Peto on irti

Suomen vaarallisin petoeläin on punkki. Kuulin tuon radiosta. Mutta mediahömpässäkin on osa totuutta ja siksi ajattelin vaihteeksi kirjoittaa ihan asiantynkää tänne blogiin.

Punkeista pelotellaan suurimmalta osin aivan turhaan mutta suunnistajan kannattaa ottaa pelotteet tosissaan. Punkki itsessään on kohtuullisen viaton otus, mitä nyt haluaa pienen veriaterian saaliistaan. Mutta nuo sokeat luontokappaleet sattuvat kantamaan mukanansa aikamoista asearsenaalia sillä 10-20% punkeista on borreliaviruksen ja noin 1% puutiaisaivokuumeviruksen levittäjiä.

Borrelioosi eli Lymen tauti on siis se yleisin punkin levittämä tauti. Borrelioosin ensioire on renkulamainen ihottuma punkin kiinnityskohdan ympärillä. Jälkioireet ovat kovinkin moninaiset epämääräisestä kuumetaudista erilaisiin niveloireisiin sydänongelmiin ja hermostollisiin vaivoihin. Borrelioosia levittäviä punkkeja esiintyy Suomessa laajalti koko Etelä-Suomen alueelta aina Oulun seudulle saakka. Borrelioosiin paras ennaltaehkäisevä hoito on vartalon peittävä suunnistusasu ja tartunnan iskiessä hoitona on antibioottikuuri. Siis jos havaitset epäilyttävän rengasmaisen ihottuman jossain, käänny lääkärin puoleen.

TBE eli puutiaisaivokuume (tick-borne encephalitis) on sitten se toinen punkkien tuoma kiusa. Onneksi harvinaisempi mutta tartunta voi johtaa pysyviin neurologisiin haittoihin, jopa halvaantumiseen. Tartuntaan ei ole hoitoa mutta etukäteen otettu rokote suojaa tartunnalta varsin hyvin ja runsaasti riskialueilla luonnossa liikkuville sitä suositellaankin ( eli tämä koskee juuri teitä hyvät Essulaiset). TBE virusta esiintyy eniten Ahvenanmaalla mutta virusta on havaittu myös lounaisella rannikkoseudulla ja viruksen siperialaista muotoa esiintyy Kotkan ja Lappeenrannan seudulla.

TBE-virustartunnalta vältyt ottamalla punkkirokotteen (kolme rokotetta). Espoon seudulla kiertävät punkkibussit jakaa rokotteita ja jos riittävästi kiinnostuneita on, niin varmaan saamme myös Essulaisille oman tarjouksen johonkin lääkärikeskukseen (joissa itse en työskentele eli tämä ei ollut mainos). Tosin nyt alkaa olla kiire sillä punkit ovat olleet jo viikkoja hereillä.

Mutta, teitä on varoitettu!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.