Ernon eväät

 • Hei, me suunnistetaan! 14.6. Jukola-etkot Kellonummella 8.6.2023

  Hei, me suunnistetaan! koko perheen suunnistustapahtumat

  eTaitorastit ja Lasten Kuntosuunnistus samassa tapahtumassa!

  Essulaiset: Tapahtumassa kilpaillaan myös perinteinen kulta-, hopea ja pronssikompassikilpailu ja lasten pokaalijahti! ­­­

  Tapahtumaohjeet 14.6.2023

  Espoolainen suunnistuskansa kokoontuu Jukola-viikon keskiviikkona Kellonummen maastoihin metsästämään rasteja radoilta, joilta löytyy tarjontaa kaikille vauvasta vaariin. Kevätkauden viimeisten eTaitorastien erikoisuutena ovat lasten kuntorastit. Tapahtuman yhteydessä kisataan myös Espoon Suunnan perinteinen Kulta-, hopea- ja pronssikompassi-kilpailu sekä lasten pokaalijahti. Menoa ja meininkiä ei siis varmasti puutu!

  Aikuiset sekä 12-sarjalaiset ja vanhemmat junnut pääsevät valitsemaan ratansa Kulta, hopea- ja pronssiradoista (eli seuran ulkopuolisille A, B ja C -radat). Essun Lasten ratoja on tarjolla RR- ja TR-sarjoille sekä HD10 tasoinen suora rata. Lasten radoille saa osallistua itsenäisesti oman ikäryhmän sarjaan tai avoimessa sarjassa ilman ikärajoituksia myös aikuisen kanssa. 

  Kaikkien sarjojen yhteislähdöt ovat porrastetusti klo 18.30 alkaen (aikuisten sarjat ensimmäisenä ja avoimet lasten sarjat viimeisenä). Aikataulu ilmoitetaan kisasivulla ilmoittautumisen päätyttyä. Suosittelemme kaikkia osallistumaan yhteislähtöön, mutta kaikille radoille pääsee myös omatoimisesti klo 17.30 – 18.30. 

  Toivotamme tervetulleiksi kaikki Essun jäsenet ja seuran ulkopuoliset, olit sitten vasta aloittanut tai jo pitkään kisannut suunnistaja. Tervetuloa! 

   

  Matkat, radat ja maasto

  eTaitorastien ratavaihtoehtoja on kolme, joista löytyy jokaiselle jotakin:

  • A (Kulta) – 6,2 km
   – Vaikein ja pisin rata.
  • B (Hopea)– 4,3 km
   – Keskimittainen rata, joka tarjoaa riittävästi selkeitä kohteita nuorelle (noin HD14) urheiljalle, mutta myös hyvän vauhdikkaan ja tarkkuutta vaativan radan kokeneelle aikuissuunnistajalle.
  • C (Pronssi)– 2,4 km
   – Noin HD12 -tasoinen suora rata, joka tukeutuu vahvasti polkuihin ja muihin selkeisiin kohteisiin.

  Lasten sarjat ja radat: (+ avoimet sarjat, joissa näille samoille radoille voi osallistua iästä riippumatta ja esimerkiksi aikuisen kanssa)

  • H/D 8 RR, H/D 10RR – 2,2 km
  • H/D 10 (suora) – n. 1,3 km
  • H/D 12 TR – 1,4 km

   Huom Essulaiset! Pokaalijahtiin osallistuvat H/D12 sarjalaiset ja vanhemmat kisaavat Pronssi- ja hopea -sarjoissa. Eli H/D 12 sarjalaiset ilmoittautuvat Pronssisarjaan ja H/D 14-16 Hopeasarjaan.

   

  Kartta

  1:10 000 ja 1:7500 / 5m / A4

   

  Ratamestarin kommentit

  Radat liikkuvat suhteellisen pienellä maastoalueella, jolla on paljon rasteja. Muista siis aina tarkistaa koodi, että olet oikealla rastilla. Suurin osa rasteista on alueilla, joissa on hyvä näkyvyys, tiivis polkuverkosto (erityisesti itäosa) ja nopeakulkuisia kallioita. Näistä maasto piirteistä huolimatta Kellonummi tarjoaa haastavan suunnistustapahtuman ja vaatii jatkuvaa keskittymistä omaan suunnistukseen.

  Huomio: Hopea -radan suunnittelussa on pyritty löytämään sopivaa haastetta kokeneille suunnistajille, mutta riittävän selkeää suunnistusta nuoremmille kisaajille. Niinpä rastiväleille on etsitty ohjaavia avainkohteita tuomaan itsevarmuutta myös nuortensarjalaisille.

  Lasten radat tukeutuvat vahvasti alueen isoimpiin polkuihin, mutta vaativat myös tarkkuutta kartalla pysymisessä ja rastinotossa! 

   

  Ilmoittautuminen

  Ilmoittaudu ennakkoon 12.6. iltaan mennessä. Navisport-linkin kautta:

   

  Ilmoittaudu yhteislähtöön 

  Ilmoittautuminen ennen yhteislähtöä itsenäisesti starttaaville

   

  Ajanotto / vuokra EMIT

  Tapahtumissa otetaan aikaa EMIT-leimausjärjestelmällä. Rasteilla siis isot rastiliput ja koodillinen emit-leimasin. Tapahtumissamme on mahdollista saada käyttöön lainakortti, jos omaa EMIT-korttia ei ole. Lainakortin vuokra on 2 € muilta kuin Essun jäseniltä. Kadotetusta lainakortista perimme 80€ maksun.

  Voit osallistua myös ilman aikaa ja EMIT-korttia.

   

  Lähdöt

  Kaikissa sarjoissa yhteislähdöt noin klo 18.30-18.45. Lähtöaikataulu tarkentuu 13.6. Lisäksi radoille voi startata omatoimisesti klo 17.30.-18.30.  Maali sulkeutuu klo 20.30.

  HUOM Essulaiset! Vain yhteislähtöön osallistuvat ovat mukana Kulta-, hopea- ja pronssikompassikilpailussa sekä Pokaalijahdin kilpasarjoissa. Pokaalimerkinnän saa kuitenkin lähtöajasta riippumatta.

   

  Osallistumismaksu

  Muut kuin Espoon sunnan jäsenet, 10€. Muista ilmoittautua ennakkoon!

  Maksu ilmoittautumisen yhteydessä Navisportissa:

  • Kortti
  • Verkkomaksaminen
  • Mobilepay / Pivo

  Mikäli seuranne haluaa maksaa osallistumisia keskitetysti sovi näistä ennakkoon Annan kanssa /annakotkajuuri(a)gmail.com

  Hyväksytyt liikuntaedut

  Hyväksymme myös liikuntaetuja:

  • Smartum Liikuntaseteli, Smartum Kulttuuriseteli, SmartumPay-sovellus, MyEdenred-mobiilimaksu, EazyBreak, ePassi, Virike-seteli ja Tyky-kuntoseteli
  • Ohjeet maksamiseen

   

  Opastus ja pysäköinti

  Pysäköinti on Oittaan ulkoilukeskuksessa. Parkkipaikan navigointiosoite on Gunnarlantie, Espoo. Paikoituksesta on tapahtumakeskukseen (Raikorventie, Kellonummi) matkaa n. 1,3 km

  Paikalle voi saapua myös julkisilla liikennevälineillä (HSL pysäkki: Kellonummi E6824 tai Kellonummentie E6821) tai polkupyörällä.

  Tulokset

  Kunkin tapahtuman tulokset sekä väliajat päivittyvät tapahtuman edetessä ONLINE -tulospalveluun automaattisesti. Linkit tulospalveluun löytyvät Espoon Suunnan nettisivuilta.

  Continue reading →
 • Sello Adventure seikkaillaan 12.6.2023! 31.5.2023

  Kesäkuussa Jukola-viikon maanantaina suunnistetaan kaikkien aikojen ensimmäinen Sello Adventure sisäsuunnistustapahtuma Sellon Kauppakeskuksessa! Sello sijaitsee Espoon Leppävaarassa ja on yksi Suomen suurimpia kauppakeskuksia. Sen yli 160 liikettä ja palvelua ovat käytettävissä koko tapahtuman ajan. Espoon Suunta ja Helsinki Indoor Cup toteuttaa tapahtuman yhteistyössä Sellon kauppakeskuksen, U23 Yleisurheilun EM-kisojen ja Espoo liikkuu kanssa.

  Tapahtuman ajankohta on 12.6.2023 ja radalle on mahdollista lähteä klo 17-20 välisenä aikana. 

  Sello Adventuressa jaetaan osallistujien kesken arvontapalkintoina 20 kpl pääsylippuja heinäkuussa Espoossa järjestettäviin U23 yleisurheilun EM-kilpailuihin! 

  Tapahtumassa suunnistetaan Sellon viidessä kerroksessa, suurimmalta osin kauppakeskuksen sisätiloissa. Osaksi radat käyvät myös Sellon sprinttisuunnistukseen erinomaisesti sopivissa ulkotiloissa. Tämä resepti tarjoaa sprintinnälkäisille suunnistajille mehukkaita aivopähkinöitä ja reitinvalintoja!

  Lähtöalue ja Infon paikka ilmoitetaan myöhemmin.

  Ratoina on Helsinki Indoor Cupista tutut radat: 

  Vihreä – Helppo

  Keltainen – Keskivaikea

  Musta – Vaikea

  Ratamestarina Hanne Hilo

  Kartoitus: Hanne Hilo, Baptiste Masso

  Ilmoittautuminen tapahtuu ennakkoon tai paikanpäällä. Ennakkoilmoittautuminen on auki ja se tapahtuu alla olevan linkin kautta.

  Ilmoittautuminen

  Lisätietoa tapahtumasta:

  Henrikki Hakala

  toiminnanjohtaja@espoonsuunta.fi

  tai tapahtumasivuilta.

  Kilpailuohjeet tulevat sivuille myöhemmin!

  Huom!

  Leppävaaran Sisu ja Espoon Akilles järjestävät 27.8.2023 EspooSprintti tapahtuman Espoossa. Tapahtuman harjoituskieltoalue ei vaikuta Sello Adventureen. Voit siis turvallisin mielin osallistua molempiin tapahtumiin! Espoon Suunta suosittelee lämpimästi myös EspooSprinttiin osallistumista!

  Tervetuloa Sellon kauppakeskukseen suunnistamaan! 

   

  Continue reading →
 • Essulla upea kisaviikonloppu! 29.5.2023

  Toukokuun viimeinen viikonloppu osoittautui seuralle upeaksi menestykseksi. Lauantaina käytiin keskimatkan SM-kisat Vaasan Öjbergetillä ja sunnuntaina oli vuorossa Viestiliigan osakilpailu Lakeuden Viesti Seinäjoen Nurmossa.

  SM keskimatka 27.5.2023

  Jo keskimatkan kilpailun karsinta antoi viitettä tulevasta; erinomaisessa kevätkunnossa oleva Lari Pernu voitti oman karsintaeränsä. Naisten pääsarjassa Hanne Hilo ja Elisa Viholainen selvittivät tiensä A-finaaliin. Nuorempien sarjoissa ei tullut juurikaan yllätyksiä karsintakilpailussa.

  Iltapäivän finaalia odoteltiin aurinkoisissa mutta erittäin tuulisissa olosuhteissa. Järjestäjäseura Vaasan Suunnistajat oli rakentanut varsin toimivan kilpailukeskuksen Öjbergetin hiihtokeskukseen. Finaalia odotellessa oli tarjolla monenlaista syötävää ja kun löysi vielä tuulettoman oleskelupaikan niin fiilis oli jo hyvin kesäinen.

  Pääsarjoista starttasivat ensin naiset. Hieman puolivälin jälkeen kisaan lähtenyt Hanne teki vakuuttavaa jälkeä, kärkipaikka tuli kaikilla väliaikarasteilla. Jännitys alkoi kohota Essu-leirissä. Mihin asti Hannen vauhti riittää kun takana tulee vielä monta kovaa naista? Ekassa väliajassa Hanne johti kisan loppuun asti. Toisessa väliajassa Suunta Jyväskylän Veera Klemettinen meni Hanne ohi 17 sekunnilla. Tästä seuraava väliaika ja Hanne johti taas. Nyt Kalevan Rastin Miia Niittynen nousi toiseksi, vain 11 sekuntia Hannesta. Lopusta tuli erittäin jännittävä. Maalissa Hanne johti pitkään, mutta lopulta Veera ja Miia menivät Hannen ohitse ja yllättäin aivan samalla ajalla. Hanne voitti pronssia mikä oli todella upea suoritus ensimmäistä kauttaan pääsarjassa juoksevalle lupaukselle! Kisasta puuttui osa maajoukkuenaisista, mutta vaikka he olisivat olleet mukana niin Hanne olisi kyllä antanut erittäin kovan vastuksen heille. Maajoukkueessa oleva Veera voitti Hannea vain 4 sekuntia!

  Naisten voittokolmikko SM-keskimatkalla. Kulta jaettiin Veera Klemettisen ja Miia Niittysen kesken. Hannelle upea pronssi! Kuva: SSL/Juho-Veikko Hytönen

  Miesten kisasta tuli uskomaton trilleri, jonka yhtä pääosaa esitti Essun oma poika Lari Pernu. Keskimatkalla on perinteisesti matkan pituudesta johtuen aika pienet erot. Tällä kertaa maasto oli melko haastava ja rastinotto vaikeaa. Lari pääsi starttaamaan kisaan kolmanneksi viimeisenä. Kärjessä oli todella tiukkaa. Ensimmäisessä väliajassa 10 parasta mahtuivat puolen minuutin sisään ja viisi ensimmäistä 10 sekunnin sisään. Lari oli tässä vaiheessa sijalla 10. Tämä sijoitus Larilla oli myös kahdella seuraavalla väliaikarastilla. Kilometri ennen maalia Lari oli noussut sijalle 7 ja yhä samat noin puoli minuuttia kärjestä. Essuleirissä alettiin valmistautua yllätykseen, saadaanko vihdoin essulainen miesten keskarin kymppisakkiin? Lopussa Lari ei sortunut virheisiin kuten muutama hänen edellään ollut. Tarkka suunnistus ja kova loppu toivat Larille sijan 4. Pronssiin jäi väliä 20 sekuntia ja viidenneksi tullutta Lari voitti 2 sekuntia. Kilpailun voitti Kalevan Rastin Lauri Nenonen.

  Lari Pernu juoksi taitavalla suunnistuksella nelossijalle SM-keskimatkalla. Kuva: SSL/Juho-Veikko Hytönen

  Essussa ei olla usein juhlittu pääsarjojen mitaleita tai plaketteja. Viime vuonna vielä Essua edustanut Ida Haapala nappasi viime syksynä erikoispitkän matkan kultaa ja oli plaketeilla SM-keskimatkalla (6.) ja SM-pitkällä (9.). Idaa ennen pääsarjassa on mitaleja voittanut Marika Mikkola vuonna 2004. Marika sai pronssia SM-pitkältä sekä SM-keskimatkalta. Mainittakoon muuten, että Marika on Hannen äiti!

  Miesten puolella mitali on tullut viimeksi juuri Larille viime syksyn SM-yöstä. Sitä edellinen mitali on miltei 30 vuoden takaa. Vuonna 1995 Juha Miettinen voitti kultaa SM-pitkällä. Hyvistä viime vuosien suorituksista pitää mainita myös Alvar Palmenin kutossija vuoden 2019 SM-sprintissä ja jos kisan ulkopuolella kilpailleet otetaan pois niin sija oli neljäs.

  Nuorten ja veteraanien sarjoissa Essu niitti menestystä. Veteraanit pokkasivat peräti viisi kultamitalia! Tässä kaikki Essun palkinnoilla olleet suunnistajat:

  M21 Lari Pernu sija 4
  W21 Hanne Hilo pronssi
  H18 Juho Noponen pronssi
  H16 Anton Kemppi sija 4
  D20 Inari Karppinen sija 4
  D20 Emmi Markki sija 8
  D18 Silva Kemppi hopea
  D18 Elli Punto sija 6
  D15 Anni Jantunen sija 7
  H45 Asgeir Mjösund sija 6
  H50 Joni Kemppi sija 5
  H60 Leo Pyymäki hopea
  H90 Pertti Laurila kulta
  D45 Taru Ikäheimonen kulta
  D50 Katja Mjösund kulta
  D65 Merja Puromies kulta
  D80 Leena Paatero kulta

  Silva Kemppi juoksi keskimatkan karsinnassa sekunnilleen saman ajan kuin OH:n Eeva-Liina Ojanaho. Finaalissa Eeva-Liina oli 9 sekuntia parempi, mutta Silvalle kuitenkin hieno hopea! Kuva: Joni Kemppi

   

  Lakeuden Viesti 28.5.2023

  Viestiliigaan kuuluva Lakeuden Viesti juostiin Seinäjoen Nurmossa. Kilpailukeskus oli keskellä tehdasaluetta ja aurinkovoimalapuistoa ja kaikki toiminta oli asfaltilla. Toki suunnistussuoritukset tehtiin metsässä! Viestipäivän sää ei ollut yhtä aurinkoinen kuin keskimatkalla. Miesten viestin aikana alkoi sataa ja naisten viesti mentiin aika lailla sateessa.

  Viestiliigan miesten lähtö oli vauhdikas. Essu ykkönen ei lähtenyt ihan eturivistä, mutta Anton Kemppi (kuvassa toinen vasemmalta) on kiilammassa itseään jo paremmille sijoille. Kuva: SSL/Marko Kantaneva

  Essusta lähti kisaan yksi nuorten joukkue, 4 naisten joukkuetta ja 3 miesten joukkuetta. Maasto oli melko soista ja hankalakulkuista. Näkyvyys oli paikoin heikkoa, mutta välillä joukkueet pääsivät juoksemaan jäkäläisillä avokallioilla. Maastopohja oli kivikkoista ja kisan TV-lähetyksessä näkyikin poikkeuksellisen paljon kaatumisia.

  Nuorten HD14-16 kisassa Essu oli joukkueella Martta KankaanpääAnni JantunenMikki Kankaanpää. Ykkösosuudella Martta taisteli hienosti sijalle 17, edellä oli lähinnä poikia. Anni nosti hienosti joukkueen sijoitusta ylöspäin aina sijalle 4, kärjestä vajaat 4 minuuttia. Ankkuriosuudelle lähti Mikki, joka onnistui hienosti pitämään joukkueen kymppisakissa ja sijoitus oli lopulta 7.

  Naisten kisaan Essu lähti jopa pienoisena yllätysennakkosuosikkina. Ykkösjoukkueen viestin aloitti Inari Karppinen. Viesti ei alkanut ihan toivotulla tavalla kun vaihtosija oli 16. ja eroa kärkeen yli 3 minuuttia. Tämä oli kuitenkin vain mieluisa haaste kakkososuuden Silva Kempille, joka teki taas tykkisuorituksen. Jo osuuden puolivälissä Silva oli noussut sijalle 3. Lopun tarkka suunnistus ja ennen kaikkea ylivoimainen vauhti nosti joukkueen kärkeen ja ankkuri Hanne Hilo sai lähteä matkaan 14 sekuntia ennen kokenutta Paimion Rastin Inga Dambea. Ankkuriosuudelle joukkueet olivat valinneet todella kovat juoksijat ja näiden joukossa Hanne pärjäsi mainiosti. Loppusijoitus oli neljäs, vain 30 sekuntia kisan voittaneesta Lahden Suunnistajista ja Minna Kaupista. Essun kakkosjoukkue Emmi MarkkiElli PuntoElisa Viholainen juoksi myös mainiosti ja lopputuloksena oli sija 9. Kaksi joukkuetta kymppisakissa!

  Hanne Hilo ankkuroi naisten viestin sijalle neljä. Kisa juostiin vesisateessa niin kuin kuvasta huomaa. Kuva: SSL/Marko Kantaneva.

  Miesten viestissä Essun ykkösjoukkueen aloittajaksi oli nostettu nuori Anton Kemppi, joka edellisen päivän keskimatkalla oli neljäs 16-vuotiaiden poikien sarjassa. Anton suunnisti erittäin kylmäpäisesti ja vaikka ensimmäisessä väliajassa sijoitus oli 17 ja toisessa vasta 39 niin maalissa Anton vaihtoi sijalla 6. Todella upea juoksi tältä nuorelta suunnistus- ja hiihtolupaukselta! Kakkososuudella Rinat Gabitov joutui hieman taipumaan ja vaihtosijoitus oli 21. ja eroa kärkeen kertyi kolmisen minuuttia. Ankkuriosuudella Lari Pernu teki varmaa työtä ja hilasi joukkueen sijoitusta ylöspäin rasti rastilta. Maalin Essun ykkösjoukkue tuli komealla sijalla 7. Mainio suoritus juuri ennen Jukolaa!

  Teksti: Hanna Raasakka

  Continue reading →
 • Kolmen kopla tekemässä töitä Essulaisten hyväksi 10.5.2023

  Henrikin ja Annan muodostama tehokas duo täydentyi toukokuun alusta. Jotkut ovat saattaneet törmätä jo uusimpaan työntekijäämme Anuun kevätkokouksessa tai Essun järjestämässä Kompassi-tapahtumassa aivan majan nurkilla, jos et vielä ole häntä nähnyt – niin ei huolta, varmasti vielä näet. Kolmen työntekijän voimin edetään kohti ”Maailman parasta suunnistusseuraa”. Ammattimaista otetta löytyy nyt niin valmennuksesta, seuratoiminnan johtamisesta kuin sujuvan seura-arjen hallinnosta.

  Tämä ”kolmen kopla” jakaa tehtäviä ja vastuuta keskenään toimien tiiviissä yhteistyössä niin toistensa, seuran johtokunnan ja jaostojen sekä seuralaisten kanssa. Osaamista, tekemisen meininkiä ja innovatiivisia ideoita Essussa riittää ja työntekijät pyrkivät siihen, että tämä kaikki konkretisoituu laadukkaaksi, innostavaksi ja houkuttelevaksi toiminnaksi. Töitä tehdään ahkerasti, mutta aina pieni pilke silmäkulmassa ja hymy huulilla.

  Mitä eri henkilöt todella tekevät? Tässä lyhyet luonnehdinnat kunkin työnkuvasta:

  Anna ”Vastaan kaiken valmennustoiminnan suunnittelusta ja sen käytännön toteutuksesta yhdessä vapaaehtoisvalmentajien kanssa.”

  Anu ”Vastaan valmennustoiminnan ja nuorten suunnistustapahtumien koordinoinnista sekä niihin kuuluvista hallinnollisista tehtävistä ja järjestelyistä.”

  Henrikki ”Vastaan kokonaisvaltaisesti seuratoiminnan eri osa-alueiden toimivuudesta, tuloksellisuudesta, seura toiminnan jatkuvuudesta ja varainhankinnasta.”

  Henkilöstön toimenkuvista voit lukea lisää Supasta: https://urly.fi/39pT -> Työntekijöiden työnkuvat 2023

  Palkatun henkilöstön myötä pyritään kehittämään vapaaehtoistehtävien koordinointia ja vähentämään  vapaaehtoisten liiallista kuormitusta. Vaikka työntekijöitä on enemmän kuin ennen, haluamme osallistaa yhä enemmän talkoohenkisiä vanhempia, ajanvietettä kaipaavia eläkeläisiä sekä ohjaushommista innostuneita nuoria. Vapaaehtoisuus on yhä vakaan seuratoiminnan perusta niin Essussa kuin koko Suomessa. Yhdessä voimme kehittää seuran toimintaa entisestää hyödyntäen ammattilaisten osaamista.

   

  Muista, että meihin saat aina olla yhteydessä, jos jokin mietityttää.
  Teemme työtä Essulaisia varten!

   

  Continue reading →
 • Espoon Suunnan kevätkokous 25.4.2023 11.4.2023

  Espoon Suunnan kevätkokous ja keskustelutilaisuus Jukolasta järjestetään tiistaina 25.4. Klo 18-20 Kaitaan lukiolla.

  Kevätkokouksen aiheena tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2022.

  Osoite on Iivisniementie 1.

  Metrolla pääsee viereen tai koulun parkkipaikalle autolla.

  Tilaisuuteen on mahdollisuus osallistua myös etänä. Linkki kokoukseen tulee myClub-tapahtumaan myöhemmin.

  MyClub tapahtuma: https://espoonsuunta.myclub.fi/flow/events/5396753

  Tervetuloa!

  Continue reading →
 • Suunnistuskoulun ilmoittautuminen on auki! 5.4.2023


  Vuoden 2023 suunnistuskoulun ilmoittautuminen on nyt auki! Espoon Suunnan Suunnistuskoulu tarjoaa lapsille ensimmäiset askeleet suunnistuspolulle. Vasta-alkaja tai karttoihin hurahtanut aarteenetsijä, meiltä löytyy paikka kaikille harrastaa ja kehittyä suunnistuksen parissa.

  Lisätietoa ja ilmoittautumaan pääset Espoon suunnan sivujen kautta: Lapset ja nuoriso -> Suunnistuskoulu, tai alla olevasta linkistä. 

  Suunnistuskoulu 2023 lyhyesti

  Suunnistuskouluun ovat kaudella 2023 tervetulleita kaikki 2018 tai aiemmin syntyneet lapset ja nuoret. Suunnistuskoulun harjoitukset pidetään Espoon alueella. Suunnistuskoulun ohjelmaan kuuluu harjoitusten ohella myös varsin runsas määrä erilaisia Espoon Suunnan sekä naapuriseurojen järjestämiä suunnistustapahtumia. Kauden aikana ajantasainen tieto ohjelmasta on MyClubissa.

  Suunnistuskoulun harjoitukset pidetään maanantaisin Espoon alueella klo 18.15-19.45 / 18.30-20.00.

  Suunnistuskoulussa harjoitellaan ikätasoisesti metsässä liikkumista ja suunnistuksen perusteita. Lisäksi suunnistuskouluun kuuluu tapahtumia, retkiä ja talvikaudella salivuoro

  Lisätietoja:

  Suunnistuskoulu

  Suunnistuskoulun rehtori Antti Pasanen (nuoriso # espoonsuunta.fi)

  Ps. Aikuisten suunnistuskouluun ilmoittautuminen ja lisätietoa TÄSTÄ LINKISTÄ!

  Continue reading →
 • EsSu on nyt myös Aikuisliikunnan Tähtiseura! 25.3.2023

  Kuvassa auditointiin osallistuneet Pietari, Anna, Elisa, Jani ja Sanna. Etäyhteydellä mukana oli valmennuspäällikkö Anu. SSL:n edustajina paikalla olivat Timo Saarinen ja Teija Sahlström.

  Espoon Suunta otti askelen eteenpäin kehittymisen polullaan, kun keskiviikkona 22.3. läpäisimme aikuisliikunnan Tähtiseura -auditoinnin. Aikuisliikunnan auditoinnissa seuralta vaaditaan säännöllistä, laadukasta, turvallista ja innostavaa aikuisten seuratoimintaa, jossa on mahdollista sekä kilpailla aktiivisesti että tulla mukaan aivan aloittelijana. Aiemmin Essu on saavuttanut Tähtimerkit lasten ja nuorten toiminnan sekä huippu-urheilun osalta. Niinpä olemme nyt yksi Suomen kolmesta suunnistusseurasta, joilla on kaikki kolme tähtimerkkiä. Näin päävalmentajan näkökulmasta kolmen merkin suorittaminen kuvastaa hyvin EsSun arvoja – haluamme jatkuvasti viedä toimintaa eteenpäin, jotta Espoon Suunta tarjoaisi laadukkaan ja mieluisan harrastuksen ja yhteisön jokaiselle seuralaiselle eri lähtökohdista! 

  Iso kiitos auditoinnissa mukana olleille vapaaehtoisille Jani Kekaraiselle, Sanna Tervakankaalle ja Pietari Hyväriselle! Isoimman työn auditoinnissa teki uusi harrastesuunnistusvastaavamme Jani, joka tarttui heti tehokkaasti toimeen, kun päätös aikuisliikunnan auditoinnista joulukuussa tehtiin. Edellytyksenä nopealle auditointiprosessille oli tietenkin jo ennestään hyvällä tasolla oleva seuratoiminta, josta täytyy kiittää ihan kaikkia aikuisten harrastustoiminnassa mukana olevia essulaisia seurajohdosta innokkaisiin (ja innostaviin) yhteistreenaajiin.

  eTreenarit valmiina metsään Elisan johdolla.

  Auditoinnin aluksi seurasimme eTreenareiden eli Essun aikuisharrasteryhmän treeniä, jota on vuoden alusta johtanut eGroup -urheilija Elisa Viholainen. Ohjelmassa oli juoksutekniikkalämmittelyn jälkeen viivasuunnistus Keskuspuiston poluilla rasteja paikantaen. Elisan hyvä ote ryhmän valmentajana sai heti positiivista palautetta myös liiton edustajilta ja treenin jälkeinen analysointipulina kertoi mielenkiintoisesta treenistä. Ryhmäläisten mukaan parasta eTreenareissa on ollut erinomainen yhteishenki, monipuoliset harjoitukset sekä mahdollisuus olla mukana ja treenata yhdessä, vaikka suunnistus- ja treenitausta ryhmän sisälläkin vaihtelee paljon. eTreenarien hyvä tekemisen meininki pimenevässä viileässä illassa välittyi nopeasti myös ulospäin!

  Olennaista auditoinnissa on tuoda esiin seurassa jo olevia vahvuuksia sekä auttaa löytämään kehityskohteita, joilla viedä toimintaa yhä eteenpäin. eTreenareiden ryhmässä olisi paljon potentiaalia laajentua entisestään ja myös auditoinnissa pohdittiin, miten tuoda paremmin esille tämä hieno toimintamuoto osana seuratoimintaa. Säännöllisesti tapaavan eTreenari -ryhmän lisäksi Essussa on toki paljon avoimia koko seuran harjoituksia sekä erilaisia epäsäännöllisemmin kokoontuvia harrasteyhteisöjä ja kaveriporukoita. Näistä ehkä näkyvin on +35 v. naisten eLadyt, jotka ovat hyvä esimerkki liikunnan ilosta, yhteishengestä ja aktiivisuudesta ihan kaikille seuralaisille!  Essu on iso seura ja pienemmät yhteisöt ovat tärkeitä, jotta jokainen voisi löytää oman paikkansa essulaisena. Tässä on varmasti edelleen kehitettävää! 

  Puhuimme auditoinnissa myös siitä, kuinka paljon seurasta löytyy monipuolista osaamista ja aktiivisia seuralaisia erilaisilla vahvuuksilla. Yhdessä liikkumisen ohella monen harrastuksiin kuuluu olla mukana toteuttamassa seuran toimintaa. On valmennuksellisella puolella olevia ohjaajia ja valmentajia, mutta on myös taloudesta, matka- ja tapahtumajärjestelyistä, majan kunnosta, tietotekniikasta, kartoista, muiden turvallisuudesta ja osaamisen kehittämisestä vastaavia ja toiminnan mahdollistavia seuralaisia. Ja niin paljon muita osaavia tekijöitä. Laajan vapaaehtoisjoukon ansiosta on mahdollista toteuttaa monipuolista ja laadukasta toimintaa maltillisilla kustannuksilla, jotta kaikilla kiinnostuneilla olisi mahdollisuus tulla mukaan.  

  Jos sinulla on ajatuksia aikuisliikunnan edistämisestä Espoon Suunnassa, voit olla yhteydessä palkattuihin työntekijöihin, harrasteryhmien vetäjiin tai harraste@espoosuunta.fi . Jos pohdit, haluaisitko olla tiiviimmin mukana jossain aikuisliikunnan mahdollisuuksissa, voit tutustua näihin Essun nettisivuilla ja lähteä rohkeasti kokeilemaan.

  Aurinkoista kevään odotusta kaikille seuralaisille! Ensi viikolle luvataan taas lumipyryä, joten tavataan vielä hiihtoladuilla ennen kuin metsäsuunnistuskausi lähtee täydellä teholla käyntiin!  

   

  Continue reading →
 • Essun hiihtomestaruudet ratkottiin maanantaina 23.3.2023

  Essun hiihtomestaruudet ratkottiin maanantaina 20.3 Oittaan laduilla sumuisessa plussakelissä. Sateen pehmittämillä laduilla ei ollut helppoja kilometrejä tarjolla, mutta onneksi essulaisten hiihtokunto on hyvässä terässä kaikenlaisten hiihtohaastekisojen ansiosta!

  Hiihdon jälkeen maistui kisailijoille sekä huoltojoukoille Essun baarin tarjoilemat makkarat ja mehut.

  Tulokset:

  D8, 1,3 km
  1. Lydia Lehtonen 6.33

  D10, 2,7 km
  1. Linnea Lehtonen 15.17

  D12, 2,7 km
  1. Miina Kankaanpää 9.59
  2. Sylvi Kupiainen 10.23
  3. Sara Kauniskangas 10.36

  D14, 2,7 km
  1. Anni Jantunen 8.25

  D16, 5,4 km
  1. Essi Kankainen 25.39

  D21, 5,4 km
  1. Venla Tahvanainen 18:59

  H10, 2,7 km
  1. Lauri Kauniskangas 10.20
  2. Sulo Kupiainen 10.22

  H12, 2,7 km
  1. Olli Jantunen 9.30

  H14, 2,7 km
  1. Patrik Johansson 9.18
  2. Mark Fey 10.31

  H16, 5,4 km
  1. Erik Fey 17.23

  H21, 8,1 km
  1. Henrik Palmen 28.41
  2. Ville Kokkila 29.35
  3. Panu Haaramo 29.43
  4. Mikko Tervakangas 30.29
  5. Miika Vehmas 30.36

  H50, 5,4 km
  1. Herkko Plit 17.26
  2. Carl Fey 21.30

  H55, 2,7 km
  1. Risto Tiainen 10.52

  Continue reading →
 • Johtokunta esittäytyy 10.3.2023

  Seuran johtokunta vuodelle 2023 esittäytyy lyhyillä viesteillä kuvien kera. Johtokunnan vastuulla on viedä seuraa eteenpäin sen toimintasuunnitelman mukaisesti siten, että suunnistamisen harrastaminen Espoon Suunnassa on entistä mukavampaa. Kullakin johtokunnan jäsenellä on oma vastuualueensa. Toiminnan toteutus on kiinni meistä kaikista seuralaisista ja kannustankin tulemaan mukaan toimintaan — se on mukavaa. Voit olla yhteydessä meihin tai palkattuun henkilöstöömme, niin teemme Essusta entistä paremman seuran – Essu Ei Hyydy! 

   

  Pasi Laaksonen – Puheenjohtaja

  Olen Pasi ja nyt neljättä vuotta seuramme Puheenjohtaja. Lakisääteisesti vastuullani on, että toteutamme sääntöjemme mukaista toimintaa ja että hallintomme toimii lakien mukaan. Haluan edistää Essussa seuran kasvamista yhtenäiseksi suunnistusseuraksi, johon mahtuvat saman katon alle kaikki suunnistuskoulusta huippu-urheiluun meitä harrastajia unohtamatta. Tavoitteena on yhdessä seuralaisten ja palkattujen toimihenkilöiden avulla toteuttaa hyvää suunnistustoimintaa Espoossa ja näin saamme jäsenyydestä enemmän irti. Seuramme ei toimi ilman meitä vapaaehtoisia ja toivon, että entistä useampi pääsee tekemään palkitsevaa vapaaehtoistoimintaa suunnistuksen parissa. Kaikille löytyy sopivaa tekemistä, vaikka aiempaa kokemusta lajista ei olisikaan. Minuun voi olla yhteydessä sähköpostilla pj(a)espoonsuunta.fi, suoraan whatsappilla tai vedä hihasta tapahtumissa/lenkkipolulla.

   

  Sanna Tervakangas – Seuratoiminta

  Moi! Olen Sanna ja minulla on johtokunnassa erityisalueena seuratoiminta. Seuratoiminnassa tavoitteenamme on luoda ja vahvistaa EsSu-henkeä ja saada erilaiset seuran jäsenet tuntemaan toisensa paremmin. Toivottavasti nähdään tulevalla kaudella paljon essulaisia niin yhteisissä treeneissä ja tapahtumissa kuin huippusuositussa EsSun baarissa ja kisapaikoilla.

  Olen ollut vuosien varrella EsSussa mukana niin nuoriso- kuin valmennuspuolella ja lisäksi eLadies-porukassa. Olen varma siitä että EsSusta löytyy maailman parasta suunnistusseuraa!

  Jos tulee mieleen toiveita tai ideoita niin rohkeasti juttelemaan tai laittamaan viestiä whatsappilla tai sähköpostilla sanna.tervakangas(at)hotmail.fi

   

  Jarmo ”Jappe” Aho – Nuorisovastaava

  Moikka! Olen Jappe ja toimin seuran nuorisovastaavana kolmatta vuotta. Tavoitteenani on edistää EsSun laadukasta nuorisotoimintaa, jolla luodaan pohjaa tulevaisuuden seuratoiminnalle. Mukaan voi tulla Suunnistuskouluun ja eGroupJr-ryhmään ikäluokasta riippuen ja varttuneemmat seuralaiset ovat tervetulleita ohjaamaan ryhmiä tai osallistumaan yksittäisten tapahtumien järjestelyihin. Yhteyden minuun ja nuorisotoimintaan saa nuoriso@espoonsuunta.fi.

   

   

  Jani Kekarainen – harrastetoiminnan kehittäminen

  Moi, olen Jani ja nyt ensimmäistä kertaa EsSun johtokunnassa ja siellä uudenlaisessa roolissa. Oma suunnistustaustani alkoi vasta 5-6 vuotta sitten, kun poikani Urho tuli mukaan suunnistuskouluun. Vaikutuin silloin heti seuran ja suunnistuskoulun iloisesta pöhinästä. Pojan suunnistuskouluaikoina tuli harjoitettua perässäjuoksemista ja satunnaisesti kävin itsekin kuntorasteilla. eTreenareihin liityin heti, kun ryhmä perustettiin, eli pari kautta siten. Suosittelenkin eTreenarit-ryhmää lämpimästi kaikille EsSun nuorison vanhemmille! Tavoitteenani on kehittää EsSun harrastetoimintaa eteenpäin ja otan aiheesta mielelläni ideoita vastaan. Siviilityössäni kehitän liiketoimintaa ja ajatukseni on ammentaa siellä hyväksi havaittuja malleja myös seuran harrastetoiminnan kehittämiseen.

   

  Jari Ikäheimonen – Valmennus

  Olen Jari ja toimin nyt ensimmäistä kertaa valmennusjaoston vetäjänä. Valmennuskokemusta minulla on maailman huipulta aina 90-luvulta lähtien – saa kysellä tarkemmin jännittävien tarinoiden perään, kun tavataan kisapaikalla! Tehtäväni Essussa on auttaa valmennuksen parissa toimivia niin, että saamme järjestettyä seuramme urheilijoille parhaat mahdolliset olosuhteet kehittyä omien tavoitteidensa mukaisesti. Valmentajille ja tukijoukoille taas pyritään tarjoamaan mielekkäitä tehtäviä sekä loistavat olosuhteet vapaaehtoistyöskentelyyn. Päätavoitteeni seuraavan kahden vuoden aikana on kuitenkin, että kaikki valmennuksen piirissä toimivat essulaiset kokisivat olevansa maailman parhaassa suunnistusseurassa – sanan kaikissa merkityksissä!

   

  Anni Pajari-Talasniemi – Nuoren suunnistajan huoltaja

  Olen Anni Pajari-Tasniemi ja toista vuotta EsSun johtokunnassa. Vastuualueena minulla on huoltajien näkökannan tuominen seuratoimintaan.

  Minulla on 8-vuotias lapsi, joka on harrastanut suunnistusta EsSussa neljä kautta. Lapseni kautta olen päässyt tutustumaan suunnistuksen saloihin, sillä minulla ei ole aiempaan suunnistustaustaa. Kaksi kautta lapsen kanssa Villihiirissä opetti myös minulle suunnistusta ja olenkin joitain kertoja lähtenyt metsään eRasteille lapsen kanssa kahdestaan tai jopa itsekseni.

  Koska en tunne entuudestaan suunnistuksen saloja, niin johtokunnassa pyrin tuomaan esiin sellaisia näkökantoja, joita monella uudella lajin harrastajalla tai vanhemmalla voi olla. Omaa päivätyötäni olen tehnyt opetusalalla, joten tietoa lapsista ja nuorista minulla on kertonut myös sitä kautta. Myös näitä näkökulmia pyrin tuomaan johtokunnassa esiin.

  Kaikkia suunnistuksen aloittavia perheitä haluaisin kannustaa yhdessä suunnistuksen saloihin tutustumiseen. Tästä lajista koko perhe voi saada mukavan yhteisen harrastuksen. Ja vaikka vanhempi ei itse olisi ollut (kilpa)suunnistaja, niin seurassa on paljon tehtäviä, joita jokainen voi halutessa tehdä. Seuratoiminta tarvitsee aina apukäsiä toiminnan pyörittämiseen. Näin saamme esimerkiksi seuramaksut pysymään kohtuullisina.

  Vien mielelläni huoltajien näkökantoja johtokuntaan, joten tule juttelemaan!

   

  Emil Laaksonen – Kartoitus- ja ratamestaritoiminta

  Moi, olen Emil ja toimin EsSun kartoitus-, maankäyttö- ja ratamestarivastaavana johtokunnassa. Vastaan ratamestarien koulutuksesta ja siitä, että tapahtumiin löydetään ratamestarit. Lisäksi suunnittelen uusien alueiden kartoituksia ja vanhojen karttojen päivityksiä. Vastaan myös maanomistajasuhteista. Tavoitteenani on varmistaa laadukkaat harjoittelu- ja kilpailuolosuhteet karttojen ja ratamestarien osalta. Yhteyttä minuun voi ottaa sähköpostilla kilpailut@espoonsuunta.fi

   

  Milla Lötjönen – Koulutus ja osaaminen

  Moikka! Olen Milla, olen toista kautta johtokunnassa vastuualueenani koulutus. Koulutusasioiden lisäksi olemme edistäneet seuran eri vastuualueiden, ns. hiljaisen tiedon ja parhaiden käytäntöjen saamista käyttöön mm. webinaarien, ohjaajien & valmentajien jokavuotisen Coach campin ja myös kirjallisten kuvausten kautta. Näin seuran toimintaan ja vapaaehtoiseksi on toivottavasti mahdollisimman helppo lähteä mukaan.
  EsSussa toimin myös mm. suunnistuskoulussa ohjaajana ja eLadies-porukassa.

   

  Liisa Raasakka – Urheilijaedustaja

  Moi! Olen Liisa ja olen johtokunnassa urheilijajäsenenä. Tehtäväni on toimia urheilijoiden äänenä EsSun johtokunnan keskustelussa ja päätöksenteossa. Tavoitteeni on varmistaa, että päätökset tukevat mahdollisimman hyvin seuramme laajaa urheilijarintamaa. Minuun voi olla matalalla kynnyksellä yhteydessä whatsapissa ja tietysti kisoissa ja treeneissä!

  Continue reading →
 • Espoon Suunnan uusi nuorisovalmennuspäällikkö Anu Saarinen esittäytyy! 8.3.2023

  Espoon Suunnassa aloitti 1.3.2023 uusi Nuorisovalmennuspäällikkö Anu Saarinen! Anu aloittaa perehdytyksen maalis-huhtikuussa pienillä tuntimäärillä. Perehdytyksen aikana Anu tutustuu seuran toimintatapoihin ja seuran eri toimijoihin. Toukokuusta lähtien Anu jatkaa 80% tuntimäärällä. Tulette varmasti tapaamaan Anua ennemmin tai myöhemmin, joten nykäiskää rohkeasti hihasta ja menkää juttelemaan! :)

  Pidemmittä puheitta, annetaan Anun kertoa hänestä itsestään!

  Lämpimästi tervetuloa Anu Espoon Suuntaan!

  Mistä olet lähtöisin?

  Moikka ja kiitos! Olen lähtöisin peltojen, metsien ja hirvieläinten luvatusta maasta, Varsinais-Suomen Pöytyältä. Toki viime vuodet on tullut vietettyä Jyväskylän suunnilla. Sydän halajaa kuitenkin takaisin “etelään”, vaikka epäilenkin jääväni kaipaamaan lumisia talvia, Laajavuoren polkuja ja paljon kulutettua Rantaraittia.

  Mikä on suunnistustaustasi ja onko sinulla erityistä suunnistusmuistoa?

  Tieni vei rasteille ensimmäistä kertaa ala-asteen ensimmäisillä luokilla. Tämä historiallisesti merkittävä tapaus taltioitiin myös paikallislehteen – mikä sen parempaa kuin poseerata sammalmättäällä rastin vierellä. Ensimmäiset 10 vuotta suunnistin Rasti 88:n väreissä, enempi vähempi tosissaan. Samaan tapaan harrastukseni on oikestaan jatkunutkin nyt reilun kauden verran Suunta Jyväskylässä. Haluan kehittyä ja pitää itseni hyvässä kunnossa, kuitenkin niin, että suupielet ovat enemmän ylös kuin alaspäin. 

  Parhaimpiin suunnistusmuistoihini liittyvät aina kaverit tai uudet kokemukset. Portugalin treenileiri, lukuisat viestit, O-ringen Örnsköldsvikissä (ja ei, en todellakaan osaa lausua tätä) ja monet muut tapahtumat. Palkintokaappikaan ei ammota aivan tyhjyyttään. Kirkkain mitali lienee hiihtosuunnistusviestin SM-kulta D16 sarjasta. Aivan huikeita muistoja!    

  Mitä olet tehnyt ennen EsSuun tuloa?

  Joskus tuntuu, että olen ehtinyt tekemään jo vaikka mitä, mutta seuraavana päivänä voin tuntea itseni taas aivan untuvikoksi. Viimeiset neljä vuotta ovat kuluneet aikalailla opiskelujen parissa. Opiskelen siis liikunnan yhteiskuntatieteitä neljättä vuotta. Opintoja on tullut urakoitua ihan hyvään tahtiin ja tämän kevään jälkeen jäljellä onkin vain pari kurssia. Urheiluseuratoiminta on tullut tutuksi vapaaehtoistehtävien, vastuuroolien sekä viestintä ja markkinointitöiden kautta ja viime keväänä pyörähdin myös pienen työkomennuksen yhdessä toisessa suunnistuseurassa.      

  Mitä odotat uudelta nuorisovalmennuspäällikön tehtävältäsi?

  Odotan innolla ja jännityksellä, mitä kaikkea pääsen näkemään, kokemaan ja oppimaan. On upeaa päästä seuraamaan Suomen suurimman suunnistusseuran tietä kohti “Maailman parasta suunnistusseuraa”. Seuratoiminnan kehittäminen, on asia, johon suhtaudun intohimolla ja tiedän, että monella EsSulaisella on intoa viedä seuraa eteenpäin. Odotan kohtaavani avointa, kannustavaa ja suunnistushenkistä porukkaa, jonka mukaan vetäytyy kuin itsestään. Toivoisin, että oma työpanokseni tulee näkymään konkreettisesti seura-arjessa ja helpottaa vapaaehtoisten työkuormaa. Samaan aikaan haluan, että jokainen seuran jäsen saa olla mukana vaikuttamassa sekä kokee itsensä kuulluksi ja arvostetuksi. Yhdessä olemme paljon enemmän kuin yksin. 

  Haluatko lähettää terveisiä seuralaisille?

  Haluan!

  Haluan tehdä tätä työtä teitä varten, joten kaikki toiveet, huolet ja palautteet otan mielelläni vastaan. Ottakaa numero muistiin tai nykäiskää hihasta, kun bongaatte minut jostain. Juttelen mielelläni kanssanne asiasta kuin asiasta ja olisi aivan huippua, että tutustuttaisiin ja päästäisiin ideoimaan ja kehittämään, rullaamaan Espoon Suunnan toimintaa yhdessä eteenpäin.     

  Teillä on seurassa mahtava pöhinä ja tekemisen meininki – on ilo päästä mukaan tällaiseen porukkaan!

  Suunnistus terveisin,
  Anu

  Continue reading →