Essulla upea kisaviikonloppu!

Toukokuun viimeinen viikonloppu osoittautui seuralle upeaksi menestykseksi. Lauantaina käytiin keskimatkan SM-kisat Vaasan Öjbergetillä ja sunnuntaina oli vuorossa Viestiliigan osakilpailu Lakeuden Viesti Seinäjoen Nurmossa.

SM keskimatka 27.5.2023

Jo keskimatkan kilpailun karsinta antoi viitettä tulevasta; erinomaisessa kevätkunnossa oleva Lari Pernu voitti oman karsintaeränsä. Naisten pääsarjassa Hanne Hilo ja Elisa Viholainen selvittivät tiensä A-finaaliin. Nuorempien sarjoissa ei tullut juurikaan yllätyksiä karsintakilpailussa.

Iltapäivän finaalia odoteltiin aurinkoisissa mutta erittäin tuulisissa olosuhteissa. Järjestäjäseura Vaasan Suunnistajat oli rakentanut varsin toimivan kilpailukeskuksen Öjbergetin hiihtokeskukseen. Finaalia odotellessa oli tarjolla monenlaista syötävää ja kun löysi vielä tuulettoman oleskelupaikan niin fiilis oli jo hyvin kesäinen.

Pääsarjoista starttasivat ensin naiset. Hieman puolivälin jälkeen kisaan lähtenyt Hanne teki vakuuttavaa jälkeä, kärkipaikka tuli kaikilla väliaikarasteilla. Jännitys alkoi kohota Essu-leirissä. Mihin asti Hannen vauhti riittää kun takana tulee vielä monta kovaa naista? Ekassa väliajassa Hanne johti kisan loppuun asti. Toisessa väliajassa Suunta Jyväskylän Veera Klemettinen meni Hanne ohi 17 sekunnilla. Tästä seuraava väliaika ja Hanne johti taas. Nyt Kalevan Rastin Miia Niittynen nousi toiseksi, vain 11 sekuntia Hannesta. Lopusta tuli erittäin jännittävä. Maalissa Hanne johti pitkään, mutta lopulta Veera ja Miia menivät Hannen ohitse ja yllättäin aivan samalla ajalla. Hanne voitti pronssia mikä oli todella upea suoritus ensimmäistä kauttaan pääsarjassa juoksevalle lupaukselle! Kisasta puuttui osa maajoukkuenaisista, mutta vaikka he olisivat olleet mukana niin Hanne olisi kyllä antanut erittäin kovan vastuksen heille. Maajoukkueessa oleva Veera voitti Hannea vain 4 sekuntia!

Naisten voittokolmikko SM-keskimatkalla. Kulta jaettiin Veera Klemettisen ja Miia Niittysen kesken. Hannelle upea pronssi! Kuva: SSL/Juho-Veikko Hytönen

Miesten kisasta tuli uskomaton trilleri, jonka yhtä pääosaa esitti Essun oma poika Lari Pernu. Keskimatkalla on perinteisesti matkan pituudesta johtuen aika pienet erot. Tällä kertaa maasto oli melko haastava ja rastinotto vaikeaa. Lari pääsi starttaamaan kisaan kolmanneksi viimeisenä. Kärjessä oli todella tiukkaa. Ensimmäisessä väliajassa 10 parasta mahtuivat puolen minuutin sisään ja viisi ensimmäistä 10 sekunnin sisään. Lari oli tässä vaiheessa sijalla 10. Tämä sijoitus Larilla oli myös kahdella seuraavalla väliaikarastilla. Kilometri ennen maalia Lari oli noussut sijalle 7 ja yhä samat noin puoli minuuttia kärjestä. Essuleirissä alettiin valmistautua yllätykseen, saadaanko vihdoin essulainen miesten keskarin kymppisakkiin? Lopussa Lari ei sortunut virheisiin kuten muutama hänen edellään ollut. Tarkka suunnistus ja kova loppu toivat Larille sijan 4. Pronssiin jäi väliä 20 sekuntia ja viidenneksi tullutta Lari voitti 2 sekuntia. Kilpailun voitti Kalevan Rastin Lauri Nenonen.

Lari Pernu juoksi taitavalla suunnistuksella nelossijalle SM-keskimatkalla. Kuva: SSL/Juho-Veikko Hytönen

Essussa ei olla usein juhlittu pääsarjojen mitaleita tai plaketteja. Viime vuonna vielä Essua edustanut Ida Haapala nappasi viime syksynä erikoispitkän matkan kultaa ja oli plaketeilla SM-keskimatkalla (6.) ja SM-pitkällä (9.). Idaa ennen pääsarjassa on mitaleja voittanut Marika Mikkola vuonna 2004. Marika sai pronssia SM-pitkältä sekä SM-keskimatkalta. Mainittakoon muuten, että Marika on Hannen äiti!

Miesten puolella mitali on tullut viimeksi juuri Larille viime syksyn SM-yöstä. Sitä edellinen mitali on miltei 30 vuoden takaa. Vuonna 1995 Juha Miettinen voitti kultaa SM-pitkällä. Hyvistä viime vuosien suorituksista pitää mainita myös Alvar Palmenin kutossija vuoden 2019 SM-sprintissä ja jos kisan ulkopuolella kilpailleet otetaan pois niin sija oli neljäs.

Nuorten ja veteraanien sarjoissa Essu niitti menestystä. Veteraanit pokkasivat peräti viisi kultamitalia! Tässä kaikki Essun palkinnoilla olleet suunnistajat:

M21 Lari Pernu sija 4
W21 Hanne Hilo pronssi
H18 Juho Noponen pronssi
H16 Anton Kemppi sija 4
D20 Inari Karppinen sija 4
D20 Emmi Markki sija 8
D18 Silva Kemppi hopea
D18 Elli Punto sija 6
D15 Anni Jantunen sija 7
H45 Asgeir Mjösund sija 6
H50 Joni Kemppi sija 5
H60 Leo Pyymäki hopea
H90 Pertti Laurila kulta
D45 Taru Ikäheimonen kulta
D50 Katja Mjösund kulta
D65 Merja Puromies kulta
D80 Leena Paatero kulta

Silva Kemppi juoksi keskimatkan karsinnassa sekunnilleen saman ajan kuin OH:n Eeva-Liina Ojanaho. Finaalissa Eeva-Liina oli 9 sekuntia parempi, mutta Silvalle kuitenkin hieno hopea! Kuva: Joni Kemppi

 

Lakeuden Viesti 28.5.2023

Viestiliigaan kuuluva Lakeuden Viesti juostiin Seinäjoen Nurmossa. Kilpailukeskus oli keskellä tehdasaluetta ja aurinkovoimalapuistoa ja kaikki toiminta oli asfaltilla. Toki suunnistussuoritukset tehtiin metsässä! Viestipäivän sää ei ollut yhtä aurinkoinen kuin keskimatkalla. Miesten viestin aikana alkoi sataa ja naisten viesti mentiin aika lailla sateessa.

Viestiliigan miesten lähtö oli vauhdikas. Essu ykkönen ei lähtenyt ihan eturivistä, mutta Anton Kemppi (kuvassa toinen vasemmalta) on kiilammassa itseään jo paremmille sijoille. Kuva: SSL/Marko Kantaneva

Essusta lähti kisaan yksi nuorten joukkue, 4 naisten joukkuetta ja 3 miesten joukkuetta. Maasto oli melko soista ja hankalakulkuista. Näkyvyys oli paikoin heikkoa, mutta välillä joukkueet pääsivät juoksemaan jäkäläisillä avokallioilla. Maastopohja oli kivikkoista ja kisan TV-lähetyksessä näkyikin poikkeuksellisen paljon kaatumisia.

Nuorten HD14-16 kisassa Essu oli joukkueella Martta KankaanpääAnni JantunenMikki Kankaanpää. Ykkösosuudella Martta taisteli hienosti sijalle 17, edellä oli lähinnä poikia. Anni nosti hienosti joukkueen sijoitusta ylöspäin aina sijalle 4, kärjestä vajaat 4 minuuttia. Ankkuriosuudelle lähti Mikki, joka onnistui hienosti pitämään joukkueen kymppisakissa ja sijoitus oli lopulta 7.

Naisten kisaan Essu lähti jopa pienoisena yllätysennakkosuosikkina. Ykkösjoukkueen viestin aloitti Inari Karppinen. Viesti ei alkanut ihan toivotulla tavalla kun vaihtosija oli 16. ja eroa kärkeen yli 3 minuuttia. Tämä oli kuitenkin vain mieluisa haaste kakkososuuden Silva Kempille, joka teki taas tykkisuorituksen. Jo osuuden puolivälissä Silva oli noussut sijalle 3. Lopun tarkka suunnistus ja ennen kaikkea ylivoimainen vauhti nosti joukkueen kärkeen ja ankkuri Hanne Hilo sai lähteä matkaan 14 sekuntia ennen kokenutta Paimion Rastin Inga Dambea. Ankkuriosuudelle joukkueet olivat valinneet todella kovat juoksijat ja näiden joukossa Hanne pärjäsi mainiosti. Loppusijoitus oli neljäs, vain 30 sekuntia kisan voittaneesta Lahden Suunnistajista ja Minna Kaupista. Essun kakkosjoukkue Emmi MarkkiElli PuntoElisa Viholainen juoksi myös mainiosti ja lopputuloksena oli sija 9. Kaksi joukkuetta kymppisakissa!

Hanne Hilo ankkuroi naisten viestin sijalle neljä. Kisa juostiin vesisateessa niin kuin kuvasta huomaa. Kuva: SSL/Marko Kantaneva.

Miesten viestissä Essun ykkösjoukkueen aloittajaksi oli nostettu nuori Anton Kemppi, joka edellisen päivän keskimatkalla oli neljäs 16-vuotiaiden poikien sarjassa. Anton suunnisti erittäin kylmäpäisesti ja vaikka ensimmäisessä väliajassa sijoitus oli 17 ja toisessa vasta 39 niin maalissa Anton vaihtoi sijalla 6. Todella upea juoksi tältä nuorelta suunnistus- ja hiihtolupaukselta! Kakkososuudella Rinat Gabitov joutui hieman taipumaan ja vaihtosijoitus oli 21. ja eroa kärkeen kertyi kolmisen minuuttia. Ankkuriosuudella Lari Pernu teki varmaa työtä ja hilasi joukkueen sijoitusta ylöspäin rasti rastilta. Maalin Essun ykkösjoukkue tuli komealla sijalla 7. Mainio suoritus juuri ennen Jukolaa!

Teksti: Hanna Raasakka