Essulaisille 6 mitalia nuorten EM-kisoista!

Nuorten EM-kisat eli EYOC käytiin juhannusviikonloppuna Bulgariassa. Essusta oli mukana peräti 6 urheilijaa; Elli Punto /Suomi, Lili Lantai /Unkari, Rita Maramarosi /Unkari, Fanny Delahaye /Ranska, Gergö Bálint /Unkari ja Jedrzej Pachnik /Puola. EYOC:ssa on kolme kilpailua: sprintti ja pitkä matka sekä kolmiosuuksinen viesti. Essulaiset onnistuivat kisoissa pääosin vallan mainiosti. He saavuttivat peräti 6 mitalia, joista kolme kultaista. TOP10-sijoituksia tuli kolme. Tässä jutussa on loppupuolella kultamitalistien eli Ellin, Ritan ja Fannyn ajatuksia kisoista.

Velingradin kaupunki, jossa kilpailijat myös majoittuivat oli sprinttikisan näyttämönä. Kaikissa sarjoissa rata oli aika saman tyyppinen; alun helppojen puistorastien jälkeen mentiin haastavalla reitinvalintavälillä kohti korttelia, jossa oli useampi rasti ja haasteita mm. portaiden ja aitojen kanssa. Radoilla käytiin myös kartassa valkoisella merkityllä metsäalueella, mutta se oli hyvin puistomainen havupuualue, jossa oli hyvä näkyvyys. Radan loppupuolella varvauksen jälkeen oli muutama melko tarkka rastipiste.

Tyttöjen 18-sarjassa Rita oli tyrmäävän ylivoimainen. Hän voitti toiseksi tullutta Suomen Eeva-Liina Ojanahoa (OHS) melkein minuutin! Kolmanneksi tuli Elli, joka hävisi Ritalle reilun minuutin ja jäi hopeasta vain 10 sekuntia. Nuorempien tyttöjen kisassa Fanny oli hyvin lähellä mitalia. Hän oli neljäs, vain 8 sekuntia pronssista. Puolaa edustava Jedrzej M18 teki alussa huonon reitinvalinnan, mutta muuten vauhti oli hyvää. Valitettavasti toiseksi viimeiseltä rastilta puuttui leima ja tulos oli hylätty. Lili W18 ja Gergö M18 juoksivat hienosti top30-sakkiin, Lili 27. ja Gergö 30.

Nuorten EM-kisat on tiivis tapahtuma ja pitkän matkan kisa oli heti seuraavana päivänä. Kisassa oli miltei joka sarjassa liki 100 lähtijää, joten ensimmäiset lähdöt olivat puoli kymmeneltä ja viimeiset lähtivät maastoon vasta yhden aikoihin iltapäivän puolella. Kisamaasto oli aivan Velingradin kaupungin vieressä. Keski-eurooppalaiseen tapaan maastossa oli paljon korkeuseroja eikä kartasta puuttunut vihreää väriä. Maastossa oli polkuja, joita kilpailijoiden kannatti hyödyntää ja kiertää niitä pitkin isoimmat mäet. Erot kilpailjoiden kesken tulivat tyypillisesti rastiväleillä, ei rastipisteillä. 16-vuotiaiden tyttöjen radan pituus oli tasan 5km ja Fanny yllätti iloisesti voittamalla kisan. Voittoaika oli 48:33 ja eroa toiseksi tulleeseen oli melkein kolme minuuttia! Essulaisille tuli mitali myös W18-sarjasta; sprintin kultamitalisti Rita otti hopeaa pitkältä matkalta. Eroa kisan voittaneeseen Eeva-Liina Ojanahoon tuli vain runsas puoli minuuttia. Ritalle tuli kaksi virhettä, jotka veivät kullan. Toinen radan alkuosassa ja toinen lopussa. Muuten voi sanoa Ritan pitäneen kovinta vauhtia tyttöjen kisassa. Elli suunnisti myös mainiosti ja oli kisan viides. Lilin sijoitus oli 38. M18-sarjassa Jedrzej ja Gergö juoksivat molemmat top20-sakkiin, ”JJ” oli 11. ja Gergö 19.

Viimeisenä kisapäivänä oli viestin vuoro. Koska joka maalla oli 4 edustajaa kussakin sarjassa ja viesti oli 3-osuuksinen niin kisassa oli myös sekajoukkueita, joissa pääsivät juoksemaan ne nuoret urheilijat, jotka eivät päässet oman maansa joukkueeseen. Nämä sekajoukkueet kilpailivat varsinaisen kisan ulkopuolella, mutta samoilla radoilla. Tyttöjen viestit olivat Suomen juhlaa. Molemmissa sarjoissa tuli voitot! W18-sarjan joukkueessa juoksivat Ellin lisäksi Virna Pellikka (HiKi) aloitusosuudella ja Eeva-Liina Ojanaho ankkuriosuudella. Virna toi viestin Ellille toisena, vain 3 sekuntia kärjestä. Elli suunnisti tarkasti ja teki selvän eron ykkösenä vaihtaneeseen Tšekkiin. Suomen ankkuri Eeva-Liina sai lähteä ankkuriosuudelle noin puolentoista minuutin erolla seuraavaan joukkueeseen. Ellillä olikin kakkososuuden paras osuusaika. Ankkuriosuuden ylivoimaisesti nopein osuusaika oli Ritalla. Unkarin joukkue oli kisassa pitkälti juuri Ritan hurjan juoksun ansiosta kolmas. Isompien poikien sarjassa Jedrzejin edustama Puola oli kisan 14. JJ:llä oli kuitenkin ankkuriosuuden 4. paras osuusaika. Unkarin väreissä ensimmäisen osuuden juosseelle Gergölle tuli valitettava hylkäys.

Kultaa voittaneiden tyttöjen ajatuksia kisasta

Kaksi mitalia kisoista voittanut Elli piti viestisuoritustaan parempana kuin sprinttiä. Kilpailut olivat molemmat haastavia, mutta hyvin erilaisia. Hän ei ollut käynyt Bulgariassa harjoittelemassa ennen kisoja, mutta maastoihin oli tutustuttu vanhojen karttojen avulla. Muiden urheilijoiden kanssa keskustelu maastoista oli auttanut kisoihin valmistautumisessa. Suomen joukkueessa oli ollut hyvä fiilis koko kisojen ajan ja menestyksen jakaminen joukkuetovereiden kanssa oli hauskaa. Seuraavaksi Ellin tähtäimessä ovat elokuun loppupuolella Belgiassa kilpailtava JEC eli nuorten Eurooppa Cup sekä tietysti loppukauden SM-kisat. Mutta näitä ennen hän kisaa monen muun essulaisen tavoin Åressa O-ringenillä. Kesällä Elli pääsee myös nauttimaan lomailusta kotonaan Sastamalassa. Hän käy Märskyn urheilulukiota ja myös asuu lukuvuoden ajan Helsingissä , joten kesä kotona on varmasti odotettu.

Rita voitti kisoista peräti kolme mitalia, sprinttikultaa, hopeaa pitkältä matkalta ja pronssia viestistä. Vaikka sprinttikulta tuli ylivoimaiseen tyyliin, niin kisaan mahtui virhekin. Rita kertoo olleensa niin väsynyt kisan aikana, että teki yhden hieman huonon reitinvalinnan. Hän pystyi kuitenkin kisan aikana sulkemaan virheen mielestään ja kykeni keskittymään täysillä loppurataan. Pitkä matka sujui hyvin, vaikka silläkin tuli muutamia isoja kuin myöskin pienempiä virheitä. Maasto oli pitkän matkan kisassa Ritan mieleen. Hän oli erittäin tyytyväinen saadessaan hopeaa kisasta. Viesti oli Ritan viimeinen kilpailu nuorten EM-kisoissa, ”last dance”, kuten hän itse sanoi. Ensi vuonna hän on jo yli-ikäinen EYOC:iin. Rita antoi kaikkensa kisassa ja nostikin joukkueensa mitaleille. Full speed, no mistakes!

Valmistautuminen EM-kisoihin ei sujunut Ritalta odotetusti vaan hän kärsi useamman kerran takareiden revähdyksestä. Viimeinen kerta oli vain 4 viikkoa ennen EM-kisoja. Vammoista toipuminen oli vaikeaa ja harjoittelun aloittamista olisi voinut siirtää myöhemmäksi jottei vamma olisi uusinut. Parantuminen EM-kisoihin kuitenkin onnistui ja juoksihan Rita ennen kisoja myös Essun ykkösjoukkueessa Venlojen viestin. EYOC:n alkaessa jalat tuntuivat jo oikein hyviltä ja kunto oli kohdallaan.

EM-kisat olivat Ritasta mukavat. Majoitus oli järjestetty hyvin ja hotellissa oli myös uima-allas. Oli hienoa olla kansainvälisissä kisoissa ja nähdä myös muita essulaisia. Kisoista jäi mieleen myös ”The Friendship party”, jossa eri maiden suunnistajat tanssivat ja pitivät hauskaa yhdessä ilman kisastressiä.

Seuraavaksi Ritan tähtäimessä ovat heinäkuun alussa alkavat junioreiden MM-kisat eli JWOC. Rita on äärimmäisen innostunut kisoista ja tähtää huippusuorituksiin Romaniassa, jossa JWOC tänä vuonna pidetään. Suomeen Rita saattaa tulla heinäkuun lopulla pitämään muutaman päivän sprinttileiriä. Hän odottaa myös näkevänsä taas essulaisia Suomessa. Muuten kesään kuuluu oleilua perheen ja poikaystävän kanssa (Stanislaw Pachnic, JJ:n isoveli, joka juoksi Jukolassa Essun väreissä). Toki harjoittelu jatkuu koko kesän ajan. Rita saattaa osallistua myös U20 yleisurheilun EM-kisoihin elokuun alkupuolella Israelissa. Hän on alittanut kisarajan, mutta ei ole vielä varma, että osallistuuko kisoihin.

Fanny otti upeasti kultaa pitkän matkan kisasta. Ennen kisaa hän oli ajatellut, että rastivälit olisivat pidempiä ja reitinvalinnat hankalampia. Kisassa kuitenkin oli toisin. Puolivälissä kisaa oli neljä rastia pitkin erittäin mäkistä aluetta ja siinä kohtaa olisi hyvin voinut menettää aikaa. Fanny onnistui kuitenkin löytämään nämä rastit ongelmitta ja kun jalatkin tuntuivat toimivan hyvin, niin voitto oli varma. Kisan loppupuolella Fanny jo osasi odottaa, että nyt tulee tosi hyvä suoritus.

Fanny osallistui myös viime vuonna EYOC:iin ja on koko vuoden valmistautunut tämän vuoden kisoja varten. Hän yritti harjoitella mahdollisimman erilaisissa maastoissa ja teki myös mäkivetoja. Bulgariassa Fanny ei leireillyt, mutta Essun pääsiäisleiri Unkarissa tarjosi melko samanlaista maastoa. EYOC:n parasta antia mitalin lisäksi oli tutustuminen uusiin ihmisiin!

Seuraavaksi Fanny tähtää Ranskan nuorten näyttökisoihin, joissa valitaan Nuorten Eurooppa Cupiin eli JEC:iin pääsevät urheilijat. Ranskan mestaruuskisat pitkällä matkalla ovat myös tärkeä tavoite. Fanny on tulossa heinäkuussa Suomeen peräti kolmeksi viikoksi, 6.-26.7. Treeniseuraa saa tarjota Fannylle! Kesälomasuunnitelmiin kuuluu myös matka Espanjaan perheen kanssa.

Paljon onnea vielä kaikille ja tsemppiä tuleviin kisoihin!