Ernon eväät

 • Nuorten yösuunnistusviesti eNight kilpaillaan elokuussa – tervetuloa! 11.7.2020

  Nuorten oma yöviesti, onko tällaista Suomessa ennen nähty? Ensi elokuussa nuoret viestisuunnistajat pääsevät hiomaan taitojaan sekä kilpailemaan tosissaan – ei tarvitse surra vaikka Ungi-reissu jäi tältä vuodelta väliin. Tervetuloa eNightiin Espoon Oittaalle!

  Kaksi viestiä, kaksi sarjaa. Viisiosuuksinen HD18 sekä kolmiosuuksinen D18. Osuuksia on tarjolla eri pituisia ja tasoisia, molemmissa viesteissä niin pimeässä kuin valoisassakin. Molempien viestien yksi parallel-osuus takaa sen, että yhdellä osuudella voi juosta kolme kilpailijaa. Joukkueisiin mahtuu siis enemmän!

  Kisakeskuksessa Espoon Oittaaalla tulee olemaan mahdollisuus telttailla ja päästä siten aitoon yöviestitunnelmaan.

  Tervetuloa avaamaan viestisuunnistuskausi ja nauttimaan takuulla haastavista radoista: eNightin ratamestarina toimii ungi-voittaja. Luvassa on siis hyvää treeniä seuraavalla viikolla juostavaan Nuorten Jukolaan.

  Kilpailukutsu on julkaistu. Ilmoittautuminen on auki irmassa! 

   

  Continue reading →

 • eGames 2020 on peruttu 2.7.2020

  Jokavuotiset kansalliset eGames-kilpailut oli tarkoitus järjestää jälleen elokuussa. Syksyn kilpailukalenteri on kuitenkin mennyt uusiksi ja muun muassa SM-keskimatka siirretty elokuun loppuun, joten Espoon Suunta on päättänyt jättää vuoden 2020 eGamesin kokonaan väliin, ja keskittää järjestelyt ensi vuoteen. 

  Nauttikaa sillä välin kuntorasteistamme, ja osallistukaa ihmeessä eNight -junioriviestiin! 

   

  Continue reading →

 • Junior eGames päätökseen 1.7.2020

  Junior eGames saatettiin päätökseen happirikkaassa kelissä Kirkkonummen Kauhalassa. Pieni sade ei näitä huippu junnusuuunnistajia pelästättynyt vaan kilpailut jaksettiin viedä hyvin kunnialla loppuun. Nyt on kisakausi saatu käyntiin ja eteenpäin mennään vauhdilla. Reilun kuukauden päästä kisataan eNight – nuorten oma yöviesti Espoossa

  Haluamme kiittää kaikkia osallistujia ja talkoolaisia onnistuneista kilpailuista. Yhteistulokset löytyvät kisasivuilta ja kuvagalleriaan pyritään saamaan lisää kuvia lähiaikoina. 

  Tsemppiä kesään ja tuleviin kilpailuihin!

  Continue reading →

 • Junior eGames Keskimatka – Lähtöajat, kilpailuohjeet ja GPS-seuranta 29.6.2020

  Junior eGames huipentuu Kauhalan kalliolle tiistaina 30.6. Luvassa on tiukka keskimatkan kilpailu joka huipentaa kesän tapahtumasarjan. Kisasivuilta löytyvät nyt niin lähtöajat, tarkennetut kilpailuohjeet kuin GPS-seurattavatkin. Viimeisessä tapahtumassa otetaan H/D16 sarjalaiset seurantaan ja näiden tulevaisuuden tähtien menoa voi seurata netistä klo 18 alkaen.

   

  D16 – http://www.tulospalvelu.fi/gps/20200630JuniorD16/

  Lukkari
  Jussila
  Wickholm
  Pellikka
  Hanhijärvi
  Nikkinen
  Schmidt
  Lehtonen

  H16 – http://www.tulospalvelu.fi/gps/20200630JuniorH16/

  Muukkonen
  Fritzen
  Rautio
  Vuorensola
  Riissanen
  Donner
  Nikkinen
  Lehtonen

  Continue reading →

 • Junior eGames Pitkämatka – Lähtöajat julki 26.6.2020

  Junior eGamesin toinen osakilpailu juostaan Espoon Kellonummella. Lähtöajat tapahtumaan löytyvät nyt kisasivuilta.

  Tapahtuman yhteydessä järjestetään avoin kuntosuunnistus klo 11-12. Suunnistaa voit myös omatoimisesti kilpailun jälkeen 5.7 asti. Tarkemmat tiedot; Kuntosuunnistuksesta ja Rastilipussa

  Continue reading →

 • eSprint kisattu – Tulokset, rata-analyysit ja kisakuvat 25.6.2020

  Sprinttikausi pistettiin vauhdilla käyntiin Espoon Kilossa. Kiitos kilpailijoille ja järjestelyporukalle!

  Kisasivuilta tarkasteltavissa nyt tulokset ja rata-analyysit.

  Junior eGames tapahtumat jatkuvat sunnuntaina Kellonummella.

  Kisakuvia

  Kuvia saa julkaista henkilökoihtaiseen käyttöön esimerkisi sosiaaliseen mediaan kuvaajan nimen kera. Kaupallisesta käytöstä on sovittava erikseen.

  Kuvia Emil Laaksonen

  Continue reading →

 • eSprint – Lähtölistat ja kilpailuohjeet julkaistu 22.6.2020

  Keskiviikkona alkaa sprinttisuunnistuksen kilpailukausi Espoon Kilossa. Luvassa on Junior eGamesin ensimmäinen osakilpailu sekä kansallinen eSprint -tapahtuma. Kisajärjestäjät alkavat viedä viimeisiä järjestelyitä maaliin, jotta keskiviikkona kaikki olisi valmista. Nyt tapahtuman lähtölistat ja kilpailuohjeet julkaistu kisasivuilla.

   

  Tervetuloa Espooseen sprinttamaan!

  Continue reading →

 • Perjantaina seurataan EsSun menoa Impivaaran viestissä! 10.6.2020

  Napapiiri-Jukola siirtyi ensi vuodelle, joten ensi viikonloppuna emme lähde Rovaniemelle juoksemaan yöttömässä yössä. Mitä tilalle?

  Kunnon kilpailutunnelmaan pääsee seuraamalla Turun seudulla järjestettävää Impivaaran viestiä, jossa kilpailee 20 seurajoukkuetta. Impivaaran viesti juostaan samaan tapaan kuin ensimmäiset Jukolan viestit 50-luvun alussa: lähtö ja maali sekä jokainen vaihto ovat eri paikoissa. Viestissä on 11 osuutta, joista neljä on naisille ja seitsemän miehille. Viesti starttaa Sauvon Ahtelasta ja maali on Turun Impivaarassa. Kilpailussa käytetään hyvitysminuutteja. Esimerkiksi, jos joukkueessa on alle 18-vuotias tai yli 50-vuotias suunnistaja, joukkue saa 10 hyvitysminuuttia. Maksimihyvitysaika on peräti 90 minuuttia. Käytännössä aikahyvitys toteutetaan niin, että joukkueet lähtevät omien hyvitysminuuttiensa mukaan matkaan ennen virallista lähtöaikaa klo 21. Teoriassa maksimihyvityksen saanut joukkue pääsee lähtemään jo klo 19.30. EsSun joukkueella on laskettu olevan aikahyvitystä noin tunti. Voittajajoukkueen on arvioitu olevan maalissa lauantaiaamuna hieman ennen aamuyhdeksää.

  Viestin tulospalvelu

  Viestin erikoisuuksiin kuuluu myös, että miltei joka osuudella on käytössä useampi kartta. Lisäksi parilla osuudella käytetään myös sprinttikarttaa. Järjestäjät ovat ilmoittaneet etukäteen myös, paljonko kullakin osuudella on puhdasta tiejuoksua, enimmillään sitä on tarjolla jopa neljä kilometriä.

  EsSu lähtee viestiin nuorella ja innokkaalla joukkueella. Tässä esittelyssä juoksujärjestys, sisältäen myös järjestäjien antamat kuvaukset (lainausmerkeissä) kustakin osuudesta.

   

  1. osuus, 13 km, valoisa, ”pitkä”: Rinat Gabitov
  Aloitukseen EsSulla on iskeä koko talven pääkaupunkiseudulla suunnistustuntumaa hakenut Rinat, joka tunnetusti tekee kaikkensa joukkueen eteen.

  2. osuus, 6 km, valoisa, ”keski”: Ida Haapala
  Kakkososuudelle EsSu laittaa ei enempää eikä vähempää kuin viime kesäisen nuorten maailmanmestarin. Idan hurja kunto ja taitava suunnistus voivat tässäkin kisassa ratkaista paljon.

  3. osuus ,10 km, hämärä/pimeä, ”old school”: Topias Kemppi
  Nuori ja nälkäinen viime kesän nuorten EM-kisakävijä Topias on rautahermoinen ja luotettava menijä. Tämä tuleva EsSun ykkösjoukkueen Jukola-juoksija saa tästä viestistä loistavaa kokemusta. Eikä haittaa, että tämän osuuden kartta on järjestäjien mukaan vuodelta 1997, vain 6 vuotta ennen Topiaksen syntymää!

  4. osuus, 15 km, pimeä, ”pitkä yö”: Anssi Vesanto
  Anssi sai mitä halusi, pitkä ja pimeä yöosuus ja koko osuus pelkkää suunnistusta, ei tiepätkiä ollenkaan. Huhut kertovat, että kunto on Anssilla kohdillaan ja motivaatiotakin löytyy, joten tämä lupaa hyvää.

  5. osuus, 6 km, pimeä, ”vauhdikas”: Emilia Ståhlberg
  Emilian huolellisesta valmistautumisesta kertoo hyvin se, että hän muutti jo syksyllä Turkuun ja ilmeisesti vain tätä viestiä varten. Tukku SM-mitaleita kaapissa on hyvä lähteä tähän harvinaiseen naisille tarkoitettuun yösosuuteen.

  6. osuus, 13 km, pimeä, ”fyysinen”: Mikko Tervakangas
  Onneksi Mikkokin on hionut kuntoaan EsSun vetotreeneissä, sillä tämä osuus on järjestäjien mukaan tarkoitettu ”joukkueen juoksuvoimaisimmalle miesjuoksijalle”. Tieosuutta on peräti 4 km.

  7. osuus, 9 km, hämärä, ”vaativa”: Mikael Rautio
  Vaativa suunnistus sopii teräshermoiselle Mikaelille, virallisesti koko EsSun ahkerimmalle suunnistajalle, joka keräsi taannoisessa seuraottelussa enemmän kilometrejä kuin kukaan seuratovereistaan . Tämä osuus lähtee Kynnyksestä ja päättyy legendaariselle Parmaharjulle.

  8. osuus, 10 km, valoisa, ”vaihteleva”: Liisa Raasakka
  Tämä osuus sisältää vaativia korkeuseroja, kolmisen kilometriä tiepätkää ja lopuksi yli 4 km pituisen sprintin Liedon keskustassa. Liisa onkin sopiva juoksemaan tällaista osuutta, ainakin tieosuus kulkee ja Liedon sprinttikartalla Liisa kävi harjoittelemassa jo 2015 FIN5:lla.

  9. osuus, 11 km, valoisa, ”vauhdikas”: Miika Vehmas
  Karttaspesialisti Miika tietänee jo tässä vaiheessa, että missä oman osuuden rastit sijaitsevat. Valoisassa kesäaamussa Miikan suoritusta saattaa häiritä vain liian pahasti paistava aamuaurinko.

  10. osuus, 12 km, valoisa, ”pitkä päätyyn”: Alvar Palmen
  Tälle osuudelle EsSu laittaa sprintti-ihme Allun. Osuus on järjestäjien mukaan kilpailun nopein, alussa nelisen kilometriä luukutusta tiepätkillä ja lopuksi suunnistusta Turun lähimetsissä, joita Allu onkin kartoittanut jo viime syksystä asti.

  11. osuus, 7 km, valoisa, ”loppurykäisy”: Maria Määttänen
  Marialla on palkintokaapissa nuorten EM-viestikulta viime kesältä ja ankkuriosuus maailman huippujen kanssa Kangasala-Venloissa sujui vallan mainiosti. Tämä osuus sopii Marialle hyvin!

   

  Kaikilla joukkueilla on viestissä gps-seuranta, ja viestiä voi seurata läpi yön kuvan ja selostuksen kera. Äänessä ovat Janne Salmi ja Hannu Varkoi, joten juttua riittänee niihin hiljaisempiin hetkiinkin. Kilpailun tulospalvelu löytyy täältä. Ajankohtaiset tiedot tulevat Impivaaran viestin nettisivuille osoitteeseen www.impivaaranviesti.fi Viestin järjestäjinä toimivat Turun Suunnistajat, Liedon Parma ja Paimion Rasti. Kilpailunjohtajana toimii Petri Paukkunen.

   

  Ja kun penkkiurheilun pariin on päästy niin valvotun perjantai-lauantaiyön jälkeen on vuorossa Sipoo-Jukola 1995 kisan uudelleenjuoksu. Klo 13 starttaavat ”venlat” ja lauantai-iltana klo 23 starttaavat ”jussit”. Kyseessä on kutsukilpailu, johon osallistuu noin 30 kutsuttua joukkuetta. EsSu ei valitettavasti ole mukana. Tämän kisan järjestää OK Trian yhdessä Oikea Reitti Oy:n kanssa. ISTV:stä voi seurata tv-lähetyksiä, jotka alkavat aina puoli tuntia ennen kisan starttia.

   

  Continue reading →

 • #Seuraottelu2020 2.6.2020

  Historian ensimmäinen #seuraottelu2020 HS:n ja Essun välillä on saatettu päätökseen. Hyväntuulisessa seuraottelussa otettiin mittaa kumpi seura saa toukokuun 2020 aikana kerättyä eniten suunnistuskilometrejä ja löydettyjä rasteja.  Samalla kisailtiin seuratasolla TOP3 viikottaisista sijoituksista ja lopuksi yhteisesti kisan aktiivisin suunnistaja tittelistä. Seuraotteluun kelpasi mikä tahansa jaloin suoritettava suunnistussuoritus, jossa rata ja rastimäärä olivat ennalta tiedossa. 

  #Seuraottelu otettiin ylväästi vastaan molemmissa seuroissa ja jäsenistö suunnisti ahkerasti ja kirjasi suorituksiaan. Kirjauksia tuli 31päivän aikana yhteensä 1963 kappaletta, joissa osassa olivat myös viikon suoritukset kirjattuna. Tsemppi- ja kannustusviestejä sai lukea sieltä täältä. Huikea oli myös yhteinen suunnistettujen kilometrien määrä – 11 284 km. Näillä kilometreillä oltaisiin suunnistettu valtameren yli Etelä-Amerikkaan Rio De Janeiroon asti ja maapallon ympärysmitasta yli neljäsosan.  

  Eniten kilometrejä keräsi HELSINGIN SUUNNISTAJAT, joka suunnisti yhteisestä kilometripotista 6340 km. Hyvänä kakkosena maaliin porhalsi pippurinen ESPOON SUUNTA 4944 kilometrillään. Aktiisivin suunnistaja titteli meni ylivoimisesti eniten kilometrejä keränneelle ja  pääkaupunkiseudun rastitarjonnan kattavasti kolunneelle Helsingin Suunnistajien Petteri Surakalle. Hän suunnisti 31 päivän aikana 396 km Toiseksi eniten kilometrejä kahmi Espoon Suunnan Mikael 258 km ja kolmanneksi eniten HS:n Juha Leskinen 180 km. 

  Sijoitus

  Nimi

  Seura

  Km

  1.

  Petteri Surakka

  Helsingin Suunnistajat

  396.0

  2.

  Mikael

  Espoon Suunta

  258.3

  3.

  Juha Leskinen

  Helsingin Suunnistajat

  180.43

  4.

  Miika Vehmas

  Espoon Suunta

  158.68

  5.

  Kari Matilainen

  Helsingin Suunnistajat

  140

  6.

  Pirjo Pajarinen

  Helsingin Suunnistajat

  133.45

  7.

  Maisa

  Espoon Suunta

  126.27

  8.

  Ansku Vierikko

  Helsingin Suunnistajat

  123

  9.

  Jouko Koivula

  Helsingin Suunnistajat

  121.6

  10.

  Jorma Erkkilä

  Helsingin Suunnistajat

  121.5

  #seuraottelun aktiivisen suunnistaja Petteri kertoi kilometrejä kertyneen toukokuun aikana painonpudotus- juoksuvoiman kohotus ja nousukilometriprojektin myötä. Kun korona sulki jäähallit, kiekkokausi jäi kesken, suunnistus sai enemmän aikaa. Petterillä oli tarkoitus toukokuun aikana kerätä 8850 nousumetriä ja tämä tavoite täyttyi kirkkaasti. Kilometrejä Petterille kertyi keskimäärin 12 päivässä ja jaksamisestaan hän kertoi, että lepopäiviä oli toki välissä mutta muuten joinain päivinä saattoi mennä saman suunnistuskartan kaikki radat. 

  #seuraottelulla tavoiteltiin sekä seurojen välistä yhteistyötä, suunnistusaktiivisuuden lisäämistä kivan kisailun merkeissä sekä yhteishengen lisäämistä sekä seurojen välillä että seurojen sisällä. 

  Kiitos osallistuneille!

  Continue reading →

 • Nuoret pääsevät kesäkuussa kisaamaan – Junior eGames tulee! 30.5.2020

  EsSu järjestää kolmiosaisen kansallisen kilpailun – Junior eGamesin, kaikille H/D 16-20 -sarjalaisille. Kevään kilpailujen peruminen saattaa harmittaa, mutta nyt on vihdoin mahdollisuus päästä starttaamaan kolmeen kovaan kisaan!

  Tapahtuman sivut

  Tapahtumat ovat 

  • Sprintti 24.6.
  • Pitkämatka 28.6
  • Keskimatka 30.6

  Keskiviikko-iltana on luvassa sprintti Espoon Kilossa, joka starttaa myös Kisakalliossa nuorille suunnatun Suunnistusta ja sporttia -leirin. Sunnuntaina päästään suunnistamaan pitkää matkaa Espoon Oittaalta, ja tapahtumasarja päättyy tiistaina keskimatkaan Kirkkonummen Kauhalassa. Tarkemmat tiedot sekä kilpailukutsut tulevat myöhemmin. Kilpailukeskuksissa ei ole ylimääräisäisiä kilpailukeskuspalveluja ja muutenkin tapahtumassa noudatetaan yleisiä ja tapahtumakohtaisia koronaohjeistuksia.

  Eikä siinä vielä kaikki! Vaikka kyseessä on nuorille suunnattu Junior eGames, järjestetään sprintin yhteydessä myös kansallinen eSprint tapahtuma jossa mukaan otetaan sarjat H/D 21, H/D 40 ja H/D 50 halukkaille kuskeille. 50-sarjaan voivat luonnollisesti osallistua myös sitä vanhemmat.

  Ilmoittautuminen avataan Irmaan lähipäivinä https://irma.suunnistusliitto.fi:8443/irma/public/competition/view;jsessionid=2DEF6054E870526FF3D4B75F2B8F618E?id=25089&pageuuid=b506c561-8973-416b-b503-f200522cef15.

  Mukaan kuhunkin tapahtumaan otetaan yhteensä 460 osallistujaa.

  Tervetuloa kisaamaan, joko yhteen tai kaikkiin kolmeen kisaan. Yhteistulosten perusteella parhaat palkitaan.

  Continue reading →