Puheenjohtajan palsta

 • Helsinki Indoor Cup alkaa Duudsonit Activity Parkista 6.2.2023! 24.1.2023
   
  Helsinki Indoor Cup tulee jälleen! Espoon Suunta järjestää 6.2.2023 Helsinki Indoor Cupin Duudsonit Activity Parkissa, Isossa Omenassa. Luvassa on täysin uusi kokemus ja elämys sisäsuunnistuksesta.
   
  Haluatko päästää irti leikkisän lapsenmielisen itsesi ja haastaa itsesi? Haluatteko kisata koko perheen voimin ja etsiä rasteja Britney Possun luolaston päältä tai rämpiä leimaamaan Teflon-suojuoksukentällä? Uskallatko laskea liukumäkeä pitkin maaliin?
   
  Nyt sinulla on mahdollisuus kokea tämä kaikki ja paljon enemmän sisäsuunnistuksen merkeissä!
  Hauskanpito ja liikkumisen ilo kuuluvat kaikenikäisille. Espoon Iso Omenan huikeasta Duudsonit Activity Parkista löytyy haastetta koko perheelle!


   
  Lähtöaikoja porrastetaan siten, että osanottajamäärä on rajattu 100 osallistujaa per tunti. Voit siis valita mihin tunnille ilmottaudut. Ilmoittaudu pian, sillä paikkoja on vain rajoitetusti!!!!
   
  

Ilmoittautuminen tapahtuu ennakkoon!
   
  Lähtöaikaikkunat ja ilmoittautuminen:

  HUOM! Kisassa kengät ovat kielletty ja jalkineena toimii perinteinen sukka (mikäli omistat JARRUSUKAT, ovat ne kova sana tässä kisassa.)
   
  Radat:
  • Vihreä – Lyhyt/Helppo
  • Keltainen – Keskipitkä/Keskivaikea
  • Musta – Pitkä/Vaikea
  • Duudsonit Special – ”Ootko valmis? YLITÄ ITTES!” – Duudsonit
  Osanottomaksulla voit kiertää vaikka kaikki radat, yksin tai yhdessä perheen/kavereittesi kanssa!
   
  

ILMOITTAUTUMINEN ON NYT AUKI! OLE NOPEA! 


  RATAMESTARINA: K-P SEPPÄNEN!
   
  Continue reading →
 • Maajoukkueen Tenerife Camp 20.1.2023

  Tänä vuonna nuorten ja aikuisten maajoukkue matkusti yhteiselle ”Basement campille” aloittamaan uuden vuoden harjoitukset ryminällä. Joukkueet suuntasivat Espanjan Teneriffalle kymmeneksi päiväksi treenaamaan auringon alla. Espoon Suunnasta leirillä olivat mukana Hanne Hilo, Inari Karppinen ja Elli Punto. Tässä heiltä kooste leiristä päiväkirjamuodossa.

  4.1. Ensimmäinen treenipäivä

  Päivä maajoukkueleirillä lähtee aina käyntiin sunrise activityllä. Tiedossa siis yhteinen aamulenkki + Jutan (fyssari) vetämä aktivaatio- ja liikkuvuussetti. 

  Ensimmäisen päivän suunnistustreeninä oli tutustuminen monille uuteen maastotyyppiin. Model eventin yhteydessä juostiin lisäksi myös “Tenerife Microsprint Trophyn” ensimmäinen osakilpailu. Leirillä päästiin siis heti totisen kisailun makuun ;). Maasto oli todella hämmentävä monille. Jopa valmennusjohdolta kuultiin kommenttia, että “Nyt oltiin kyllä aivan kassalla.” Maastoon tutustuminen kevyellä treenillä oli siis enemmän kuin paikallaan.

   

  Ensimmäisen microsprintin baana.

   

  5.1. Keskimatkan leirikisa

  Teneriffalla leireili meidän lisäksi myös mm. Norjan suunnistusmaajoukkue ja sveitsiläisiä, että ruotsalaisia maajoukkuesuunnistajia. Leirin kovissa yhteisharjoituksissa taso oli korkealla ja kansainvälisiä menestyjiä löytyi yksi jos toinenkin. 

  Torstai aamuna suunnattiin heti aamupalabuffan ja aamulenkin jälkeen kohti ensimmäistä kovaa harjoitusta. Meidät urheilijat heitettiin heti niin sanotusti syvään päähän – treeniin noustiin noin 2000m korkeuteen. Tämä maasto tuottikin sitten jo taidollisesti vähemmän hankaluuksia, mutta jo tässä vaiheessa leiriä kaikille oli selvä, että suurimmat haasteet maastoissa tuo kivinen pohja ja korkeus merenpinnasta. Nilkkarallilta ei välttynyt jopa junnujoukkueen vannotuin teräsnilkka. Tulipa ainakin opittua, että ne nilkat on teipattava. Keskimatkan leirikisa tarjosi siis monenlaista haastetta niin urheilijoille, mutta myös valmentajille. Harjoituksen lopussa paikalliset puistopoliisit häiriintyivät treenistämme ja kurvasivat sättimään meitä. Vaikka kuinka koittivat puhua espanjaa meille, jotenkin Thierry sai hoidettua asiat kondikseen ilman yhteistä kieltä. Päästiinpä ainakin naureskellen vaeltamaan autoille, vaikka saatiinkin nopea häätö pois treenipaikalta.

  Naisten rata: http://www.tulospalvelu.fi/gps/20230105MDW21M20/

  Keskimatkan kilpailukeskuksen näkymät (taustalla näkyy La Gomeran saari)

  6.1. Sprintti Q + F

  Tänään oli vuorossa päiväretki saaren toiselle puolelle juoksemaan sprintin leirikisaa. Aamu- sekä iltapäivän sprintti juostiin hyvin mäkisessä kylässä ja nousumetrejä kertyi 120-150 m n. 3 km sprintin aikana. Portaita juostiin siis aivan sairaasti. Eipä tätäkään treeniä selvitty läpi ilman, että saatiin poliisit paikalle. Eivät kylät asukkaat tainneet arvostaa rakasta lajiamme. Eipä toisaalta ihme, kun kujat olivat sen verran kaposia, että törmäyksiltä paikallisten kanssa ei taidettu välttyä.

  Sprinttien väliaika vietettiin rannalla pelaten lentopalloa ja aurinkoa ottaen muiden maiden suunnistajien kanssa. 

  Miesten sprintin finaalin alkuosa.

  7.1. Scenic Run

  Päivän ohjelmassa oli kevyt scenic run Alto de Guajarassa. Mahdollisuutena oli juosta noin 10km lenkki Montaña Guajaraan 2717m korkeuteen tai noin 3km lenkki Rogues de Garcían ympäri. Myös variaatioita näistä lenkeistä pystyi tekemään. Maisemat olivat jälleen hienot ja hyvässä säässä kelpasi treenata. Nousumetrejäkin päästiin taas keräilemään.

  Vaelluksella kohti Alto de Gujaran huippua.

   

  8.1. TMT 2

  “Tenerife Microsprint Trophyn” toinen osakilpailu juostiin iltapäivän kevyen sprintin yhteydessä puistossa, joka oli täynnä grillipaikkoja. Siellä hyvin vieraanvaraiset paikalliset viettivät sunnuntaipäivää grilliherkkuja valmistellen. Ensimmäinen rasti olikin sijoitettua juurikin grillin viereen, jossa hotellin ruokaa paremmat pihvit paistuivat. Paikalliset tarjosivat näitä pihvejä punaviinin kerta valmentajille, joille ne maistuivat oikein hyvin. Erityisesti meidän majoituksen ei niin hyvien ruokien jälkeen…

  Grillimestari microsprint.

  9.1. Sprinttiviesti rannikkokylässä, jonne ajettiin hyvin jyrkkää mäkeä alas ja ylös

  Sprinttiviestiä käytiin Garachicon kylässä, joka sijaitsi aivan meren lähellä. Majoituksesta siis oli autoilla tultava mutkaisia, kapeita ja jyrkkiä mäkiä alas. Automatkat aiheuttivat lähes joka kerta pientä jännitystä. Sprinttiviesti juostiin 2-3 hengen sekajoukkueissa. Jokaisella oli kaksi osuutta, jotka olivat noin 2,2 – 2,1 km pitkiä. Naiset pääsivät aloittamaan viestin. Tällaiset kovat viestitreenit ovat todella hyviä harjoituksia ja niissä pääsee kunnolla haastamaan itseään muiden seurassa. Treenin jälkeen oli tarkoituksena käydä uimassa meressä, mutta kovien aaltojen vuoksi emme sinne päässeet.

   

  Sprinttimaisemia knock-outista.

  10.1. KO-sprintti norjalaisten kanssa

  Päivän harjoituksena oli knock-out sprintti. Treenissä juostiin kolme 1,6 – 1,9 km lenkkiä. Urheilijat oli jaettu eriin, joissa yhdessä oli noin kuusi juoksijaa. Erän kolme parasta nousi ylempään erään ja kolme viimeistä taas tippui alempaan. Näin päästiin juoksemaan eri urheilijoita vastaan. Starttien välissä oli noin 15 min palautus. Lyhyemmillä palautuksilla vältettiin kaupungin pahin ruuhka-aika, vaikka siltikin päästiin joillakin alueilla harjoittelemaan ihmisten välistä pujottelua. Kaupungin suosion turisti kohteena huomasi myös siitä, että välillä kuuli jonkun huutavan “hyvä Suomi”. Tässäkään treenissä ei nousumetreiltä vältytty ja oman haasteensa toi jyrkät portaat, joita juostiin ylös ja alas. Todella kehittävä treeni siis tuli jälleen tehtyä. 

   

  11.1. Teiden huiputus

  Kevyelle välipäivälle oltiin kaavailtu kaikkien odottama vaellus Teidelle jopa 3718m korkeuteen. Päivä alkoi lupaavasti ja autolla ylöspäin kivutessa sääkin näytti suosivan. Todellisuus iski päin naamaa nopeasti. Parkkiin saavuttaessa oltiin me keskellä pilveä, tuuli älyttömästi ja sadekkin piiskasi naamaan. Ei kiva. Lähdettiin kuitenkin rohkeasti kipuamaan kohti huippua. Ei aikaakaan kun kaikki olivat taas kasassa noin kilometrin kohdalla, kun polulla oltiin käännyttämässä ihmisiä takaisin alas – huipulle ei päässyt huonojen sääolosuhteiden takia. Myöskään huipulle menevä hissi ei ollut toiminnassa. Ei auttanut kun niellä harmistus ja lähteä etsimään muita polkuja lenkkeiltäväksi. Hyvän treenin saivat kaikki, eikä maisemistakaan voinut valittaa, mutta kyllä tämä jäi kaikkia harmittamaan. Onpa ainakin syy miksi palata Teneriffalle.

  Päivän kruunasi tottakai uusi pohjanoteeraus ruoissa. Voisi melkein sanoa, että hoitellin taito munata niinkin helpoksi tehtävissä oleva asia kun ruoka, on jopa vaikuttavaa. Tulipa ainakin kylän ravintolat tutuksi. Kuuden euron pitsasta tais tulla reissun aikana monille lempparijuttu.

  Fiilikset Teiden vaelluksen pysäyttämisestä.

  12.1. Lyhennetty pitkämatka

  Torstai aamuna lähdettiin reippaana työstämään “vain” lyhennettyä kilpailunomaista pitkää matkaa. Maasto oli jo kaikille tuttu, eli suorituksen haasteet olivat tiedossa – mäki, maastopohja ja maastonmuotojen hahmottaminen. Kisassa nähtiin junioreilta huippusuorituksia, mutta myös maininnan arvoisia pummeja. Saavutuksia molemmat. Maastossa oli myös juomarasti, jossa harjoittelimme ravitsemusterapeutin antamia ohjeita käytännössä. Lisäksi lähtölistoilta löytyivät kaikki muutkin leireilevät ulkomaalaiset, eli kilpailua löytyi. Kaikki pääsivät varmasti siis oikeaan kisafiilikseen. 

  Tyttöjen rata: http://www.tulospalvelu.fi/gps/20230112LongW20/

  Iltapäivällä osa porukasta lähti vielä ihailemaan maisemia kevyelle scenic run:ille. Training guidessa oltiin lupailtu, että tämä vaellus Mil Ventanas de Güimar:iin on Teneriffan ja kenties jopa yksi maailman hienoimmista. Odotetun mukavan juoksubaanan sijaan reitillä odottikin kapeaakin kapeampi polku. Pudotus polulta oli satoja metrejä alas kohti laaksoa. Ei ihme, että polun alkupäässä oli varoituskylttejä vaarasta… Rohkeimmat lähtivät seikkailumielellä ihailemaan jyrkkiä, jylhiä maisemia. Lenkki oli luolineen ja kapeine polkuineen kenties jännittävin, mutta upeudeltaan henkeäsalpaavin reissu missä ollaan ikinä oltu.

  Maisemia scenic “runilta”.

  13.1. Viestivedot & micro grande finale

  Leirin vikan päivän aamuna juostiin myös viimeinen kova harjoitus – viestivedot.

  Yhteislähtö samalta viivalta Simona Aebersoldin, Karolin Olssonin tai Jonatan Gustafssonin kanssa oli kaikille kehittävä ja antoisa kokemus. Treenistä sai hyvin perspektiiviä siihen, kuinka kova maailman kärjen taso onkaan.

  Iltapäivällä suunnattiin mikrosuunnistuksen suureen loppukilpailuun. Thierry oli loihtinut vaativan ja kovavauhtisen pensassuunnistuksen. Tämä harjoitus tarjoili ehkä leirin koomisimmat virheet :D

   

  Microsprint grande finale.

  Kaikki leirin gps-seurannat löytyy täältä: http://www.tulospalvelu.fi/gps/

  Teksti ja kuvat:

  Hanne Hilo, Inari Karppinen & Elli Punto
   
   

  Continue reading →
 • Seura-asutilaus on avattu Trimtexin verkkokaupassa! 17.1.2023

  Seura-asujen tilausikkuna on avoinna Trimtexin verkkokaupassa sunnuntaihin 29.1.2023 asti.  Jokaisen tulee tehdä tilauksensa tähän mennessä, mattimyöhäisiä ei huomioida. Tässä tilausikkunassa on laaja valikoima erilaisia seura-asuja talven hiihtoasuja lukuunottamatta. Seuraava tilausmahdollisuus on elokuussa 2023 ja tällöin valikoimassa on mukana myös hiihtoasut (mutta ei pyöräilyasuja).

  Asujen layout on pääosin sama kuin ennenkin, uutuutena ”Maailman parasta suunnistusseuraa” teksti pienellä fontilla suunnistuspaitojen selän alaosassa. Huom. seura-asujen ulkoasu tulee säilymään pääosin nykyisen kaltaisena kausina 2023 ja 2024, mutta isompi muutos asuihin kaudelle 2025 on mahdollinen.

  Tuotteet tilataan Trimtexin verkkokaupasta ja maksetaan tilauksen tilauksen teon yhteydessä. Tuotteet toimitetaan suoraan tilaajalle postilla. 

  Ennen tilaamista tulee jokaisen kirjautua sisään tilaussivulle. Valitse ”Login/Kirjaudu sisään” jos olet jo rekisteröitynyt käyttäjä, tai ”New account/Uusi asiakastili” jos kirjaudut ensimmäistä kertaa.

  Syötä koodi EspoonSuunta2023 Activate access code -kenttään ja kirjaudu sisään.

  Linkki verkkokauppaan 

  Tilausaikana voit tilata myös Trimtexin verkkokaupan (www.trimtex.fi) standadituotteita 25% alennuksella koodilla 25%-EspoonSuunta. Seura-asujen toimitus arviolta viikolla 11/2023, standardituotteet toimitetaan pian tilauksen jälkeen. 

  Verkkokauppaan kirjautumiseen ja tilauksen tekemiseen löytyy apua täältä ja oikean koon valintaan täältä.

  Jos kysyttävää, kilauta tai meilaa Saaralle (050 9664831/saara.metsanurmi(at)gmail.com).

  Continue reading →
 • Nuorisovalmennuspäälliköksi Espoon Suuntaan? 11.1.2023

  Yllä olevalla ilmoituksella haettiin Suunnistaja-lehden ilmoituksessa seurakavereita Espoon Suuntaan vuoden 1993 lopulla.

  Paljon on vettä virrannut Glims-joessa tämän ilmoituksen jälkeen: tänään Espoon Suunta on yksi Suomen suurimmista suunnistusseuroista ja Suomen Olympiakomitean hyväksymä lasten ja nuorten sekä huippu-urheilun Tähtiseura. Teekkarihenkinen huumori ei ole kuitenkaan kokonaan hävinnyt, ja osaamme edelleen nauraa itsellemme!

  Haemme tällä kertaa seuraamme Nuorisovalmennuspäällikköä ottamaan haltuun (nuoriso)suunnistuksen edelläkävijäseuran valmennuksen koordinoinnin. Tässä uudessa roolissa pääset kehittämään seuran nuorisovalmennustoimintaa, erityispainopisteenä rakentaa toimiva jatkumo nuorisotoiminnasta aikuisten valmennukseen; tiedossa siis monipuolisia tehtäviä niin kaikenikäisten urheilijoiden kuin valmentajienkin kanssa.

  Lähimpinä kollegoinasi ovat seuran harrastevalmentajat, päävalmentaja, sekä toiminnanjohtajamme; Lisäksi yhteistyötä tehdään aktiivisesti muiden kestävyyslajien seurojen, oppilaitosten, sekä Suomen Suunnistusliiton kanssa. Espoon Suunta on kansainvälisesti erityisen verkottunut seura, joten työssä on myös maan rajat ylittävä ulottuvuus.

  Poikkeuksellisen menestyksekkäässä seurassa on myös poikkeukselliset mahdollisuudet – tämä antaa sinulle liikkumavaraa kehittää ja kokeilla asioita, joita ei ole aiemmin tehty! Seuran johto ja harrastevalmentajat ovat – maailman innovatiivisimpien kaupunkien joukkoon nimetylle Espoolle sopivasti – huippuosaajia ja avoimia uudelle. Modernista ketteryydestä huolimatta seurassa noudatetaan pysyviä, toimivia käytänteitä, joilla päivittäinen valmennustoiminta pyörii vaivattomasti.

  Tavoitteenamme on palkata valmennuspäällikkö pidemmällä perspektiivillä, mm. tulevien vuosien suurtapahtumajärjestelyjä silmällä pitäen. Tehtävä tulee olemaan keskeinen rakennettaessa Espoon Suunnan tulevaisuutta – ja maailman parasta suunnistusseuraa!

  Tehtävät: 

  • Nuorten valmennustoiminnan koordinointi ja kehittäminen yhteistyössä nuorten ryhmävalmentajien kanssa. 
  • Nuorten toiminnan niveltäminen miesten ja naisten valmennustoimintaan yhdessä ryhmävalmentajien kanssa. 
  • Koko valmennuksen harjoitus- ja leiriohjelmien hallinnointi ja niistä viestintä. 
  • Leirien ja kilpailumatkojen järjestäminen ja asiaan liittyvä viestintä.
  • Tapahtumalistojen ja rekisterien ylläpitäminen.
  • Yhteistyö muiden seurojen, oppilaitosten ja koulujen kanssa, sekä Suunta Huipulle -koordinaattorina toimiminen.

  Valmennuspäällikön roolissa sinulta edellytetään jämäkkää organisointikykyä, oma-aloitteisuutta, joustavuutta, erinomaisia vuorovaikutustaitoja sekä viestinnällistä kyvykkyyttä. Suunnistuksen lajiosaaminen tai valmennuskokemus eivät ole edellytyksiä tehtävään.

  Työ on nykyaikaista hybridityötä: tapahtumat ovat valtaosin pääkaupunkiseudulla, mutta työtä voi tehdä pääsääntöisesti etänä. Seuramajamme sijaitsee Espoon keskuspuiston laidalla, ja siellä on käytössäsi tarvittavat välineet ja yhteydet työn tekemiseen. Hakijan toiveista riippuen työsuhde voidaan sopia joko osa- tai kokoaikaiseksi.

  Lähetä hakemuksesi, ansioluettelosi sekä palkkatoiveesi viimeistään 29.1.2023 osoitteeseen toiminnanjohtaja@espoonsuunta.fi 

  Lisätietoja toimenkuvasta puhelimitse: Henrikki Hakala 040 522 4838, Jari Ikäheimonen 050 407 8205

  Continue reading →
 • eGroup Ranskassa 16.-23.12.2022 6.1.2023

  Kirjoittanut Liisa Raasakka

  Essun eGroup leireili kahdeksan urheilijan ja yhden valmentajan voimin Länsi-Ranskassa Ile d’Oléronin saarella. Leiri oli yhteinen ranskalaisen Groupe Performance Nouvelle Aquitaine -alueryhmän suunnistajien kanssa. Yhteensä joukkoon kuului non 35 urheilijaa ja kymmenisen valmentajaa. Tämä leiri ilmestyi eGroupin leiriohjelmaan Essun ranskalaisurheilijan ja aktiivitoimijan, Baptiste Masson, järjestämän yhteistyön mahdollistamana. Baptiste itse nähtiin leirillä sekä urheilijan roolissa että valmentajan ja järjestelijän vaatteissa.

  Suomalaisten saapuessa Ranskaan sää oli viileä ja patterit piti säätää maksimiasentoon. Lämpötila kuitenkin nousi jo ennen ensimmäisiä harjoituksia ja urheilijat saivat nauttia loistavista harjoitusolosuhteista koko leirin ajan. Lämpötila pysytteli 10 ja 15 celsiusasteen välissä, mikä tuntui varsin mukavalta näin keskellä joulukuuta.

  eGroupin urheilijat olivat asettaneet itselleen leirin tavoitteiksi esimerkiksi uusien maastojen kerryttämisen maastopankkiin, laadukkaan harjoitusjakson suorittamisen, ranskalaisiin lajitovereihin tutustumisen sekä leirielämästä nauttimisen.

  Tavoitteiden voidaan sanoa täyttyneen varsin hyvin. Merelliset dyynimaastot tarjosivat haasteita itse kullekin ja maastopankkia saatiin varmasti laajennettua. Metsäharjoitukset keskittyivät lähekkäin oleviin, rannan rajaamiin maastoalueisiin. Maasto oli hyvin pienipiirteistä supikko-kumpareikkoa 2,5m käyrävälillä. Kulkukelpoisuus vaihteli erinomaisesta, tyhjästä männiköstä tiheämpään männikköön ja satunnaisesta piikkipensaikosta läpitunkemattomaan tummanvihreään piikkiköynnöksikköön. Maastopohja oli pääosin loistavaa ja tasaista havunneulasten peittämää maata rikkoivat lähinnä satunnaiset sorkkien jäljet ja muutamat villisikojen hiekkamaahan kaivamat kuopat. Itse villisiat loistivat poissaolollaan. Tämä oli sinänsä helpotus, sillä nämä otukset saattavat käyttäytyä aggressiivisesti puolustaessaan poikasiaan.

  Sprinttiharjoituksissa urheilijat pääsivät kirmaamaan vauhdikkaille vanhojen kaupunkien kaduille, kanavien ja osterinkasvatusaltaiden reunamille ja haastavammalle linoitusalueelle.

  Leirin ohjelma oli sen verran kunnianhimoinen, ettei harjoittelua suinkaan voinut luonnehtia pelkäksi maastotyyppiin tutustumiseksi. Hyvistä olosuhteista ja suuresta urheilijajoukosta otettiin kaikki irti erilaisilla viesti- ja ryhmävetotyyppisillä harjoituksilla. Kompaktiin leiriin saatiin mahdutettua peräti viisi kisavauhtista harjoitusta, ja suunnistamaan pääsi matkustuspäiviä lukuun ottamatta kahdesti päivässä.

  Oppia tuli paitsi suoraan tekemisen kautta, myös ranskalaisilta lajitovereilta ja vierailevilta tähdiltä. Paikallisten valmentajien ja essulaisten välillä oli havaittavissa pientä kielimuuria, mutta urheilijoiden kanssa kommunikointi onnistui. Leirin vierailevat tähdet, Italian Riccardo Scalet sekä Ranskan Maëlle Beauvir ja Alexandre Vergnaud, puhuivat myös englantia ja essulaiset saivat kysyä ja kuulla huippujen ajatuksista ja toimintatavoista rentojen ruokapöytäkeskustelujen muodossa. Riccardosta, Maëllesta ja Alexandresta saattoi saada sparria myös harjoituksiin.

  Essulaisilla oli harjoituksissa oma GPS-seuranta ja usein jopa juoksukamera. GPS-kiemuroita ja videomateriaaleja kokoonnuttiin katsomaan ruokailujen yhteydessä. Nämä ruokailut olivat ranskalaiseen tapaan varsin aikaa vieviä tapahtumia: Varsinainen pääateria valmistui kun valmistui ja ruokailuaika vietettiin pitkien pöytien ääressä alkukeittoa siemaillen ja patonkia mutustaen.

  Treenien ja lyhyiden ajomatkojen sekä ruokailusessioiden ulkopuolelle jäävä vapaa-aika käytettiin lähinnä palautumiseen ja lepäämiseen. Yhtenä iltana koko leiriväki seurasi ja jännitti Ranskan peliä jalkapallon MM-kisojen loppuottelussa. Railakkaista kannustushuudoista ja kattilan kansien ym. ruokailuvälineiden paukutuksesta huolimatta Ranska jäi niukasti hopealle.

  Leiripaikkana Ile d’Oléronin saari oli erinomainen. Tältä 8 kilometrin levyiseltä ja 30 kilometrin pituiselta saarelta löytyi kaikki mitä tarvittiin, eikä turisteistakaan ollut harmia keskellä talvea. Kesäisin saarella vierailee paljon matkailijoita. Vakituisia asukkaita on noin 22 000. Moni saa elantonsa kalastuksesta ja osterin viljelystä. Saarella näkyikin todella paljon pieniä osterialtaita ja myös essulaiset saivat maistella osteriherkkuja leirin illallisella. Suunnistajat pääsivät kuuntelemaan aaltojen pauhua ja juoksemaan pitkin päättymättömiä hiekkarantoja sekä ihastelemaan pieniä värikkäitä kalastajakojuja.

  Kaiken kaikkiaan leiri oli varsin onnistunut. Sairastapauksilta ja vammoilta vältyttiin ja paluulennollekin ehdittiin hyvin Pariisin ruuhkista huolimatta. Leiriohjelma tarjosi mahdollisuuden varsin tehokkaaseen harjoitusviikkoon, mikä sopi urheilijoille hyvin: treenaamaanhan Ranskan rannikolle oltiin lähdetty. Leirin jälkeen sai sitten nauttia joulusta ja levätä – tai kuka nyt lepäsi, kuka teki palauttavia harjoituksia ja kuka juoksi reippaahkon puolimaratonin tai ratavetoja…

   

  Essun leiriporukka eli vasemmalta Mikko Määttälä, Freja Ikäheimonen, Janne Siipola, valmentaja Jari Ikäheimonen, Rita Maramarosi, Fanny Delahaye ja Liisa Raasakka. Kuvasta puuttuvat Baptiste Masso ja kuvan ottanut Emil. Kuva: Emil Laaksonen

  Rita, Mikko ja Liisa spekuloivat knock out –sprintin reitinvalintoja. Kuva: Emil

  Ikis, Freja ja reitinvalinnat. Kuva: Emil

  Knock out –sprintin semifinaalin lähtö. Kuva: Emil

  Sopiva määrä urheilijoita ja valmentajia takasi sen, että myös perässäjuoksijoita saatiin. Tässä Liisa ja Ikis. Kuva: Emil

  Fanny, Rita ja Liisa yhdellä pitkistä hiekkarannoista. Kuva: Emil

  Melkein koko leiriporukka. Kuva: ranskalainen lajitoveri

  Saaren linnoitus oli kiinnostava. Kuva: Ikis

  Linnoitus oli mukavan erilainen sprinttimaasto. Kuva: Ikis

  Alkuverkalla ennen sprinttivetoja. Kuva: Ikis

  Pariviestissä päästiin vauhdikkaaseen metsämaastoon. Kuva: Liisa

  Maasto oli hyvin erilaista kuin Suomessa. Kuvassa oleva Ritakaan ei ollut aivan tällaiseen maastoon kotimaassaan Unkarissa tutustunut. Kuva: Liisa

  Tuoretta paikallista herkkua. Osalle maistui paremmin kuin toisille! Kuva: Liisa

  Continue reading →
 • Espoon Suunta toivottaa kaikille hyvää ja rauhallista joulua! 24.12.2022

  Hyvää ja rauhallista joulua kaikille! Nyt on aika rentoutua ja unohtaa arjen kiireet hetkeksi! :)

  Continue reading →
 • XXXIII JPYS tulee taas! 18.12.2022

  Vuoden kääntyminen joulukuuksi, valkoinen lumipeite ja kaikkialla raikaavat joululaulut ovat varma merkki yhden vuoden suunnistuskohokohdan lähestymisestä. Toivottavasti kaikilla on vielä nastarit ja kompassi kisakunnossa, sillä joulupäivän yösuunnistus eli JPYS on jo lähellä! 

  XXXIII JPYS on Essun vanhimpia traditioita ja tänäkin vuonna päästään sulattelemaan kinkkua ja muita jouluherkkuja joulupäivän iltana ja ratkomaan ratamestarin tarjoamia pähkinöitä. Etukäteen ei voi tietää millaisia juonia ratamestari on tehnyt – joskus kartta on ollut peilikuva ja joskus kartasta on ollut jäljellä vain osa karttamerkeistä. Yksi asia on varmaa – ihan tavallista suunnistusrataa ei ole luvassa. JPYS starttaa yhteislähdöllä joten seurakavereista voi olla apua – tai sitten ei.

  Ilmoittaudu tapahtumaan MyClubissa tiistaihin 20.12. mennessä: https://espoonsuunta.myclub.fi/flow/events/4998726

  Ratamestarina perinteiseen tapaan viime vuoden JPYS voittaja eli Alvar Palmen.

  Tervetuloa mukaan!

  Continue reading →
 • Espoon Suunta jatkaa lasten ja nuorten Tähtiseurana! 2.12.2022

  Espoon Suunta suoritti 29.11. Lasten ja Nuorten Tähtiseura -merkin uudelleenauditoinnin. Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen yhteinen laatuohjelma, joka tukee suomalaisen urheilun keskeistä vahvuutta: seuratoimintaa.​

  Auditointidiplomissa Lasten ja nuorten tähtiseuraa kuvaillaan näin:

  Tähtimerkin saa seura, joka on moderni, ketterä ja inhimillinen. Tähtimerkki on lupaus laadusta sekä sitoutumisesta jatkuvaan kehitystyöhön. Tähtiseura vastaa erilaisten liikkujien ja urheilijoiden tarpeisiin ja kehittyy heidän mukanaan.

  Espoon Suunta sai auditoinnissa erityistä kiitosta runsaasta ja monipuolisesta harjoitustarjonnasta sekä yhteisen valmennuslinjauksen suunnitelmallisuudesta. EsSu kannustaa nuoria urheilijoita harrastamaan monipuolisesti erilaisia lajeja. Haluamme kuitenkin varmistaa, että käymällä vain EsSun omissa tapahtumissa, voi nuori urheilija kehittyä kaikilla liikunnallisten taitojen osa-alueilla ikätasoon sopivalla tavalla. Huomioimme toiminnassamme myös eri lähtökohdista ja erilaisin tavoittein mukana olevat nuoret – kaikki ovat tervetulleita!

  EsSussa on tehty laadukasta nuorisotyötä jo vuosia. Viime vuosina toimintaa on pyritty erityisesti dokumentoimaan, jotta varmistamme hyvien käytänteiden säilymisen myös jatkossa. Vapaaehtoistoimijoille löytyy paljon ohjeita ja tukea ohjaamisen tueksi, mikä sai kehuja myös auditoijilta. Tällä haluamme vähentää harrastevalmentajien kuormaa, varmistaa toiminnan tasaisen laadun ja kehittymisen sekä helpottaa uusien ohjaajien hyppäämistä mukaan ohjaaja- ja valmennustiimeihin. EsSun suunnistajan polkuun voit tutustua täällä: https://suppa.espoonsuunta.fi/s/NMd6YP6WT9kyAFn

  EsSussa on innokas vapaaehtoisten nuorisotiimi, joka tekee työtä lasten ja nuorten hyväksi suurella sydämellä. Vuoden 2022 palautekyselyistä välittyi kokemus hyvästä ja positiivisesta tunnelmasta. Lasten ja nuorten liikunnassa tärkeimpiä arvoja ovatkin liikunnan ilo, hauskuus ja sosiaaliset suhteet. Tätä haluamme edistää kaikessa toiminnassa. Myös kehitettävää löytyy aina, ja saatu palaute niin seuralaisilta kuin auditoijilta otetaan tosissaan ja työn alle.

  Auditoitavana oli yhdessä EsSun kanssa Helsingin Suunnistajat, joille myös myönnettiin Tähtiseura -merkki. Ajatuksia seuratoiminnasta vaihdettiin molemmin puolin. Kaikkien yhteinen kokemus oli, että aktiivinen yhteistyö ja tiedon jakaminen lähiseuran kanssa on vienyt molempia seuroja eteenpäin. Onnittelut myös HS:lle!

  Kiitos kaikille EsSun vapaaehtoisille, jotka mahdollistatte laadukkaan ja innostavan nuorisotoiminnan Espoon Suunnassa. Jatketaan samaan malliin!

  Continue reading →
 • Espoon Suunnan syyskokous 29.11.2022 16.11.2022

  Espoon Suunnan syyskokous pidetään tiistaina 29.11.2022 klo 18:30, Espoon Suunnan majalla

  Asialistalla: Sääntömääräiset asiat, hallituksen kokoonpano, toimintasuunnitelma ja talousarvio.

  Kokoukseen on mahdollista osallistua etänä. Linkki etäyhteyteen tulee erilliseen MyClub tapahtumaan, johon osallistujien toivotaan ilmoittautuvan.

  Kokousmateriaali liitetään kokoukseen lähempänä kokousta.

  MyClub Tapahtuman linkki: https://espoonsuunta.myclub.fi/flow/events/4887452

  Tervetuloa!

  Continue reading →
 • Essun naisille hurjaa menestystä nuorten MM-kisoissa! 6.11.2022

  Portugalin Aguair de Beirassa juostiin marraskuun alussa nuorten MM-kisojen toinen erä: maastomatkoja ei metsäpalovaaran takia pystytty kesällä juoksemaan, joten nyt järjestettiin toinen yritys.

  Kisoihin oli valittu kaikkiaan viisi Espoon Suunnan nuorta huippua: Hanne Hilo, Silva Kemppi ja Elli Punto edustamaan Suomea, sekä Rita Maramarosi Unkarista ja Flurry Grierson Iso-Britanniasta. Valitettavasti Hanne ei sairastelun vuoksi päässyt lopulta matkaan.

  Keskimatkan, viestin ja pitkän matkan sisältänyt viikonloppu toi Essun nuorille hienoja juoksuja, erinomaista oppia kansainvälisistä mittelöistä – ja varmasti myös upeita muistoja!

  Tuloksellisesti kisat olivat essulaisille oikein onnistuneet: nuorten naisten parhaat sijat henkilökohtaisilla matkoilla – Elli 22. (keskimatka), Silva 14. (pitkä), ja Rita 4. (keski) –  ovat luonnollisesti erinomaisia; lisäksi on hyvä huomioida, että kaikki kolme on vielä D17-sarjalaisia, joten mahdollisuuksia parantaa on vielä kolmen vuoden ajan! Viimeisen vuoden juniori Flurry kairasi pitkältä parhaakseen varsin kunnioitettavan 33. sijan.

  Sokerina pohjalla oli viestikilpailu, jossa Essulaiset kunnostautuivat erityisesti: Rita ankkuroi Unkarin joukkueen hopealle!!, ja Silva ja Elli taistelivat Suomen 2. joukkueessa loppuun asti mitalista – lopulta Suomen ykkösjoukkue onnistui ohittamaan kakkosen, joka kuitenkin tuli maaliin kaikistä joukkueista neljäntenä(!)

  Rita tuo joukkueensa upeasti hopealle! Kuva: JWOC

  Rita kiitteli viestimitalin ja nelossijansa jälkeen kovasti Espoon Suuntaa ja sanoi, että kesällä Suomessa vietetyt pari viikkoa olivat hänelle korvaamattoman arvokkaat näitä kisoja ajatellen – Unkarista kun ei tahdo löytyä tähän kaltaisia, pienipiirteisiä avokalliomaastoja. Joten Ritan puolesta vielä suurkiitos kaikille arvokkaasta sparrista kesällä!🙏

  Näiden kisojen jälkeen on mukava heittäytyä täysillä harjoituskauteen ja kohti tulevia menestyksiä 😎

  Teksti: Jari Ikäheimonen

  Continue reading →