beira on jäänyt essulaisten käytettäväksi.

Leiriläisten kommentteja Aguiar da Beirasta: ”Ihan makee”, ”Söpö pikkukylä” ja ”Ei kuitenkaan ihan liian pieni”

Optimaaliset sääolosuhteet

Säät ovat suosineet leiriläisiä. Sade ei ole päässyt yllättämään kertaakaan ja 20 celsiusasteen alapuolella pysyttelevä lämpötila on ollut oivallinen harjoitteluun. Öisin lämpötila on laskenut selvästi alle 10 celsiusasteen, mutta lämmitetyissä huoneissa tästä ei ole aiheutunut suurempaa haittaa.

Suunnistamista!

Sulista maastoista ja suunnistamisesta on päästy nauttimaan oikein olan takaa! Hienot maastot ovat olleet lyhyiden ajomatkojen päässä, joten ohjelmaan on mahtunut kaksi suunnistustreeniä päivässä. Paikoin jopa essulaisille tuttuja Kopparnäsin maastoja muistuttavat kallioiset maastot ovat tarjonneet sopivia haasteita ja mukavia onnistumisia. Porukka on päässyt treenaamaan niin jylhän mäkisissä kuin tasaisen pienipiirteisissäkin maastoissa. Pohjois-Portugalilaisten maastojen erityispiirteinä voidaan pitää esimerkiksi massiivisia kiviä, avokallioita, korkeuseroja, jyrkkiä rinteitä sekä tietysti portugalilaista kasvillisuutta. Maastoista löytyy suomalaisille tutumpien männyn kaltaisten havupuiden lisäksi muun muassa kaikkien rakastamia piikkipuskia. Moni leiriläinen on päässyt tekemään jo varsin läheistä tuttavuutta näiden läpipääsemättömien, köynnösmäisten karhunvatukkapensaiden kanssa. Kivuliaat kokemukset ovat opettaneet itse kullekin, että tummanvihreät alueet kannattaa mahdollisuuksien mukaan kiertää. 

Leiriläisten kommentteja maastoista: ”Kivoja maastoja”, ”Haastavaa, pitää olla tarkkana” ja ”Ei oo lunta”

Kissoja ja koiria sprinttaamassa?

Metsätreenien lisäksi ohjelmaan on kuulunut myös useita sprinttitreenejä. Suomalaisille vieraat sprinttimaastot on koettu upeiksi, vaikka suunnistuksen nopeatempoisuus onkin tuottanut lisähaastetta. Oman lisänsä sprintteihin ovat tuoneet kaupungeissa vapaana vaeltelevat kissat ja koirat. Nämä kulkurit eivät ole päässeet aiheuttamaan minkäänlaisia vahinkoja.

Leiriläisten kommentteja treeneistä: ”Sprinttimaastot on ollu erityisen hienoja” ja ”Treenit on ollu hyviä”.

Surffausta suunnistusleirillä?

Vaikka normaalien päivien aikataulu on ollut tiukka, ohjelmaan on mahtunut muutakin kuin suunnistusta. Suunnistuksettomana välipäivänä leiriporukka matkusti vajaan parin tunnin päähän Portugalin toiseksi suurimpaan kaupunkiin, Portoon nauttimaan upeista merimaisemista. Rantakaupungissa leiriläiset pääsivät kokeilemaan jotakin suunnistusleireille epätyypillistä: surffaamista! Edellisenä iltana varattu parin tunnin surffaus meni kahden iloisen ja rennon ohjaajan opastuksella hienosti. Aallokko oli suorastaan täydellinen, eikä vesi tuntunut lainkaan kylmältä surffareiden mielestä. Hetkien taltioimiseen omistautuneet kuvaajat saattoivat tosin olla eri mieltä veden lämpötilasta. Surffaamisen ohella Portossa ehdittiin tarkistaa läheisen hampurilaisravintolan tarjonta ja kävellä hiekkaa pitkin kallioille ihailemaan kiville paiskautuvia aaltoja.

Leiriläisten kommentteja surffaamisesta: ”Vesi oli lämmintä” ja ”Kovin moni ei loukkaantunut”.

Ruokaa ja palautumista

Treenaamisen ja surffaamisen lisäksi treenileiriin on tietysti kuulunut myös palautumista. Hotelli on tarjonnut leiriläisille aamiaisen ja illallisen. Aamiaisella tarjolla on ollut esimerkiksi hotellin kahvilan croissanteja ja toki myös leipää, hedelmiä, jogurttia ja mysliä. Illallisen seisovan pöydän tarjonta on ollut sopivan laaja, eikä ruoka-aineiden nimeämisen ja tunnistamisen vaikeus ole juuri haitannut makuelämyksiä.

Majoitushuoneisiin ei valitettavasti ole kuulunut ruoanvalmistuslaitteistoa, joten lounasta on käyty metsästämässä läheisistä ravintoloista. Ruoka on ollut hyvää, vaikka maan ruokailukulttuurin tapoihin kuuluen ruoan odottelussa onkin toisinaan mennyt odotettua kauemmin.

Treenaamisen, syömisen ja nukkumisen väliin jäävät hetket on käytetty vaihtelevasti opiskeluun tai korttipeleihin. Iltaisin aika on ainakin osalla leiriläisistä kulunut pääasiallisesti korttipeleihin. Iltaan on toki kuulunut myös päivän harjoitusten analysointi ja GPS-käyrien katselu.  Järjestelyt ovat toimineet hyvin ja paikalliset ovat olleet ystävällisiä vaihtelevista kielitaidoista huolimatta. Kiperimmistä tilanteista on selvitty google kääntäjän avulla.

Leirikertomuksen kirjoittanut Liisa