2012 eGames

 

Ajankohtaista

 • EsSu Jukolassa – naisille historiallinen saavutus 21.6.2024

  Lakia-Jukola juostiin Kauhavalla 15.-16.6.24. Kilpailukeskus oli lentokentällä ja teltta-alueita lukuun ottamatta kaikki toiminta oli asfaltilla. Rankkasateellakin tämä kilpailukeskus ja myös pysäköinti olisivat toimineet hyvin. Kilpailun järjestäjinä olivat Kauhavan Wisa ja Lapuan Virkiä. Espoon Suunnasta osallistui kisaan 19 naisten joukkuetta ja 10 miesten joukkuetta. Lisäksi seuran veteraaninaisten eLadies-porukka osallistui Jukolan yöhön kolmella joukkueella ja Essun nuoret naiset lähtivät kahdella seitsikolla Jukolaan eladiesJr-joukkueina. Essulaisia oli mukana myös talkoohommissa, esimerkiksi Essun kahvilatoiminnan peruspilarit Marika Lappi ja Maija Olkkonen-Seppo olivat useamman päivää talkoilemassa.

  Venlojen viesti oli jännittävää seurattavaa. Kakkosjoukkueen Elli Punto toi viestin sijalla 11 vain 1:28 kärjestä. Ellin osuus sujui mainiosti. ”Oli kiva päästä juoksemaan aloitusosuus. Ei tullut isompia virheitä, joten olen tyytyväinen suoritukseen. Muista suunnistajista sai apua matkalla, mutta omiakin reitinvalintoja sai tehdä”, kertoo Elli. Ykkösjoukkueen Hanne Hilolle osui pidempi hajonta ja hän vaihtoi sijalla 18, 2:37 kärkeen. Hanne kertoi tehneensä varman perussuorituksen, tavoitteena oli vaihtaa hyvällä sijalla ja pienellä erolla kärkeen. ”Yksi pieni virhe tuli alun hajonnoilla, tosi moni muukin teki siinä virheitä. Kun omalle hajonnalle oli menossa yksin, niin helposti siinä vetäytyikin muiden mukana väärälle hajonnalle. Ratamestarit olivat siinä onnistuneet”, kertoo Hanne. Hän seurasi muutenkin erityisellä mielenkiinnolla juuri ratamestarien onnistumista, koska on kiinnostunut ratamestarityöskentelystä tulevaa Espoo-Jukolaakin silmällä pitäen. Kolmosjoukkuekin vaihtoi alle 40 sijalla kun Liisa Raasakka toi viestin sijalla 37. Samaisilla alkupuoliskon hajonnoilla myös Liisalle tuli virhettä. ”Ensimmäistä pummia tehdessä Hanne pelasti vielä isommalta virheeltä huikkaamalla ohi juostessaan missä oikea rasti oli. Tein pian sen jälkeen omaa huolimattomuuttani vielä toisen virheen, joten jouduin lopulta juoksemaan loppuradan paikoin aika yksin kun hyvät veturit olivat jo karanneet”, Liisa kertoo.

  Elli juoksi mainion aloitusosuuden.
  Kuva: SSL/Timo Mikkola

  Hanne tuo viestiä avausosuudelta Dominikalle.
  Kuva: SSL/Timo Mikkola

  Kakkososuus oli pituudeltaan 7,9 km. Essun ykkösjoukkueen Dominika Mero ja kakkosen Anni Mäki-Hokkonen juoksivat miltei koko matkan hieman top10 ulkopuolella. Aivan lopussa rastilla 17 Dominikalle tuli virhe, joka pudotti ykkösjoukkueen vaihtosijalle 19, 6:58 kärjestä. Anni toi viestin sijalla 13, 4:30 kärjestä. Anni kertoo olleensa jännittävässä paikassa kun Elli toi viestin niin korkealla sijalla. Heti ykköselle Anni otti hieman huonon reitinvalinnan, mutta sen jälkeen osuus sujui hyvin. ”Olin tyytyväinen ja joukkueen sijoitus oli superhyvä”, toteaa Anni. Kolmosjoukkueen kakkososuudella oli keväällä Essuun liittynyt Lydia Mårtenson. Hän toi kolmosjoukkueen viestin sijalla 50 ja 11:13 kärjestä. Lydia kertoo, että oma osuus meni ihan ok, mutta juoksu ei kulkenut ihan odotettua vauhtia. ”Suunnistaminen sujui kyllä hyvin, minkä huomasin kun sama suunnistaja ohitti minut jo viidettä kertaa osuuden aikana”, sanoo Lydia.

  Lydia tulossa vaihtoon.
  Kuva: SSL/Timo Mikkola

  Kolmannelle osuudelle lähtivät ykkösjoukkueesta Emmi Markki ja kakkosesta nuori, vasta 15-vuotias Anni Jantunen. Hänelle tämä olikin ensimmäinen Venlojen viesti. Emmille sattui alussa pari hajontoihin liittyvä virhettä. Radan loppuosa sujui mainiosti ja hän vaihtoi sijalla 25 eli palkintosijoilla oltiin vielä. Emmi ei kuitenkaan ollut tyytyväinen suoritukseensa. ”Alussa tuli iso virhe ja sen jälkeen oli vähän vaikea saada omaa tekemistä sujumaan. Kokonaisuudessaan oli kuitenkin taas tosi siistiä päästä juoksemaan tuollaisilla sijoilla ja huippujoukkueessa”, Emmi toteaa. Lakia-Jukolasta Emmille jäi kiva fiilis. ”Meillä oli koko viikonlopun ja jo precampilla tosi hauskaa Essun porukalla. Juokseminen yöllä eLadiesJr-joukkueessa kruunasi kyllä viikonlopun”, Emmi kertoo. Anni ei pelännyt isompia nimiä kolmososuudella ja juoksi todella hienosti tuoden kakkosjoukkueen sijalla 12 vaihtoon. ”Pääsin kyllä aika jännään paikkaan juoksemaan ensimmäisen Venlojen viestini. Suunnistus pysyi hyvin kasassa lukuunottamatta yhtä suurempaa virhettä, kun juoksin hiekkatieristeyksen ohi lukiessani seuraavia rastivälejä”, Anni kertoo. Kolmosjoukkueen Maria Määttänen jatkoi Tiomilassa nähtyjä hyviä viestisuorituksia ja nosti joukkueen takaisin sijalle 37.

  Akkuriosuudella juoksivat ykkösjoukkueessa Inari Karppinen ja kakkosjoukkueessa Silva Kemppi. Tässä vaiheessa alettiin jännittää, että saako Essu jopa kaksi joukkuetta palkittavien 25 joukkueen joukkoon. Väliajoissa Silva juoksi aika tasaisesti sijoilla 20-21, joten palkintosija vaikutti melko selvältä (lopputulos oli 20.). Enemmän jännitystä toi ykkösjoukkue. Inari juoksi väliaikoihin sijoilla 24-26. Pari kilometriä ennen maalia sijoitus oli vielä 26, mutta varmasti ja nopeasti sujuneen lopun ansiosta Inari toi ykkösjoukkueen maaliin sijalla 25. Essun edustusjoukkueiden hienoa menestystä täydensi sijalle 44 juossut kolmosjoukkue Elisa Viholaisen ankkuroimana.

  Silva ja Inari eivät olleet kuitenkaantäysin tyytyväisiä suorituksiinsa. ”Oma kisa ei lähtenyt käyntiin toivotulla tavalla, kun ekalle rastille tuli iso virhe johtuen huolimattomuudesta ja luotin vain liikaa että urat veisi omalle rastille. Muutaman rastivälin jälkeen sain kiinni rytmistä ja loppumatkalle sain seuraa muutamasta joukkueesta, eli loppuosuus sujui hyvin. Harmittaa toki kun muu joukkue onnistui niin hyvin että itse ei pystynyt samaan ja tulos laski. Kokemus oli totta kai taas hieno ja on myös hienoa päästä juoksemaan tosi hyvillä sijoilla näin nuorella joukkueella” kertoo Silva.

  Inari lähti ankkuriosuudelle aika jännittyneenä, ovathan suurviestit aivan erityisiä suunnistajille. Pitkällä ykkösvälillä Inari kertoo ehtineensä lukea kartalta yli puolet radasta. Ensimmäiselle rastille tuli kuitenkin Inarin sanoin ”oravapolkumainen” virhe. ”Pakka ei vaan pysynyt kasassa ja oli koko ajan liian kiire” hän kertoo. ”Radan pohjoisosassa Maija Sianoja (MS Parma) sai mut kiinni ja aloin siinä kalliovälirasteja kohti juostessani miettiä, että olinko tietoisesti suunnistanut yhtään rastiväliä kunnolla koko kisassa tähän asti. Olin koko alkumatkan ollut semmoisessa ihme aivosumussa. Päätin siinä kohtaa, että nyt aletaan suunnistamaan. Ja suunnistinkin pohjoisosan rastit tosi hyvin. Kisakeskukseen takaisin päin juostessa alkoi jaloissa tuntua se ettei ole ihan älyttömästi juossut maastossa. Energiaa kyllä löytyi, mutta lihaksisto ei ollut tottunut metsäjuoksuun vielä. Ihan loppurasteilla tein vielä tyhmän virheen, mutta olen tosi tyytyväinen, että sain pidettyä joukkueen palkittavien joukossa. Harmittaa silti, että alussa hävisin sijoja ja se etten saanut pidettyä lopussa Parmaa ja Göteborgia takana. Kokonaisuudessaan olen tyytyväinen koko joukkueeseen, mutta lähdimme kyllä hakemaan parempaa sijoitusta” Inari kertoo. Kolmosjoukkueen ankkuri Elisa oli suht tyytyväinen omaan suoritukseensa. Hän on sairastellut paljon keväällä eikä ehtinyt tehdä kunnollisia treenejä kuin muutaman ennen Jukolaa. ”Suunnistus meni ihan okei ilman isompia virheitä, mutta muiden juoksuvauhti oli aivan liian kova mulle”, Elisa sanoo.

  Essun naisten valmennustiimin Erno Puupponen kertoo seuraavaa tämän vuoden Venloista: ”Venlojen osalta joukkuevalinnat olivat positiivisella tavalla haastavat. Parista poissaolosta huolimatta tasaisen vahvoja kandidaatteja löytyi useampaankin joukkueeseen. Edustusjoukkueiden osalta ykkösjoukkueeseen valitsimme kevään viesteissä hyviä suorituksia esittäneet konkarit (21-23 v) kun taas kakkosjoukkue koostui kokonaisuudessan nuorten maajoukkueurheilijoista.

  Kevään upea Tiomila antoi varmasti kaikille uskoa ja luottoa mahdollisuuksiimme. Varovaisesti olin itse miettinyt, että 2 joukkuetta palkinnoilla on realistinen tavoite. Siltä osin tavoite siis saavutettiin ja kolmosen sijoitus 50:n joukossa täydensi hyvän kokonaisuuden. Vaikka kokonaisuutena menestys oli hyvä, tuli joukkueille sen verran virheitä, että nälkää ja uskoa jää vielä tuleviin viesteihin.”

  Kakkosjoukkue oli paras Essun Venloista. Loppusija 20. Joukkue juoksujärjestyksessä vasemmalta oikealle Elli, Anni M-H, Anni J ja Silva.
  Kuva: Ilkka R. Metsälä

  Ykkösjoukkueelle palkintosija 25. Joukkue on kuvassa juoksijärjestyksessä vasemmalta oikealle: Hanne, Dominika, Emmi ja Inari.
  Kuva: Ilkka R. Metsälä

  Kaikkiaan Essun 19 Venlajoukkueesta 18 pääsi hyväksytysti maaliin. Yksi hylkäys tuli toimimattomasta emitistä joukkueella Essu 9. Tuloslistalla Essun joukkueita oli kolme sadan parhaan joukossa, kolme sijoilla 100-200, yksi sijoilla 200-300, kolme sijoilla 300-400, kaksi sijoilla 400-500, kaksi sijoilla 500-600, kaksi sijoilla 600-700, yksi sijoilla 700-800 ja yksi sijoilla 1100-1200.

  Espoon Suunta 1 Espoon Suunta 2. Espoon Suunta 3
  25. sija. 20. sija 44. sija
  1. Hanne Hilo 1. Elli Punto 1. Liisa Raasakka
  2. Dominika Mero 2. Anni Mäki-Hokkonen 2. Lydia Mårtenson
  3. Emmi Markki 3. Anni Jantunen 3. Maria Määttänen
  4. Inari Karppinen 4. Silva Kemppi 4. Elisa Viholainen

  Edustusjoukkueiden Venlojen kesä jatkuu monilla Kainuun rastiviikolla, jossa annetaan näyttöjä niin EM-kisoihin, opiskelijoiden MM-kisoihin kuin sotilaiden MM-kisoihinkin. Junnusarjoissa juoksevat molemmat Annit ovat jo Puolassa junioreiden EM-kisoissa, joissa ensimmäinen kisa juostaan ensi sunnuntaina. Elli ja Anni M-H lähtevät kesä-heinäkuun vaihteessa vielä nuorten MM-kisoihin Tsekkeihin. Heinäkuun lopulla Lapland O Weekillä nähdään myös Essun naisia samoin kuin Ruotsin Oringenillä.

  Seurateltoilla pidettiin iltakahdeksan aikaan jo perinteeksi muodostunut seuratapaaminen. Tarjolla oli kahvin ja muiden juomien lisäksi pientä makeaa ja suolaista purtavaa, jota seuralaiset olivat tuoneet. Seurateltoilla oli erityisen mukava tunnelma senkin vuoksi, että ennen tapaamista oli ollut naisten viestin palkintojen jako, jossa kaksi Essu-joukkuetta oli palkinnoilla. Teltoilla muisteltiin, että tämä taisi olla ensimmäinen kerta, kun seuralla on kaksi joukkuetta 25 parhaan joukossa. Myöhempi tarkastelu tulosarkistosta todentaa tämän. Vuonna 1993 Paimiossa ykkösjoukkue oli hienosti 13. ja kakkosjoukkue 27 ja kolmonenkin vielä sadan joukossa 66. Mutta 25 parhaan joukossa kahden joukkueen voimin tämä oli ensimmäinen kerta. Paras sijoitus Venloissa Essulla on 13, joka on saavutettu kaksi kertaa. Paimion lisäksi Salo-Jukolassa 2006 ykkösjoukkue oli 13. Lakia-Jukola oli myös ensimmäinen, jossa Essulla oli kolme Venla-joukkuetta top50:ssä. Moni edustusjoukkueiden venloista oli kuitenkin jollain lailla tyytymättömiä omiin suorituksiinsa, joten joukkueilla olisi ollut potentiaalia jopa parempaan.

  Essun baari aukesi lauantai-iltana seuratapaamisen aikoihin ja palveli juoksijoita koko yön. Inari on valmistautumassa eLadiesJr ykkösjoukkueen kakkososuudelle.
  Kuva: Timo Erkkilä

  Jukolan viestin avaus oli jälleen komeaa katseltavaa. Kuvan etuosassa oikealla näkyy ykkösjoukkueen aloittaja Anton Kemppi numero 39 rinnassaan.
  Kuva: SSL/Timo Mikkola

  Jukolan yöhän starttasi 10 Essu-joukkuetta. Ykkösjoukkueen aloittajalle Anton Kempille sattui valitettavasti hieman huonompi päivä tai siis yö. Kvarken-viestissä hyvin juossut Anton juoksi ensimmäiseen väliaikaan vasta sijalle 265, mutta onnistui kuitenkin nostamaan tätä sijaa ylöspäin ja toi viestin vaihtoon sijalla 169, 11:25 kärjestä. Anton toteaa lyhyesti, että olo oli huono ja suoritus myös, ensi vuonna sitten paremmin. Pimeimmälle osuudelle lähti seuran ykköstykki Lari Pernu, joka nosti Essun sijalle 80. Kärki oli tässä vaiheessa 18:05 edellä.

  Topias Kemppi oli kolmososuudella. 13,3 kilometrin pituinen osuus sujui Topiakselta hyvin ja joukkueen sijoitus nousi taas parikymmentä sijaa ollen nyt 69. ”Joukkueena ei tänä vuonna onnistuttu yhtä hyvin kuin viime vuonna. Oma osuus kulki ihan kivasti vaikka virheitäkin tuli. Tunnelma oli Jukolan kesäyössä jälleen kerran uskomattoman hieno”, Topias kertoo.

  Topias Kemppi kolmososuudella.
  Kuva: SSL/Timo Mikkola

  Nelososuudella Rinat Gabitov teki tarkkaa työtä ja nosti sijoitusta yhdellä. Nyt ykkösjoukkue oli sijalla 68. Rinat kertoo seuraavaa osuudestaan: ”Kaiken kaikkiaan osuus sujui ihan ok. Suurimman osan matkasta onnistuin juoksemaan itselleni erinomaisella vauhdilla ja pystyin ottamaan kiinni edellä juoksevaa letkaa, mutta sitten tein ison virheen suoalueella”. Rinat kiittää valmentajia hyödyllisestä ennakkovalmistautumisesta ja kartan sekä maaston etukäteisanalysoinnista. ”Tämä auttoi minua paljon etenkin suunnistuksen ja vauhdin rytmittämisessä”, Rinat toteaa.

  Vitososuudelle lähti Mikko Määttälä, joka jatkoi joukkueen varmaa suoritusta ja vaihtoi sijalla 63. Viime vuonna samassa kohtaa ykkösjoukkue oli sijalla 31, joten takamatkalla oltiin viime vuoteen verrattuna. Mikon suoritus oli kuitenkin varsin hyvä ja osuustulos mainio 46.

  Daniel Rautio pääsi juoksemaan 13,2 kilometrin pituisen kutososuuden täysin valoisassa. Sunnuntaiaamuyö oli sateeton, mutta hieman viileä. Daniel toi viestin ankkuriosuuden juosseelle Anssi Vesannolle sijalla 66. Daniel ei ollut tyytyväinen suoritukseensa. ”Oma osuuteni epäonnistui, fyysisesti oli hyvä aamu, mutta suunnistuksessa ei ollut ollenkaan päätä mukana. Haastavilla alueilla kompassin käyttö unohtui ja virheiden jälkeen en saanut korjattua tilannetta”, Daniel kertoo. Pienissä ongelmissa oli samalla osuudella ilmeisesti myös IFK Lidingö SOK:n Jonatan Graversen, jonka kanssa Daniel kertoi pitäneensä alkuradasta ihan kunnollisen tuumaustuokion.

  Anssi lähti hirmuiseen takaa-ajoon ja onnistuikin varsin mainiosti ollen ankkuriosuuden osuusajoissa 40. Tämä tuotti Essun ykkösjoukkueella sijan 62. Joukkue oli lopulta 1:17:47 Jukolan voittanutta Stora Tunaa jäljessä. Näin Anssi kertoo ankkuriosuuden juoksemisesta: ”Heräsin keittelemään kahvia 02.50, ja aamiaista syödessäni katselin väliaikoja miten homma etenee. Niistä pystyi päättelemään varsin hyvin mikä tulisi olemaan pelin henki ankkuriosuudella. Läksin kisapaikalle päin, ja siellä hörpin vielä kupin kahvia ja rupesin laittamaan rauhassa kenkiä jalkaan. Omalta osalta ensimmäinen Jukolan ankkuriosuus tiedossa, ja fiilis sekä vire tuntui ihan hyviltä.

  Verkalla näin muutamia vanhoja kavereita joita en ollut nähnyt aikoihin, ja kuulumisten vaihdon jälkeen menin vaihtoalueelle. Verkalla tuntui ihan hyvältä, ja tiesin suunnilleen kenen kanssa metsään pääsisin. Daniel vaihtoi ja ei muuta kun kohti koota. Menin melko reipasta vauhtia koolle, silti Freidig SPK ja Anga (Angelniemen Ankkuri) meni ohi. Metsässä kaverit piti edelleen hyvää kyytiä, ja alku sujui hyvin. Ekan väliajan jälkeen siirryin vetämään, ja edettiin Angan kanssa pitkät pätkät samaa matkaa. Freidig vilahteli joskus siellä täällä, selkeästi eri hajonta yhteisen alun jälkeen. Ankkurien putkipätkällä oli nautinnollista mennä rauhassa lähes tyhjässä metsässä, juuri ketään ei näkynyt eikä uraa ollut.

  Päätin ottaa yhden geelin juomarastilla, ja siitä alkoikin taas selvästi hajonnat. Hiekkakuopille mennessä ehkä aavistuksen turhan suoraviivaisesti, mutta kuitenkin hyvin. Polkua olisi päässyt kovempaa. Hiekkakuoppahässäkän jälkeen meinasi mennä isosti metsään kun ajauduin helpossa paikassa väärän lammen rantaan. Aikatappiota reilusti yli minuutti. Sen jälkeen taas homma toimi, mutta Angan Mäkelä otti paremman uran toiseksi viimeiselle, ja sai ehkä neljän-viiden sekunnin eron. Vikalle tullessa ero oli ehkä sama. Loppusuoralla sain vielä kirin päälle, mutta eroa jäi yksi sekunti Angan hyväksi.

  Kisa ei mennyt joukkueena aivan pelikirjan mukaisesti, ja jokaiselle taisi tulla joku virhe. Yhtä kaikki fiilis säilyi hyvänä, ja sekä edeltävinä päivinä että kisan aikana oli hyvä tekemisen meininki. Onnittelut vielä naisten joukkueille onnistumista monen joukkueen voimin”.

  Miesten valmennustiimistä Petri Vesanto kommentoi kisaa seuraavasti: ”Essun miesten edustusjoukkueiden valmistautuminen Jukolaan sujui hyvin. Ensimmäiset maastotyyppianalyysit tehtiin jo kauan sitten ja Fricisin kisaennakot täydensivät niitä mukavasti. Maaston ja kilpailun luonne oli hyvin selvillä ja kun kevään Viestiliigakilpailuista kaksi oli Pohjanmaalla, tarjoutui niissä ja niiden yhteydessä hyvä mahdollisuus tutustua pohjanmaalaiseen maastoon 2,5 m käyrävälisillä kartoilla.

  Tänä vuonna onnistuttiin myös järjestämään 3 päiväinen valmistautumisleiri tyyppimaastoissa juuri ennen Jukolaa. Kisan erikoispiirre oli tavanomaista voimakkaampi rytmitys, jossa polkujuoksu, helppo suunnistus ja tarkasti suunnistettavat hitaammat kohdat vuorottelivat koko kisan ajan. Lisäksi maaston tasaisuus teki paikoin suunnistuksesta vaativaa. Kompassia tarvittiin huomattavasti enemmän kuin meillä kotimaastoissamme Espoossa.

  Essun miesten ykkönen lähti hakemaan parannusta viime vuoden sijaan 39, mutta valitettavasti avausosuudella ero kärkeen kasvoi suureksi ja kakkososuudelle jouduttiin lähtemään reilusti kärjen takana. Lari ja Anssi saivat kumpikin erittäin hyvän henkilökohtaisen onnistumisen. Kolmas erityismaininnan ansaitseva mies on kisassa debyyttinsä Jukolan ykkösjoukkueessa tehnyt Mikko Määttälä. Lopputuloksena saavutettu sija 62 oli tietysti joukkueelle pettymys, mutta ensi vuonna sitä parannetaan reilusti. Kakkosjoukkueen kilpailu sujui suunnilleen ennakkoajatuksen mukaisesti ja joukkue sijoitus oli 117.  Kakkosjoukkueen miehistä erityismaininnan ansaitsee viime vuosina pääasiassa sprintteihin keskittynyt Alvar osuussijoituksellaan 34.

  Tunnelma edustusjoukkueissa ja valmentajien kesken oli hyvä ja kannustava, ja järjestelyt sujuivat hyvin ja vahinkoja ja loukkaantumisia ei tapahtunut.”

  Espoon Suunta 1 Espoon Suunta 2.
  62. sija. 117. sija
  1. Anton Kemppi 1. Dmitrii Iurev
  2. Lari Pernu 2. Juho Noponen
  3. Topias Kemppi 3. Mikko Tervakangas
  4. Rinat Gabito 4. Aarne Kemppainen
  5. Mikko Määttälä 5. Alvar Palmen
  6. Daniel Rautio 6. Miika Vehmas
  7. Anssi Vesanto 7. Mikael Rautio

  Essun miehissä oli yksi joukkue sijoilla 1-100 ja yksi joukkue sijoilla 100-200. Sijoilla 200-300 oli kaksi joukkuetta, sijoilla 300-400 yksi joukkue, sijoilla 400-500 yksi joukkue, sijoilla 600-700 yksi joukkue, sijoilla 800-900 kaksi joukkuetta. Miesten joukkueissa legendaariselle Essu ysille tuli valitettavasti hylkäys.

  Essun naiset tuntuvat olevan kovassa kunnossa sillä moni osallistui myös Jukolan viestiin. eLadiesJr ykkösjoukkue saavutti Jukolassa sijan 237. Kokonaan naisista koostuvista joukkueista edelle juoksi vain NTNUI:n naistiimi. eLadiesJr 1 jätti taakseen niin Nostalgiamiehet kuin kaikki muutkin Essun miesten joukkueet paitsi joukkueet 1-3. eLadiesJr:n ankkuri Liisa Raasakka juoksi kovan osuussijoituksen 113 (toiseksi paras essulaisista). Toki joukkue lähti yhteislähdössä ja maastossa oli runsaasti uria hyödynnettäväksi. Liisa kertoi yhteislähdön alun olleen odotetusti hektinen. ”Pääsin kuitenkin yllättäen vetämään letkaa eli ns. etupeesamaan miltei koko osuuden ajan. Urista oli luonnollisesti hyötyä ja koodeja huudeltiin ahkerasti. Jukolassa juoksemisen pääpointti eladiesJr:llä oli kuitenkin pitää hauskaa kavereiden kanssa”, kertoo Liisa. Inari Karppinen pimeällä kakkososuudella juoksi myös varsin hyvin vaikka ei kuulemma ottanut kisaa edes ihan täysillä.

  Lauantai-illan lentonäytös yllätti ryhmäkuvaan valmistautuvat eLadiesJr-joukkueet. Ilmavoimien virallisen taitolento-osasto Midnight Hawksin esityslento sekä näkyi että kuului kilpailukeskuksessa.

  Ensi vuonna Jukola juostaan Mikkelissä 14.-15. kesäkuuta.

  Jukolan ja Venlojen tuloksia voi tarkastella täältä:
  https://online.jukola.com/tulokset-new/fi/
  GPS-pallukoita voi seurata täällä (Essun joukkueista naisten ykkönen oli GPS-seurannassa):
  https://www.tulospalvelu.fi/gps/

   

   

  Continue reading →
 • Espoon Suunta on valmis Lakia-Jukolaan! 13.6.2024

  Lakia-Jukola juostaan 15.-16.kesäkuuta 2024. Suunnistava maailma kokoontuu Kauhavan lentokentälle kilpailemaan ja nauttimaan korkeatasoisesta urheiluviihteestä. Venloja on kisaan ilmoittautunut 1421 joukkuetta ja Jukolan viestiin on tulossa 1649 joukkuetta. Espoon Suunta lähettää Venloihin peräti 19 joukkuetta ja Jusseihin 10 joukkuetta.

  Muutama muistutus vielä essulaisille Lakia-Jukolaan tuleville:
  Essun seuratelttapaikkojen numerot ovat J74 ja J75. Ne ovat lähimpänä vaihtoaluetta olevalla seurateltta-alueella ja kolmannessa rivissä kiitoradalta katsottuna.
  Essun majoitustelttapaikkojen numerot ovat S45-49 ja S65-69. S tarkoittaa Sonninmaata ja tämä teltta-alue on kiitoradan itäpuolella noin 800 metriä kilpailukeskuksesta.
  Lauantai-iltana alkaen klo 20 on kaikki seuralaiset kutsuttu seurateltoille. Tarjolla on maailman parasta suunnistusseuraa ja pientä purtavaa.

  Tässä ovat kaikki Essun joukkueet. Ensin Venlat, sitten Jussit. Huomatkaa, että tämä on joukkueiden tilanne torstai-iltana klo 22. Jos tämän jälkeen tulee muutoksia, niitä ei korjata tänne. Kannattaa siis varmistaa valmentajalta tai oman joukkueen kapteenilta, että onko omassa joukkueessa muutoksia vai mennäänkö suunnitellulla kokoonapanolla!

  Tsemppiä kaikille ja nyt kohti Kauhavaa!

   

  Espoon Suunta 8 joukkuetta ei ole, joten siksi se puuttuu.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Continue reading →
 • Essulaisia nuoria on valittu arvokisoihin 28.5.2024

  Suunnistusliitto on tehnyt valinnat tämän kauden nuorten kansainvälisiin arvokilpailuihin ja odotetusti mukana on myös essulaisia. Seuramme vahva nuorisotyö kantaa hedelmää ja tämä on jo 10. peräkkäinen vuosi kun nuorten arvokisoissa nähdään essulaisia Suomen edustusjoukkueissa!

  Tänä vuonna nuorten näyttökisoja olivat Jyvässprintti Jyväskylässä 18.5. sekä maastokisat viime viikonloppuna Kisakalliorasteilla. Suunnistusliiton tiedotteessa nuorten maajoukkuevalmentaja Arttu Syrjäläinen kertoo seuraavaa valinnoista: ”Meillä tuntuu olevan nuorissa kautta linjain tällä hetkellä todella hyvä taso ja kilpailu edustuspaikoista oli odotetun tiukkaa. Valitettavasti muutamalla maajoukkueurheilijalla on ollut terveyshuolia kevään aikana. Saamme joka tapauksessa todella vahvat ja paikoin myös kokeneet joukkueet molempiin nuorten arvokilpailuihin.”

  Ensimmäisenä vuorossa on nuorten EM-kisat eli EYOC 21.-24.6. Puolassa. Kisoissa juostaan sprintti, pitkämatka ja viesti. Kisoissa on omat sarjat 16- ja 18-vuotiaille. Suomea edustamaan on valittu D16 Anni Jantunen ja D18 Anni Mäki-Hokkonen.

  Nuorten MM-kisat (JWOC) käydään 30.6.-7.7. Tšekin Pilsenissä. Kisat ovat varsin tiiviit, sillä ohjelmassa on sprinttiviesti, sprintti, keskimatka, pitkämatka ja vielä viesti. Sprintissä ja keskimatkalla juostaan lisäksi karsintakilpailut. JWOC:ssa on vain yksi ikäryhmä, 20-sarja. Suomea edustamaan on valittu Anni Mäki-Hokkonen ja Elli Punto.

  JEC eli Nuorten Eurooppacup kilpaillaan syyskuun lopulla Itävallassa Wienin ympäristössä (varmistetut päivämäärät puuttuvat vielä). Sinne on valittu Suomen joukkueeseen H20 Daniel Rautio, D20 Elli Punto ja D18 Anni Mäki-Hokkonen.

  Kaikissa kisoissa nähdään erittäin todennäköisesti vielä enemmän essulaisia kuin tässä mainitut. Nuoret urheilijamme Ranskasta, Puolasta, Unkarista ja Latviasta osallistunevat myös kisoihin! Näiden maiden joukkuevalinnoista tulee tietoa myöhemmin.

  Suunnistusliiton valinnat nuorten arvokisoihin:
  Nuorten MM-joukkue
  Naiset (6): Oona Kaikkonen Koovee, Anni Mäki-Hokkonen Espoon Suunta, Eeva-Liina Ojanaho Ounasvaaran Hiihtoseura, Virna Pellikka Hiidenkiertäjät, Elli Punto Espoon Suunta, Heta Virkajärvi Jämsän Retki-Veikot. Varalla: Emmi Virtala Pargas IF.
  Miehet (6): Rauli Aho Valkeakosken Haka, Florian Fritzen Lynx, Joona Hirvilahti Vehkalahden Veikot, Vinski Malinen Navi, Rasmus Töyrylä Kymin Suunnistajat, Aapo Virkajärvi Jämsän Retki-Veikot. Varalla: Jussi Ankelo MS Parma.

  18- ja 16-v. EM-joukkue
  Tytöt 18-v. (4): Elli Kyläkoski Turun Suunnistajat, Venla Lehtonen MS Parma, Anni Mäki-Hokkonen Espoon Suunta, Lotta Nivukoski Lapuan Virkiä. Varalla: Kiia Kuusikko SK Pohjantähti.
  Pojat 18-v. (4): Florian Fritzen Lynx, Joona Hirvilahti Vehkalahden Veikot, Rasmus Töyrylä Kymin Suunnistajat, Aapo Virkajärvi Jämsän Retki-Veikot. Varalla: Eemil Koskinen Valkeakosken Haka.
  Tytöt 16-v. (4): Anni Jantunen Espoon Suunta, Iida Koskinen Rasti-Nokia, Lotta Laakso Lappeen Riento, Roosa Muukkonen SK Uusi. Varalla: Venla Mennala Hämeenlinnan Suunnistajat.
  Pojat 16-v. (4): Topi Hyytiäinen Kangasala SK, Eetu Närhi Anttolan Urheilijat, Joakim Savinainen Rasti-Kurikka, Veeti Viippola Sotkamon Jymy. Varalla: Sisu Tyni Vehkalahden Veikot.

  JEC-joukkue
  Naiset 20-v. (6) Oona Kaikkonen Koovee, Eeva-Liina Ojanaho Ounasvaaran Hiihtoseura, Virna Pellikka Hiidenkiertäjät, Elli Punto Espoon Suunta, Heta Virkajärvi Jämsän Retki-Veikot, Emmi Virtala Pargas IF. Varalla: Iida-Emilia Kaiponen Kalevan Rasti.
  Miehet 20-v. (6): Rauli Aho Valkeakosken Haka, Jussi Ankelo MS Parma, Eemil Koskinen Valkeakosken Haka, Vinski Malinen Navi, Hannes Nikkinen Hiidenkiertäjät, Daniel Rautio Espoon Suunta. Varalla: Jesper Donner OK77.
  Tytöt 18-v. (4): Elli Kyläkoski Turun Suunnistajat, Venla Lehtonen MS Parma, Anni Mäki-Hokkonen Espoon Suunta, Lotta Nivukoski Lapuan Virkiä. Varalla: Kiia Kuusikko SK Pohjantähti.
  Pojat 18-v. (4): Florian Fritzen Lynx, Joona Hirvilahti Vehkalahden Veikot, Rasmus Töyrylä Kymin Suunnistajat, Aapo Virkajärvi Jämsän Retki-Veikot. Varalla: Akseli Pesu Valkeakosken Haka.

  Continue reading →
 • Maailmancup alkaa – mukana essulaisia! 23.5.2024

  Suunnistuksen maailmancup alkaa kahdella sprinttiviikonlopulla touko-kesäkuun vaihteessa. Tänä viikonloppuna juostaan Sveitsin Oltenissa Knock-Out sprintti lauantaina (karsinnat perjantaina) ja sprintti sunnuntaina. Viikon päästä maailmancupia juostaan Italian Genovassa. Siellä on lauantaina sprintti ja sunnuntaina sprinttiviesti. Espoon Suunnalle nämä kisat ovat erityisen mukavia seurata sillä mukana on peräti kaksi essulaista nuorta suunnistajaa! Unkaria edustava Rita Maramarosi ja Suomen Inari Karppinen juoksevat maailmancupin kisat.

  Rita vauhdissa viime kesän Romanian nuorten MM-kisoissa.

  Rita on nuoresta iästään huolimatta (19 v) osallistunut jo aiemminkin maailmancuppiin sekä kansainvälisiin arvokisoihin. Viime syksynä hän oli Italian maailmancupin sprintissä 19. ja EM-kisojen sprintin finaalissa sijalla 18. Essulaiset muistavat varmaan myös viime heinäkuun junioreiden MM-kisat Romaniassa, joissa Rita voitti kultaa sekä sprintissä että sprinttiviestissä. Tämän vuoden Tiomilassa Rita juoksi naisten pitkän päiväosuuden ja oli mukana tekemässä Essulle historiallisen korkeaa sijoitusta viestissä. Joukkue oli lopputuloksissa seitsemäs.

  Espoolainen Inari onnistui kotimaan kevään SM-kisoissa loistavasti ja paikka Suomen maailmancup-joukkueeseen aukesi. Helatorstain Knock-Out sprintissä Inari eteni semifinaaleihin asti ja Essun järjestämässä Tapiolan SM-sprintissä Inari oli upeasti kolmas. Pääsarjan mitalit ovat olleet Essulle melko harvinaisia, mutta Lari Pernun voitettua 2022 miesten ensimmäisen pääsarjamitalin 27 vuoteen ja Hanne Hilon voitettua viime kesänä naisten ensimmäisen pääsarjamitalin 19 vuoteen tämä Inarin mitali osoittaa, että Essussa todella ollaan menty eteenpäin ja menestys kansallisella tasolla on realistista ja kansainvälisiin kisoihin osallistuu myös essulaisia.

  Inarilla edessä debyytti maailmancupissa

  Inari ja koko Suomen maajoukkue on matkustanut Sveitsiin jo tämän viikon tiistaina. Kisareissusta tulee melko pitkä, koska Sveitsin kisoista siirrytään suoraan Italiaan. Italiassa on luvassa pientä pre-campia ja toki siellä on myös aikaa analysoida ja käydä läpi Sveitsin kisoja.

  Inarin ensimmäinen edustustehtävä Suomen aikuisten maajoukkueessa on tänä viikonloppuna!

  Sveitsi on Inarille uusi suunnistusmaa, mutta hän arvelee etteivät sprinttimaastot poikkea kovinkaan paljon hänelle tutummista Baltian maiden vanhoista kaupungeista. Italiassa Inari on ehtinyt suunnistaa jo aiemminkin. Kisavalmistautumiseen ovat kuuluneet oleellisena osana myös kisamaaston tutkiminen vanhojen karttojen, Google Mapsin ja esimerkkivälien avulla.

  Tälle kaudelle Inari on valmistautunut hieman aiemmasta poiketen, koska hän suorittaa parhaillaan asepalvelusta Puolustusvoimien Urheilukoulussa. Inari kehuu Santahaminaa ja kertoo sieltä löytyvän huikeat puitteet urheilijalle. Lisäksi hän on päässyt harjoittelemaan etelän leireillä useampaan otteeseen talven aikana. Nämä leirit menivät Inarin mukaan erittäin hyvin. Tälle harjoituskaudelle Inari on painottanut sprinttiharjoittelua. ”Lemppari treenit on nykyään juoksutehoja kartan kanssa ja ilman”, kertoo Inari.

  Sprintissä on nykyään monia eri kilpailumuotoja. On sprintti, joka on henkilökohtainen kilpailu ja jossa juostaan sprinttirata väliaikalähtönä. Toinen henkilökohtainen kisa on Knock-Out sprintti, joka alkaa väliaikalähtökarsinnalla, josta jatkoon etenee 30 kilpailijaa, jotka juoksevat ensin 6 suunnistajaa kerrallaan alkueriä, joista osa selviää jatkoon semifinaaleihin. Finaaliin valitaan kahden semifinaalierän 6 parasta suunnistajaa. Kolmas kisamuoto on sprinttiviesti, josta on kahta eri versiota. Suomessa SM-sprinttiviestissä joukkueessa juoksee kaksi henkilöä, mies ja nainen. Kumpikin juoksee kaksi osuutta järjestyksessä mies-nainen-mies-nainen. Kansainvälisesti sprinttiviesti juostaan nelihenkisin joukkuein, joissa juoksujärjestys on nainen-mies-mies-nainen. Mikä sprinttimuoto on Inarista kiinnostavin? ”Kaikki sprinttimatkat on oikein mukavia, mutta ehkä silti henkilökohtaiset kisat on mun ykkösvalinta. Siinä on itse sataprossaa kontrollissa omasta tekemisestään ja tuloksestaan. Knock-outissa on tosi stressaavaa se, että ei pysty kontrolloimaan muitten tekemisiä. Paljon liikkuvia palasia :D Viestit toki kanssa sytyttää ihan eri tavalla, kun saa juosta huikeitten joukkuekavereitten kanssa”, vastaa Inari.

  Kauden tavoitteista kysyttäessä Inari vastaa niiden oikeastaan jo tietyllä tapaa täyttyneen. Tavoite oli päästä taistelemaan maailmancup-paikasta ja loistavasti sujuneiden SM-kisojen jälkeen paikka aukesi peräti kahteen maailmancupin kisaviikonloppuun. ”Pikkutytön unelmat kävivät toteen”, Inari sanoo. Maailmancupin kisoissa Inarin tavoitteena on tehdä sellaisia suorituksia, joihin hän on itse tyytyväinen. Tulostavoitteita Inari ei ole ajatellut. Kisaan ei kuitenkaan lähdetä nöyristelemään. Taso on kova, mutta omien vahvuuksien käyttämistä ja oman parhaan suorituksen tekemistä voi pitää riittävänä saavutuksena kisassa kuin kisassa.

  Inaria on valmentanut vuodesta 2020 alkaen Miia Niittynen. Hänen ansiostaan Inari katsoo kypsyneensä harrastelevasta junnusta huippusuunnistajan raakileeksi. Muista tärkeitä tukijoita ovat luonnollisesti omat vanhemmat, joiden antama tuki sekä voitontahdon geenit ovat Inarin mukaan tuoneet hänet tähän asti suunnistusuralla. Inari mainitsee myös Märskyn urheilukion ja suunnistuksen junnumaajoukkueen tärkeinä suunnistajan kasvun ja kehityksen paikkoina.

  Vahvuutenaan suunnistajan Inari pitää hyvää henkistä kanttia. Tämä lieneekin merkittävä tekijä nimenomaan sprinttisuunnistuksessa, jossa päätöksiä pitää tehdä erittäin nopeasti ja keskittyminen on tärkeää. ”Olen tehnyt viime vuosina paljon töitä psyykkisen puolen kanssa esimerkiksi urheilupsykologin avustuksella”, kertoo Inari ja jatkaa: ”Tämä on ehkä näkynyt tänä keväänä kisoissa rentoutuneena asenteena ja tietoisena läsnäolona.”

  Mieleenpainuvaa suunnistusmuistoa kysyttäessä Inari vastaa näin: ”Hyviä muistoja on totta kai älyttömästi, mutta tällä hetkellä päällimmäisenä mielessä on edelleen muutaman viikon takainen 10Mila. Oli ihanaa juosta huikeitten mimmien kanssa ja päästä onnistumaan yhdessä. On niin siistiä kun jokainen joukkueessa onnistuu ja päästään vielä tosi nuorella porukalla korkeille sijotuksille. Parhaan suomalaisen joukkueen tittelikään ei haittaa ollenkaan.” Inarilla on varmasti edessään vielä paljon uusia hyviä suunnistusmuistoja ja seuraavat ikimuistoiset tulevat varmasti olemaan nämä ensimmäiset maailmancupin kisat.

  Valmennusjaoston puheenjohtaja luottavaisena

   Jari ”Ikis” Ikäheimonen luottaa essulaisiin maailmancup-juoksijoihin. ”Kaikkien Suomen joukkueeseen valittujen urheilijoiden taso on sellainen, ettei karsinnoista jatkoon pääsy edellytä mitään erityistä onnistumista, vaan ihan normisuoritukset mm. aikuisten arvokisoissa debytoivalta Inarilta riittävät knock-outin eriin ja normisprintin finaalipaikkoihin”, Ikis toteaa.

  ”Finaaleissa mitataan sitten ensimmäistä kertaa tällä kaudella urheilijoiden kansainvälinen taso sprintissä – lähes mitä tahansa voi tapahtua… Toki edellisten kausien tähdet ovat jo antaneet näyttöjä kunnostaan –  varsinkin kokeneemman kaaderin kohdalla maailmanranki-sijat ovat ennakolta hyvä lähtökohta urheilijoiden voimasuhteiden arviointiin.”

  Ikis povaa jopa yllätystä podiumille: ”Essun juniori Rita Maramarosi osoittanut massiivista ylivoimaa ja vakuuttavaa juoksuvauhtia tänä keväänä kotimaassaan – pidän häntä jokerikorttina jopa podiumille tällä maailmancup-kierroksella!”

   

  Pääsemme seuraamaan kisoja ja jännittämään Inarin, Ritan ja muiden suosikkiemme puolesta seuraavasti (kaikki ajat Suomen aikaa):

  Sveitsin maailmancup 24.-26.5.24:

   Perjantai 24.5. Knock-Out sprintin karsinta: Ritan lähtöaika on klo 15.58 ja Inarin klo 16.22. Kisasta on IOF TV –lähetys ja online sivulla https://orienteering.sport/event/orienteering-world-cup-round-1-4/ko-sprint-qualification/

  Lauantai 25.5. Knock-Out sprintin erävaiheet ja finaali: suomeksi selostettu TV-lähetys YLE Areenassa ja TV2:ssa alkaa klo 13. Online yms IOF:n sivuilta: https://orienteering.sport/event/orienteering-world-cup-round-1-4/knock-out-sprint/

  Sunnuntai 26.5. Sprintti: Lähtoajat eivät ole vielä julki, ensimmäiset lähdöt heti klo 13 jälkeen. Suomeksi selostettu TV-lähetys TV2:ssa sekä YLE Areenassa klo 13.10. Online yms. jälleen IOF:n sivuilta: https://orienteering.sport/event/orienteering-world-cup-round-1-4/sprint/

   

  Italian maailmancup 1.-2.6.2024

   Lauantai 1.6. Sprintti: Lähtoajat eivät ole vielä julki, ensimmäiset lähdöt klo 12.30. Suomeksi selostettu TV-lähetys YLE Areenassa klo 14.00.  https://areena.yle.fi/1-70470789

  Sunnuntai 2.6. Sprinttiviesti: Viesti starttaa klo 16.40. Suomeksi selostettu TV-lähetys alkaa YLE Areenassa ja TV2:ssa klo 16.30.

  IOF:n sivut koko Italian kisoihin: https://orienteering.sport/event/orienteering-world-cup-round-2-2/welcome/

   

  Suomen joukkue maailmancupin kisoihin:

  Naiset:

  Venla Harju Tampereen Pyrintö, Inari Karppinen Espoon Suunta, Veera Klemettinen Suunta Jyväskylä, Aino Mänkärlä Lynx, Inka Nurminen Jämsän Retki-Veikot, Maiju Oksanen Kangasala SK, Maija Sianoja MS Parma, Marika Teini Kalevan Rasti
  Varalla: Karoliina Ukskoski Lahden Suunnistajat -37

  Miehet:

  Aaro Aho Valkeakosken Haka, Tuomas Heikkilä Helsingin Suunnistajat, Miika Kirmula Kalevan Rasti, Teemu Oksanen Ikaalisten Nouseva-Voima, Aarni Ronkainen Jämsän Retki-Veikot, Akseli Ruohola MS Parma, Sampo Sankelo Lapuan Virkiä, Touko Seppä Turun Suunnistajat
  Varalla: Eero Heinonen MS Parma

  Continue reading →
 • Rakentaja-Rastit Keskuspuisto 14.5. 14.5.2024