Ernon eväät

 • SM-erikoispitkä päätti syksyn SM-kisakauden 18.10.2021

  SM-erikoispitkä päätti syksyn SM-kipailukauden. Mikä sen parempi päättää pitkä ja monivaiheinen kilpailukausi vielä ottamalla hieman pidempää matkaa ohjelmaan. Tästä lähtivät suunnistajat ottamaan mittaa Tampereen Aitolahden maastoihin. Maaliviitoitus pitkän taistelun jälkeen hämäläismastoissa palkitsi varmasti itsessään jo jokaisen osallistujan, mutta myös moni EsSulainen kampesi itsenä palkintopallille mitaleille ja plaketeille. 

  🥇 D20 Hanne Hilo

  🥇 D55 Marja-Liisa Autti

  🥉 H60 Tapio Markki

  Vaikka SM-kilpailukausi päättyikin, niin suunnistukset jatkuvat. Ensi viikonloppuna päästään mittaamaan Seuramestaruuksista Brobackan maastoissa.

  Continue reading →
 • Huippu-urheilusuunnitelma esittelyssä 14.10.2021

  Espoon Suunta kävi esittelemässä huippu-urheilusuunnitelmaansa osana huippusuunnistuksen tähtiseuraprojektia. Suunnistuksen huippu-urheilun Tähtiseurat esittelivät keskiviikkona (13.10.) valmennustoimintaansa Suunta Huipulle -seuraohjelman Kokoontumisrastilla. Espoon Suunnan, Helsingin Suunnistajien ja Tampereen Pyrinnön huippu-urheilusuunnitelmiin voi tutustua täällä

  Polku Suunnistuskoululaisesta kohti huippua on täsmentynyt ja tärkeänä osana tätä myös harrastesuunnistuksen mahdollisuuksia on parannettu viime vuosina. Tavoitteena on että EsSusta löytyy jokaiselle paikka olla ja harrastaa maailman parasta luontoliikuntalajia. Jos toiminta kiinnostaa, tervetuloa rohkeasti mukaan 🙂!

  Haku suunnistuksen valmennus- ja harrasteryhmiin eGroup, eGroupH ja eGroupJr kaudelle 2022 on meneillään ja auki 30.10.2021 saakka. Tutustu lisää ja laita hakemuksesi sisään täällä

  Mikäli Espoon Suunnan toiminta kiinnostaa yleisesti, liity jäseneksi tai kysy lisää

   

  Continue reading →
 • Halikkoviesti 11.10.2021
  Syksyn suurin seuraviesti, Halikko-viesti, juostiin sunnuntaina iloisissa merkeissä. Koko seuran viestissä on aina oma hieno tunnelmansa, kun kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja kaikkia kannustetaan erityisen paljon.
  Espoon Suunnan joukkueet sijoittuivat seuraavasti:
   
  Espoon Suunta 1 – 9. sija
  Espoon Suunta 2 – 31. sija
  Espoon Suunta 3 – 61. sija
  Espoon Suunta 4 (kunto) – 73. sija
   
  Ja paras seura kilpailussa olimme hienosti neljänsiä!
  Kuva Ilkka Saarimäki
  Continue reading →
 • Haku Essun valmennus- ja harrasteryhmiin on auki – eGroup, eGroupH ja eGroupJr 2022 5.10.2021

  Haku suunnistuksen valmennus- ja harrasteryhmiin eGroup, eGroupH ja eGroupJr kaudelle 2022 on meneillään ja auki 30.10.2021 saakka. Ryhmien toiminnasta järjestetään infotilaisuudet etäyhteydellä.

  eGroupJr on 11-14-vuotiaiden valmennusryhmä ja eGroup on tätä vanhempien juniorien ja aikuisikäisten kilpasuunnistajien valmennusryhmä. eGroupH on nuorten harrasteryhmä.

  Edellä mainittujen valmennusryhmien lisäksi Espoon Suunnassa toimii kilpa- ja harrasteyhteisöjä mm. veteraani-, pyörä- ja hiihtosuunnistajille. Nuorten harrasteryhmän lisäksi Espoon Suunnassa toimii aikuisten harrasteryhmä eTreenarit.

  eGroupJr

  Espoon Suunnan 11-14 (15) – vuotiaiden nuorten ryhmä eGroupJr tarjoaa motivoituneille nuorille suunnistajille laadukkaita harjoituksia, leirejä, kilpailumatkoja sekä ohjeelliset esimerkkiviikko-ohjelmat harjoitusjaksoittain sekä tukea ja opastusta omatoimiseen harjoitteluun.

  Ryhmän toiminta jatkuu uuden kauden osalta 1.11.2021. Uudet hakijat voivat kuitenkin tulla tutustumaan eGroupJr:n treeneihin jo lokakuussa, sillä suunnistuskoulu loppuu syyskuun loppuun. Myös ikäryhmästä seuraavaan siirtyvät vuonna 2006-2007 syntyneet ovat erittäin tervetulleita osallistumaan Jr:n treeneihin, kunnes toiminta heidän seuraavassa ryhmässään alkaa.

  Ryhmä on tarkoitettu kaudella 2022 sarjoissa HD12 ja HD14 suunnistaville nuorille (2008 – 2011 syntyneet). Vuonna 2007 syntyneet voivat hakea joko eGroupJr-, eGroup- tai eGroupH-ryhmään oman valintansa mukaisesti. Huomatkaa, että tällä lomakkeella haetaan vain eGroupJr-ryhmään! eGroupJr-ryhmään valituille järjestetään aloitusleiri 21.11.2021 (paikka ilmoitetaan myöhemmin).

  Ryhmään haetaan täyttämällä tämä lomake 30.10.2021 mennessä. Ensimmäiset valinnat ryhmään tehdään 1.11.2021. Ryhmää täydennetään myöhemmin uusien hakemusten perusteella. Ryhmään valitsemisen edellytyksenä on nuoren oma halu kehittyä urheilijana, osallistua suunnistuksen kilpailutoimintaan Espoon Suunnassa sekä sitoutua ryhmän yhdessä laatimiin pelisääntöihin.

  Valmennusryhmän maksu vuoden 2021 osalta on 175 eur, joka sisältää mm. harjoitukset, päiväleirit, suunnistuslisenssin ja vakuutuksen, vuosi- ja viikkotasoisen harjoitusohjelman sekä tuen leirimaksuihin.

  Valmennusryhmämaksu 175€
  – Kilpailulisenssi + Sporttiturva vakuutus
  – Harjoitukset ja niihin liittyvän valmennuksen karttoineen
  – Esimerkkiviikko-ohjelmat harjoitusjaksoittain ja sitä tukevan opastuksen
  – Päiväleirit valmennuksineen, mukaan lukien kartat ja ruokailut
  – Muut Essun leirit edullisilla omakustannushinnoilla, joissa on mukana vain urheilijasta itsestään aiheutuvat välittömät kustannukset.
  – Tukea kilpailuihin osallistumiseen. Seura maksaa nuorille suunistajalle (alle 20v) valittuihin henkilökohtaisiin kilpailuihin sekä viesteihin (https://espoonsuunta.fi/nuoret/nuorten-kilpailut/)

  Lisätietoja eGroupJr ryhmän toiminnasta ja ryhmään hakemisesta antaa Kai Hilo, 040-8652858.

  Hakulomake

  Infotilaisuus 14.10.2021

  eGroup

  eGroup on Essun 16-, 18-, 20-, 21- sarjoissa kilpasuunnistajana kehittymään ja menestymään pyrkivistä urheilijoista koostuva ryhmä, jonka jäsenet ovat selkeästi urheiluun ja harjoitteluun sitoutuneita. Kaudelle 2022 ryhmä on jaettu kolmeen osaan, joiden hakulomakelinkit alla:

  eGroup – valmennusryhmän maksu vuonna 2022 on 200 eur.
  Maksu kattaa:
  – Harjoitukset ja niihin liittyvän valmennuksen karttoineen
  – Vuosi- ja viikkotasoisen harjoitusohjelman ja sitä tukevan opastuksen
  – Päiväleirit valmennuksineen, mukaan lukien kartat ja ruokailut
  – Muut Essun leirit edullisilla omakustannushinnoilla, joissa on mukana vain urheilijasta itsestään aiheutuvat välittömät kustannukset.
  – SM-kilpailujen ja arvokilpailuiden näyttökilpailuiden kilpailumaksutuki

  Mahdollisista sali- ja juoksuratakorteista peritään omakustannushinta.

  Valittujen eGroup-ryhmän urheilijoiden kanssa tehdään urheilijasopimukset, joissa määritellään ryhmän toimintaan liittyvät keskeiset käytännöt sekä urheilijan ja seuran velvoitteet. 

  Edustusurheilijoille voidaan lisäksi myöntää erikseen määriteltävät valmennusstipendit.

  Lisätietoja valmennuksen eri ryhmiin hakemisesta, toiminnasta ja edustusurheilijoiden tuesta antavat valmennusjaoston puheenjohtaja Petri Vesanto, 050-517 6268 ja sekä ryhmien vastuuvalmentajat.

   

  eGroupH

  eGroupH on Espoon Suunnan suunnistuksen nuortenharrasteryhmä. Ryhmässä pyritään itsensä kehittämiseen maailman parhaan luontoliikuntalajin parissa. eGroupH harrasteryhmän toimintaa viitoittaa ennen kaikkea yhteisöllisyys.

  eGroupH jäsenten treenaamista ohjaavat muut kuin kilpailulliset tavoitteet. Tärkeintä on yhdessäolo ja hienon lajin harrastaminen hyvässä porukassa. Kilpailuihin osallistuminen ja itsensä kehittäminen suunnistajana voivat olla tavoitteina, mutta tässä ryhmässä harrastajien toimintaa ei systemaattisesti tehdä tavoitteelliseksi eikä velvollisuuksia kilpailuihin, treeneihin tai tapahtumiin osallistumiseen ole. Jokainen voi valita harjoituksensa ja tapahtumansa oman mielenkiinnon sekä ajallisten resurssiensa puitteissa.

  Ryhmän toimintaa ovat ryhmän omat harjoitukset, leirit, lajikokeilut sekä seuran yhteiset harjoitukset, jumpat, vaellukset yms. Toimintaan kuuluvat pitkälti nykyisesti Espoon Suunnan tapahtumat, mutta ryhmälle suunnitellaan ja toteutetaan myös omia harjoituksia, lajikokeiluja ja tapahtumia jäsenten toiveiden mukaisesti. Ennen kaikkea tarkoituksena on tehdä toiminnasta jäsentensä näköistä.

  Käytännössä eGroupH toimii jatkumona Suunnistuskoulun ja eGroupJr:n jälkee. Vaihtoehtona eGroup:in kilpailuryhmän rinnalle. Ryhmän jäsenistö koostuu pääasiassa alkuun H/D16-, 18- ja 20-sarjojen harrastesuunnistajista. Vanhemille harrastesuunnistuksesta kiinnostuneille löytyy eTreenarit aikuisten harrasteryhmä – https://espoonsuunta.fi/harraste/harrasteryhmat/etreenarit/.

  Ryhmämaksu 130€ sisältää
  – Harjoitukset ja niihin liittyvän ohjauksen karttoineen
  – Päiväleirit ohjauksineen, mukaan lukien kartat ja ruokailut
  – Tukea kilpailuihin osallistumiseen. Seura maksaa nuorille suunistajalle (alle 20v) valittuihin henkilökohtaisiin kilpailuihin sekä viesteihin (https://espoonsuunta.fi/nuoret/nuorten-kilpailut/)

  eGroupH toimintaa suunnitellaan ja kehitetään yhdessä urheilijoiden kanssa

   

  Lisätietoja ryhmään hakemisesta, toiminnasta antaa KP Seppänen, 044-0806943

  Hakulomake

  Continue reading →
 • EsSun Seurakirja – Kai Hilo 4.10.2021

  EsSun seurakirja on artikkelisarja. jossa kerätään kuukausittaisin kuulumisia ja tervehdyksiä seurakentän eri laidoilta. Keitä seuraamme kuuluu, miten heidän suunnistuspolkunsa on tänne johtanut.

  EsSun seurakirjan saanut vastaa vapaasti alla oleviin kysymyksiin ja liittää mukaan suunnistusaiheisen kuvan ja tervehdyksen seurailaisille.

  Hei kerrohan, kuka olet, mistä tulet ja mitä teet?

  • Olen Hilon Kaitsu toimin EsSussa Majaisäntänä Valkosen Paavon kanssa sekä eGroupJr:n vastuuvalmentajana yhdessä Marian, Simon, Teron ym. huipputyyppien kanssa. Kotoisin olen Porista ja kulkenut Tampereen kautta Espooseen. Toki pari vuotta tuli asuttua Oslossa ja tutustuttua norjalaiseen suunnistustoimintaan.

  Milloin aloitit suunnistuksen?

  • Suunnistuksen aloitin vuonna -74, samassa taloyhtiössä asuneen Jukola voittajan Taisto Moilasen houkuttelemana. Seurana oli Porin Tarmo (yleisseura), josta sitten suunnistusjaosto irtautui v. 1977 perustaen suunnistuksen erikoisseuran Rastikarhut. Aika oli todella otollinen erikoisseuran perustamiselle. Porin seudun suunnistajat yhdistyivät, ja toiminta oli varsin aktiivista ja menestyksellistä. Rastikarhuissa oli tuolloin aktiivisia toimijoita mm. EsSun toiminnanjohtajan isä Jorma. Sitten opiskelu vei minut Tampereelle ja seurakin vaihtui ensin Nouskiin sitten Epilä Esaan, jonka jälkeen siirryin Kangasalan Kisaan, josta Rastikarhujen tapaan suunnistajat perustivat oman suunnistuksen erikoisseuran Kangasala SK:n. Oslossa edustimme paikallista Bäkkelagets SPK seuraa Suomeen palattua Kangasala SK, Kalevan Rasti ja Lynxin kautta EsSuun.

  Miten tutustuit EsSun toimintaan?

  • EsSuun tutustuin, kun olimme Nouskin kanssa kevätleirillä Huddiggessa 90-luvun alussa samassa leiripaikassa ”Sarasen lastentarhan” kanssa. Lastentarha nimitys tuli EsSun silloisesta edustusryhmästä, joka koostui nuorista menestysnälkäisistä suunnistajista. Nykyisin näitä suunnistajia löytyy EsSun eLadies ja Nostalgia ryhmistä. Varsinaiseen toimintaan tulimme lasten kanssa mukaan 2016, jolloin vaihdoimme Lynxistä EsSuun. Itse taisin aloittaa suunnistuskoulun ohjaajana 2017 ja siitä lähtien tehnyt monenlaisia tehtäviä EsSussa ja aina ollut tosi Kivaa, EsSussa on huippuporukkaa!

  Mikä on parasta EsSussa?

  • Parasta EsSussa on pitkään jatkunut laadukas junioritoiminta, jota viedään esimerkillisesti eteenpäin jatkuvan parantamisen periaatteella. Tämä hyvä toiminta on tuottamassa hedelmää – etenkin nuorten naisten osalta. Olen aistivinani, että siinä huokuu hieman 90-luvun henki, jolloin EsSulaiset tekivät asioita tosissaan menestyäkseen, mutta ei liian tosikkomaisesti. On ollut hieno seurata omien lasten matkaa heidän omilla suunnistuspoluillaan.
  • Näen myös asioita, joita pitää toiminnassa parantaa, jotta oikeasti ollaan suunnistuksen huippuseura. Siihen on myös seurassa herätty ja hankittu huippuammattilaisia auttamaan työssä kohti huippua. Matkaa toki sinne on vielä, mutta se saavutetaan päämäärätietoisella työllä, rasti kerrallaan kohti maalia.

  Mikä on mieleenpainuvin suunnistusmuistosi?

  • Olen saanut pitkän suunnistusurani aikana paljon hienoja kokemuksia, ystäviä ja tutustunut muiden maiden suunnistuskulttuureihin – siksi on vaikea nostaa yhtä erillistä kokemusta toisten yläpuolelle. Yksi jännittävimmistä kokemuksista on kuitenkin vuoden 2001 Tampereen MM-kisat, jossa vaimoni Marika Mikkola suunnisti henkilökohtaisella pitkällä matkalla Hopeaa, johtaen vielä viimeisellä rastilla, mutta Sveitsiläinen Simone Luder (nyk. Niggli) vei 3 sekunnilla voiton. Koskaan en ole jännittänyt kisan aikana niin paljon kuin silloin, maastosta saatiin vain väliaikoja – ei ollut nykyisiä apuvälineitä seurantaan.

  Mikä on unelmien suunnistusmaastosi?

  • Pidän monenlaisista maastoista, sellaisista, joissa pääsee suunnistamalla rastille asti eli luettavaa löytyy kartasta rastinoton avuksi. Puskamaastot eivät ole suosikkilistani kärjessä, enkä ymmärrä miksi rasteja yleensäkin sijoitetaan puskien keskellä. Puskarastit mielestäni asettavat suunnistajat eriarvoiseen asemaan ja jäljempänä lähtevät saavat kohtuutonta etua.
  • Suosikkimaastoihin kuuluvat mm. Varsinais-Suomen kalliomaastot, kangasmaastot, Lapin tunturit, Pohjois-Norjan rinnesuomaastot, Uudenmaan kalliomaastot, jne. listaa voisi jatkaa paljon pidemmäksi. Tärkeintä on, että maasto ja kartta täsmäävät ja suunnistaja voi haastaa itsensä omalla tasollaan. Nykyiset kartat ovatkin varsin hyviä ja paikkansapitäviä ja niiden avulla on nautinnollista suunnistaa.

  Minusta saa seuraa / minua voi pyytää mukaan….

  • Melkein mihin tahansa seuratoimintaan liittyvään asiaan tai työhön, toki muuhunkin kannattaa kysyä – yleensä aina on aikaa hyvälle Seuralle (EsSulle)

  Terveiset seuralaisille ja kenestä haluaisit kuulla seuraavaksi:

  Maria Kankaanpää

   

  Continue reading →
 • eAdventure vuosimallia 2021 seikkailtu 28.9.2021

  Sunnuntaina seikkailtiin nuorten vuosittainen eAdventure, jossa tänä vuonna menossa oli myös mukana EHS – Espoon Hiihtoseura ry . Nuuksion suunnilla päivän mittaisessa koitoksessa suunnistettiin, pyöräiltiin, melottiin sekä ratkaistiin erilaisia tehtäviä. Ja tärkein tietysti, pidettiin hauskaa. Yhteensä 46 nuorta ylitti itsensä ja muut. Ensi vuotta odotellessa!

  Video seikkailupäivästä

   

  Continue reading →
 • Viestiliigakausi päätökseen 22.9.2021

  Viikonloppuna saatiin Viestiliiga päätökseen Kirkkonummella. Naapuriseura Lynx 50-vuotisjuhlakilpailuun osallistui runsaslukuinen joukko Espoon Suunnan joukkuita. Juhlistaen Lynxiä sekä viestisuunnistuksen ihanuutta. Yhteensä viesteistä nautittiin 12 joukkueen voimin. Oli hienoa nähdä miten laajalla ikähaarukkalla ja ennakkoluulottomasti viesteihin osallistuttiin, toivottavasti sama jatkuu myös ensi kaudella. Parhaiten näistä joukkueista selviytyi naisten ykkösjoukkue, joka oli kauden päätöksessä hienosti kuudes.

  Finaali päätti siis seitsemän osakilpailun mittaisen Viestiliigan. Koko kauden yhteispisteissä Espoon Suunnan miehet sijoittuivat sijalle 14. Parannusta edellisvuoteen pari sijaa ja suunta on ylöspäin. Miehet osallistuivat tasaisesti viesteihin, joista parhaimpana onnistumisena muistetaan SM-plaketti. Nuori naisten joukkue sijoittui pisteissä yhdeksänneksi. Sikäli hyvin, sillä jopa kaksi osakilpailua jäi kokonaan pisteittä. Ensi vuodelle sijoitusta pystytään siis vielä tästäkin petraamaan. Parhaimpia sijoituksia kaudelta olivat kaksi kertaa kuudes sija, joka on erittäin mahdollinen myös kokonaiskilpailussa jos aikataulut tapahtumien osalta sopivat. 

  Viestiliigan maastoissa päästiin myös kisaamaan maanantaina, kun luvassa oli seuramestaruuskilpailuiden yö-versiota Lynxin järjestämänä. Tuloksia sekä väliaikoja pääsee tarkastelmaan täältä

  Ensi viikonloppuna SM-suunnistusten sekä Suunnistusliigan kisakausi saadaan päätökseen SM-yön merkeissä.

   

  Artikkelin kuva Lynx Suunnistus 

   

  Continue reading →
 • Espoo Sprintticup alkaa 15.9.2021

  Espoo Sprintticup alkaa 27.9.2021 Karhusaaresta.

  Elämyksellisiä kuntosuunnistussprinttejä maanantai-iltaisin ympäri Espoota. Kuntorastihenkinen tapahtuma mahdollistaa suunnistuksen kokeilun turvallisessa ympäristössä, mutta samalla toimii huipuille hyvänä treeninä. Tarvitset vain lampun ja ulkoiluvarustuksen ja olet jo valmiina radalle.

  Kun aurinko laskee, on aika lähteä etsimään rasteja.

  Espoo Sprintticupin oli tarkoitus alkaa jo viime talvena, mutta vallittavasti vallitseva tilanne siirsi alkamisajankohtaa, mutta nyt syksyllä päästään vihdoin vauhtiin. Suunnitelmissa on yhteensä kahdeksan tapahtuman kuntosuunnistussprinttikiertue ympäri Espoota: Karhusaaresta Karakallioon, Otsolahdesta Puolarmaariin. Kaikille löytyy varmasti jotain. 

  • 27.9 Karhusaari
  • 4.10 Kauniainen
  • 11.10 Karakallio
  • 18.10 Lähderanta
  • 25.10 Otsolahti
  • 1.11 Karamalmi
  • 8.11 Suvela
  • 15.11 Puolarmaari

  Espoo Sprintticuppia järjestävät yhteistyössä Espoon Suunta, Espoon Akilles, OK77 ja Teekkarisuuunnistajat. 

  Lisätietoja tapahtumasarjasta – https://sprintticup.fi/

  Continue reading →
 • Syksyn seura-asutilaus 13.9.2021

  On tullut aika taas täydentää suunnistusasuvalikoimaa. Espoon Suunnan seura-asutilaus avattu Trimtexin verkkokaupassa. Tilausikkuna sulkeutuu sunnuntaina 26.9.2021.

  Lisää tietoja löydät – https://espoonsuunta.fi/seura/sisin/seura-asut/

  Continue reading →
 • SM-viikonlopun saldoa 13.9.2021

  Viikonloppuna kisattiin SM-kilpailuissa Etelä-Savossa. Lauantaina sprintti kisattiin Juvalla ja sunnuntaina luvassa oli viestitunnelmia Mikkelistä. Viikonloppu oli EsSulaisille menestyksekäs ja hienoja onnistumisista saatiin nauttia laajalla rintamalla. SM-kultamitalien lisäksi huippukohta oli miesten viesti, jossa pääsarjan miehet ottivat 10. sijalla EsSulaisen plaketin ensimmäistä kertaa tällä vuosituhannella. Edellistä viestiplakettia juhlittiin vuonna 1999 Sotungissa. 

  Ohessa koontia viikonlopun EsSu mitaleista:

  Sprintti:

  🥇 H18 Topias Kemppi
  🥇 D18 Inari Karppinen
  🥇 D16 Silva Kemppi
  🥈 D60 Merja Puromies
  🥉 H18 Jussi Raasakka
  🥉 H14 Anton Kemppi
  🥉 D75 Leena Paatero
   
  Viesti:
  H18 🥇
  D50 🥇
  D70 🥇
  H20 🥈
  D45 🥉
  Continue reading →