Tervetuloa Fricis!

Viime viikolla saimme tiedon, että seuran uudeksi päävalmentajaksi on valittu kohta 23-vuotias nuori latvialainen Fricis Spektors. Tapasimme Fricisin eli Fisun majalla ja pääsimme kuulemaan sekä hänen valmennusajatuksiaan että suunnistuskokemuksiaan.

Fricis on kotoisin Riikasta ja aloitti suunnistuksen 11-12 vuoden iässä kavereidensa innoittamana. Latviassa suunnistustoiminta on vireää ja eri puolilla maata pyörii kuntorastitapahtumia ympäri vuoden. Maan suunnistajista suomalaisille tutuimmat lienevät vuoden 2012 keskimatkan maailmanmestari Edgars Bertuks ja Suomessa jo pitkään asunut Paimion Rastin Inga Dambe. Myös viime vuonna Essuun liittynyt nuori Laura Krumina on latvialainen.

Suomessa Fisu kävi ensimmäisen kerran vuonna 2015. Hän osallistui Paimion Louna-Jukolaan vanhan kotiseuransa IK Auseklisin joukkueessa. Tästä lähtien Fisu kertoo käyneensä Suomessa joka vuosi muutenkin kuin vain Jukolassa. Suomessa kiinnostavat kaunis luonto, hyvät maastot ja hyvin organisoitu suunnistustoiminta. Hän pitää myös suomalaisesta suunnistuskulttuurista. Opiskelupaikkaa valitessaan Fisu päätyi opiskelemaan Vierumäellä toteutettavaan ammattikorkeakoulu Haaga-Helian englanninkieliseen liikunnanohjaajakoulutukseen. Vierumäki on Fisun mielestä todella loistava treenipaikka: siellä on hyvät maastot ja urheiluopiston palvelut. Hän kertookin käyvänsä siellä treenaamassa kuukausittain. Opiskelu Vierumäellä on kuitenkin Fisun osalta jo päättynyt; hän valmistui viime maanantaina liikunnanohjaajaksi (Bachelor of Sports studies).

Nuoresta iästään ja aktiivisesta kilpaurastaan huolimatta valmentaminen on kiinnostanut Fisua jo pitkään. Hän on usean vuoden ajan järjestänyt treenejä ja harjoituksia sekä suunnistustapahtumia. Niistä saatu positiivinen palaute on vahvistanut halukkuutta jatkaa valmentajana ja vaikutti myös opiskelualan valintaan. Vierumäellä opiskellessaan hän valmensi Hollolan Urheilijoiden pientä suunnistusjaosta ja on valmentanut myös kotimaassaan. Fisun mukaan on tärkeää saada ihmiset nauttimaan liikkumisesta. Tämä positiivien kokemus kantaa myös kilpauran jälkeen. Huomioitavaa urheilussa on sekä kanssakilpailijoiden kunnioittaminen että luonnon arvostaminen. Essuun hän haluaisi luoda ilmapiirin, jossa kaikki viihtyvät, kaikki voivat kehittyä ja valmentajilla on avoin keskusteluyhteys keskenään. ”Growth mindset” (kasvun ajattelutapa) on asia, jonka Fisu mainitsee. Tällainen muutoksen mahdollisuuden tunnustava ajattelutapa tukee urheilijoiden kehittymistä. Fisu odottaa myös kovasti pääsevänsä suunnittelemaan Essun muiden valmentajien kanssa harjoituksia ja toimintaa, joka mahdollistaisi myös pääsarjan urheilijoiden kehittymisen. Pääsarjoissa Essu ei ole vielä ollut aivan sillä tasolla, kuin menestykset junioripuolella antaisivat odottaa, mutta muutosta on pikkuhiljaa tulossa, minkä osoittivat esimerkiksi Hanne Hilon ja Lari Pernun tässä kaudella saavuttamat henkilökohtaiset SM-mitalit.

Yhteistyö Essun urheilijoiden kanssa kiinnostaa Fisua.

Latvialaisen ja suomalaisen seuratoiminnan isoin ero on Fisun mielestä se, että Suomessa seuroilla on paljon muitakin treenejä kuin suunnistustreenejä. Latviassa yhteistreenit ovat yleensä suunnistusta. Suomessa suunnistusseurat järjestävät myös treenileirejä useammin kuin Latviassa.

Fisu on itse aktiivinen kilpasuunnistaja. Vuodesta 2016 Fisu on edustanut Turun Metsänkävijöitä. Junnuikäisenä hän osallistui useamman kerran nuorten EM-kisoihin (EYOC) ja MM-kisoihin (JWOC). Hän on myös edustanut Latviaa maailmancupin kilpailuissa. Tämän vuoden Jukolassa vuonna Fisu juoksi erinomaisen osuuden TuMe:n ykkösjoukkueessa ollen sijalla 14 oman nelososuutensa osuustuloksissa. Viime vuonna sama osuus taittui 12. nopeiten. Fisun tavoitteena on saavuttaa top 10-15 taso kansainvälisissä arvokisoissa muutaman vuoden tähtäimellä. Selkeä tavoite on myös Kuopion MM-kisat 2025.

Fisu on osallistunut SM-kisoihin useamman kerran. 20-sarjassa hänellä on mm. kultaa SM-yöstä. Kuva Salon SM-sprintistä, jossa Fisu saavutti hopeamitalin. Kuvaaja: Ilkka Saarimäki.

 

Muutama pikakysymys Fisulle:

Ketä suunnistajaa ihailet?
Haluan valita jonkun, jonka tunnen. Valintani on tumelainen seuratoveri Ruslan Glebov.

Oletko käynyt suomalaisilla rastiviikoilla?
Olin Lapland O Weekillä viime kesänä.

Lempitreeni kesällä?
Yösuunnistusvedot yhteislähdöllä

Lempitreeni talvella?
Juoksuvedot matolla ylämäkeen, esim. kiihtyvä 10 x 3 min mahdollisimman jyrkkään nousuun

Mieluisa suunnistusmaasto?
Avokalliomaasto, jota löytyy Suomesta esimerkiksi Turun seudulta ja toisaalta myös Portugalista löytyvä vähän erilainen avokalliomaasto.

Ei-niin-mieluisa suunnistusmaasto?
Baltian maiden vihreät puskamaastot

Peukku- vai levykompassi?
Peukku

Suosikkimatka?
Viestit ja henkilökohtaisista kisoista ehkä pitkä matka

Kaksi mieleen jäänyttä suunnistusmuistoa?
1) Rovaniemen Jukola 2021. Pääsin lähtemään hyvällä sijalla (9.) ja suunnistin valtaosan matkasta yksin. Suunnistus oli sujuvaa ja suoritus pysyi kasassa aivan viimeisiä rasteja lukuun ottamatta, joilla tein 2 minuutin virheen. Nostin kuitenkin joukkueen sijoitusta 3 sijaa.

2) Portugalin leiri talvella 2021 oli todella hyvä.

Suosikki joulunajan herkuista?
Mandariini (tangerine)

Parasta joulussa?
Yhdessäolo perheen kanssa. Olemme Turun seudulla joulun ajan ja perheeni Latviasta tulee Suomeen.

Terveiset essulaisille?
Odotan innolla essulaisten urheilijoiden ja valmentajien tapaamista. Olen kiinnostunut valmentamaan Essun urheilijoita ja tekemään heistä vielä parempia.