Iloisia viestitunnelmia Hämeenlinnasta

SM-viesti kilpailtiin sunnuntaina 11.9. Hämeenlinnan Taulamaalla. Kilpailukeskuksena oli Pirttikankaan ampumaradan alue. Essu oli liikkeellä isolla porukalla. Juniorijoukkueita oli 10, veteraanijoukkueita 13 ja pääsarjoissa 5 miesten joukkuetta ja yksi naisten joukkue. Tunnelma oli iloinen, onhan SM-viestipäivä yksi suunnistajan vuoden kohokohdista. Kavereiden kannustus, oma suoritus, tulosten jännittäminen; eipä aurinkoista sunnuntaita oikein voisi paremmin viettää.

Dima tuo Essun H21 kakkosjoukkueen viestiä upeasti aloitusosuudelta sijalle 16, vain 24 sekuntia kärjestä.

Taulamaan maasto oli jo etukäteen ajateltu melko peitteiseksi ja hitaaksi. Kiviä tiedettiin olevan paljon ja tiheikköä myös. Kilpailukartan tekijä Esko Savonen kertoikin kisan nettisivuilla, että kiviä alueella oli liki 3000, joista vain kartan luvun kannalta oleellisimmat pääsivät kartalle. Hieman kritiikkiä kilpailijoiden keskuudessa aiheutti mm. runsas valkoisen käyttö (”ihan tiheikköä oli koko tämäkin alue”) ja puuttuvat kohteet (”siis tässä oli kunnon sähkölinja pylväineen, mutta sitä ei näkynyt kartalla!”).

 

Haastavasta maastosta johtuen kisassa nähtiin isoja virheitä ja myös joukkueiden väliset erot kasvoivat osittain hyvin suuriksi. Miesten pääsarjassa 10. joukkue jäi yli 7 minuuttia kärkeen ja naisissa vastaava joukkue liki 17 minuuttia. Kisan TV-lähetystä kotona seuranneet saivat nauttia – tai kauhistella- aikamoisia gps-koukeroita. Lähetyksen kommentaattori Maria Rantala kummasteli useampaan kertaan kilpailijoiden virheitä ”Miten voidaan olla yli 100 metriä sivussa rastista, teillä on ne kompassit mukana siellä metsässä, käyttäkää niitä!”. Rantalan tiheiköistä käyttämä nimi ”tuskapuska” taisi olla aika kuvaava.

 

Kisan gps-seurantaa voi tarkastella jälkikäteen tästä linkistä: https://www.tulospalvelu.fi/gps/

 

Miesten pääsarjassa voiton vei naapuriseura Helsingin Suunnistajat. Essun miesten ykkösjoukkue suunnisti nousujohteisesti ollen lopulta 28. Juoksujärjestys oli Rinat Gabitov, Lari Pernu ja Alvar Palmen. Parhaiten onnistui Lari, osuusajoissa 10. Kakkosjoukkueen Dmitrii Iurev aloitti vahvasti ja kulki kärkiletkoissa. Vaihtoon Dima tuli upeasti vain 24 sekuntia kärjestä sijalla 16. Kakkosjoukkue oli lopulta koko kisan 57.

 

Ida Haapala aloitti Essun naisten viestin. Aloitusosuudella monella joukkueella tuli aikamoisia virheitä, mm. voittajajoukkue Pyrinnöllä. Idakaan ei aivan virheittä selviytynyt, mutta vaihtoi kuitenkin mainiosti sijalla 6. Kakkososuudella Maria Määttänen ei jäänyt kärkeen lisää kuin vajaat pari minuuttia ja ankkuriosuudelle lähti Elisa Viholainen sijalla 11. Parhaimmillaan Elisa oli väliajoissa jo sijalla 7, mutta joutui hieman taipumaan lopun haastavilla tiheikkörasteilla ja lopputulos oli niukasti plakettien ulkopuolella, 11. Hieno suoritus nuorelta joukkueelta ja Essun paras sijoitus pitkiin aikoihin pääsarjan viestissä. Edellisestä mitalista on aikaa jo 21 vuotta, 1996 joukkue Pernilla Rantamäki – Mirka Haataja – Sini Kemppainen – Marika Mikkola sai hopeaa.

 

D20 voittajajoukkue Hanne, Liisa ja Inari.

Junnuissa loistivat 20-sarjan tytöt. Viime vuotinen kutossija kirkastui kullaksi. Essu kulki miltei koko kisan muutaman sekunnin sisällä Lynxistä vaikka metsässä reitinvalinnat eivät joukkueiden kesken aina olleet samat. Lopussa eroa oli Lynxiin 7 sekuntia. 20-sarjan laajaa tasoa kuvastaa hyvin, että kakkosjoukkuekin juoksi palkintosijoille, sijoitus oli 10. Essun ykkösjoukkueessa juoksivat Liisa Raasakka – Inari Karppinen – Hanne Hilo ja kakkosjoukkueessa Emmi Markki – Sanni Mäkinen – Sofia Soikkeli.

 

 

Veteraanisarjoissa iloisella meiningillä juosseet eLadyt saavuttivat mm. kultaa D50-sarjassa. Miesten veteraanisarjoissa parhaiten pärjäsi H80-sarjan joukkue.

H80-sarjan palkintojenjaossa Essun teräsherrat Kalle, Seppo ja Pekka.

 

Essun palkinnoille juosseet joukkueet juoksujärjestysten kera:

 

H20 sija 9 Antti Sorsa – Mikko Määttälä – Topias Kemppi

H18 sija 8 Heikki Sumanen – Juho Noponen – Daniel Rautio

D20 kultaa Liisa Raasakka – Inari Karppinen – Hanne Hilo

D20 sija 10 Emmi Markki – Sanni Mäkinen – Sofia Soikkeli

D18 sija 6 Elli Punto – Kiia Miettinen – Silva Kemppi

D16 sija 10 Siiri Sumanen – Villö Farkas – Martta Kankaanpää

H80 pronssia Karl-Erik Åberg – Seppo Vänttinen – Pekka Elomaa

D45 pronssia Taru Ikäheimonen – Piritta Wartiainen – Katja Mjösund

D50 kultaa Marja Liisa Autti – Virpi Palmen – Sini Ojalainen

D55 hopeaa Eija Rantala – Rita Linko – Marjut Varpula

D60 pronssia Marita Kokkila – Mirja Linjama – Merja Puromies

 

Kaikki tulokset Kokkensin tulospalvelusivustolta: https://www.kokkens.fi/kilpailut/2022/smviesti/

 

HUOMIO! Juuri jutun ”painamisvaiheen” aikana saapui tieto, että kisajärjestäjien tekemän hajontavirheen takia tulokset mitätöidään sarjoissa H21, D21, H35, H50, H20 ja D20. Essun osalta tämä merkitsee D20-sarjan kultamitalin ja H20-sarjan plaketin menetystä.

 

D20-sarjan palkitut joukkueet. Ylempänä Essu 1, joka sai kultaa (Hanne, Inari ja Liisa) ja alempana sijalle 10 tullut kakkosjoukkue (Emmi, Sanni ja Sofia)

D45-sarjassa tuulettivat pronssia iloisesti Piritta, Katja ja Taatu.

D60 sarjan iloiset pronssimitalistit Marita, Merja ja Mirja.

Heikki oli mahtavasti H18-sarjassa aloitusosuuden nopein.

 

Kuvaajat:

Henrik Palmen (palkintojenjakokuvat poislukien D20)

Jussi Raasakka (D20 palkintojenjako)

Antti Kemppainen (juoksukuvat)

Silja Lauri (D20 molemmat joukkueet)

eLadies (muut)

 

Kiitokset kuvaajille!