2012 eGames

 

Ajankohtaista

 • Helsinki Night Challenge 2020 22.9.2020

  Helsinki Night Challenge (HNC) saapuu jälleen tuomaan valoa suunnistajien syysiltoihin.
   
  Espoon Suunta on mukana tällä kaudella kahden tapahtuman tiimoilta Karamalmi 28.10 ja Olari 18.11. Tsekkaa nämä ja kauden muut tapahtumat. Unohtumattomia kaupunkisuunnistus elämyksiä pääkaupunkiseudulla.
   
   
  Continue reading →

 • Polisprint 2020 3.9.2020

   
   
  Teekkarisuunnistajat järjestää yhdessä Espoon Suunnan kanssa Polisprintin 15.9.2020. Polisprint on kaikille avoin kuntosuunnistustapahtuma, jossa ratoja löytyy vasta-alkajista mestareihin. Otaniemen kampus tarjoaa turvallisen ja mielenkiintoisen, mutta myös vauhdikkaan ja haastavan alueen kaupunkisuunnistustapahtumalle. Polisprintti on kaupunkisuunnistustapahtuma, jossa lenkkareita ei tarvitse kastella suossa, vaan ideana on ratkaista suunnistustehtäviä urbaanin Otaniemen sokkeloissa.
   
  Kaipaat sitten vähän erilaista iltalenkkiä tai olet valmistautumassa viikonlopun SM-sprinttikilpailuihin, Polisprint sopii juuri sinulle.
   
  Tapahtumaan ei tarvitse ennakkoilmoittautua vaan riittää, kun saavut paikan päälle. Lähdöt suunnistuksiin tapahtuvat vapaavalintaisesti aikavälillä klo 16.30-18.30. Tarjolla on kaksi sprinttiä, joissa molemmissa on 3-4-eri ratavaihtoehtoa.
   
  Osallistumismaksut ovat yhdelle radalle 10€ (alle 17v 5€) tai kahdelle radalle 15€ (alle 17v 8€)
   
  Espoon Suunnan nuorille (alle 17v) tapahtuma on ilmainen
   
  Maksuvaihtoehdot: käteinen, pankkikortti, Rastilippu, Smartum Liikuntaseteli, Smartum Kulttuuriseteli, SmartumPay-sovellus, Virike-seteli ja Tyky-kuntosetel
   
  Polisprint järjestetään Ravintola Fat Lizardin välittömässä läheisyydessä. Ravintola toivottaakin kaikki suunnistajat poikkeamaan suorituksen jälkeen palauttelemaan.
   
  Continue reading →

 • Toiminnanjohtajan vuosikatsaus 1.9.2020

   

  Vuosi takana. Kuluipa se nopeasti, mutta samalla tulihan sitä kaikenlaista touhuttua. Mutta mitä kaikkea kuluvan vuoden aikana tapahtui?

  Aika tarkalleen vuosi sitten aloitin Espoon Suunnassa toiminnanjohtajana ja samalla ensimmäisenä päätoimisena toiminnanjohtajana suunnistuksen parissa. Asetelma oli kovin uusi, mikä asetti paljon kysmyksiä ilmaan. Samalla myös mahdollisuuksia. Mitä kaikkea vuoden aikana oikein tapahtui? Tässä lyhyt katsaus toiminnanjohtajan vuoteen.

  Innostus. Se oli pääasiallinen fiilis kun sai aloittaa uudessa toimessa. Taustalla paistoi myös kysymyksiä siitä mitä minun oikeastaan pitäisi tehdä, mikä on rooli seurassa ja miten tässä toimintaympäristössä päästään eteenpäin. Näistä innostus on edelleen jäänyt kytemään pinnalle sillä joka päivä (tai ainakin lähes) sitä herää positiivisella fiiliksellä taklaamaan päivän projekteja ja pistämään seuratoimintaa uudelle tasolle. Innostumisen jatkumiseen ehdottomasti isoimpana tekijänä on ollut se että edellä mainittuihin kysymyksiin on löytynyt ratkaisuja ja aika pian sitä löysi itsensä EsSun lämmin henkisestä porukasta, jossa useammin sanotaan kyllä kuin ei. 

  Alkuvaihe toiminnanjohtajuudesta oli näin jälkikäteen ajateltuna haastavinta aikaa. Piti ottaa selvää erilaisista asioista ja miettiä mihin on oleellisinta panostaa omaa aikaansa. Vaikka vieläkin erilaisia pieniä projekteja syntyy päivittäin, ovat pääperiaatteet ja oman työn kulmakivet kuitenkin pysyneet alusta asti samana. Alusta asti oli selvää että oma toiminnanjohtajuus perustuu Seuratoiminnan kehittämiseen. Käytännössä se tarkoittaa sitä että EsSu huomenna on parempi kuin EsSu tänään. Yksilötasolla se tarkoitta sitä että jokainen jäsen kokee saavansa toiminnasta enemmän irti ja sen mielekkyys kasvaa. Laajasti ajateltuna se tarkoittaa sitä että hyvistä asioista pidetään kiinni ja muita asioita viedään nextille levelille.

  Seuratoiminnan kehittäminen jakautuu karkeasti ajateltuna kahteen osaan. Varainhankintaan ja yleiseen seuratoiminnan kehittämiseen. Ei voi ajatella että toinen näistä olisi tärkeämpi vaan hyvin usein ne kulkevat käsi kädessä. Oleellista oman toiminnan osalta oli varmistaa taloudellinen asema, jotta toiminnanjohtajuutta voidaan jatkaa myös tulevaisuudessa ja resursseja voidaan käyttää enemmän yleiseen seuratoiminnan kehittämiseen. Näin ollen seuratoiminnan kehittämiseen tartuttiin neljään eri kehitysalueen kautta, joiden sisällä erilaisia projekteja oli tarkoitus viedä eteenpäin. Nämä kehitysalueet olivat harrastesuunnistus, tapahtumat, seuratoiminta ja sidosryhmäyhteistyö. Seuraavaksi kuvaan esimerkkejä siitä mitä vuoden aikana näiden kehitysalueiden parissa päästiin toteuttamaan.

  Harrastesuunnistus on itselle henkilökohtaisesti lähellä sydäntä. Suunnistus on tarkoitettu kaikille ja kilpasuunnistustoiminnan lisäksi matalamman kynnyksen harrastetoiminnalle on oma kysyntänsä. Voisi kysyä, eikö harrastetoimintaa ole ihan kuntorasteilla käyntikin, ja niihän se on. Harrastesuunnistuksen kehittämisen taustalla olikin tuoda tähän vielä lisää luomalla oma ryhmä jossa harrastesuunnistajat voivat kehittää omia suunnistaitojaan yhdessä. Syntyi eGroupH- suunnistuksen harrasteryhmä. Ryhmään haki loppuvuodesta 2019 vajaat parikymmentä nuorta, joista noin kymmenkunnasta tuli aktiivisa ryhmän jäseniä. Talvikaudella harjoituksina olivat maanantain jumppa/pelihetken lisäksi erilaiset leiripäivät muiden ryhmien mukana sekä muutamat omat harjoituksena. Kevättä ja suunnistuskauden alkua odotettiin kovin ja …. no sitten kävi niin kuin kävi. Harmillisesti ryhmän kanssa emme päässeet fyysisesti pitkään aikaan tapaamaan, mutta omatoimiharjoitukset pyörivät. Näin kesän korvilla harjoituksia päästiin taas uudestaan käynnistämään ja oli ilo tavata taas suunnistusmetsissä. Kesän aikana saatiin porukkaan myös useampi uusi nuori, harrastesuunnistuksesta kiinnostunut. Tällä ryhmällä on hyvä jatkaa eteenpäin ja pitää hauskaa yhdessä mukavan harrastuksen parissa.

  Tapahtumat, olivat ne sitten pieniä tai suuria, ovat hienoja koska niissä saadaan porukka yhteen kokemaan suunnistuksen iloa. EsSu tiedetään hyvänä tapahtumien järjestäjänä ja sen voin ehdottomasti näin vuoden jälkeenkin allekirjoittaa. Kaikkia tapahtumia en tähän lähde listaamaan, mutta mainitaan nyt muutama. Talvikaudella päästiin kokeilemaan jotain aivan uutta, sisäsuunnistusta. Konsepti oli itselle henkilökohtaisesti tuttu, mutta olin pitkään harmitellut ettei sitä oltu tuou pääkaupunkiseudulle. Se kun mahdollistaa mielekkään talviharjoittelun kelivarmoissa olosuhteissa. Tarjoten myös hyvin erilaisia ja mielenkiintoisia suunnistuskokemuksia. Näillä ajatuksilla käynnistyi Helsinki Indoor Cup. Yhteensä viisi tapahtumaa ehdittiin pitää Opinmäestä Saunalahden koululle. Oli huikaisevaa nähdä miten EsSulaiset ja muut ottivat uuden konseptin omakseen. Kyllä sitä hämmenystä kun suunnistajat päästettiin irti vaikkapa MetroAreenan jäähalliin. Parasta omasta mielessä tapahtumissa oli se, miten talven keskelle näistä muodostui selkeäasti viikottainen kohtaamispaikka seuraväelle, jossa kuulumisia vaihdettiin puolin ja toisin. Paikalla oli porukkaa ihan oikeasti vauvasta vaariin. Kaikki yhdessä seikkailemassa. Tätä haluaisin saadan vielä seuratoimintaan lisää, jossa yhdessä nautitaan suunnistuksen mahtavasta lajista. 

  Kevät oli haasteellista aikaa tapahtumien toteuttamisen osalta. Monia suunnitelmia jouduttiin siirtämään eteenpäin. Toisaalta kevät oli suunnistukselle mahdollisuuksien aikaa. Oli selvää että myös näin poikkeusaikoina halusimme seurana tarjota jäsenillemme toimintaa, niin hyvin kuin se turvallisesti on järjestettävissä. Keväästä syntyi lopulta erilaisten omatoimisuunnistusten kultakautta. Tässä olimme EsSussa hyvin eturintamassa kehittämässä omatoimisuunnistusten mallia, joka mahdollisti suunnistusharjoittelun poikkeusolosuhteet huomioiden. Näin jälkikäteen ajateltuna omatoimisuunnistuksista jäi käteen myös monia hyviä ideoita ja konsepteja joita voidaan hyödyntää myös tulevaisuudessa. 

  Kun kesäaurinko alkoi lämmittää, niin oli ilmo huomata se millä energialla tapahtumia lähdettiin järjestämään. Pyöräsuunnistuskansalliset, Junior eGames, eNight, AOK ja muut. Yhtäkkiä tapahtumia olikin kokoajan tulossa ja menossa. Kaikista selvittiin kunnialla ja palaute tapahtumien jälkeen osallistujilta oli sen mukaista. Tässä kohtaa kiitos kaikille tapahtumissa mukana olleille, erityisesti niiden pääjärjestäjille. Oma rooli tapahtumissa oli olla apuna erilaisissa avustavissa toimissa ja toimitella pääsihteerin virkaa toimiston puolella. Roolissa, jossa pääsin toimimaan hyvin erilaisten tapahtumajärjestelyihin liittyvien osioiden kanssa. Tämän pohjalta voin helposti sanoa että tapahtumajärjestelyt kyllä Espoossa osataan.

  Seuratoimintaa on käytännössä kaikki seuran sisällä tapahtuva toiminta. Tässä kohtaa se on kuitenkin nostettu erillisenä osa-alueenaan esille, jolloin sillä halutaan huomioda yleisesti ottaen jäsenistön toiminnan kehittämistä. Luonnollisesti erilaiset tapahtumat liittyvät tähän vahvasti, silloin kun niitä ei ajatella varainhankinnallisessa mielessä. Eräs seuratoimminan kehityksen kulmakivistä oli luoda kohtaamispaikkoja seuralaisille, jossa he pääsevät tapaamaan toisiaan sekä vaihtamaan kuulumisia. Tämä osana yleistä seuran yhteisöllisyyden kehittämistä. Esimerkiksi Helsinki Indoor Cup tapahtumat toimivat tähän tarkoitukseen nähden yllättävänkin hyvin, mutta sen lisäksi luotiin myös konsepti Seurailloista. Tapahtumista joissa suurin piirtein kerran kuussa voidaan kutsua seuraväkeä EsSun majalle paistamaan makkaraa, vaihtamaan kuulumisia sekä toteuttamaan erilaisia harjoituksia yhdessä. Näitä päästiin talvikaudella toteuttamaan muutama onnistuneesti kunnes kevät katkaisi kulun. Myös näitä on kuitenkin tarkoitus jatkaa ihan tämänkin kuun puolella. Seurailtojen lisäksi seuratoiminnan kehittämisen osalta voisi nostaa montakin asiaa, mutta ehkä yhtenä lisäyksenä voisi nostaa viestintäkanavien kehittämisen ottamalla käyttöön Espoon Suunnan yhteisen Whatsapp-ryhmän sekä Suuntakirje kuukaisittaisen sähköpostin. Molemmilla näillä on tarkoitus tuoda seuratoimintaa paremmin jäsenistölle tutuksi ja myös huomioida heidät osana toimintaa paremmin. Toivonkin että edellä mainittujen toimenpiteiden kautta esimerkiksi kynnys ottaa allekirjoittaneeseen yhteyttä olisi madaltunut, sillä sitä varten täällä kuitenkin ollaan, EsSulaisten hyväksi.

  Sidosryhmäyhteistyö liittyy vahvasti varainhankintaan, mutta se ei ole pelkästään sitä. Luonnolisena osana tätä osa-aluetta olivat erilaisten suhteiden kehittäminen esimerkiksi suhteessa Espoon kaupungin toimijoihin, yrityskumppaneihin, Suunnistusliittoon sekä moniin muihin eri tahoihin. Aivan keskeisessä asemassa sidosryhmäyhteistyön kannalta on löytää ratkaisuja siitä miten yhteistyötä voidaan kehittää eteenpäin niin, että molemmat osapuolet hyötyvät siitä. Erilaisten kumppaneiden kanssa päästiinkin käynnistämään, totetuttamaan ja viemään loppuun hyvin erilaisia projekteja. Koulusuunnistuksia, yrityssuunnistuksia, messusuunnistuksia, kiintorastit, koulukartat, yhteiset tapahtumat yms. Lista näistä asioista olisi hyvinkin pitkä, eikä sitä olekkaan tarkoituksen mukaista nostaa kokonaisuudessaan tähän. Kuitenkin koen että juuri sidosryhmäyhteistyössä oli se vahvuus, mitä pystyin päätoimisena työntekijänä tuomaan lisää. Useasti on olemassa paljon hyviä ideoita ja ajatuksia, mutta ne katkeavat siihen kun ei päästä yhteiseen pöytään miettimään niitä eteenpäin tai toisaalta käytännön toteuttamiseen ei yksinkertaisesti riitä aikaa. Omalta osaltani olen pystynyt auttamaan tässä käyden erilaisia keskusteluita sidosryhmien kanssa josta ollaan päästy etenemään myös sinne käytännön puolelle.

  Edellä yritin kuvata ”lyhyesti” sitä mitä kaikkea vuoden aikan on tapahtunut ja missä kaikessa olen saanut olla mukana. Käytännössä kuvaaminen on lyhyestikin mahdotonta, sillä niin paljon kuuluu suunnistusseuran vuoteen. Toivottavasti ohesta saa kuitenkin jonkinlaisen katselmuksen siihen minkälaisten asioiden parissa päivittäin työskentelen. Jos taas ei, niin ihmeessä kannattaa tarttua minua hihasta tapahtumissa, rasteilla, missä vain! Mieluusti kerron toiminnasta vielä lisää ja kuulen erilaisia ajatuksia.

  Tässä kohtaa haluan kiittää kaikkia niitä lukuisia toimijoita joiden kanssa olen päässyt toimimaan kuluneen vuoden aikana. Huippuihmisiä joiden kanssa on ilo viedä suunnistusta, seuratoimintaa ja Espoon Suuntaa eteenpäin. Yksin en olisi saanut juuri mitään aikaiseksi, mutta yhdessä teidän kanssanne asioita tapahtuu. Jatketaan siitä!

  Päälimmäisenä ajatuksena tulevasta: Innostus. Tämä työ tarjoaa mahdollisuuden päästä toteuttamaan mielenkiintoisia asioita henkilökohtaisesti itselle rakkaan lajin parissa. Hyvin harvassa ovat olleet ne aamut jolloin en olisi oikein odottanut päästä työnteon pariin, sillä ikinä ei voi olla ihan varma siitä mitä kaikkea tuleva päivä tulee pitämään sisällään. Se on tässä parasta!

   

  Espoon Suunnan Toiminnanjohtaja, nyt jo toista vuotta.

  Kari-Pekka Seppänen

   

  Continue reading →

 • Nuorten sarjakilpailu 7.9 26.8.2020

  Pokaalijahti ja Nuorten sarjakilpailu ovat matalan kynnyksen kilpailuja, joissa ratoja on juuri suunnistuksen aloittaneille sekä pidempään harrastaneille lapsille ja nuorille. Pokaalijahti ja Nuorten sarjakilpailu toimivat ensiaskeleena kohti kansallisia kilpailuja seuran harjoitusten jälkeen. Ne tarjoavat hyvän harjoitusmahdollisuuden ja kilpailun myös kokeneemmille nuorille.

  Maastoon voi lähteä vanhemman tai huoltajan kanssa yhdessä tai suunnistusparin kanssa jolloin osallistutaan saattajasarjaan. Saattajasarjoissa ei lasketa pisteitä eikä niissä ole ikärajoitusta. Kaikki vähintään kolmeen Pokaalijahtiin osallistuneet palkitaan kauden lopussa pokaalilla ja kaikki vähintään kolmeen Nuorten sarjakilpailuun osallistuneet mitalilla.

  Espoon Suunta järjestää Nuorten sarjakilpailu tapahtuman, joka kuuluu myös Pokaalijahteihin.

  Paikka ja aika: Suna, Espoo, 7.9. klo 17.30 alkaen

  Kilpasarjat: H/D8RR, H/D10RR, H/D10, H/D12TR, H/D12, H/D14L, H/D14, H/D16L, H/D16 (EsSun Pokaalijahti).
  Saattajasarjat: RR, TR, 10, 12, 14.

   

  Lisätietoja tapahtuman sivuilta

  Continue reading →

 • Aikuisten Suunnistuskoulu alkaa taas 24.8.2020

  Tule mukaan oppimaan suunnistuksen perustaitoja!

  Järjestämme aikuisten suunnistuskoulua, jossa tavoitteena on
  suunnistuksen alkeiden oppiminen ja lajiin tutustuminen.
  Kurssin jälkeen aloittelija pystyy jatkamaan harrastusta ja
  kehittämään taitojaan itsenäisesti tai kaveriporukassa kuntorasteilla.
  Toivottavaa on, että kurssille ilmoittautuneet osallistuvat jokaiselle
  harjoituskerralle.

  Poikkeusolosuhteissa Aikuisten Suunnistuskoulua järjestestetään erikoisjärjestelyin

  Sisältö:

  Teoriaopetus etäluentona (1-1.5h): 

  • Suunnistuksen teoriaa, kartta, kartan värit ja yleisimmät karttamerkit.

  Suunnistusharjoitus pienryhmissä 2-5 hlö (1,5-2h)

  • Karttakierros ohjaajan kanssa, jossa käydään läpi teoriaa käytännössä. Tutuksi tulee kartan lukeminen, kartan suuntaus, reitinvalinnan tekeminen sekä kompassisuunta
  • Pienryhmissä mahdollisuus kysellä ja voidaan keskittyä eniten mieltäaskarruttaviin asioihin
  • Pienryhmä harjoitus toteutetaan suojaetäisyyksiä noudattaen

  Suunnistusharjoituksen jälkeen annetaan jatkoksi ohjeet omatoimisille suunnistusharjoituksille.

  Kurssin hinta 40 euroa. Kurssin voi ottaa myös ilman lähiopetusta jolloin hinta 20€.

  Aikataulu:

  Seuraava ryhmä:

  VKO 36

  • Etäluento maanantaina 31.8. klo 18-19.30
  • Pienryhmäharjoitus keskiviikkona 2.9 klo 17-18.30
   • Aikataulut tarkistetaan etäluennon yhteydessä

  Ilmoittautuminen alla olevan linkin kautta:

  Ilmoittautuminen

   

  Continue reading →